Siirry sisältöön

Mäntyharjun talvimatkailukauden kehittäminen

Puhekupla 11
Keskustelu | Mäntyharjun kunta
Keskustelu on päättynyt

Mitä asioita nostaisit esille Mäntyharjun tarjoamista talviaktiviteeteistä sekä talvimatkailumahdollisuuksista?

Perustiedot

Päättynyt: 30.11.2018

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Hyvät ladut

Profiilikuvan paikka

Junnu
24. lokakuuta 2018 kello 13.33.13

Latujen kunnossapito. Huomioidaan myös jääladut


Kaikki mukaan kehittämään!

Profiilikuvan paikka

Markku Sohlman
24. lokakuuta 2018 kello 13.44.43

Talviaika on Mäntyharjun kaltaiselle kesäpaikkakunnalle laajan pohtimisen paikka. Kehitämiseen tarvitaan majoitus- ja luontomatkailuyrittäjät, paikalliset yhdistykset sekä kuntalaisten ohella myös mökkielämää täällä viettävät.

Tämän tyyppinen avoin kysely on hyvä alku. Tehoa tarvittaisiin lisää, jotta kaikki saadaan mukaan omine näkemyksineen. Kyselyn toimittaminen esimerkiksi kaikille yrityksille ja yhdistyksille ja vastaamiseen jotain porkkanaa.

Tässä muutama ajtus, joita tulisi hyödyntää / edelleen kehittää:

* Rautatieyhteyden nostaminen esille näkyvästi.
* Näkyvä infotaulu asemalle (Digitaalinen, jossa kaikki paikkakunnan tapahtumat ja toimijat voivat informoda toimistaan. Siis
sellainen vaihtuva näyttötaulu - iso ja näkyvä)
* Hyvät hiihtoladut ja hiihtomaastot
* Maastopyöräily ja retkiluistelu
* Talvitapahtumat näkyvästi ja kootusti esille markkinointimateriaalissa
* Uutta toimintaa tapahtumien / toiminnan muodossa talveen: Lumenveisto, Pilkkiminen, Hiihtokoulut, Talvipatikointireitit,
Talvipyöräilyreitit.
* Kultuurisalin hyödynäminen entistä tehokkaammin toimitaan / tapahtumiin, joka kiinnostaisi kuntalaisten ohella
ulkopaikkakuntalaisia.

Alkuun hyvin esille kaikki se mitä nyt jo tapahtuu, mutta tieto on vähäistä. Jatkossa lisää potkua jatkuvalla
tavoitteellisella kehittämisellä, jossa myös selkeät ja mitattavat tavoitteet (mielellään lukuina). Tämä vaatii ehdottomasti
mitattavien asioiden säännöllisen seurannan ja avoimen julkisuuden.


Hyvät kulkuyhteydet

Profiilikuvan paikka

Real Mäntyharju
24. lokakuuta 2018 kello 23.39.16

Mäntyharjulla on mukavaa ajaa talvellakin, kun ely-keskuksen ylläpitämillä teillä voi olla jopa alle 15cm lunta, joka tietenkin polkeentuu tiehen jääksi ja on erittäin huonossa kunnossa pitkälle kevääseen. Loistavien autoiluyhteyksien lisäksi Mäntyharjulla on kunnostettavana oleva rautatieasema, jonka kohdalla ei todennäköisesti pian pysähdy ainuttakaan junaa, jos edes saapuu niinkin syvälle savoon. Tämäkin on erinomainen asia, sillä ilman lippua matkustavat jäävät sakkoineen seuraavalla asemalla eli Kouvolassa tai Mikkelissä. Kukapa nyt tähän välille haluaisi jäädä kököttämään pian autioon kylään.

Ja kunnan toiminnasta sen verran, että kunta voisi parantaa ensin näkyviä asioita. Mäntyharjulainen hevonen on voittanut suuren kilpailun Ranskassa, vaan eipä näkynyt pienempääkään logoa kuskilla tai hevosella. Tämä ongelma ei koske ainoastaan raviurheilua, vaan kaikkea mäntyharjulta lähtöisin olevaa.

Vaikka tässä kehitysehdotelmassa epäilenkin, että Ely- keskuksella ja johtavalla iskunvaimenninvalmistajalla olisi tehtynä sopimus, olen tyytyväinen asuessani mäntyharjussa. Ihailua herättää juuri tämä perinteikkään ajattelun tapa. Asemalle kahdesti talvessa. Ennen, kuin lunta sataa ja aurauksen jälkeen. Nuorisoakin voisi muistaa jollain muulla kuin poliisisoitoilla. Ottaisi mallia, vaikka Juuan kunnanjohtajasta.

~ paska haisee, vaan ei balalaikka soi


Erinomaiset ladut ja paljon muuta

Profiilikuvan paikka

Jukka
25. lokakuuta 2018 kello 22.44.44

Latujen kunnossapito on ilmiömäistä. Etelä Suomessa tästä tasosta voi vain unelmoida.

Retkiluistelu, taukopaikat, talvipyöräily, tasokas K Market ja oiva palvelu Alkossa. Leffateatteri ja tarjonta - ilman lipunostoa ennakkoon. Kaneliässä, Kuortin kala ja Villa Auroran tapahtumat. Palveluyrittäjien into näkyy ja tarttuu.

Talviliikuntareittejä kannattaa promota reippaasti, nyt niitä käyttävät ne jotka tietävät. Mahdollisuus myydä hiihtäjille päivän reissukokonaisuuksia, peseytyminen ja lounas liikunnan päälle. Tour de Ski + talvipyöräily + retkiluisteluviikonloppu, bed & breakfast paikat täyteen ja lisäksi Airbnb majoitusta. Torille Gluhweinia ja makkaraa !


Latuverkosto, mutta..

Profiilikuvan paikka

Anneli
26. lokakuuta 2018 kello 8.30.27

Se mitä eniten mainostan, on pohjoiselle pärjäävät latuverkostot. Ei tarvitse matkustaa minnekään, jos haluaa vaihtelevilla, hyvinhoidetuilla laduilla hiihdellä upeissa maisemissa. Myös luistelumahdollisuudet ovat oivalliset kelien sen salliessa. Se mikä puuttuu on latukahvio, ainakin vilkkaimmille lomaviikoille. (Kurkiniemi)

Se, mitä itse kaipaan, kun hiihtäminen ei enään oikein luonnistu, on mahdollisuus myös jalan/pyörällä hyödyntää tuota latuverkostoa. Ainakin valaistua osuutta. Valitettava tosiasia on se, että talven tullen, iso osa ulkoilureiteistä ajetaan laduiksi ja kävellä voi sitten vain katuosuuksilla. Näin kärjistäen.

Iso kiitos viime talven kävelyreitille, mikä tampattiin tuonne Pappilanniemen maastoon. Lisää samaa!
Siirlahdelle toivoisi myös jotenkin ajettua latua jo heti kelien salliessa. Ei vasta soihtuhiihdoksi, mitä ei kyllä ole tainnut muutamaan vuoteen edes olla. Käyttäjiä varmaan riittäisi.
Mitä kaikkea voisi tehdä:
Hiihto
Jääkiipeily..voisikohan sitä täällä harrastaa..
Lumikenkäily
Talvipyöräily
Talvikävely
Luistelu
Jäärata-ajo
Kunnon sisäliikunta paikka kaikille
..


Pieni lenkki ihmiselle, suuri vetonaula koko seudulle

Profiilikuvan paikka

Yrittänyttä ei laiteta
29. lokakuuta 2018 kello 13.48.59

Erikoisinta mitä voi tehdä Mäntyharjulla talvella on hiihtää golfikeskuksesta tyhjää Mäntymotellia katsomaan, valmista hoidettua latua pitkin. Toteutuuko reitti myös tänä talvena?


Jotain uutta, jotain vanhaa

Profiilikuvan paikka

Kesäaika
30. lokakuuta 2018 kello 13.06.21

Edelläpä ne kaikki on tullutkin: ladut ovat nyt jo erinomaiset, maastopyöräreitti ja luistelureitti myös mutta tietysti vielä herkemmin kelien armoilla. Polkuja kannattaa pitää auki miten vaan mahdollista, niin kävelijät pysyvät paremmin pois laduilta (joka ei ole tainnut muutenkaan olla iso ongelma).

Jos jotain vielä uutta, niin jääravit voisi joskus olla. Tilaa on ja hevosia piisaa. Ja Mäntyharjuunkin voisi jäädyttää puistoluisteluradan kuten Pieksämäellä. Vaikka rantapuistoon, siellä saisi hyvin vettä, ympäristöön saisi palveluita, olisi valot ja siihen olisi helppo tulla. Koirahiihtoon voisi osoittaa jonkun jääladun pätkän, ja muitakin latuja vaikka vuorotellen viikoksi kerrallaan.

Mäntyharjun pitäisi järjestää seikkailu-urheilutapahtuma puhtaille harrastelijoille. Talvella niitä ei taida vielä paljon olla, täällä voitaisi aloittaa talvikisoista!


Tietoa jakoon

Profiilikuvan paikka

Digi
19. marraskuuta 2018 kello 9.45.57

Mäntyharjulla aktiviteetteja riittää, mutta tietoisuus saisi tavoittaa paremmin massoja. Jokainen asian ymmärtävä tulisi laittaa hyvän jakoon somessa joka lisäisi osaltaan markkinointia. Kuten matkailijat yleensä hypettää onnistumisiaan ja ilmaiseksi markkinoi.


Yhdessä & keskustassa

Profiilikuvan paikka

Ulkopaikkakuntalainen
19. marraskuuta 2018 kello 18.26.50

Saisiko mäntyharjuun aktiviteetteja, jotka eivät voisi mennä matkailijalta ohi markkinoinnin/tiedonpuutteen takia? Monilla paikkakunnilla tapahtumat on keskitetty torille- oli se sitten makkaranpaistokarkelot, luistinrata, huutokauppa... Vaikka tori on pieni, se olisi ainakin helppo löytää-eikä tulisi sitä kynnystä lähteä osallistumaan kun "en tiedä missä tuo paikka on" tai "ei ole kuljetusta tuonne". Esim. Ohjattuja talviaktiviteetteja ryhmissä, sillä kaikilla ei ole kaveria, jota kiinnostaa penkoissa pyöriminen. Lähtöpaikkana tori.
-Lumiukkokilpailu- torilla. Mukana makkaraa ja letunpaistoa.
-Näytöslumisota- kunnanjohtajan tiimi vastaan joku tubettaja tms julkkis. (Jos halutaan viihdettä muillekin kuin 65+ vuotiaille)
-Voisiko torilla olla konttimyymälä, josta saisi paikallisia käsityö yms. tuotteita?

Ideani olivat vielä ehkä hiomattomia, mutta toivoisin, että jotakin tapahtuisi- porukalla, maksuttomana, ja keskitetysti keskellä kylää.


Mainonta

Profiilikuvan paikka

Mökkiläinen Helsingistä
20. marraskuuta 2018 kello 20.58.05

Mäntyharjulla on aivan ensiluokkaiset talviliikuntamahdollisuudet, ei puutu kuin turistit, jotka niitä hyödyntävät. Kuten muutkin ovat maininneet, latujen kunnossapito on todella ensiluokkaista, toivottavasti kunnossapito ei ole vain yhden tai kahden osaavan ihmisen harteilla. Matkaluisteluradan ylläpitoon voisi satsata vielä vähän enemmän, että se pysyisi hieman huonompinakin pakkasvuosina kunnossa, siihen kyllä löytyy keinoja, ehkäpä niitä kannattaisi kysellä? Ja sitten ne "talvituristit", täällä etelässä kun on vähissä nämä talviliikuntakelit ja kohteetkin niin Mäntyharjun kannattaisi ehdottomasti markkinoida enemmän - kuinka helppo täältä on tulla vaikkapa junalla sinne, mutta moniko osaa löytää majoituspaikkoja tai tietää, että ne on aivan aseman kupeessa ja ladutkin lähtevät siitä samoin matkaluistelurata, unohtamatta retkeilyreittejä, jotka on saavutettavissa vaikkapa lumikengillä. Mainosta, mainosta mainosta, näyttävä video tms. Matkamessuillekin kannattaisi satsata. Ahkerina jään käyttäjinä kaivattaisiin esim. kahvilatoimintaan Kurkiniemen rantaan tyyliin Pop-Up kahvila jäällä, joku seura tms. voisi olla kiinnostunut ylläpitämään?