Siirry sisältöön

Kommentit läntisen Palokan koulutilojen ja -palvelujen kehittämiseksi

Puhekupla 58
Keskustelu | Jyväskylän kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Tähän keskusteluketjuun toivotaan alueen asukkaiden kommentteja ja ideoita läntisen Palokan koulutilojen, -palvelujen sekä esimerkiksi koulujen oppilaaksiottoalueiden suunnittelun ja kehittämisen pohjaksi.

Perustiedot

Päättynyt: 25.9.2017

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Oppilaaksiottoalue Haukkalan alueen lapset ja nuoret

Profiilikuvan paikka

Haukkala
7. syyskuuta 2017 kello 22.54.19

Haukkalan asuinalueen lasten ja nuorten koulupolku on ollut hajanainen eri ikävuosien välillä kuin myös saman ikävuoden sisällä. Suurin osa alueen lapsista on ohjattu Keski-Palokkaan, ja pieni osa alueen lapsista on ohjattu Kortepohjaan. Moni Kortepohjaan ohjatuista perheistä on hakenut kuitenkin Keski-Palokan kouluun. Myös saman perheen sisarukset on ohjattu välillä eri kouluihin.
Uusi Savulahden päiväkoti- koulu ohjaa lasten ympäristöä lisää Palokan suuntaan, eikä niinkään Kortepohjaan tai keskustaan. Alustavissa suunnitelmissa Haukkalan lapset ohjattaisiin 5:stä luokasta lähtien keskustan suuntaan. Tarkoittaisi sitä, että kaksisarjaisen koulun toisen 4:nnen luokan oppilaista osa, eli Haukkalassa asuvat lapset, lähtisivät keskustan kouluihin, vaikka heidän ystävät ja elinpiiri ovat muotoutunut toisaalle. Lisäksi Haukkalan alueen lasten vapaa-ajan pelikentät on kaavoituksessa todettu tulevaisuudessa olevan Savulahdessa. Olisi erittäin kurjaa, jos juuri alaluokilla ystävystyneistä lapsista pieni joukko laitettaisiin keskustan kouluihin ja suurin osa jatkaisi Mankolaan/Keski-Palokkaan. Haukkalan alueella kokemukset mm. Keski-Palokan koulusta ovat erittäin hyvät.


Sisarukset samaan kouluun

Profiilikuvan paikka

Mia
7. syyskuuta 2017 kello 22.54.44

Esikoinen käy Mannilan koulua ja perheellemme olisi tärkeää että myös pienempi kahden vuoden päästä pääsisi samaan kouluun. Tämä on ensiarvoisen tärkeää arjen sujuvuuden ja perheen hyvinvoinnin la6nnalta


Saarenmaan koulupiirin räjäytys hyvä juttu, jos koulu lakkautetaan

Profiilikuvan paikka

Kahden päiväkotilaisen äiti
8. syyskuuta 2017 kello 23.52.49

Sopii oikein hyvin, että Saarenmaan koulupiiri hajotetaan ja lapseni päätyvät Kennääntieltä Puuppolan kouluun. On oikein hyvä, että kaupunki on järkevästi katsonut Saarenmaan koulupiirin eri laidoilta, mikä on toiseksi järkevin vaihtoehto ja toteutus sen mukaan. Emme halua Savulahteen, Mankolaan tai Keski-Palokkaan, koska sinne on paljon pitempi matka kuin Puuppolan kouluun.

Profiilikuvan paikka

Kylä täytyy pitää hengissä
11. syyskuuta 2017 kello 9.16.32

Kyllähän jokainen voi koulun valita ilman että tarvitsee koko kylää alkaa hajottamaan. Lasten kannalta on parempi olla oman kylän TERVEESSÄ koulussa. Mitä järkeä tunkea jo ennestään täysiin kouluihin lisää lapsia. Voihan sitä niin mennä takapuoli edellä puuhun. Tai muuttaa tuonne kasvukeskuksiin asumaan lasten kanssa siellä on ihanat isot koulu laitokset kulman takana.


Saarenmaan koulu säilytettävä

Profiilikuvan paikka

Mimmuli
11. syyskuuta 2017 kello 10.24.19

Lasten kannalta pieni koulu ja luonnon keskeinen ympäristö on parempi vaihtoehto. Kuljettaminen kauemmas voi jatkaa huomattavasti jo pienimpien koulupäivän pituutta. Yksilön kehityksen kannalta pienemmät ryhmät ovat paremmat. Lasten kustannuksella "säästetään." Siitä koituu lopulta isommat laskut oppimisvaikeuksien ja muiden terveysongelmien vuoksi. Kannattaisi ainakin isompaan remonttiin asti käyttää tiloja hyödyksi, kuin ahtaa täysiin kouluihin lisää väkeä, saati sitten rakentaa uusia tiloja jotta Saarenmaan oppilaat mahtuisivat. Isompi lapseni piti kovasti kyläkoulusta eikä olisi halunnut vaihtaa koulua, mutta luokat loppuivat kesken


Saarenmaan koulu säilytettävä

Profiilikuvan paikka

Saarenmaan asukas
11. syyskuuta 2017 kello 11.06.33

Mielestäni on järjetöntä, että pienestä asti lapset työnnetään aina vaan isompiin ja isompiin laitoksiin. Miten lapsi voi keskittyä oppimiseen, jos ei edes välitunnilla pääse hengähtämään ja rauhoittumaan, kun silloinkin ympäriltä kuuluu satojen lapsien kiljunta? Saarenmaan koulu on ympäristönä pienelle, kasvavalle lapselle erinomainen. Rauhallinen sijainti luonnon helmassa ja koulun pieni oppilasmäärä turvaavat lapsen rauhallista koulupäivää ja sitä kautta keskittymistä opintoihin ja kasvamiseen. Itsekin aistiyliherkkyyksistä ja keskittymisvaikeuksista kärsivänä luen kauhunsekaisin tuntein satojen oppilaiden koulukeskuksista, joihin nämä pienet, kasvavat ja kehittyvät ihmisenalut pitäisi laittaa kymmeniksi tunneiksi viikossa. Aistiärsyketulva väsyttää tavallisenkin lapsen, puhumattakaan tuen tarpeisista lapsista. Missä välissä kasvavan lapsen hermosto saa levähtää ja palautua? Lisäksi koulumatkat venyisivät ja lasten kuljettamisesta tulisi paitsi lisäkustannuksia yhteiskunnalle, myös lapselle pidempi päivä. Levottomassa ympäristössä valmiiksi yliviritetylle lapselle pitkä taksimatka muiden villiintyneiden lasten keskellä voi olla todella epämiellyttävä kokemus. Sen sijaan Saarenmaan koulusta ainakin osa oppilaista pääsisivät kulkemaan koulumatkansa kävellen, saaden samalla mahdollisuuden palautua päivän rasituksista raitista ilmaa hengitellen, ja taksilla kulkevatkin selviäisivät lyhyemmällä matkalla. Oppilaspaikat tulevat olemaan muutenkin kortilla lähivuosina, joten mielestäni tämä hieno oppimisympäristö olisi vähintäänkin perusteltua hyödyntää.

Profiilikuvan paikka

Jatkuu
11. syyskuuta 2017 kello 11.58.34

Lisäksi Saarenmaan koulun ympäristössä on hienot ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet, joita koulukin ymmärtääkseni hyödyntää säännöllisesti. Heti koulun pihassa on kenttä, jossa voi syksyisin ja keväisin pelata monenlaisia pelejä ja joka talvisin jäädytetään luisteluradaksi. Koulun pihalla on myös talvisin pulkkamäki, ja pururata/hiihtoladut on kivenheiton päässä koululta. Samassa yhteydessä on myös isompi pulkkamäki nuotiopaikkoineen. Rantakin on heti koulun vieressä. Koulu on käytännössä metsän ympäröimä. Mahdollisuudet on siis erittäin hyvät monenlaisille luontoretkille ja liikuntatunneille. Ympäristö motivoi lapsia liikkumaan ja käyttämään mielikuvitustaan myös välitunneilla. Toista on isojen koulujen asfaltoiduilla aukioilla. Piha on myös turvallinen, eikä isojen teiden melu kantaudu sinne.


Saarenmaa tarvitsee koulunsa

Profiilikuvan paikka

Järkeä ja malttia päätöksiin
11. syyskuuta 2017 kello 14.51.02

Nykyisessä tilanteessa, kun vanhat koulut pullistelevat oppilaista ja Savulahteakin rakennetaan tilannetta helpottamaan, tuntuu hyvin kummalliselta, että yhden hyvin toimivan koulun lopettamista mitenkään harkitaan. Eikö olisi järkevintä katsoa edes muutama vuosi eteenpäin miten ikäluokkien määrät kehittyy??
Ja voisiko Mankola olla jatkossa lähes pelkästään yläaste? Jos Saarenmaa saisi ansaitusti jatkaa toimintaansa, mankolalaisia tai muita länsi-palokkalaisia ala-asteelaisia mahtuisi uuteen Savulahden kouluun enemmän? Ja Mankolassa voisi olla vielä suunniteltua enemmän yläluokkia?
Saarenmaan koululla on nyt 43 oppilasta, joista ekaluokkalaisia 16. Tietääkseni myös seuraavat luokat tulevat olemaan isoja.
Saarenmaan koulu on monin tavoin erinomainen koulu lapsille. Oman lapseni opettajakin totesi, että tällaisessa ympäristössä lapset leikkivät ja touhuavat ihan erilailla välitunneilla kuin isompien koulujen pihoilla.
Pienen koulun ansiosta meidän perhe aikoinaan kylälle muutti, ja toivon, että kaikki lapsemme saavat kyläkoulussa koulutiensä aloittaa.

Profiilikuvan paikka

Martta Walker
14. syyskuuta 2017 kello 21.16.58

Mankolan koulun muuttaminen ainoastaan yläkouluksi on erittäin huono. Mannilan alue on kasvanut ja kasvaa edelleen vauhdikkaasti. Alueella on lapsia paljon, eikä olisi mitään järkeä yrittää laittaa heitä muihin kouluihin, eivätkö he edes muualle mahtuisi: Mankolan alakoulussa on noin 250 oppilasta. Savulahden koulu ei helpota asiaa, Mankolaan olisi enemmänkin lapsia tulossa. Ehdottomasti pitää pienimpien koululaisten päästä lähellä kotia kouluun. Noin ison lapsimäärän liikkuminen vähintään 3 km:n päähän ei voi olla kenenkään etu eikä turvallista.


Ei säästöä ainakaan luokkakokojen kustannuksella!

Profiilikuvan paikka

Palokkalainen
12. syyskuuta 2017 kello 21.10.06

Saarenmaan koulua ei mielestäni mitenkään ole järkeä lopettaa jos kerta oppilasmäärät riittävät ja etenkin jos osa kouluista on jo tiukilla henkilömäärissä!

Voin sanoa omakohtaisesta kokemuksesta olleeni toisella paikkakunnalla koulussa, jossa säästösyistä yhdistettiin kaksi viitosluokkaa. Meitä oli viitos- ja kuutosluokan ajan 39 oppilasta samassa luokassa, ja se oli suurimmalle osalle kamalaa aikaa! Luokkaopetuksessa oli mahdoton saada apua tehtäviin, äänekäimmät veivät kaiken huomion, kuri ei riittänyt ja kiusaamista oli todella paljon sekä henkistä että fyysistä. Kun tuli vuosien päästä luokkakokouksen aika, sinne ei tullut kuin muutama järjestävän tahon vanha kaveri. Näin "hyvä" oli suuren luokan luokkahenki että edes aika ei kullannut muistoja. Toivottavasti tälläisiä virheitä voitaisiin välttää muualla.


Mankolan koulun laajennus

Profiilikuvan paikka

mannilasta
14. syyskuuta 2017 kello 11.41.45

Eikö kannattaisi Mankolan koulun laajennusta, apua tilanteeseen saataisiin nopeammin.


Turvallinen koulutie?

Profiilikuvan paikka

Hanna Pennanen
14. syyskuuta 2017 kello 13.55.42

Ruokkeentien suunnalta tulevat koululaiset jotuvat päivittäin kulkemaan vaarallisesti koulutiensä. Lummelahdentielle loppuvaa kevyenliikenttenväylää tulisi ensitilassa jatkaa läpi Ruokkeentien. Reitti on äärimmäisen vaarallinen ja raskasta kalustoa on runsaasti tällä välillä. Uuden kouluhankkeen myötä tulisi huomioida ja taata lapsille myös turvallinen koulumatka.


Jyväskylä - Suomen Ateena?

Profiilikuvan paikka

Huolestunut
14. syyskuuta 2017 kello 20.59.30

Kyllä Unokin olisi nyt häpeissään Jyväskylän rypemisestä koulutuksen saralla. Koulut ovat huonossa kunnossa, kaavoitus ja kouluresurssit eivät keskustele keskenään, lukioiden tilanne on aivan karmea... ja kun niin tutkimustietokin osoittaa koulutuksen olevan tärkein hyvinvoinnin edellytys... Kaikille mukava, turvallinen ja eheä koulupolku! Eiköhän sen pitäisi olla ihan perusarvo! Millä tätä kaupunkia nyt pitäisi ravistella, jotta kissat nousevat päättäjien pöydille?

Profiilikuvan paikka

Totta!
22. syyskuuta 2017 kello 21.40.07

Lisärakentamista ja kaupungin kasvua tavoitellaan maksuja alentamalla, mutta peruspalveluita ei pystytä järjestämään.


Mankola on säilytettävä yhtenäisenä peruskouluna

Profiilikuvan paikka

Mannilassa on mukavaa
14. syyskuuta 2017 kello 21.02.53

Mankola on ehdottomasti säilytettävä yhtenäisenä peruskouluna. Äitinä on ollut ilo seurata ala- ja yläkoululaisten yhteistyötä yli luokkarajojen. Esimerkiksi yläkoululaiset opastavat pienempiään teemapäivinä yhteisten projektien merkeissä.
Olen itse käynyt Palokan 'puretussa' koulussa ala-asteen, yläasteen ja lukion. Olin onnellisessa asemassa saadessani käydä koulutaipaleensa lyhyehköllä koulumatkalla tutussa ja turvallisessa paikassa. Toivon samaa lapsilleni, joista osa on jo koulutaipaleelta. Päättäjille toiveeni on, että Mankolassa säilytetään yhtenäinen peruskoulu. Tämä tulisi taata kaikille Mannilassa asuville! Lähikoulussa ja sen yhteisössä on voimaa - koulun tunnelmaa ei tule pilata.

Profiilikuvan paikka

Huolestunut
14. syyskuuta 2017 kello 21.18.21

Onko ilmennyt uusia huhuja,joiden mukaan Mankola muuttuisi vain yläkouluksi? Viimeksi Leisimo puhui,että alakoulu pudotetaan yksisarjaiseksi ja yläkoulua laajennettaisiin (Majakkasaari puretaan).


Kaupunki kantakoon vastuun

Profiilikuvan paikka

Lähikoulujen puolestapuhuja
14. syyskuuta 2017 kello 22.44.48

Kaupungin päättäjien tulisi nyt kantaa vaatuunsa kaavoituksen suunnittelun seurauksista ja ymmärtää, että tarve kouluille on. Lähikoulu on lapselle paras, ja on kohtuutonta avata jatkuvasti uusia tonttimaita ympäri kaupunkia, mikäli perheiden hyvinvointia ei ole harkittu loppuun saakka päivähoidon ja kouluverkoston hyvällä suunnittelulla.


Haukkalan lasten koulupolku sekava yhä edelleen

Profiilikuvan paikka

Huolestunut
15. syyskuuta 2017 kello 9.28.25

Haukkalan alueen lasten koulupolku on ollut alusta asti yhtä farssia. Nyt suunnitelma, jonka mukaan 5-luokasta lähtien toinen luokka Mankolaan ja toinen keskustaan tuntuu järjettömältä. Lasten koulunkäynnin kannalta sosiaaliset suhteet ovat keskeisessä asemassa niin kouluviihtyvyyden kuin opiskelumotivaationkin kannalta. Yhtään ei nyt oteta huomioon näitä sosiaalisia suhteita, joita lapsi kouluaikanaan muodostaa, myös luokkarajojen yli. Mankolaan koulumatkaa Haukkalasta tulee yli 5 kilometriä ja näinollen ovat koulukuljetusten piirissä. Tarkoittaako tämä bussilippua kaupungilta? Jos näin on, huolehtiiko kaupunki, että jatkossa Laajavuorentieltä pääsee suoraan bussilla Mankolan koulun eteen? Nykyään tarvitsee vaihtaa Palokan marketeilla linja-autoa. Koulumatkan sujuvuus on perheiden kannalta aika iso asia.


Suora koulupolku

Profiilikuvan paikka

Vähän muutoksia
16. syyskuuta 2017 kello 13.12.38

Mielestäni jokaisen lapsen peruskoulupolku pitäisi olla mahdollisimman suora. Ensisijaisesti 1-9 tai sitten yhden pysähdyksen taktiikalla. Myös saman perheen sisaruksille sama koulu. Ellei perhe toisin halua. Ketään ei pitäisi riepotella koulusta toiseen. Vanhempana olisi aika vaikeaa toimia jos toisen lapsen koulupolku veisi vaikkapa mannilaan ja toisen viitaniemeen. Täysin erilaiset sosiaaliset ympäristöt eriyttävät myös perheenjäsenten keskinäiset suhteet.


Terveet koulut ja päiväkodit!

Profiilikuvan paikka

Toiveita Mannisenmäeltä
16. syyskuuta 2017 kello 19.56.42

Mielestäni tila, jossa Majakkasaaren päiväkotia on pidetty on nyt tullut tiensä päähän. Ei liene salaisuus, että osa siellä olevista aikuisista ja lapsista oireilee huonon sisäilman vuoksi. En siis kannata tilan muuttamista kunnalliseksi päivähoitopaikaksi. Tila on purettava ja tilalle rakennettava uusi ja terve rakennus. Tässä kaupungissa on aivan liikaa surullisia tarinoita siitä, miten remontointi on mennyt pieleen ja tämä lysti maksanut enemmän kuin uudiskohteet. Puhumatakaan terveydellisistä kustannuksista! En myöskään kannata koulun laajennusosan rakentamista koulun yhteyteen. Tämä sen vuoksi, että rakennusvaiheessa siitä koituu meteliä sekä epäpuhtauksia, jotka haittaavat koulutyötä. Mielestäni on myös koko koulurakennuksen jatkon kannalta hankalaa, että osa rakennuksesta on uutta ja osa vanhaa. Käytännössä tämä johtaa siihen ettei rakennusta voida purkaa, kun se tulee tiensä päähän, koska uudempiakin tiloja saman katon alta löytyy. Kestävän kehityksen kannalta olisi mielestäni järkevää rakentaa laajennusosa vanhan Majakkasaaren paikalle ja vetää Majakkasaaren rakennus maan tasalle.

Perheemme toivoo, että Mankolan koulun oppilaaksiottoalue käsittäisi koko Mannisenmäen. Mannisenmäeltä tulee matkaa Mankolan kouluun vain n. 500 metriä linnuntietä (ja kun kävelytie Mannisenmäestä Mannilaan puhkaistaan), pääsevät oppilaat käytännössä tätä "linnuntietä" kouluun. Mannisenmäeltä koulumatka esim. Keski-Palokan kouluun on huomattavasti pidempi sekä vaarallisempi.
Palokan ostoskeskuksen kohdalla, jossa sijaitsevat K-Rauta, Citymarket ja Prisma, on vaarallinen liikenneympyrä. Kyseisellä ostoskeskuksella asio päivittäin tuhansia ihmisiä. Tämä vaarallisuus kohdentuu nimenoman kevyen liikenteen väylään, joka kulkee K-raudan ja Citymarketin puolella Saarijärventien suuntaisesti. Jalankulkija tai pyöräilijä joutuun tätä puolta kulkiessaan ylittämään kolme ajorataa. Ajoradoille on maalattu suojatiet sekä autoilijoiden väistämisvelvollisuutta on osoitettu Stop-merkein edellä mainittujen kauppojen suunnalta kulkiessaan liikenneympyrään päin. Omasta kokemuksesta voimme sanoa, että ko. paikassa Stop-merkkiä noudatetaan erittäin huonosti. Asioimme lähes päivittäin alueen kaupoissa, joten havainnot ovat kattavat. Oma väistämisvelvollisuus on myös liikenneympyrästä K-raudan sekä Citymarketin suuntaan ajavalla. Nämä edellä mainitut väistämisvelvollisuussäännöt, niin liikenneympyrään tultaessa sekä sieltä poistuessa ovat isolle osalle aikuisista haastavia. Tähän yhtälöön lisättynä kolme erillistä liittymiskaistaa sekä niihin sijoitetut suojatiet tekevät ko. paikasta erittäin vaarallisen. Jos näiden liikennesääntöjen noudattaminen tai ymmärtäminen ei onnistu kaikilta aikuisilta, niin miten voimme edellyttää sitä pieneltä koululaiselta. Senhän me tiedämme, että jalan- tai pyörällä kulkija jää aina toiseksi. Vastuu on meillä aikuisilla.

Mannisenmäellä asuu perheitä, joissa on paljon lapsia ja perheiden kannalta on aika haastavaa, jos osa lapsista kulkee toiseen kouluun ja osa toiseen kouluun. Edellä olevan kirjoittajan mukaan myös minä peräänkuulutan kaupungin vastuuta kaavoituksen suunnittelun seurauksista.


Mannisenmäen lapset

Profiilikuvan paikka

Tuleva Mannisenmäen asukas
17. syyskuuta 2017 kello 0.17.12

Edellä kuvattiin hyvin ja kattavasti Mannisenmäeltä Keski-Palokan suuntaan kulkevien haastavaa ja vaarallista koulutietä. Toivonkin sydämeni pohjasta, että uuden asuinalueemme kaikki lapset pääsisivät Mankolan koulun oppilaiksi (ellei joku perhe halua/toivo toisin) ja saman perheen lapset pääsisivät samaan kouluun. Se on perheiden ja lasten etu. Isosisarukset ovat suuri apu ja tuki mm. pienen koululaisen koulumatkojen seurana. Alueen perheiden lasten sama koulu vahvistaa myös uuden asuinalueen yhteisöllisyyttä, jolla puolestaan on merkittäviä vaikutuksia asukkaiden viihtymiseen ja hyvinvointiin, ja sen myötä jopa terveyteen.

Mannisenmäen lasten luonnollinen kulkusuunta leikkialueiden puolesta on myös Mannilan leikkipuistojen, pelialueiden, uimarannan ja koulun kenttien suuntaan. Tämäkin puhuu vahvasti Mankolan koulun puolesta!

Näin ollen kannatan Mankolan koulun uudisrakennusta, jotta sinne tulisi riittävästi oppilaspaikkoja myös kaikille Mannisenmäen lapsille. Uusi lisärakennus olisi varmasti puhdas ja terve koulu vielä pitkän aikaa alueen lapsille.

Toivonkin, että päättäjät kannatte vastuun ja mahdollistatte turvallisen ja "katkeamattoman" koulutien uuden asuinalueen lapsille. Sillä ajatuksella moni meistä varmasti on Mannisenmäkeen halunnut muuttaa, että lastemme koulu (Mankolan koulu) on turvallisen ja lyhyen matkan päässä. Toivotaan, että näin tulee käymään!

P.s. Pienen kylän kasvattina puhun myös vahvasti Saarenmaan kyläkoulun puolesta! Jos sitä vaan millään pystyy pitämään vireänä ja oppilaita riittää, niin suosittelen vahvasti säilyttämään. Koulu on pienen kylän sydän - jonka ympärillä elämä sykkii.
Mikäli halutaan, että uudisrakentamista tapahtuu kylilläkin ja lapsiperheitä muuttaa muuallekin kuin kasvukeskuksiin, niin koulu (& kyläkauppa) ovat tärkeimmät ja monelle ratkaisevat tekijät.


Mannisenmäen lapset Mankolan kouluun

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäeltä
17. syyskuuta 2017 kello 14.25.05

Toivon todella kovasti, että Mannisenmäen alueen lapset saavat käydä koulua nyt ja jatkossa Mankolan koulussa. On erittäin tärkeää, että lapset pääsevät omaan lähikouluunsa tuttujen ystäviensä ja omien sisarustensa kanssa. Mannisenmäen lapsille ja perheille Mannila on omaa tuttua lähialuetta leikkipuistoineen ja koulun alueineen, ja on lapsen etu päästä koulutielle tuttuun ympäristöön. Koulumatka on myös turvallinen Mannisenmäestä Mankolan koululle.


Mannisenmäen lapset samaan kouluun

Profiilikuvan paikka

Lähikouluperiaatetta syytä noudattaa
18. syyskuuta 2017 kello 15.59.17

Koska:
-lähikoulu on lapsen oikeus, samoin turvallinen koulutie
- solujen erottaminen/hajottaminen ei uuden opsinkaan mukaan ole suotavaa (yksisoluisuus ilmeisesti esityksessä vaihtoehto), lisäksi heikentää sosiaalista kasvua
- sosiaalinen kasvu ei mahdollistu alueen samanikäisten lapsia erottamalla eri kouluihin
-sosiaalisuus lisää kouluviihtyvyyttä, kouluviihtyvyys parantaa oppimistuloksia


Mankolan koulusta

Profiilikuvan paikka

Mervi Turunen
18. syyskuuta 2017 kello 21.31.28

Pari pointtia:

Mankolan koulun lisätiloihin on kaavailtu 2-3 miljoonan euron rahoitusta. Tuolla rahalla tulisi jotenkin järjestää n. 200 oppilaalle lisätiloja vuonna 2019? (Korjatkaa, jos muistan väärin.) Yhtenä vaihtoehtona ennen tilojen saamista on esitetty, että 5.-6.luokkalaiset kuljetetaan Lohikosken kouluun. Mielestäni olisi pienten koululaisten etu, että saavat käydä lähikoulussa Mankolassa. Ennemmin yläkoulun puolelta virtausta Lohikoskelle ja Viitaniemeen. Yläkoulun tiloihin sitten näitä 5.-6. luokkalaisia. Tai vaikka parakkeihin mieluummin kuin kuljetusoppilaiksi.

Jo nyt luokkakoot ovat suuria, aloittaneilla epuilla 26 oppilasta/luokka ja samaa kokoluokkaa ylemmillä luokka-asteilla. Savulahden koulu osaltaan aikanaan auttaa 1.-4. luokkalaisten tilanteen purkamiseen. Miten muilla keinoin varsinkin 1.-2. luokkalaisille voitaisiin taata pienempiä ryhmäkokoja? Onko kaukaa haettua, jos vaikka myös rakentuvaan uuteen Majakkasaaren päiväkotiin (Touhula-ketjun päiväkoti Mannisenmäessä) tai Mankolan päiväkotiin pienluokat? Ehkäpä tilat näissäkin tulevat vastaan?

Tiivistys: Mankolan koulun säilyttäminen ensisijaisesti 1.-6. luokkalaisille Mannilan ja Mannisenrinteen lapsille. Kerralla riittävästi tilaa, huomioitava mahdolliset uudetkin alueen kaavoitukset Mannisenmäen lisäksi (onko tulossa?). Jokainen satsattu euro lähikoulun säilyttämiseksi ja ryhmäkokojen kohtuullistamiseksi maksaa taatusti itsensä takaisin tulevaisuudessa. Kaukonäköisyyttä päätöstentekoon. Säilyttäkää myös Saarenmaan koulu. On tehty laskelmia, ettei kyläkoulujen lakkauttaminen automaattisesti tuo säästöjä. (Huoh, se TERVE Nyrölän koulukin piti lakkauttaa...).

Kiittäen ja päätöksentekoon viisautta toivottaen, Mervi Turunen

Profiilikuvan paikka

Yläastelaiset
22. syyskuuta 2017 kello 14.23.09

Meidän mielestä Mankolan koulu tulisi turvata ja kehittää erityisesti yläkouluikäisiä palveöemaan. Toki mielellään kaikkia Mannisenmäen alueen lapsia läpi peruskoulun, mutta ensisijaisesti näkisimme tärkeänä yläasteen opetuksen keskittäminen ja nuorten tarpeiden keskittäminen sinne

Näytä lisää vastauksia

Mankolan koulun yläkoululaisten puolesta

Profiilikuvan paikka

Heidi Tjäder
20. syyskuuta 2017 kello 0.04.54

Mielestäni Mankolan koulun yläkoululaisia ei saa laittaa evakkoon. Ensi lukuvuonna Mankolan yläkoulussa on vuosina 2003,2004 ja 2005 syntyneet lapset. Nämä ovat juuri ne vuosiryhmät, jotka joutuivat aloittamaan koulutiensä väistössä Keski-Palokan koulussa. He ovat omalta osaltaan jo väistönsä suorittaneet. Väistövuosien aikana Mankolan koulua remontoitiin. Oppilaita tsempattiin tulevasta omasta koulusta, jossa saavat loput peruskouluvuotensa rauhassa opiskella. Mankolan koulun yhteishenkeä luotiin jo edeltä käsin. Luokat ja heidän opettajansa tulisivat siirtymään Mankolaan kokonaisina. Mankolan yhtenäiskoulun alkuinfoissa meille perheille kerrottiin koulusta tulevan yläkoulupainotteisen ja alakoulusta tulevan yksisarjaisen.

Väistöajalle ei järjestetty kuljetuksia. Koska Palokan markettien alueen katsottiin olevan vaarallinen, saivat lapset kaupungilta koululaisliput linja-autoihin. Ensimmäisenä Keski-Palokan keväänä Citymarketin liikenneympyrään lisättiin surullisen kuuluisa stop-merkki, joka päättäjien mielestä poisti koulutien vaarallisuuden. Tämän jälkeen alle 3,5 km säteellä asuvat lapset eivät saaneet enää koululaislippuja. Matkakustannukset ja kuljetukset jäivät perheiden itsensä hoidettaviksi. Osa lapsista liikkui kävellen. (Toisen luokan keväänä oli mahdollista suorittaa polkupyörätesti, jonka jälkeen sai kouluun mennä pyörällä vanhempien luvalla.) Nykyiset Mankolan yläkoululaiset ovat siis joutuneet jo pieninä alakoululaisina oikeasti elämään ne uhkakuvat, joita aiemmissa kannanotoissa on maalailtu.

Yläkoulussa on lapsia Mannilan lisäksi myös Saarenmaalta ja Puuppolasta. Osa lapsista joutuu lähtemään klo 7:05 linja-autolla ehtiäkseen kouluun kahdeksaksi. Yläkoululaisten päivät voivat kestää kello 16:00 asti. Päälle vielä läksyt ja harrastukset. Olisi kohtuutonta vielä lisätä näiden lasten koulumatkan pituutta.

Yläkoulu kestää vain kolme vuotta, sen lopuksi jaetaan peruskoulun päättötodistus, jonka tulisi avata ovet tuleviin opiskelupaikkoihin. Mankolan yläkoululaiset joutuivat aikoinaan aloittamaan koulutiensä rikkonaisesti. Suotakoon heille nyt rauha keskittyä näihin tärkeisiin yläkouluvuosiin.

Toivon päättäjiltä arvostusta Mankolan koulun nuorisolle!
Heidi Tjäder


Toivon..

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäen asukki
20. syyskuuta 2017 kello 9.25.33

.. kovasti, että ihan kaikki 1.-9. luokkalaiset, jotka Mankolan koulun alueella asuvat/ tulevat asumaan, saisivat koulupaikkansa lähikoulusta. On kohtuunta, mikäli näin ei tule käymään. Arjessa on muutenkin kaikilla omat kiireensä, joten sujuvuutta parantaisi edes hieman se, että lapset saisivat käydä koulunsa lähellä kotia. Yhdessä omien sisarusten, naapurilasten ja kavereidensa kanssa. Mannisenmäen asukkaat jännittävät kovasti, kuinka käy. Puhtaan lähikoulun (Mankolan koulu) ja turvallisen koulureitin vuoksi moni on halunnut juuri Mannisenmäkeen muuttaa. Toivotaan, että jokin ratkaisu tähän keksitään. Mielestäni lisärakennus alueelle olisi järkevin vaihtoehto. Kauhistuttaisi ajatus laittaa pieniä koululaisia kulkemaan Palokan markettien läpi muuhun kouluun. Autot ja erityisesti linkit ajavat alueella turhan lujaa, välillä itseänikin hirvittää.


Mankolan koulu lähialueen lapsille

Profiilikuvan paikka

Mannilan asukas
20. syyskuuta 2017 kello 9.38.14

Hankin kodin Mankolan koulun vierestä vain ja ainoastaan siitä syystä, että lapsillani on turvallinen koulupolku lähikoulussa. Mankolan koulu ei kuulu lasteni elämään vain koulupäivän ajan, vaan siellä lisäksi vietetään vapaa-aika leikkien, luistellen, ulkopelejä pelaten, aikuis- ja lapsiystäviä tavaten.

Miten voin perustella särkemättä sydäntä tulevalle eppuluokkalaiselleni, että koulu jonka näet ensimmäisenä huoneesi ikkunasta ja viimeisenä illalla ennen nukkumaan menoa, ei ole sinun koulusi?


Mankolan koulun jälkkäri- ja verttiryhmän toiminta Majakkasaaren tiloihin

Profiilikuvan paikka

Ehdotus
20. syyskuuta 2017 kello 9.43.58

Hei,

voisiko Mankolan koulun jälkkäri- ja verttiryhmän toiminnan sijoittaa toistaiseksi Majakkasaaren päiväkodilta vapautuviin tiloihin? Näin saataisiin alakoulun puolelle lisää luokkatilaa.

Profiilikuvan paikka

X
20. syyskuuta 2017 kello 12.20.11

Ehdotus kirjoitti:

Tämähän olikin vain ehdotus, että selvitetään voisiko Jälkkäri- ja verttitoiminnan tuottaa esimerkiksi vapautuvissa Majakkasaaren tiloissa? Ei selvitystä ja analysointia tarvitse tällä palstalla tehdä.

Totta puhut! Menin hätäisenä jo asioiden edelle :) Ja ehdotuksia sekä keskustelunavauksia tarvitaan tottakai, siitä se suunnittelutyö saadaan sitten käyntiin.

Näytä lisää vastauksia

Sisarukset samaan kouluun

Profiilikuvan paikka

Pelko jäytää
20. syyskuuta 2017 kello 21.46.38

Entäpä sitten ne kauempana asuvat perheet, joiden vanhemmat lapset ovat kuuluneet mankolan kouluunottoalueeseen, mutta nyt se sitten muuttuu ja pienempi sisarus suuntaakin toiselle puolelle kaupunkia ! On siinä sosiaalistumista ja logistiikkaa kerrakseen, vai mitä?


turvallinen kouluverkko

Profiilikuvan paikka

Lasten asialla
20. syyskuuta 2017 kello 22.48.11

Olen huolissani kaupungin ideasta eriyttää koulunkäynti saman perheen lapsilta. Mielestäni jokaisella pienellä lapsella tulee olla mahdollisuus mennä samaan kouluun sisarusten kanssa. lisäksi pienten lasten kohdalla pysyvyyden ja kestävien ihmissuhteiden luominen on ensiarvoisen tärkeää, ja Mannisenmäen asukkaana olenkin huolissani suunnitelmista hajauttaa saman alueen lapsia ympäri Jyväskylää. Olisiko ideaa esimerkiksi laajentaja Mankolan koulua niin, että se vastaa uuden alueen kasvavaan tarpeeseen. Onhan ollut monta vuotta tiedossa Palokan alueen asukasmäärän kasvu, ja toivonkin kaupungilta hyvää ja suunnitelmallista valmistautumista lapsien koulutuksen turvaamiseen. Lisäksi olen todella huolissani pienten lasten yhä kasvavista välimatkoista kodin ja koulun välillä sekä koulutien turvattomuudesta. Itse näkisin parempana suunnitelmana omien lapsieni kohdalla kulkemisen Mankolan kouluun kuin vaarallista tietä pitkin Savulahteen.

Näillä päätöksillä on suuri vaikutus tulevaisuuden pieniin koululaisiin. Tehdään siis viisaita päätöksiä niin, että pienillä olisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat aloittaa koulutie.


Mannisenmäestä Mankolan kouluun

Profiilikuvan paikka

Toiveikas
21. syyskuuta 2017 kello 15.19.22

Ylläolevien kommenttien mukaisesti (ja samoista syistä mm. turvallinen koulumatka) myös meidän perheemme toivoo, että Mannisenmäen lasten koulu olisi Mankolan koulu. Lisäksi toivoisimme, että sisarukset menisivät automaattisesti samaan kouluun, se helpottaisi koko perheen toimintaa.


Turvallinen koulutie

Profiilikuvan paikka

Lapsen etu
21. syyskuuta 2017 kello 16.37.39

Olisi järjetöntä alkaa vuosittain rajaamaan, mihin kouluun Mannisenmäen lapset pääsevät. Lähikoulu, Mankola, toivottavasti saa lisälaajennuksen tms, jotta kaikki alueen lapset pääsevät lähikouluunsa. Jos Mannisenmäen lapset ohjataan Keski-Palokan kouluun, eikö koulukyyti ole perusteltu vaarallisten teidenylitysten vuoksi? Säästöjä ei siitä kyllä kerry, kun alueen sadat lapset kuljetetaan kouluun. Kuka ottaa vastuun, kun pieni koululainen jää vilkkaasti liikennöidyillä tien ylityksillä autojen jalkoihin?

Nyt tarvitaan viisaita päätöksiä, jotka ei aja perheitä ja lapsia eriarvoiseen asemaan.


Turvallisen koulutien ja alueen yhtenäisyyden puolesta

Profiilikuvan paikka

Perhe Mannisenmäeltä
21. syyskuuta 2017 kello 20.56.31

Myös meidän perheemme toivoo, että Mannisenmäen lapsille varmistettaisiin pääsy lähikouluun Mankolaan. On todella ikävä lukea mahdollisuudesta, että uuden asuinalueen lapset saatetaan tulevaisuudessa hajottaa eri kouluihin vuosittain. Pysyvyys, turvalliset sosiaaliset suhteet ja kaveripiirin rakentuminen ovat tärkeitä erityisesti kouluiässä ja kantavat todella pitkälle tulevaisuuteen. Ajatus siitä, että naapuruston lapset olisivat eri puolilla ja joka vuosi saisi jännittää, ketkä päätyvät mihinkin huolestuttaa. Tämä ei edistäisi alueen yhteisöllisyyttä eikä lasten sosiaalisia suhteita millään tavalla. Pahimmillaan saman perheen lasten joutuminen eri kouluihin vaikeuttaisi perheiden arkea todella paljon. Lapset ovat kaupunkimme tulevaisuus ja pysyvien sosiaalisten suhteiden tiedetään olevan tärkeitä yksilön kehittymisen kannalta.

Perheemme toivoo, että Mankolan koulun oppilaaksiottoalue käsittäisi koko Mannisenmäen tai jos tämä ei ole mahdollista, olisi rajaus selkeä eikä vuosittain vaihtuva. Alueen vetovoima on ollut nimenomaan lapsiystävällisyydessä ja pienten lasten laittaminen kulkemaan vaarallisen koulutien vilkkaasti liikennöityjen markettien ohi, kun mahdollisesti osa kavereista menee toiseen suuntaan ei kuulosta hyvältä. Lisäksi Jyväskylän kaupunki mainostaa itseään lapsi- ja perheystävällisenä kaupunkina, joten toivomme, että kaupunki lunastaa lupauksensa tässäkin mielessä varmistamalla lapsille turvallisen koulutien ja lähikoulun sekä alueelle yhtenäisyyden ja mahdollisuuden yhteisöllisyyden rakentumiseen.

Olisiko Mankolan koulua mahdollista laajentaa (esimerkiksi riittävän suurella lisäosalla) niin, että alueen lapsille pystyttäisiin takaamaan pääsy lähikouluun ainakin alakoulun ajaksi? Yläasteikäiset ovat jo valmiimpia liikkumaan kauemmaskin, joten mielestämme yläaste voitaisiin tarvittaessa säilyttää pienempänä.

Olen itse asunut ala- ja yläkoulussa alueella, jossa suuri osa muista nuorista kävi eri koulua ja se vaikeutti kaveripiirien luomista lähialueen lapsiin ja nuoriin, vaikka olinkin sosiaalinen ja aktiivinen lapsi. Monet omat koulukaverit taas asuivat sen verran kauempana, ettei heidän luokseen päässyt oikein koulun jälkeen käymään varsinkaan pienempänä. Olisin silloin todella toivonut, että olisin saanut käydä koulua samassa paikassa kuin muut naapuruston lapset.

Jäämme odottamaan tulevia päätöksiä luottavaisin mielin.


sisarukset samaan kouluun

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäen asukki
21. syyskuuta 2017 kello 21.26.16

Perheellemme olisi ensiarvoisen tärkeää, että saman perheen lapset pääsisivät samaan kouluun. Myös pienten koululaisten mahdollinen koulumatka isojen markettien ohi huolettaa.


Mannisenmäestä Mankolaan - luonnollisestikin

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäestä
21. syyskuuta 2017 kello 22.39.03

Niin kuin joku jo aiemmin kirjoittikin, niin onhan se nyt ihan ensiarvoisen tärkeää päästä naapuruston kanssa samaan lähikouluun (sisaruksista puhumattakaan). Ystävyyssuhteet kun muodostuvat kuin huomaamatta juuri yhteisillä koulumatkoilla. Erittäin huolestuttava on myös ajatus, että kouluraja vaihtuisi vuosittain! Se vesittää kyllä yhteisöllisyyden tunteen.

Mielestämme Mankolaan tulisi tehdä riittävän iso laajennusosa, jolloin oppilaaksiottoalueen lapset myös mahtuvat lähikouluunsa. Jos tuollainen määrä tontteja jaetaan lähinnä lapsiperheille, niin kyllä pitäisi kaupungin myös kantaa vastuu päätöksistä koulupolunkin suhteen.

Toivomme viisautta päättäjille!


Mannisenmäkeen haluttiin lapsiperheitä, nytkö aiotte niitä hajottaa?

Profiilikuvan paikka

Toivon parasta
21. syyskuuta 2017 kello 23.07.57

Mannisenmäen tontit olivat tarjolla ensisijaisesti lapsiperheille ja houkutus oli suuri alueelle. Ajatus ihanasta lintukodosta jossa kaikille lapsille riittää ystäviä sekä turvallinen koulutie Mankolaan. Perheet ystävystyvät jo rakennusvaiheessa ja samoin lapset keskenään. Olisi suorastaan vääryys hajottaa koulutielle nämä ystävyssuhteet ja mikä pahinta, perheen lapset toisistaan. Mankolan koulua tulisi laajentaa niin jotta kaikki alueen lapset saisivat turvallisen siirtymän koulutielle, Palokan keskuksen ruuhkat eivät ole missään nimessä turvallisia ylittää pikkusille! Itsekin seurannut lähes päivittäin liikenneympyröiden liikennettä, k-raudan ja citymarketin lähellä oleva STOP merkki näyttää olevan vain koriste, kukaan ei piittaa pysähtymisestä pätkääkään. Myös Citymarketin päädyssä Powerin nurkalla oleva ajoliittymä kaupan pihaan on lähes aina kevyenliikenteellä kulkevalle vaaran paikka, autot hurauttaa hirmu kyytiä kaupalle väistämättä pyöräilijöitä taikka jalankulkijoita.

Kaupunki houkutteli lapsiperheet asumaan mannisenmäkeen sankoin joukoin, nyt on kaupungin vastuulla myös toteuttaa alueen tärkeimmille asukkaille turvallinen koulutie! Jo pelkästään päivöhoitopaikat ovat kiven alla, mutta koulutue kuljetaan yksin ilman vanhempaa, niin sitä tietä pitää suojella kaikin keinoin!

Toivottavasti kaupunki ymmärtää kuinka suuren pettymyksen tuotte alueen asukkaille, mikäli lapset ohjataan minne sattuu eri vuosina, tai ylipäätänsäkään lapset eivät voi luottaa siihen, jotta pikkusiskokin pääsee isoveljen mukana opettelemaan koulutietä. Uskon jotta opettajillekin olisi mukava opettaa oppilaita joilla olisi hyvä yhteishenki ja vanhempien yhtenäinen henki toisi turvaa sekä saumattomuutta yhteistyötilanteisiin.


Mannisenmäen lapsista ei heittopusseja

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäen asukki
22. syyskuuta 2017 kello 11.39.36

Hei,
Mannisenmäen kaikki lapset tulisi mahduttaa Mankolan kouluun. Osa Mannisenmäen lapsista käy kouluaan jo Mankolassa ja perheiden sekä alueen lasten yhtenäisyyden kannalta olisi haitallista, jos nuoremmat sisarukset joutuisivat eri kouluihin. Lohikosken kouluun voitaisiin ohjata niitä lapsia, jotka asuvat enemmän kaupungin puoleisessa päässä tai Taulumäellä. Heiltä on kätevämpi matka Lohikoskelle kuin Mannilan/Mannisenmäen lapsilla. Päättäjien tulisi myös huomioida, että Mannisenmäen lasten elinpiiri rajautuu Mannilan alueelle, jolloin koulu Keski-Palokan suunnassa on aivan irti muusta arkielämästä. Erityisen tärkeänä pidän kouluun ohjaamisessa myös sisarusperustetta, joka aikaisemmin oli myös yksi koulun määräytymisen peruste.


Mannisenmäeltä Mankolan kouluun

Profiilikuvan paikka

Turvallisesti kouluun
22. syyskuuta 2017 kello 11.47.30

Yhdyn aiempiin kommentteihin monilta osin. Mannisenmäkeen on houkuteltu lapsiperheitä ja nyt on kaupungin syytä taata meille tänne rakentaneille turvallinen koulureitti lapsille. Mannisenmäeltä lapset Mankolan kouluun.


Mannisenmäeltä Mankolan kouluun

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäkiläinen
22. syyskuuta 2017 kello 12.11.14

Mannisenmäeltä ehdottomasti Mankolan kouluun. Yksi tärkeimmistä meidän perheen tontinhakusyistä oli nimenomaan lyhyt ja turvallinen koulureitti.Perheen lapset myös samaan kouluun mikäli perheet niin toivovat.


Ihmetystä

Profiilikuvan paikka

ihminen
22. syyskuuta 2017 kello 12.55.07

Onhan tämä hurjaksi mennyt, kun pitää pelätä, ettei lapsi pääse siihen kouluun, johon on kävellen lyhin matka! Jotain on suunnittelussa ja organisoinnissa mennyt pieleen jos aletaan linja-autolla kuljettamaan Mannilan/Mannisenmäen lapsia Lohikoskelle! Eikös Lohikoskella päin ole lapsia, jotka pääsevät kävellen Lohikosken kouluun. Taulumäeltä lyhempi matka Lohikoskelle kuin Mankolaan. Mannisenmäestä pidempi matka Keski-Palokkaan tai Lohikoskelle kuin Mankolaan. Taulumäen suunnassa asuvien elinpiiri ja kaverit silllä päin, Mannilassa/Mannisenmäessä asuvien taas Mankolan päässä.


Kaupunki vastuusen

Profiilikuvan paikka

Mannisenmäen asukas
22. syyskuuta 2017 kello 13.12.53

tuliko se kaupungille yllätyksenä, että Mannisenmäkeen muuttaa lapsiperheitä?
eikö tuota aluetta kaavoitettaessa osattu laskea paljonko päiväkoti/koulupaikkoja tarvitaan? Luulisi olevan dataa tarjolla mistä ennustaa tällaiset.

Ehdottomasti Mannisenmäen lapset Mankolan kouluun. Vaikka sitten tilapäiseen konttikouluun, mutta kyllä lapsilla pitää olla turvallinen koulumatka järkevän matkan päässä.
Ja kuten edellä mainittu niin Mannisenmäen lasten elinpiiri on Mankolan suunnalla.


Lapsen etu ja hyvinvoinnin jatkuvuus

Profiilikuvan paikka

Kolmen äiti
22. syyskuuta 2017 kello 13.14.14

Tiedän myös Mannisenmäen alueelta useampia lapsia, jotka haluavat ehdottomasti jatkaa jo aloitetun koulutiensä loppuun Keski-Palokan koulussa.. Mielestäni tällainen valinnanvapaus lapsen koulutien jatkuvuuden ja sosiaalisten suhteiden sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on turvattava. Meidän mielestä siis valinnanvapaus haluamassaan lähikoulussa on tärkeää ja jokaisen lapsen yksilöllisen tilanteen huomiointi. Mikä juuri kyseiselle lapselle ja perheelle paras. Myös yhden lapsen sijaisperheenä ja toisen erityislapsen vanhempina näemme jatkuvuuden samassa koulussa tärkeänä. Tämä on lapsen kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Ehdottomasti Mankolassa on säilyttettävä mahdollisuus yläasteeseen myös Mannisenrinteen asukkaille, eikä yläasteikäisiä pidä ohjata muihin kouluihin pienimpien oppilaiden tieltä. Me olemme aloittaneet koko rakennusprosessin siitä näkökulmasta että erityistä tukea vaativalla lapsellamme on sitten lyhyempi matka (mikä myös hänen sairauden kannalta tärkeää) juuri Mankolan yläasteelle.

Peräänkuulutamme siis jatkumoa sinne kouluun missä lapsi koulunsa aloittaa ja sosiaaliset kontaktit solmii. Eikä joka vuosi tarvitse miettiä missä lapsi saa kouluaan tulevana vuonna käydä. Lapsella on oikeus turvalliseen ja jatkuvaan koulunkäyntiin siinä koulussa mikä matkallisesti asutusalueelta on sopivan matkan päässä ja mikä palvelee juuri sinun lapsen kehitystä ja hyvinvointia! Turhat muutokset ovat lapsille kohtuuton taakka kannettavaksi.


Yläaste kuuluu Mankolaan

Profiilikuvan paikka

Yli 15-vuotta Palokassa asunut
22. syyskuuta 2017 kello 20.48.14

Yläaste tulee säilyttää Mankolassa.

Perustelut:
Ei ole loogista ja kuntalaisten yhdenvertaista kohtelua, jos alueella vuosia/-kymmeniä asuneiden kuntalaisten yläasteikäiset lapset joutuisivat sijaiskärsijöiksi ja siirtymään kauemmaksi toiseen kouluun. Täyttyykö kuntalain yhdenvertaisuuskriteerit, jos siirto tapahtuu?

Asia koskee myös Nuutissa, Eerolassa ja pidemmällä asuvia kuntalaisia joiden yläasteikäisten lasten koulumatkat kasvaisivat yli 10-20 kilometriin, mikä olisi tällä alueella jo todella huonoa suunnittelua. Jokatapauksessa yläasteikäisten määrä ei ole ongelma alueella tällä hetkellä.

Kunnan sivistyspuolelta erittäin huonoa suunnittelua. Eikö alakoululaisilla voisi järjestää viipalekoulua tai vastaavaa aluksi nopeaa ratkaisua aluksi, jotta kaikki kuntalaiset saisivat heille kuuluvansa peruspalvelunsa riittävän läheltä.


Mannisenmäen lasten turvallisin koulutie kulkee Mankolaan

Profiilikuvan paikka

Tuleva Mannsenmäkeläinen
23. syyskuuta 2017 kello 15.19.45

Kaupunki kaavoitti suurella höngällä ensisijaisesti lapsiperheille Mannisenmäen asuinalueen. Nyt päättäjiltä perätään vastuuta ja selkärankaa siihen, etteivät nämä alueelle houkutellut perheet joudu heittopusseiksi, kun lasten koulupaikkoja ratkaistaan.

Kulkeminen Keski-Palokkaan, erityisesti pimeinä syys- ja talviaamuina on pienille alakoululaisille liian vaarallista. En halua ainakaan omia lapsiani kuvitella toikkaroimassa markettien liittymien läpi hurjana kulkevan liikenteen seassa.

Me olemme toiveikkain mielin valinneet tulevan asuinpaikkamme vastaamaan perheen arjen sujumisen ja hyvinvoinnin tarpeita. Yhtenä kriteerinä oli turvallinen koulumatka.

Haluaako kaupunki ajatella todella asukkaidensa parasta vai mennä kaikessa euro edellä? Minä en halua ottaa vastuuta siitä, että turvattomalla koulureitillä tapahtuu jotain pahaa. Toivottavasti eivät päättäjätkään.


Turvallisuudesta

Profiilikuvan paikka

Kahden lapsen äiti
23. syyskuuta 2017 kello 19.54.44

Voisiko Sekametsäntieltä tehdä kävelytien K-raudan ja Citymarketin takaa Ruokkeentielle? Näin koululaiset pystyisivät kiertämään markettien vaaralliset liittymät. Tämä palvelisi sekä Savulahteen, että Keski-Palokkaan ja takaisin kulkevia.
On totta, että nuo Citymarketin risteykset ovat vaarallisia. Niissä ei ole onneksi onnettomuuksia sattunut. Toivottavasti ei tule sattumaankaan. Myös kooltaan isot koulut ja suuret ryhmäkoot lisäävät riskejä. Mankolan alakoulussa onnettomuuksia on sattunut jo alkuvuosina. Eikä ole aina selvitty pikku naarmuilla. Vakavimmassa tapauksessa alakoululaista paikattiin yli sadalla tikillä. Myös lähialueen tolkuttomasti kasvanut asukasmäärä lisää liikennettä. Tänä syksynäkin on ambulanssi hakenut loukkaantuneen pyöräilijän Mannisentien ja Saarijärventien risteyksestä. Tilastollisesti lapset ovat siis vakavammassa onnettomuusriskissä Mankolan koulussa, kuin koulumatkalla Keski-Palokkaan tai Savulahteen.
Mankolan koulussa ei ole puutetta pelkästään luokkatiloista. Ruokasali on aivan liian pieni kasvaneelle oppilasmäärälle. Koululaiset eivät ehdi syödä ruokiaan, kun paikat eivät riitä. Kevät- ja joulujuhlaan ei juhlasaliin mahdu kaikki halukkaat. Vain päättävien luokkien ja esiintyjien vanhemmat voivat juhliin osallistua. Kohtuullisen kokoinen alakoulu ja pienet ryhmäkoot ovat varmasti kaikkien lasten edunmukaista.
Mannisenmäen lapsille rakennettava turvallinen koulutie Savulahteen ja Keski-Palokkaan. Savulahden koulusta riittävän kokoinen ja rakennusvaiheessa koulukyyti Lohikoskelle. Mankolan yhtenäiskoulu siihen tarkoitukseen, kuin alunperin luvattiin -yläkoulu, jonka yhteydessä yksisarjainen alakoulu.


Isompi sisarus mankolassa ja pienempi sisarus viitaniemessä.

Profiilikuvan paikka

Ihan mahdottomuus
23. syyskuuta 2017 kello 22.26.09

Kuulostaa kyllä aivan loistavalta. Siinä kyllä tehdään niin kamala sudenkuoppa sisaruksien keskenäiselle sosiaalistumiselle, että sillä tulee olemaan aikuisuuteen.


Pienet koululaiset lähikouluun

Profiilikuvan paikka

Huolestunut äiti
24. syyskuuta 2017 kello 16.06.16

Toivon, että laajennussuunnitelmat toteutetaan siten, että Mankolaan mahtuvat kaikki alakouluikäiset parin kilometrin säteellä koulusta. Yläkoululaiset osaavat kulkea turvallisesti itsenäisesti pidemmälle, jos lähikoulun tilat eivät riitä kaikkein ylimmille vuosiluokille. Myös yläkouluikäisten vuoksi toivon, että kouluihin otetaan ensisijaisesti oppilaat vain noin kahden kilometrin matkan sisältä, jotta mahdollisimman moni säästyisi auto-/bussi-/mopomatkoilta.


Lapset tarvitsevat pysyvyyttä, ennustettavuutta ja turvallisuutta!

Profiilikuvan paikka

Äiti Mannisenmäeltä
25. syyskuuta 2017 kello 12.03.34

Koulusuunnitelmissa tulisi ottaa huomioon ensisijaisesti turvallisuus ja pysyvyys. Pysyvyys tulisi toteuttaa niin, että saman alueen lapset pääsisivät samaan kouluun ja sisarukset keskenään samaan kouluun. Vuosittain juokseva rajaus oppilaaksiottoalueesta on todella huono ajatus. Kuinka moni aikuinen olisi valmis siihen, että jossain vaiheessa sitten tulee tieto siitä, mihin työpaikkaan arpa milloinkin heittää? Tämä lisää epävarmuutta ja vaikeaa arjen suunnittelemista koko perheen kannalta. Koulun aloitus on lapsille iso asia, ja sitä tukee ennustettavuus ja mahdollisuus tutustua koulualueeseen ja luoda siitä osa arkea jo etukäteen. Lapset eivät saa olla heittopusseina tällaisissa asioissa!


Mankolan koulu on Mannisenmäen lapsille lähikoulu. Koulumatka sinne on sopivan lyhyt myös pienimmille koululaisille. Keski-Palokan koulu on "epäluonnollisella" sijainnilla Mannisenmäkeen nähden. Mikäli Mannisenmäeltä siirryttäisiin Keski-Palokan kouluun, vähimmäisvaatimus olisi rakentaa lapsille turvallinen ja sujuva koulutie. Tällä hetkellä se ei sitä ole.


Entä jos tehtäisi Savulahdesta kerralla riittävän kokoinen? Ja samalla koulupolku yhtenäiseksi.

Profiilikuvan paikka

Huolestunut Haukkalasta
25. syyskuuta 2017 kello 18.05.31

Miksei tehdä kerralla Savulahteen riittävän kokoista koulua, jossa lapset voisivat käydä koko ala-asteen luokat 1-6? Ja siirtyä sitten kenties yläkouluun Mankolaan? Keskusta ei ole luontainen suunta kulkea koulussa tältä (Haukkala, Savulahti, Mannisenmäki jne.) alueelta. Mitä ilmeisemmin muutos isomman koulun rakentamiseksi olisi edelleen mahdollista, niin kaavoituksen kuin rakennusprosessinkin puolesta. Mitään ei ole vielä Savulahteen rakennettu.

Tällöin toteutuisi ainakin se, että kaupungin lyhytnäköiseen kaavoituspolitiikkaan viattomat lapset saisivat heidän etujensa mukaisen mahdollisimman yhtenäisen koulupolun kouluvuosilleen. Vaikkakin osa lapsista joutuisi tällöin kulkemaan alakoulumatkansa kenties hieman "väärään suuntaan", mutta eipähän tarvitsisi riepotella viattomia pieniä koululaisia koululta toiselle. Itse koen, että on pienempi paha lapsen kehitykselle kulkea hieman pidempi koulumatka, kuin joutua vaihtamaan koulua ja pahimmassa tapauksessa kavereitakin useaan otteeseen kouluvuosien aikana. Sisarusperusteen lisäksi asuinalueiden lapsille tulisi taata pääsy samaan kouluun. Koulujen sisäänottoalueiden rajaamiset keskeltä asuinalueita on tyhmintä, mitä kouluverkkosuunnittelussa voidaan tehdä.

Yläkouluun siirtyessään lapsi on kenties jo valmiimpi niin koulun kuin ympäristön muutokseenkin. Toki tässäkin on ensiarvoisen tärkeää, että jo syntyneitä sosiaalisia suhteita ja vapaa-ajan vieton luontaisia suuntia ei rikota vain siitä syystä, että muutamia vuosia sitten on tehty kaavoituksessa vääriä päätöksiä. Nuoret ovat kuitenkin kaupunkimme tulevaisuus, ja heidän hyvinvointinsa tukeminen tulisi olla ensisijalla kouluverkkopäätöksiä tehdessä. On aivan käsittämättömän lyhytnäköistä kaupungilta, että nyt pahimmassa tapauksessa lapset joutuvat vaihtamaan koulua ja kavereita useaan otteeseen koulu-uransa aikana. Kuka korjaa jäljet, kun nämä nuoret oireilevat lapsuuden jatkuvia muutoksia ja rikkonaisia kaverisuhteita. Jo nyt syntynyt koulukeskustelu ja mahdolliset tulevat muutokset herättävät lapsissa voimakkaita tunteita. Lapset haluavat pysyvyyttä, ja sitä meidän aikuisten tulee heille tarjota.
Sisarusperuste

Profiilikuvan paikka

Huolestunut useamman lapsen äiti
25. syyskuuta 2017 kello 22.11.44

En kannata sisarusperusteen palauttamista. Eikö tästä luovuttu nimenomaan sen epäoikeudenmukaisuuden vuoksi? Koulun lähellä olevan perheen lapsihan tällöin väistää kauempana koulua asuvan perheen lasta, jos kauempana asuvan perheen lapsen isompi sisarus on aloittanut koulutiensä aikaisemmin. Tämä ei mielestäni ole tasavertaista lapsia kohtaan. Eihän lapsi voi päättää kuinka monentena se perheeseen syntyy.