Tämän kyselyn tavoitteena on selvittää, mitä mieltä ihmiset ovat genomitiedon käytöstä ja Genomikeskuksesta.
Mikä on genomi?
Jokaisella ihmisellä on oma perimä, jota kutsutaan genomiksi. Se sisältää kaikki geenit, ohjaa elimistön rakentumista sikiökaudella ja sen toimintaa koko elämän aikana. Perimä määrittää ihmisen ominaisuudet aina silmien väristä sepelvaltimotautialttiuteen.
Genomin avulla saadaan vastauksia moniin sairauksiin liittyviin kysymyksiin. Yhdessä käytettynä väestön genomitieto saa todellisen arvonsa. Genomitiedon myötä tunnistamme esimerkiksi syöpäsairauksia ja niiden syitä paremmin. Yksilöllisemmän hoidon valinta helpottuu ja lääkehaitat vähenevät.
Mitä Genomikeskus tekee?
Suomeen halutaan perustaa Genomikeskus, joka toimii genomitiedon käytön asiantuntijana. Keskuksen tehtävä on tehostaa genomitiedon vastuullista käyttöä ihmisten terveyden edistämiseksi ja hallinnoida kansallista genomitietokantaa. Genomikeskukseen tallennetaan väestön genomitiedot
Mitä mieltä olet Genomikeskuksen perustamisesta ja genomitiedon käytöstä?
Voit vastata kysymyksiin suoraan tai katsoa ensin lyhyen videon.
Lisää tietoa Genomikeskuksesta saa verkkosivuilta genomikeskus.fi
Vastausten käsittely
Vastauksia hyödynnetään Genomikeskuslain valmistelussa. Kyselyyn voi vastata 3.8. asti. Lakiluonnoksesta voi antaa myös lausuntoja (stm.fi/lausuntopyynnot).
Kyselyyn vastataan nimettömänä. Kyselyn päätyttyä sosiaali- ja terveysministeriö koostaa vastauksista yhteenvedon, joka julkaistaan muun muassa tällä sivulla.