Siirry sisältöön

Tervakosken joukkoliikenteen suunnittelu

Kysymysmerkki 318
28.12.2017 | Janakkalan kunta
None

Janakkalassa on tehty 13.11.17 valtuustoaloite Tervakosken joukkoliikenteen suunnittelemisesta.
Tervakosken bussiliikenne on vähentynyt , kun Uudenmaan Ely-keskus ei ole enää hankkinut lakkautuvien sopimusten liikennettä.
Sopimuksia on lakkautumassa myös kesällä 2018, joten liikenteen suunnittelu on ajankohtaista.
Suunnittelun lähtökohdaksi tarvitaan Janakkalan kunnan kanta tarjottavan liikenteen määrään ja suuntautumiseen. Kannan muodostamiseksi kysytään kuntalaisten mielipidettä.


Janakkalassa on tehty 13.11.2017 valtuustoaloite Tervakosken joukkoliikenteen suunnittelemisesta. Aloitteessa toivotaan nopeaa käsittelyä.

Tervakosken väkiluku on noin 4500 asukasta eli hieman yli puolet Janakkalan kuntakeskuksen Turengin väkiluvusta (7500 asukasta). Turengin ja Hattulan kuntakeskuksen Parolan bussiliikenne uudistettiin osana kaupunkiliikennettä, koska taajamat muodostavat yhdessä Hämeenlinnan alueen kanssa seudun tiheimmin asutun vyöhykkeen.

Tervakoski sijaitsee sekä Hämeenlinnan että Riihimäen vaikutusalueella. Tervakosken bussiliikenne on painottunut Hämeenlinnan ja Riihimäen välisiin vuoroihin, jotka ovat ajaneet Tervakosken kautta. Lisäksi bussivuoroja on perinteisesti ajettu Tervakosken ja Turengin välillä sekä Lopelta Tervakosken kautta Riihimäelle.

Toimivaltainen viranomainen Riihimäelle suuntautuvassa liikenteessä on Uudenmaan Ely-keskus. Hämeenlinnan seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta rajoittuu Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan alueelle. Tervakosken bussiliikenne on vähentynyt viime vuosina, kun Uudenmaan Ely-keskus ei ole enää hankkinut lakkautuvien sopimusten liikennettä. Sopimuksia on lakkautumassa myös kesällä 2018, minkä jälkeen voimassaolevia sopimuksia ja lupia on ainoastaan Turengin suuntaan sekä valtatiellä 3 (pikavuorot). Näin ollen Tervakosken liikenteen suunnittelu ja hankinta on juuri nyt ajankohtaista.

Suunnittelun lähtökohdaksi tarvitaan Janakkalan kunnan kanta tarjottavan liikenteen määrään ja suuntautumiseen.

Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteen palvelutasosuunnitelman päivitys tehdään vuonna 2018, joten kunnan kannanotto toimii samalla lähtötietona myös palvelutasosuunnitelman päivitykseen. Käytännön suunnittelu ja toteutus tehdään tiiviissä yhteistyössä Janakkalan kunnan ja Uudenmaan Ely-keskuksen kanssa.


Perustiedot

Julkaistu: 28.12.2017

Omistajat: Yhteyshenkilöt:
Aiheet:
  • #liikenne
Kunnat:
  • Janakkala

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna