Siirry sisältöön

Laki hedelmöityshoidoista annetun lain muuttamisesta

Puhekupla 0
Keskustelu
Keskustelu on päättynyt

Edotus äitiyslaki-aloitteessa: Laki hedelmöityshoidoista annetun lain muuttamisesta https://goo.gl/sjgPBW.

Hedelmöityshoitolaki 1237/2006: https://goo.gl/S1bV4a

Äitiyslakialoitteessa todetaan:
”Hedelmöityshoidoista annettua lakia muutetaan samalla siten, että jatkossa naisparien on mahdollista saada hedelmöityshoitoja yhdessä.”
”… Lisäksi ehdotetaan tehtäväksi tarvittavat seurannaismuutokset hedelmöityshoidoista annettuun lakiin,…”

Ei hedelmöityshoitoa voi antaa naisparille yhdessä! Todellisuudessa hedelmöityshoitolaissa (1237/2006) tarkoitettua hedelmöityshoitoa annetaan kaikissa tapauksissa naiselle yksilönä. Laissa säädetään sellaisen hedelmöityshoidon antamisesta, jossa ihmisen sukusolu tai alkio viedään naiseen (yksilö) raskauden aikaansaamiseksi.

Hedelmöityshoitoa voidaan lain mukaan antaa esimerkiksi naiselle (yksilölle), joka ei elä avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa miehen kanssa. Hedelmöityshoitoa voidaan siis antaa mm. sinkkunaiselle ja naiselle, joka elää avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa naisen kanssa. Koska noin on, niin aloitteen mukaisen äitiyslain mahdollinen säätäminen ei edellytä muutosta voimassa olevaan hedelmöityshoitolakiin. Katso myös: https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/199/osallistu...

Lainaus Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirjasta:
”…keinohedelmöitystä koskevan lain tulisi suojella lasten oikeuksia ja hyvinvointia, ei vastata lapsettomien parien tarpeisiin.”
”In any event, the law on artificial forms of fertilization, as with adoption, should be framed to protect the rights and well-being of children, not to meet the needs of childless couples.”

Lainaus teoksesta ”Lääkärin Etiikka -kirja - Lapsettomuuden hoito”:
”On tärkeää huomata, että ihmisen perusoikeus lisääntymiseen ja perheen perustamiseen (Yhdistyneet Kansakunnat, Ihmisoikeuksien julistus, 16. artikla) ei tarkoita subjektiivista oikeutta lapsettomuuden hoitoon yhteiskunnan varoin.”

Mihin tosiasiaan perustuen hedelmöityshoitolakia olisi tarpeen muuttaa aloitteessa ehdotetulla tavalla ja mihin perustuen muuttaminen olisi lapsen etu?
Äitiyslaki-aloitteessa ei ole kerrottu mihin perustuen hedelmöityshoitolain muuttaminen olisi lapsen etu! ->Tarvitaan lapsivaikutusten arvio!

Perustiedot

Päättynyt: 31.12.2018

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat osallistua tähän keskusteluun