Siirry sisältöön

Millaisia odotuksia sinulla on ikäihmisten asumiseen ja turvallisuuteen liittyen Kainuussa?

Puhekupla 2
Keskustelu | Kainuun liitto
Keskustelu on päättynyt

Kainuun maakunnan väestö ikääntyy vauhdilla. Kainuussa yli 64-vuotiaiden osuus on kaikissa maakunnan kunnissa Kajaania lukuun ottamatta yli viidesosa, mikä on enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Suurin ikääntyneiden osuus on Ristijärvellä. Nuorin ikärakenne on Kajaanissa ja Sotkamossa, joissa lasten määrä on samaa luokkaa kuin koko maassa keskimäärin.

Minkälaisia odotuksia sinulla on ikäihmisten asumiseen ja turvallisuuteen liittyen Kainuussa? Miten ikääntyvän väestön tarpeet tulisi huomioida tulevan maakunnan valmistelussa? Kuinka mahdollisimman moni kainuulainen voisi elää turvallista vanhuutta Kainuussa?

Taustatietoja Kainuun väestörakenteesta: http://kuiskintaa.fi/kainuun-vaesto-toteutunut-kehitys-ja-tulevaisuuden-tavoitteet/

Perustiedot

Päättynyt: 30.6.2017

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Henkilökohtaisia avustajia omaishoitajien lomittajiksi

Profiilikuvan paikka

Vammaisen vanhuksen tytär
23. helmikuuta 2017 kello 15.26.36

Järjissään oleva pyörätuolissa oleva vanhus ei millään halua hoitokotiin siksi aikaa, että omaishoitajana toimiva puoliso voisi saada lain suomat 3 vapaapäivää/kk. Hoitokotien asukkaat ovat muistisairaita ja siksi sinne meno ei virkistä ja innosta vanhusta. Hoitokodeissa on lisäksi kovin vähän tarjolla tilapäishoitopaikkoja.

Lomaseteleillä, joiden arvo on n. 100 euroa, ei ole mahdollista ottaa tilapäishoitajaa yksityisistä hoitopalveluyrityksistä kotiin omaishoitajan loman ajaksi, koska setelin arvo kuluu jo kolmessa tunnissa.

Ehdotan, että esim. terveydenhoitoalan opiskelijoita tai työttömiä koulutettaisiin henkilökohtaisen avustajan tehtäviin. Perehdytettyinä he voisivat sijaistaa omaishoitajia. Vanhukset saisivat pysyä rakkaassa kodissaan ja omaiselle ei tulisi loma suunnattoman kalliiksi. Lomasta ei tulisi lainkaan kustannuksia omaishoitajalle, jos n.100euroan arvoinen lomaseteli riittää henkilökohtaisen avustajan palkaksi. Palkka 3 vrk:lta olisi 300 euroa. Sotelta tarvitaan päätös, että lomasetelin käyttö on sallittua henkilökohtaisen avustajan korvauksen maksamiseen.


Gps-paikannin ihon alle

Profiilikuvan paikka

Muistisairaan tytär
21. maaliskuuta 2017 kello 15.06.58

Jos ja kun nyt näyttää siltä, että myös muistisairaita vanhuksia pakotetaan asumaan enemmän yksin kotonaan: on pakko mennä siihen, että vanhuksille laitetaan ihon alle paikannin (jota eivät itse saa pois, koska eivät ymmärrä enää järjestelmää) ja sen tietojärjestelmään määritellään liikkumisalue (esim. omakotitalossa oma piha ja postilaatikolla käynti). Jos vanhus poistuu tältä alueeltaan, hälytys menee heti yksikköön, josta on heti valmius lähteä liikkeelle (esim. poliisille). Ei siis kotihoitoon, koska sen tekee vain hoitotyötä.