Kerro missä palveluissa juuri sinä haluaisit käyttää valinnanvapautta?

Puhekupla 9
Keskustelu | Kainuun liitto
Keskustelu on päättynyt

Tulevassa maakunnassa asiakkaan valinnanvapautta lisätään sosiaali- ja terveyspalveluissa. Uuden lain tavoitteena on, että valinnanvapaus lisää asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia, nopeuttaa palveluun pääsyä ja parantaa palvelujen laatua ja kustannusvaikuttavuutta. Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö. Sen myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kerro odotuksista valinnanvapauteen liittyen - missä palveluissa haluaisit käyttää oikeutta valita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Asiakkaan valinnanvapaus -katso diaesitys.

Perustiedot

Päättynyt: 30.6.2017

Liitteet

Ilmianna

Valinnanvapaus

Profiilikuvan paikka

työelämässä
21. helmikuuta 2017 kello 10.40.40

Minulle on tärkeää, että saan hoitoa ammattihenkilöltä jonka kanssa olen samalla aaltopituudella. Minua kuunnellaan ja kuullaan. Toiveeni on, että pystyn valitsemaan itseäni hoitavan henkilön. Olen joskus tullut väärin ymmärretyksi, saanut väärän diagnoosin, koska minua ei ole kuunneltu ja tutkittu riittävästi.

Ilmianna |
Käyttäjän profiilikuva - Matti_Heikkinen

@Matti_Heikkinen
17. maaliskuuta 2017 kello 10.31.16

Valinnanvapaus syrjemmällä asuville kirjoitti:

Minä en kertakaikkiaan ymmärrä tätä valinnanvapaus-asiaa. On hyvä, että asiantuntijoita keskitetään, jolloin on suuremmat mahdollisuudet saada parempaa hoitoa paikassa X. Ongelmana näen sen, että mitä valinnanvapautta se on, kun jos asuu syrjemmällä. Hoitopaikka A on 120km päässä, jossa tiettyä hoitoa voi saada, ja samaa hoitoa tarjotaan hoitopaikassa B, joka sijaitsee 220km:n päässä. Jos syrjäkyläläisenä haluaisin valita hoitopaikakseni hoitopaikan B, niin kuka valintani kustantaa? Millä kuljen hoitopaikkaan B? Mielestäni se saattaa olla kustannustehokasta sotelle, mutta kustannustehokasta valinnanvapausasia ei ole yksittäiselle henkilölle, ainakaan tällaisessa tilanteessa.

Toinen mieltäni askarruttava asia valinnanvapauslaissa: potilaalla on jatkossa mahdollisuus valita omaa hoitoaan toteuttavat ammattilaiset --> voiko joku hieman päästään vajaa valita juuri sen hoitajan, joka ulkonäöllisesti häntä eniten miellyttää? Valinnanvapaus on hieno asia, ja tasa-arvoittaa jonkin verran, mutta jotenkin tämä tuntuu kaikkea muuta kuin normaalille. Tai jos sukulainen haluaa hoitajakseen oman sukulaisensa, mutta tämä hoitaja ei halua hoitaa sukulaistaan? Ainakin minulle ammatti-ihmisenä on sanottu, ettei sukulaisiaan ole pakko hoitaa kuin äärimmäisissä hätätilanteissa. Kumman sana painaa enemmän?

Mielestäni muutos on hyvästä, mutta se on tehtävä hallitusti, ja pohdittava muutosta kaikilta kanteilta ennen toimenpiteitä. Riittävä informointi ja asioiden yksinkertaisena pitäminen mielestäni auttaa myös tavallista kuluttajaa ymmärtämään, missä mennään.

Hyvää palautetta haluan antaa siitä, että on (ehkä, eihän sitä vielä tiedä, toimiiko tämä) vaikutuskanavia, joita kautta myös tavan tallaajat voivat ottaa kantaa vallalla oleviin muutoksiin.

Hei,

Kiitos kysymyksistäsi ja antamastasi palautteesta. Lakiluonnokset ovat vielä keskeneräiset, joten varmoja vastauksia kysymyksiin ei voi vielä antaa.

Matkakorvaukset:

Valinnnanvapauslakia koskevassa keskeneräisessä lakiluonnoksessa (päiv. 31.1.2017) ei selkeästi kerrota, miltä osin valinnanvapauteen liittyvä lakiuudistus muuttaa sairausvakuutuslakiin (1224/2004, 4. luku) sisältyvää matkakustannusten korvaamista.

Tällä hetkellä matkakorvausten määräytymisestä on selkeästi kerrottu täällä: https://www.hoitopaikanvalinta.fi/mita-itse-maksat/suomessa-annettuun-hoitoon-liittyvat-matkat/. Nykyisen voimassa olevan sairausvakuutuslain perusteella matkat korvattaisiin esimerkkisi mukaisesti vain lähimpään hoitopaikkaan (A). Voi kuitenkin olla, että asia täsmentyy ja mahdollisesti muuttuu lainsäädännön valmistelun edetessä. Edelleen nykylain mukaan matkakustannukset korvataan halvimman matkustustavan mukaan (ks. edellä mainittu Internet-sivusto).

Mahdollisuus valita ammattihenkilö tai ammattihenkilöiden ryhmä:

Valinnanvapautta koskevan lakiluonnoksen mukaan sote-keskuksen pitää antaa asiakkailleen mahdollisuus valita hoitaja tai lääkäri (tai sosiaalihuollon ammattihenkilö tai ammattihenkilöiden ryhmä) ”siinä laajuudessa kuin se on toiminnan tarkoituksenmukaisen toteuttamisen ja asiakkaan turvallisen ja laadukkaan palvelun kannalta mahdollista”.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten tämä käytännössä toteutuu. Arvioitavaksi tulevat esittämäsi perusteet sekä asiakkaan tarkoituksenmukainen hoidon toteuttaminen turvallisesti ja laadukkaasti.

Ilmianna |
Näytä lisää vastauksia

Haluan 1. vapaan ajan lääkäriltä mistä vaan

Profiilikuvan paikka

keski-ikäinen työssäkäyvä
21. maaliskuuta 2017 kello 15.10.41

En halua valinnanvapautta, vaan haluan ensimmäisen lähimmän vapaan ajan lääkäristä läheltä (joko työpaikkani tai kotini tai matkaltani). Jotta pääsen heti hoitoon, ettei sairaus pitkity. Jos sairaus pitkittyy, se yleensä mutkistuu ja kallistuu.

Ilmianna |

Vapaus saada elää eri puolilla Suomea

Profiilikuvan paikka

Vapaus liikkua ja saada palvelut
23. maaliskuuta 2017 kello 21.05.07

Toivottavasti jatkossa virallinen kotikunta ei tee kotikunnan ja kotimaakunnan palvelujen käyttöön sidotuksi. Kun liikkuu ja elää eri puolilla Suomea, on voitava saada sote-palvelut siellä missä kulloinkin on, eikä pakkopalautusta kotikunnan tai kotimaakunnan palvelujen käyttöön.

Ilmianna |

Hyvinvointivaltion hautajaiset

Profiilikuvan paikka

Huolissaan
15. toukokuuta 2017 kello 17.26.54

Sote-uudistus hautaa hyvinvointivaltion kokonaan. Köyhillä ei ole varaa tai mahdollisuutta valita palveluja. Uudistuksessa on unohdettu kokonaan sosiaalihuolto. Toimeentulotuen siirto Kelalle heikentää jo ennestään huono-osaisten asemaa. Kunta kustansi julkiset terveydenhuoltomenot, jos oikeus perustoimeentulon syntyi. Kela ei hyväksy näitä erikseen ja sote-uudistus tulee nostamaan asiakasmaksuja. Miten Kelan toimeentulotukea saava maksaa pienestä tuesta mahdolliset palvelumaksut? Valinnanvapaus tulee köyhimpien osalta tarkoittamaan sitä, että he "valitsevat" pakon edessä palvelun käyttämättä jättämisen.

Ilmianna |

TK

Profiilikuvan paikka

kohtuullisuutta palvelujen hintaan
18. toukokuuta 2017 kello 11.03.56

Haluan ,että pääsen hoitoon mahdollisimman pian ,kun tunnen itse sairaaksi. Toivon ,että apu löytyisi omalta paikkakunnalta, nyt tahtoo jäädä arvailun varaan, näin joutuu monesti käymään saman asian takia tk:ssa ja lopulta joutuu tilaamaan ajan yksityiselle puolelle Kajaaniin kun apua ei saa. Kokemusta on.
Kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta, ei omaa kyytiä, kalliit maksut yksityisellä puolella. Mihin riittää pienellä eläkkeellä toimeentulevat ???

Ilmianna |

Julkista terveydenhuoltoa ei saa rapauttaa!

Profiilikuvan paikka

Perukkalainen
19. toukokuuta 2017 kello 22.37.30

Ymmärrän, että valinnanvapautta voi oikeasti olla vaikka vanhuspalveluissa tai jossain vakavamman pitkäaikaissairauden kohdalla. Mutta entä se missä tavallinen ihminen kaikkein useimmin terveyspalveluja kaipaa, eli normaali sen verran paha flunssa, tai poskiontelon- tai korvatulehdus tms. että tarvitsee käydä lääkärissä? Miten valinnanvapaus siinä voi toimia?

Olen ymmärtänyt, että Kajaanissakaan ei ole yksityistä lääkäriasemaa auki viikonloppuisin. Ainakaan täällä Kuhmossa ei ole. Eli joka viikko perjantai-iltapäivästä maanantaiaamuun ainoa mahdollisuus päästä lääkäriin on kunnan terveysasema päiväsaikaan ja yöllä Kainuun keskussairaala Kajaanissa. Eikö se näin ole? Ellei sitten halua ajaa autolla hakemaan valinnanvapautta Oulusta tai Kuopiosta, jos niissä vaikka sattuu joku yksityinenkin lääkäri olemaan auki. En kykene uskomaan, että kukaan perustaisi viikonloppuisin auki olevan yksityisen lääkäriaseman vaikkapa tänne Kuhmoon tai muutamaan sataan muuhunkaan syrjäiseen suomalaiseen pikkukaupunkiin valinnanvapauslain voimaantulon jälkeen.

Tästä olen huolissani: Onko täydellisen varmaa, että valinnanvapauden ja yksityistämisen huumassa ei kuntien terveyskeskusten resursseja vähennetä? Ja keskussairaalan. Näistä julkisen puolen instansseista avun saa arkenakin, ja viikonloppuisin ne ovat AINOA tuki ja turva. Terveyskeskuksissa on ongelmansa, kuten pitkät jonot päivystykseen ja lääkärien jatkuva vaihtuminen, niin että kahta kertaa et voi samalle lääkärille samassa taudissa mitenkään osua. Silti täällä pienemmillä paikkakunnilla terveyskekusten aukioloajat ovat aika laajat ja tiedossa, toisin kuin yksityisen puolen.

Ilmianna |