Siirry sisältöön

Keskustele yhtenäisen toimintaohjelman hyvistä ja huonoista puolista!

Puhekupla 3
Keskustelu | Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Keskustelu on päättynyt

Keskustele ja kommentoi, mitä puutteita toimintaohjelmassa on. Mitä hyvää toimintaohjelmassa mielestäsi on?

Perustiedot

Päättynyt: 30.4.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Nuori

Profiilikuvan paikka

Läheltä
4. maaliskuuta 2016 kello 23.06.46

Onko tälläinen toimintaohjelma olemassa? Mistä sen löytää?
En osaa etsiä soten sivuilta.
Silti kommentoin: nuori käy juttusilla koulupsykologin luona. Näen läheltä, että hänellä on paljon ongelmia, jotka johtuvat perheestä. Keskusteluista hän saakin apua. Miksei koko perhettä oteta mukaan, käydä vaikka kotona katsomassa ja analysoimassa arkea? Monen ongelman ja ahdistavan tilanteen takana on vanhemmat, molemmat ja heidän tilanteensa. Vanhempien "virtahepo olohuoneessa" -tilanne on ahdistanut nuoren nurkkaan "kärsimään". Nuorta autetaan. OK. Mutta eikö tuosta ahdistuksesta löydetä linkki "virtahepoon" ongelmien aiheuttajaan/aiheuttajiin? Toimintaohjelmaan mukaan koko perheen kuuleminen, "herättäminen" näkemään osuutensa lapsen/nuoren ongelmaan ja tekemään osuutensa lapsensa auttamisessa ja omaan elämän raiteelleen saattamisessa. Nuorelle/lapselle liian kova taakka olla yksin oireineen, taakkoineen ja hoitoineen samaan aikaan kun kummallisen tilanteen aiheuttajat eivät saa apua, heitä ei tunnisteta, heidän ei tarvitse ottaa mitään vastuuta lapsen hädästä ja ahdistavaa tilanne saa jatkua ja tuhota lapsen elämää.

Käyttäjän profiilikuva - Matti_Heikkinen

@Matti_Heikkinen
8. maaliskuuta 2016 kello 9.58.57

Hei,

Kiitos palautteestasi. Yhtenäinen toimintaohjelma on luettavissa hankkeen pääsivulla, ks. https://uusi.otakantaa.fi/fi/hankkeet/26/

Paina pääsivulla "näytä lisätiedot" -kohtaa, jonka jälkeen voit avata liitteet.


Moniammatillisuus ja yhteistyö

Profiilikuvan paikka

Yhteistyökumppani
15. maaliskuuta 2016 kello 15.49.54

Moniammatillisuuden kehittäminen hyvä tavoite. Ei saa olla kuitenkaan itsetarkoitus. Aiemmin aikuisten mt-työssä käytössä ollut tarpeenmukainen työryhmä (kehitettiin psykoosien hoidossa) on hyvä lähtökohta. Etsitään ja pyydetään työkaveria mukaan laajalla haarukalla, tavataan perheitä yhdessä, ei ohjata jonnekin vaan tavataan jatkossakin ns. peruspalvelun piirissä. Tehdään tuen ottaminen perheille helpoksi.
Koska toimijaverkostoissa on paikallisia eroja, ei tulisi tehdä liian tarkkoja rajauksia ja vastuunjakoja. Toimiminen enemmänkin yhdessä väestövastuuperiaatteella - mitä kukin voi osaltaan tehdä jonkun asian tai henkilön/perheen hyväksi.
Miten toimii soten ja kunnan välinen yhteistyö esim. ennaltaehkäisevässä mielenterveys- ja päihdetyössä? Kuinka esim. neuvolaan ja koulu- ja op. terveydenhuoltoon kertynyt hiljainen tieto hyödynnetään kunnan hyvinvointityössä? Onko kouluyhteisössä th:lla suunvuoroa? Mikä on kouluth:n tai lääkärin rooli esim. koulun oppilashuoltotyössä?
Moniammatillisuus laajaa ja tietoisesta yhteisvastuuta, yhteisen hyvän edistämistä ei vain "kaikista vaikeimpien" tai hankalimpien moniongelmaisten auttamista - se jopa alentavaa. Kun tehdään yhdessä myös muuta kuin suoraa asiakastyötä (valitusta, ennaltaehkäisyä, tapahtumia, kehittämistä) pysyy kokonaisuus kirkkaampana.