Huonosti toteutetut varauspalvelut (varauksen tekeminen ei onnistu tms). Palveluiden käyttö voi ruuhkautua, johon kaikki palveluntarjoajat eivät ole osanneet varautua.
KELA sähköinen asiointi - hidasta ja kenttien pakollisuutta tai tarpeellisuutta ei ole mietitty loppuun saakka - paperina edelleen parempi
Toisten pankkien sähköinen asiointi - tehty liian vaikeaksi ja turhien tietojen varmistelua - Osuuspankki!
Vakuutus Pohjola ja Osuuspankki jakavat henkilökohtaista tietoa luvatta
eKanta-palvelut jakavat tietoa luvatta ja jatkuvasti joutuu käydä kieltämässä tietojen välitystä - asetus pitäisi olla toisin päin että luvat pitäisi käydä antamassa, jos tietoa saa jakaa. eKanta-palveluista on tullut merkittävä virheellisen tiedon jakamiskeskus ja nykyään hoito perustuu virheellisiin tietoihin. Virheellisen tiedon korjaaminen sähköisten palvelujen aikakaudella on osoittautunut mahdottomaksi.
eResepti palvelut toimii huonosti ja lääkkeet jäävät saamatta
KELA:n tiedoista vai osa on asiakkaan itsensä nähtävillä netissä ja edelleen joutuu menemään toimistoon paikan päälle selvittämään asioita.
Kun pankkipalvelut eivät toimi niin kaikki pysähtyy Suomessa - ei ole olemassa mitään varajärjestelmiä!
eArkistointi - potilastiedot yms eReseptit / eKanta palvelut eivät toimi - koko terveydenhoito pysähtyy ja jää hoidotta / lääkkeittä.
Potilastiedot sähköisenä se mitä siellä ei ole ole ei ole olemassa ja kun palvelut kaattuu niin samalla kaatuu terveydenhoitokin ja jää hoidotta.
Kanta.fi-palveluun tulee joka käynnin jälkeen tiedot todella pitkällä viiveellä.
Jostain syystä terveyskeskuksen kirjaamat virheelliset ja sangen puutteelliset riskitiedot ovat järjestelmässä näkyvissä, mutta erikoissairaanhoidon oikaistut ja täydennetyt tiedot eivät - eivät sitten millään, vaikka asiasta on lukuisia kertoja ilmoitettu.
Ongelma kanta.fi-järjestelmässä on, että jokaisen hoitokäynnin osalta täytyy asiakkaan käydä erikseen kieltämässä tiedon jakaminen. Kun koskaan ei tiedä koska tieto sinne esiin putkahtaa, ei myöskään voi tietää, milloin pääsee kohtuuttomaan laajaan jakeluun puuttumaan. Jokaisen käynnin tietojen jakamisen kieltäminen käy työstä! Tietojen jakamisen kieltäminen on saatava helpommaksi, sillä nykyisellään kiireessä hutiloitujen, virheitä vilisevien, tietojen jakaminen ja kopioituminen käy todella nopeasti. Tämä on todellinen ongelma, sillä vaikuttaa siltä, että potilasasiakirjoilla on suurempi painoarvo kuin potilaalta saaduilla tiedoilla ja toisaalta vaikuttaa myös siltä, että hoitohenkilökunta perehtyy "keisseihinsä" mielummin koneen kuin pedin äärellä. Kun kiireessä laadittu virheellinen tieto menee samantien jakoon sankalle joukolle on todella vaikea saada oikeaa hoitoa, vaikka kuinka selittäisi ettei asia ole siten kuin koneella väitetään. Virheiden korjaus on myös osoittautunut lähes mahdottomaksi - ainakin potilaan elinaikana.
Toimimattomia palveluja on paljon, ikävä kyllä. Tuntuu että varsin harvoin asiakkaan sijaan keskiössä on hallinto - toisin kuin sloganit väittävät. Tästä kaksi tärkeää esimerkkiä: henkilökortin e-tunnistautumista on kehitetty varmaan toistakymmentä vuotta saamatta sitä toimimaan niin että se olisi mahdollista ottaa käyttöön. No, onneksi meillä on toimivat pankkien tunnistautumispalvelut. Toinen hallinnon ehdoin toteutettu palvelu on Omakanta. Erityisesti lapsiperheille se on lähes kelvoton: yli 10 vuotiaan lapsen tietojen saaminen on lähes mahdotonta. Huoltaja ei saa oikeutta katseluun eikä 10 vuotiaalle ole tarjolla (ainakaan helposti) tunnistautumisratkaisuja (mm. Mobiilitunnistautumisen saa vasta 18 v). Tunnistautuminen tulee olemaan varsin iso ongelma sekä alaikäisille että osalle vanhuksia jos massiivinen palvelujen sähköistäminen toteutetaan. Tätä ei ole huomioitu riittävästi.
Oman kunnan sähköiset palvelut ovat todella huonot
- TE-palveluiden oma asiointi ja organisaatioon päin viestintä hankalaa työnhakijan roolissa.
- Helsingin kaupungin sähköinen harkinnanvaraisen toimeentulotuen hakeminen on kankeaa.
- Kelalla voisi olla useammalle taholle yhteistyösopimukset ettei ihan kaikkia liitteitä tarvitsisi toimittaa. Esim pankkien tiliotteet toimeentulotukea hakiessa.
- Helsingin kaupungin sosiaaliviraston sosiaalityöntekijöihin vaikea saada yhteyttä. Ei ole sähköistä yhteydenottopyyntimahdollisuutta tai "omakanta"-kaltaista mahdollisuutta viestittämiseen.
- Työntekijän roolissa on turhauttavaa miten huonosti julkishallinnon tietojärjestelmät keskustelevat keskenään ja tietoa joutuu siirtämään copy&pastella-järjestelmäst toiseen.
- Verottajan sivut ovat minulle yhtä sillisalaattia ja kielenkäyttö erittäin viranomaiskeskeistä. Tuntuu että tekstiä on tehty lakimieheltä lakimiehelle. Ei viranomaiselta kansalaiselle. Sama kielikuvallinen heikkous on myös TE-Palveluiden lausunnoissa. Niistä on asiakaslähtöisyys kaukana.
Lähinnä on jäänyt mieleen se, että niitä sähköisiä, todellisia asiointipalveluja, on edelleen hämmästyttävän vähän ja jotkin sähköiset palvelut ovat jääneet pdf-lomakkeen tarjoamiseen, joka sekin ehkä lomakejakelua, kun se pitää täyttää käsin kirjoittamalla. Oma kotikuntanikin on vasta nyt, v. 2017 alkanut tarjota sähköisiä palveluja. Myös useimmat rekrytointiin käytetyt verkkopalvelut ovat surkeita: hakulomakkeissa on monta sivua turhia kohtia, tietoja ei voi välillä tallentaa tai täyttämiseen on aikaa vain 30 min ja tiedot katoavat, jos et ymmärrä tallentaa tietoja sen kuluessa, jne.
otakantaa.fi ei heti toiminu