Siirry sisältöön

Karhujen metsästys ja valokuvaus

Puhekupla 68
Keskustelu | Suomen riistakeskus
Keskustelu on päättynyt
  • Millä tavoin karhujen metsästystä tulisi kehittää?
  • Luonnossa on sadoittain karhulle tarkoitettuja haaskoja, metsästäjien ja harrastekuvaajien tekemiä. Tulisiko karhujen houkuttelua haaskoilla rajoittaa?
  • Karhujen valokuvaus haaskoilta on liiketaloustoimintaa itärajan läheisyydessä, tulisiko toimintaa kehittää?
  • Haaskat saattavat kerätä pienelle alueelle huomattavasti enemmän karhuja, mitä siellä olisi luontaisesti. Haaskat voivat aiheuttaa maaston kulumista ja hygieniahaittoja. Haaskan perustamiseen tarvitaan nykyisin vain maanomistajan lupa, joten haaskan voi perustaa esimerkiksi lähelle asutusta. Pitäisikö toimintaa säädellä nykyistä enemmän?
  • Onko karhukannan hoito metsästyksellä onnistunut mielestäsi hyvin?

Perustiedot

Päättynyt: 30.6.2016

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Karhut ja haaskat

Profiilikuvan paikka

eräweikko
4. toukokuuta 2016 kello 10.22.00

Sallitaan ravintohoukuttimen käyttö metsästyksessä. Mahdollistaa valikoinnin ja tarkan laukauksen.
Haaskojen pitoon 2 vaihtoehtoa. Joko a) kielletään kaikilta ja kaikissa tarkoituksissa b) jatketaan nykyistä käytäntöä.
Kahun metsätyksessä ei ole onnistuttu purkamaan tihentymiä.

Profiilikuvan paikka

Haaskanpidoille kielto
10. kesäkuuta 2016 kello 16.07.00

Kieltoon valokuvauksen ja metsästyksen suhteen. Myös nämä yritykset lopettakoot ratojen rahtaamisen metsiin. Menkööt turistit Uralin toiselle puolelle, siellä on vielä oikeita susia ja aitoa erämaata. Täällä nämä touhut ovat pullamössöä ja kaikkinensa kyseenalaista toimintaa.

Näytä lisää vastauksia

Karhujen metsästys ja valokuvaus

Profiilikuvan paikka

*
4. toukokuuta 2016 kello 12.17.00

Hoitosuunnitelman päivitys näyttää jälleen lähtevän metsästysvetoisesti: missä tilanteessa, minkä verran ja miten tuntuvat olevan pääkohdat. Hoitosuunnitelmassa metsästys on kuitenkin vain yksi osio ja hoitosuunnitelman tulisi lähteä eläimen biologiasta. Sen ensisijainen tavoite tulisi olla turvata elinvoimainen karhukanta Suomessa ja karhun levittäytyminen uusille asuinalueille. On harmillista että noin 30% maan pinta-alasta on varattu kokonaan yhdelle elinkeinolle, porotaloudelle, jolloin suurpedoille ei käytännössä jää tilaa juuri ollenkaan.

Karhun metsästys ravintohoukutinta käyttäen on helppoa. Eräs metsästyksenvalvoja kuvasi tilannetta seuraavsti: "Ei se ole mitään metsästystä, se on sotatoimi. Ei karhulla ole siinä paljon mahdollisuuksia." Metsästys on toissijainen toiminto, jota tulee toteuttaa silloin kun karhukanta kestää metsästyksen. Toiminto tulee olla siis kannantilalähtöinen, eikä itsestäänselvyys.

Haaskakäytäntöihin on syytä toteuttaa muutoksia. Elinkeinonharjoitusta varten (luontokuvaus) perustetut haaskat sijaitsevat tavallisesti varsin kaukana asutuksesta. Tällöin on hankittu myös tarvittavat luvat. Ravintohoukuttimia ei tule asettaa asutuksen läheisyyteen, kesämökin roskat ja jätteet on syytä kuljettaa pois.

Karhukanta on metsästyksestä huolimatta kasvanut, mikä on positiivinen asia. Metsästyksen suunnittelu tulee olla huolellista ja kohdistaa niihin yksilöihin joilla karhukantaan ei aiheuteta negatiivista muutosta.

Profiilikuvan paikka

H&H
25. toukokuuta 2016 kello 8.57.13

Ei yhtään kuvaushaaskaa (kuvaushaaskalupaa) Kuusamon pohjoispuolelle. Kuvaushaaskat houkuttavat karhuja laajalta alueelta, vahingot porotaloudessa lisääntyvät. Kuvaushaskojen ympärillä tapahtuvassa metsästyksessä liikutaan usein aikaa harmaalla aluella, eli houkutus/mahdollisuus säädösten vastaiseen pyyntimenettelyyn kasvaa. Kuvaushaaskalupien saanti vain todella "tiukan" seulan läpäisseille yrittäjille.

Näytä lisää vastauksia

Metsästys

Profiilikuvan paikka

Hannu
4. toukokuuta 2016 kello 14.44.07

Karhunmetsästyksen aloitus syyskuun ensimmäinen lauantai. Metsästys ajaksi neljä viikkoa ilman kiintiöitä.
Näin poistamme tihentymät ja huonoina karhu vuosina jäävät saaliitkin pienemmiksi. Kun taas hyvänä vuonna kaatuu karhuja enemmän.
Ilomantsin ja muiden pohjois-karjalan kuntien naurettavat lupamäärät ovat tehneet sen, että metsästys on yhtä kilpajuoksua ja kuka kerkiää ensin. Hätiköiden lähdetään metsään.
Myöhäisemmällä aloituksella kerittäisiin koiria kouluttamaan ja kartoittamaan paremmin karhu tilanne ennen jahtia.
Nyt on myös tilanne, että monen metsästäjän on valittava sorsastuksen ja karhun metsästyksen välillä, kun metsästys voi olla ohi jo aloitus päivänä.

Profiilikuvan paikka

Totuus sattuu
10. kesäkuuta 2016 kello 16.20.06

sudenjälki kirjoitti:

Käsittämätöntä, että kaikki sudet halutaan tappaa, mutta karhut saavat rellestää. Sudet eivät ole hyökänneet ihmisen kimppuun, mutta karhut kyllä, lisäksi ne ovat useastikin raadelleet esim. hevosia. Miksi niiden tuhoista ei puhuta? Ne myös tottuvat ihmiseen, kun tulevat mehiläispesiä ryöstelemään (meillä päin tuhonneet ihmisasumuksen lähellä paljonkin pesiä).

Karhujen määrä vähintään samaan kuin susien, pois kummalliset vanhat ennakkoluulot "paha susi - kiltti nallekarhu", itse en esim. uskalla ratsastaakaan metsässä karhujen pelosta, kun niitä liikkuu Etelä-Suomessa alueilla, joissa ei ole mitään sysimetsiä. Jos joku mainitsee suden pihoihin tulevana yms. , niin uskon, että ne eläimet ovat koirasusia. Esim. DNA-näytteet eivät tietojeni mukaan ole täysin luotettavia erottamaan koirasutta ja sutta toisistaan.

Siis karhuja tulisi vähentää tuntuvasti, jos sudetkin halutaan hävittää.

Nämä sekoituksena ovat uhka aidolle sudelle, joita on toki vain syvällä Venäjällä. Näissä reuna-alueiden pihametsissä niitä ei ole ollut enää vuosiin. Tutkimusrahojen takia eu-alueilla sallitaan tällainen aidon suden vastainen pelleily, joka on lajille todellinen uhka. Ihan ovat perustaneet DNA-pankit , mutta ei liene vaikea päätellä mistä eläimistä nämä on kyhätty.

Karhukantamme ei ole lainkaan liian vahva, vaan aivan sopiva kuten ilves- ja ahmakantamme.

Näytä lisää vastauksia

Täky

Profiilikuvan paikka

Möhkö
4. toukokuuta 2016 kello 15.55.36

Luvallisilta asiallisilta ruokinta paikoilta saadaan tarvittaessa tarkkaa tietoa alueen karhu kannasta ja ikärakenteesta varsinkin levittäytymisalueelta. Paikan ehtona tulisi olla havaintojen ilmoitus velvollisuus LUKE:en. Paikathan ovat jo mm. LUKE:n tiedossa.
Rekisteröidyt ruokinta paikat tulee siivota ennen karhun metsästystä. Toiminnan lopettamisella ja paikan puhdistamisella tulisi olla n. viikon siirtymä aika, jotta karhut etsisivät ravintoaan muualta. Karhu ei montaa kertaa käy tyhjää paikkaa tarkastamassa. Näin ei ole haittaa luvalliselle metsästykselle alueessa.
Liikuminen maastossa ja koirien käyttö metsästyksessä säilyttää karhujen ihmisarkuuden.


Metsästys

Profiilikuvan paikka

Kokko
4. toukokuuta 2016 kello 16.00.04

Poronhoitoalue tulisi jakaa 3 karhunpyyntialueeseen, Lappi läntinen, Lappi itäinen ja eteläinen poronhoitoalue joka käsittäisi Sallan alapuolisen poronhoitoalueen. Lisäksi kaikilla pyyntialueille tulisi olla omat pyyntikiintiöt. Nykyisellä pyyntialueiden jaolla, Läntinen ja Itäinen poronhoitoalue, itäisen poronhoitoalueen karhuista suurin osa kaadetaan Sallan alapuoliselta poronhoitoalueelta.


Karhun metsästys kannanhoitoalueiden rajalla

Profiilikuvan paikka

Jorma Hekkanen
4. toukokuuta 2016 kello 16.08.18

Alla oleva keskustelun avausta tein jo viimevuonna , joka ei kuitenkaan johtanut toivottuun tulokseen ja meidän metsästysalue pieneni eikä jo vakiintuneita yhteislupatoimia voitu ylläpitää. Nyt toivoisin että kannanhoitosuunnitelman päivityksessä asia otettaisiin tomerasti ratkaistavaksi, koska ongelma on täysin ihmislähtöinen eikä sillä ole karhukannan hoidon kannalta mitään tekemistä.

Olin hakemassa karhun kannahoidollista lupaa ja yhteislupa-alue edellisinä vuosina on ollut noin 150000 ha, joista suurin osa noin 130000 ha Pirkanmaan puolella ja noin 20000 ha keskisuomenpuolella. Nämä alueet ovat seurojen normaalia metsästysmaita ja seuroilla on maita sekä pirkanmaan että keskisuomen puolella eikä ennen ole asiasta ollut mitään ongelmaa. ( paitsi viimevuoden ilveslupa)

Nyt näyttää siltä meille samoinkun varmaankin keskisuomenpuolen porukoille muodostuu "resevaatteja " joissa ei luvallista metsästystä voitane harjoittaa, koska suurin pelko on että mistä kiintiöstä kaadettu karhu on ? Karhuthan kuitenkin voivat liikkua hyvinkinlaajalla alueella ja silloin tämä on ainoastaan ns. hallinnollinen pelko eikä pohjaa todelliseen metsästystilanteeseen lainkaan.

Kuinka voitaisiin järkiperäistää kahden kannanhoitoalueen raja-alueella tapahtuvaa metsästystä?

esim lauseella , johon voi tietysti määritellä kannanhoidolliset alueet tapauskohtaisesti.

"Mikäli kannanhoitoalueiden raja poikkeaa anotun yhteisluvan metsästysseurojen ja/ tai lupa-alueen metsästysalueen rajoista sallitaan metsästys myös tosen kannanhoitoalueen puolella. (esim pirkanmaa-keskisuomi rajalla) Kaadettu karhu kuuluu kyseisen luvanhaltian anomuksessa mainittuun kannahoidollisen alueen kiintiöön, vaikka olisikin kaadettu toisen kannanhoitoalueen puolelta. "

Mielestäni metsästyksen sujuvuuuden jo muodostuneiden laajojen toimivien yhteislupa-alueiden sekä yleisenoikeudentajun vuoksi olisi erittäin tärkeää ettei turhia keinotekoisia esteitä hallitulle ja lailliselle metsästykselle asetettaisi.

Profiilikuvan paikka

KJ
4. toukokuuta 2016 kello 17.46.57

Ainoa pointti ylläolevassa on metsästyksen sujuvuuden turvaaminen. Eihän sen saaliin saamisen edes pitänyt olla tärkein asiakoko jutussa? Metsästävän on kiva olla.....


Kannanhoitoa?

Profiilikuvan paikka

*
4. toukokuuta 2016 kello 16.55.00

Tähänastisista kommenteista käy hyvin ilmi se, että kyseessä ei juurikaan ole lajilähtöinen tarkastelu, vaan tässä nyt ollaan huolissaan riittävistä saaliskiintiöistä ja metsästysalueista, jotta kaikille halukkaille varmasti riittäisi ammuttavaa? Tällainen toiminta ei voi olla kannanhoitosuunnitelman lähtökohta. Kuten todettu, kaikki keskeisimmät ja oleellisimmat otsikot puuttuvat keskustelusta tykkänään.


Mihin vaikutan

Profiilikuvan paikka

9.3x 62
4. toukokuuta 2016 kello 19.34.05

Mielestäni karhujen haaskoilla kuvaaminen ja ruokkiminen rajoitettava aikavälille1.11- 15.7! Näin ollen niistä ei mitään haittaa metsästykselle, eikä millekään ihmiseen totuttamiselle. Päin vastoin jos kuvaajat ja haaskojen pitäjät velvoitetaan tekemään päivittäiset raportit tassu ohjelmaan karhujen määristä, niin se on koko kannanlaskennan etu. Lisäksi "säästää" alueen hirvikantaa jos karhuille on ns ilmaista evästä saatavilla!
Metsästyslaki ja asetus rukattava sellaiseksi, että sillä poistetaan karhutihentymät ! Eli esim koko pohjois-Karjala samassa yhteiluvassa, ja ilmoitus kaadosta lupajohtajalle. Kun kiintiö täysi, niin yksi vrk siitä olisi vielä laillinen kaato!
Riistapelto tulkintaa muutettava samanlaiseksi kuin normaali viljapelto! Jos riistapelto on karhunmetsästyksessä kielletty, niin miten normaalit kaurapellot tekee niistä laillisen! Samanlaista kauraa kummassakin? Tämä asettaa eri alueen metsästäjät eriarvoiseen asemaan.


KARHUJEN ELINYMPÄRISTÖT TURVATTAVA

Profiilikuvan paikka

Hannele
4. toukokuuta 2016 kello 23.01.14

Karhu ei ole haittaeläin, outo lähtökohta koko ajattelulle. Eivätkö Suomen viranomaiset ja osa kansalaisista osaa keskustella eläimistä muuten kuin haittana ja metsästettävänä resurssina?

Jospa mietittäisiin välillä eläimiä niiden tarpeiden ja biologian kautta sekä ekologisista lähtökohdista. Mitä karhu tarvitsee: tilaa, metsää, vettä, ruokaa ja pesimäpaikkoja. Olisiko tavoitteena ennemminkin taata niin karhuille kuin muillekin, erityisesti petoeläimille lajien säilyminen ja soveltuvat elinympäristöt. Elinympäristöjen turvaaminen yhtenäisinä laajoina alueina suojattuna metsänhakkuilta ja rakentamiselta on tärkeintä.

Riskialueilla petovahinkojen välttämiseksi tulee ottaa ensisijaiseksi käytännöksi ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Lisäksi poronhoitoalueen raja on saatava pohjoisemmaksi, että alkuperäislajien elintila säilyy. Ilmastonmuutos ajaa eläin- ja kasvilajeja kohti pohjoista!


haaskat

Profiilikuvan paikka

Mikael
5. toukokuuta 2016 kello 0.44.18

Kuvaushaaskat pois kokonaan. Kompromissina se että haaskaa voi pitää 1.11-15.7 välisenä aikana.
Haaskalta pyytäminen olisi järkevää jo pelkästään siksi että haavakkojen määrä saataisiin minimiin. Elikäs valikoivaa metsästystä ja tarkempia laukauksia!

Profiilikuvan paikka

TT
6. toukokuuta 2016 kello 11.34.47

Aika erikoista, ettei kuvaushaaskoja saisi olla, mutta metsästys hauskalta olisi toki salllittua. Metsästäjät haluavat kaiken toimeenpanovallan luontoon ja eläimiin liittyen tässä maassa....


Kokeilut 2 + 2 vuotta tai 3 + 3 vuotta

Profiilikuvan paikka

etelänvetelä
6. toukokuuta 2016 kello 3.02.13

Tämä suurpetojen haaskaruokinta jakaa mielipiteet erittäin tehokkaasti, etenkin koska karhun metsästys ns keinotekoista ravintohoukutinta apuna käyttäen on kielletty. Vaikkakin tämän kyseisen ravinnonlähteen välitön läheisyys on tavallaan veteen piirretty viiva, niin lähes joka vuosi jossainpäin tutkitaan onko karhu metsästetty tällaista keinotekoista ravintohoukutinta apuna käyttäen.

Tässä olisi nyt paikallaan kokeilu joka olisi kestoltaan 2 + 2 vuotta tai 3+ 3 vuotta.

Koska Suomi on suhteellisen pitkä maa etelä - pohjois suunnassa, niin kokeilun ensimmäistä jaksoa varten maa jaettaisi ensin kahtia jotakuinkin Oulu - Kajaani linjalla.
( Aikaväli 01.12 - 30.06 olisi pohjoinen vyöhyke ja 01.01 - 30.06 eteläinen vyöhyke )
Kokeilun ensimäisessä jaksossa sallittaisi haaskanpito vain aikavälille 01.12/ (01.01) - 30.06 jonka jälkeen kaikki haaskat olisi poistettava käytöstä ja haaskojen pitopaikat puhdistettava kaikesta ylimääräisestä ravinnosta. Tämä koskisi myös näitä kaupallisia kuvaushaaskoja.
Tässä kokeilujaksossa jäisi karhuille pari kuukautta aikaa siirtyä siihen luonnonmukaiseen ravintoon ja hajautua näiden kuvaushaaskojen ympäristöstä laajemmalle alueelle. Mutta koska haaskanpito sallittaisi vielä kesäkuun ajaksi, niin moni hirvenvasa jolla olisi suuri mahdollisuus jäädä karhun ravinnoksi saisi mahdollisuuden kasvaa suuremmaksi.
Se että haaskanpito sallittaisi vasta 01.12 / (01.01) alkaen aiheuttaisi sen että karhujen talveen valmistutuminen olisi enemmän ns luonnonmukaista ja se osaltaan karsisi pois ne heikot yksilöt joiden selviytyminen talvesta on lähtökohtaisesti ilman ihmisen tarjoamaa lisäravntoa huonot.

Kokeilun toisessa vaiheessa haaskanpitoa ei rajoitettaisi millään tavalla ja karhun metsästys ravintohoukutinta hyväksi käyttäen sallittaisi. Tässä kokeilujaksossa näitä ns haaskoja olisi varmasti hieman enemmän ja ne jakautuisivat laajemmalle alueelle eikä petokannnat keskittyisi joihinkin tietttyihin paikkoihin.
Haaskalta metsästettäessä se valikoiva metsästys olisi helpompaa ja etenkin naaraat joilla on pentu / pentuja olisi huomattavasti helpompi erottaa kuin esim koiran kanssa metsästettäessä jolloin pentu / pennut voi kiivetä puuhun ja emä "vetää" koiran kauemmas.
Haaskalta metsästettäessä myöskin haavakkoriski pienenee huomattavasti.

Näiden kokeilujen jälkeen tehtäisi yhteenveto metsästäjien, haaskakuvausyrittäjien sekä riistakeskusten ja Luken havainnoista ja kokemuksista ja päätettäisi jatkosta kummalla tavalla jatketaan / löytyisikö muita vaihtoehtoja.

Oma mielipide on se että monissa paikoissa tämä nykyinen voimassaoleva lainsäädäntö ei toimi sillä tavalla kuin sen pitäisi toimia.

Profiilikuvan paikka

etelänvetelä
8. toukokuuta 2016 kello 3.43.55

eipä ihme että tuommosta teksiä etelänvetelän suus kirjoitti:

Kyllä se niin on että ne karhut ammutaan koirille eikä millekkään paskakasalle!! Haaskalle saapi kuka vain karhun ammuttua,ei tarvitse kummonen mehtämies olla!

Eihän sitä koirien kanssa metsästystä kukaan tuossa esittämässäni mallissa kiellä!
Ainoa muutos nykyiseen olisi se että karhun metsästys ravintohoukutinta apuna käyttäen olisi sallittua kokeilun toisessa vaiheessa.
Elikkä yhtään nykyistä pyyntitapaa ei kiellettäisi, vaan annettaisi yksi helpottava keino lisää niille jotka sitä kaipaa!

Se että miten kukakin ne karhunsa / muun riistansa metsästää on minulle henkilökohtaisesti yksi ja sama. Joten sen enemmittä jätän tuon 07.05 2016 klo 13.29 kirjoitetun kommentin omaan arvoonsa enkä ala enempiä ruotimaan asiaa!

Näytä lisää vastauksia

Haaskapyynti sallittava.

Profiilikuvan paikka

Jh
6. toukokuuta 2016 kello 7.41.26

Haaskapyynti mahdollistaa valikoivan metsästyksen ja opettaa karhut aroiksi myös haaskalla. Tämän lisäksi päästään eroon siitä ongelmasta, minkä nykyiset laittomat haaskat aiheuttavat. Näin saadaan viranomaistenkin resursseja vapautettua.


Karhujen talas-metsästys

Profiilikuvan paikka

Jaro
6. toukokuuta 2016 kello 9.56.37

Ehdotan karhujen metsästykseen mukaan myös vanahan haaskapyynnin eli talas -metsästyksen.
Koska nykyisin on haaskojen eli ravintoon liittyvien houkuttimien käyttö varsin yleistä tehostettuna vielä riistakameroilla, ei haaskapyynnin salliminen topisi mitään mullistavaa uutta.
Talas -pyynnissä ravintoon liittyvää metsästystä voisi harjoittaa maanomistajan luvalla niin kuin muutakin metsästystä. Talas-pyynnissä voidaan tarkasti suunnata verotus haluttuun sukupuoleen, tietynikäiseen karhuyksilöön tai tarkasti jo ennakkoon poistettavaksi valituun yksilöön. Kokonaisverotus on näin hyvin suunnattavissa ja hallittavissa. Metsästys tapahtuisi myös paikan osalta tarkaan suunnitellussa kohdassa. Metsätys olisi kaikille turvallista ja tehokasta. Samalla saataisiin ensivaiheessa kaadettua ns. helpot karhut. Eli karhut jotka tulevat syömään tarjottua haaskaravintoa arkailematta. Eli ne karhut jotka nytkin pyrkivät tulemaan pihoihin ja ihmisasutuksen tuntumaan ravinnon toivossa. Kun pyynti etenee karhujen haaskoille tulo oletettavasti muuttuu. Eli karhut arkiintuvat eivätkä tule valoisaan aikaan ihmisten asettamille syöteille. Näin päästäisiin lähemmäksi karhujen ikiaikaista ja rodulle tyypillistä käyttäytymistä.


Karhujen kevätpyynti

Profiilikuvan paikka

Nallukka
6. toukokuuta 2016 kello 15.14.34

Karhujen kevätpyynti pitää palauttaa poronhoitoalueelle. Pyynti ehkäisee laitonta puuhastelua. Keväällä pyydetyt olisvat poissa syksyn kiintiöstä.


hunajahaaska

Profiilikuvan paikka

-kl
6. toukokuuta 2016 kello 17.16.06

Melästäni hunajahaaska/houkitin pitää olla ehdottomasti kieltolistalla.
Houkuttelee turhaan ja aiheutta turhaan ongelmia mehiläistarhoilla-


Yhteinen haaska

Profiilikuvan paikka

topi
6. toukokuuta 2016 kello 20.08.42

kuvaajille yhteinen haaska per pitäjä ja sinne kerrostalotyyppinen kuvaustalo .eikä haaskoja joka kylälle . ruokinnan lopetus elokuun 10.päivä.


Ei tarvita

Profiilikuvan paikka

Haaskat pois
8. toukokuuta 2016 kello 19.05.13

Mielestäni haaskat tulisi kieltää mielellään kokonaan.Vääristävät luonnon tasapainoa saalis/petoeläin kannoissa.Karhut ja sudet tekevät valtavia pentueita vaikka alueetta ei ole hirviä ja peuroja lähes ollenkaan ja kun jokunen tulee, niin hyväkuntoinen karhu/susi tappaa samoin tein.Pienemmillä pedoilla homma toimii esim: Kettu kanta, jos on huono myyrä ja kanalintu vuosi eipä kettujakaan ole. Mutta taitaa olla jo myöhäistä kokonaan kieltää kuvausyrittäjien vuoksi. Mutta metsästys ajan lähetessä olisi perusteltua lopettaa myös ammatti kuvaajien haaskat. Vaikkaa 10.8 ja jatkuisi vuoden loppuun saakka tämä olisi perusteltua jo kuvauksenkin kannalta kun yöt ovat pimeitä, niin ei järin hyviä kuvia tulekkaan ja oppisivat pedotkin syömään luonnon ruokaa ja emät ehtisi valmentaa penikat maailmalle.Pyörisivät vähemmän pihoilla kun on oppinut hankkimaan ruokaa muualtakin kun haaskoilta .Kuvaus turistitkin oppisivat kun olisi selkeät ohjeet että kuvaus päätyy 10.8 ja on kiellettyä vuoden loppuun.Onhan metsästykseenkin säädetty ajat joita noudatetaan eikä se yhtään metsästäjää ole pois metsältä vienyt aikojen takia. Jos harrastus kiinnostaa.Samoin voisi olla myös kuvauksen.Toiseksi karhutkin liikkuisivat erillä lailla metsästys aikana ja tämä mahdollistaisi karhujen jälkien löytämisen ilman vippas konsteja ja luvattomien haaskojen käyttö vähenisi/loppuisi. Karhun jälkien löytäminen olisi todennäköisempää muuallakin kun haaskojen ympäriltä.


Haaska kuvaus

Profiilikuvan paikka

Luontokuvaaja
10. toukokuuta 2016 kello 13.56.15

Mielestäni haskalta otettuja "luontokuvia" suurpedoista voi verrata täysin lintulaudalta otetuun talitintin kuvaan ....

Profiilikuvan paikka

Medvedef
12. toukokuuta 2016 kello 23.37.09

Luonnon lumo kirjoitti:

Haaskojen asettaminen ja suurpetojen kuvaaminen haaskalta ei ole kyllä todellakaan ihan sama asia kuin talitiaisen kuvaaminen lintulaudalla. Pedot oppivat vain tulemaan entistä lähemmäksi ihmisasutusta. Karjan kasvattaminen, ihmisten vapaa liikkuminen ja kotieläinten (kissat, koirat) pitäminen kotipiirissä käy entistä hankalammaksi. Täällä pohjoisessa olemme aivan eri asemassa, kuin Etelä-Suomessa.

Haaskojen pitäminen on kiellettävä , paikalliset asukkaat rajan pinnassa on laitettu rahanahneiden alttarille. Tämä on vaan lisääntymään päin ,valtiovallan suojeluksesa !!!!

Näytä lisää vastauksia

Metästys metäksyksenä

Profiilikuvan paikka

luonnossa liikkuja
12. toukokuuta 2016 kello 14.32.54

Haaskojen käyttö kuvauksiin sallittaisiin mutta metsästykseen ei, liian helppo saalis tulisi.. Ja jos karhuja on paljon nii kyllä niitä saa ilman haaskojakin saaliiksi


Missä kulkee raja?

Profiilikuvan paikka

OlaviIvalo
12. toukokuuta 2016 kello 15.12.17

Mielestäni karhu kuuluu luontoon sen yhtenä lajina, eikä suinkaan vain tapettavana kohteena. Populaatioiden koko määrittynee sen mukaan, miten ihminen sopii sekaan. Silloin, kun tietyt yksilöt ilmestyvät asutuksen liepeille ja jopa asutuksen sekaan, pitää ne pyrkiä siirtämään, sensijaan, että heti ammutaan hengiltä.

Kaikenlainen haaskapyynti pitäisi olla itsestäänselvästi ankarasti kiellettyä ja ankarasti rangaistavaa. Sama koskee kaikkia "petojamme".

Jättäkää myös ilvekset rauhaan ja lopettakaa turha tappaminen.

Mm. poronhoidon varjolla on maailman sivu vihattu ja tapettu kaikki mahdolliset "pedoiksi" luokiteltavat eläimet.

Ilvekset vissiin tapetaan muka peurojen ja kauriiden tähden. Pysähtykää joskus miettimään, jos siihen kykenette.

Olen metsästänyt kymmeniä vuosia, eikä tulisi mieleenikään ampua karhua, sutta, ahmaa, kotkaa tai ilvestä; hyvin olen sopinut sekaan.

Herkillä liipaisinsormilla varustetut puhkokaa tauluja, niin kyllä se mieli tasoittuu pisteitä ynnäillessä. Hyvää kesän odotusta!


kuvaus haaskat

Profiilikuvan paikka

ihmettelijä
12. toukokuuta 2016 kello 15.45.08

kyllä on jo riittävän moni karhusukupolvi totutettu ihmishajuihin. kohta nämä niin kutsutut "villieläimet" ovat samanlainen ongelma kuin ne ovat rarakon takana luonnonpuistoissa, huussi palaa jo. kaupallisesta haaska kuvauksesta olen miettinyt sitä että, kuinka paljon siinä maksetaan ilman kuittia kuvaus tilaisuuden järjestäjälle, verottajalle vinkki.


karhun metsästys

Profiilikuvan paikka

toivoja
18. toukokuuta 2016 kello 10.10.08

Karhujen metsästys siirrettävä aianakin syyskuun alkuun. Elokuun 20 päivä alkava metsästys on haitaksi linnuille kun päästetään suuret koirat irti jolloin ne tappavat lintuja. Olisihan se helpompaa muistaa kun kaikki linnut ja karhut aletaan metsästämään yhtä aikaa. Haaskanpitäjien mielipiteinä on myös metsästysajan siirtäminen myöhempään sillä elokuussa alkava metsästys haittaa toimintaa. Kun metsästys alkaa myöhemmin ikäviltä yhteydenotoilta vältyttäisiin. Elokuussa ovat ilmat lämpimät joskus jopa helteiset ja olen kuullut metsästäjien valittavan että koirien kanssa on vaikeuksia.


karhun metsästys

Profiilikuvan paikka

sivusta seuraaja
18. toukokuuta 2016 kello 12.06.31

Näin sivusta seuraajana ihmetyttää että karhunmetsästys sallitaan alkavaksi elokuun 20 päivä. Voisihan se kaikki metsästys alkaa samana päivänä niin saisivat metsästäjät nauttia kunnon paukuttelusta. Elokuussa kun isot koirat ravaavat metsissä niin siellä ovat lintu poloiset kovilla. Olenpa kuullut kun eräs metsästäjä kehui että hänen koiransa tappoi peuran vasan(etelä suomessa) Asia mikä minua ihmetyttää on että annetaan vaania karhua puihin ripustettavilta telineiltä. Kyllä minä karhun metsästyksen sallin jos se tapahtuu sellaisilla alueilla joissa ei ole laillisia tai laittomia haaskoja. Onhan meillä näitä metsiä mutta olen kuullut että nämä haaskojen ympäristöt ovat kaikkein suosituimpia ja jopa katselu/kuvaus on toiminut kesällä ja sitten lopetetaan ruokinta ja eikun sitten vaan ruvetaan metsästämään. Olisi aiheellista harkita tarkkaan ja harkiten nämä metsästys asiat.


Vastauksia kysymyksiin

Profiilikuvan paikka

Vastaaja
24. toukokuuta 2016 kello 16.26.17

Kysymykseen miten karhunmetsästystä tulisi kehittää seuraavaa; ensiksikin alkaminen täytyy siirtää alkavaksi myöhemmäksi niinkuin tuossa edellä onkin jo esitetty. Syyskuulla kun muunkinlainen metsästys alkaa samalla alkaisi karhunkin metsästys. Samalla kun metsästyslakia muutellaan olisi varmaan aiheellista määritellä miten lähellä haaskoja saa metsästää, siis ihan kilometrimäärä olipa ruokinta lopetettu tai ei. Haaskoja en olisi ihan kokonaan lopettamassa mutta ehdottomasti vain kaupallisia sallitaan luvanvaraisesti. Valvontaa lisättävä mutta eipä tuo taida onnistua kun rajavartiolaitoksen henkilökunta kuuluu olevan itse etunenässä" söhläämässä". Karhukannan hoito mielestäni on onnistunut vime vuosina hyvin. Kun kaadetaan muutamia yksilöitä niin vältytään sellaiselta katastrofilta kuin joitakin vuosia sitten kävi hirvien kanssa että melkein hävisivät kokonaan joillakin seuduilla. Toivottavasti viisaat päät kolisee hyvin yhteen ja saamme kaikkia tyydyttävän metsästyslain.


metsästys

Profiilikuvan paikka

uijui
24. toukokuuta 2016 kello 19.26.17

Minusta tämä karhun metsästys on riistäytynyt käsistä. Jo heinäkuussa alkaa vouhotus koirien kanssa. Olen kuullut kehuttavan että hänellä on niin hyvä koira että se tappaa vaikka suden. No tästähän päästään sitten siihen asiaan että kun metsästys alkaa elokuun 20 päivä niin metsälinnut ovat vielä keskenkasvuisia. Mutta mitäpä tapahtuu kun tällaiset koirat syöksyvät metsään. Jos karhunmetsästys alkaisi yhtä aikaa linnun metsästyksen kanssa niin linnutkin saisivat pitää henkensä paremmin. Ihmettelen ettei Luontoliitto ole puuttunut kyseiseen asiaan. Ja sitten kun lopulta koittaa karhunmetsästyksen aika niin alkaa varsinainen vouhotus että ihan hirvittää. Eivät kaikki konstit taida olla sallittujakaan kuten koiranruuan laitto puun juureen ja sitten vain jätkä kipaisee puuhun ja kuinka sitten käy. Tällaisia huokuttekuja on metsät täynnä ja sitähän on vaikea löytää ja tutkia. No tämä nyt on tällaisen naisihmisen mielipide johon miesväki kommentoi että akat ei tiedä mitään mutta tietoa on.


Luontomatkailua tulee kehittää

Profiilikuvan paikka

erälle
7. kesäkuuta 2016 kello 0.20.31

Luontomatkailu on maailmanlaajuisesti voimakkaasti kasvava ala. Luontomatkailussa luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluita hyödynnetään kestävästi ja vastuullisesti. Karhujen valokuvaus kuuluu luontomatkailuun. Tässä tilanteessa voittavat molemmat, sekä karhu (joka saa ruokaa) että ihminen (joka saa hienoja valokuvia).

Luontomatkailu tulee kasvattamaan entisestään suosiotaan ja meidän kannattaa olla siinä kasvussa mukana koska Suomessa siihen on erinomaiset mahdollisuudet. Luontomatkailun kasvupotentiaali on lähes loputon!

Karhukannan hoito Suomessa on melko vaihtelevaa. Kun tulee arvio hieman suuremmasta karhukannasta, niin kaatolupia lisätään voimakkaasti, kuten nyt vuonna 2016. Suomen karhukanta voitaisiin helposti kasvattaa yli 2000 yksilöön tasaisella levittäytymisellä, eikä karhuista olisi kenellekään suurempaa haittaa.

Poronhoitoalueelle kaatolupia myönnetään aivan liikaa. Alue käsittää 1/3 Suomen maapinta-alasta ja siellä asukastiheys on todella alhainen. Se olisi parasta seutua suurpedoille, koska kohtaamiset ihmisten kanssa olisivat harvinaisia. Jäkäliköt ja nuoret metsät ovat paikoin todella huonossa kunnossa kun laiduntajien (porot ja hirvet) määrä on suhteettoman suuri ympäristön kantokykyyn nähden. Poronhoitoalue kaipaisi kipeästi petoeläimiä, jotka ovat täysin luonnollinen osa ravintoketjua ja ekosysteemiä. Nyt tämä luonnollinen osa (toisen asteen kuluttajat) puuttuu Lapista paikoin kokonaan.


Metsästys tihentymä alueella

Profiilikuvan paikka

Mökkiläinen Kuusamosta
9. kesäkuuta 2016 kello 20.41.05

Karhunmetsästys on tihentymä alueella käytännössä mahdotonta, koska karhu on yleensä aina joko menossa tai tulossa syömään, ehdotan että haaskanpito pitää lopettaa vähintään 2 viikkoa ennen karhujahdin alkua, myös yksityisillä mailla koskien myös kaupallisia toimijoita. Nyt kuvauspaikkojen omistajat jopa tahallisesti häiritsevät laillista karhunpyyntiä. Lisäksi kevätpyyntiä tulisi myös harkita, jos kantaa ei saada syysmetsästyksessä kuriin.

Profiilikuvan paikka

karhustaja pohjois-karjalasta
10. kesäkuuta 2016 kello 16.52.01

Karhukanta on kyllä hyvin kurissa Suomessa. Ympäristön kantokyky sallisi vielä huomattavasti suuremmankin karhukannan, koska ravintoa ja vapaata elintilaa riittää hyvin. Karhu on hyvin monipuolinen ravinnon- ja tilankäyttäjä.

Karhun metsästyksen voisi siirtää alkavaksi syyskuun alkuun, koska olosuhteet ovat usein koirillekkin elokuussa vielä liian lämpimät.

Mielestäni tässä asiassa kuvausyrittäjät tulee huomioida. Toisilla on kysymyksessä elinkeino ja toisilla vapaaehtoinen harrastus. Molemmat on kyllä hyvin sovitettavissa yhteen.