Siirry sisältöön

KMTK Rakennukset ja rakenteet -teeman kohteiden 3D muodostamisohjeiden kommentointi

Puhekupla 2
2.2.2018 | Maanmittauslaitos
KMTK Muodostamisohjeet

Kansallisen maastotietokannan (KMTK) Rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman kohteiden 2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet täydentyvät vuoden mittaan kattamaan myös 3D-geometriat. 3D-muodostamisohjeiden ensimmäinen versio rakennusten, siltojen ja tunneleiden osalta julkaistaan nyt nähtäväksi. Muodostamissäännöt pohjautuvat julkaistuun 2,5D-ohjeistukseen ja laajentavat määritelmiä vain 3D-geometrioiden osalta. Näihin uusiin geometrioihin toivotaan KMTK-aineiston käyttäjijltä kommentteja.


KMTK-ohjelma luo Suomeen digitaalisen, yhtenäisen ja nykypäivän tarpeita vastaavan paikkatietovarannon eli kansallisen maastotietokannan. KMTK-ohjelmassa siirrytään yhdessä kuntien, Maanmittauslaitoksen ja muiden paikkatiedontuottajien kanssa paperisesta 2D-maailmasta digitaaliseen 3D-maailmaan. KMTK:ssa luodaan yhdessä pelisäännöt ja keinot paikkatietojen digitalisaation läpiviemiseksi.

Kansallinen maastotietokanta kokoaa yhteen peruspaikkatiedot, joita ovat rakennus-, liikenneverkko-, hydrografia-, maanpeitto- ja korkeussuhdetiedot.

KMTK-ohjelmassa on lähdetty liikkeelle rakennusten ja rakenteiden yhtenäisestä muodostamisesta. Kun jokainen kunta, yritys ja yhteisö käyttää samanlaista, yhtenäistä muodostamisohjetta ja tietomallia syntyy digitaalisesti yhteensopiva, koneluettava data. Se tulee jaettavaksi ja avoimesti hyödynnettäväksi paikkatietoalustaan, jonka kautta kansallinen maastotietokanta tulee saataville.

KMTK on teknisesti valmis vastaanottamaan ensimmäistä tietojoukkoa eli rakennuksia ja rakennelmia. Olemme rakentaneet on eri tiedontuottajien kanssa yhteisiä kohdemalleja, jotka helpottavat maastotietokanta-aineiston hajautettua ylläpitoa ja yhteiskäyttöä. Rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman kohteiden 2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet on jo julkaistu ja ne täydentyvät kattamaan myös 3D-geometriat tämän vuoden aikana.

Tämä kommentoitavana oleva muodostamisohje on rakennusten, siltojen ja tunneleiden 3D-muodostamisohje. Löydät sen tämän hankeilmoituksen liitteenä sekä Paikkatietoalusta.fi:stä. Muodostamissäännöt pohjautuvat julkaistuun 2,5D-ohjeistukseen ja laajentavat määritelmiä vain 3D-geometrioiden osalta. Näihin uusiin geometrioihin toivomme KMTK-aineiston käyttäjiltä ja tuottajilta kunnissa, yhteisöissä ja yrityksissä kommentteja.

Kommentoi muodostamisohjeen toimivuutta mallintamisen ja kaupunkien/kuntien prosessien näkökulmasta. Toimivatko ohjeet? Millaisia puutteita niistä löydät? Onko jotain mitä meidän tulisi ottaa huomioon?

Jos sinulla on kysyttävää ohjeista tai ohjeiden kommentoinnista, ole yhteydessä KMTK-ohjelman 3D-muodostamisohjeista vastaavaan johtavaan asiantuntijaan Joonas Jokelaan, joonas.jokela(a)maanmittauslaitos.fi.


Perustiedot

Julkaistu: 2.2.2018

Omistajat: Yhteyshenkilöt:
Aiheet:
  • #asuminen ja rakentaminen
  • #hallinto ja kehittäminen
Kunnat:

Liitteet

Ilmianna