Siirry sisältöön

Kommentoi käsitemallia

Puhekupla 2
Keskustelu | Maanmittauslaitos
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 15.2.2019

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Lähde

Profiilikuvan paikka

Merja S / MMM
29. tammikuuta 2019 kello 15.36.06

Hydrografian käsitemallissa lähde-geometria on määritelty pistemäiseksi kohteeksi. Pistemäinen kohde ei ole hyvä valinta, sillä maastossa lähteet voivat muodostaa usean eri lähteen kokonaisuuksia eli lähteikköjä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Erityisesti lähteiden pistemäisyys on ristiriidassa Metsälain 10 §:n kanssa. Sen mukaan muun muassa lähteillä, puroilla, noroilla ja lammilla on lähiympäristö, jonka alueella metsiä tulee hoitaa ja käyttää siten, että tärkeiden elinympäristöjen säilyminen turvataan. Hydrografia-tiedon hyödyntämisen kannalta on huomattavasti toimivampaa, jos lähteen voi määritellä (myös) aluemaiseksi.


Mille mittakaavalle?

Profiilikuvan paikka

Helsingin kaupunki
30. tammikuuta 2019 kello 13.42.07

Mille mittakaavalle tämä käsitemalli on tuotu? Onko tarkoitus, että kunnat ylläpitää tietoa tällä käsitemallilla mittakaavassa 1:500 KMTK:n vai onko tiedontuottaja tässä kohtaa joku muu kuten SYKE?

Kunnat ylläpitävät tietoa kantakartalla viivamaisina kohteina mittakaavassa 1:500, jossa aluemaisten isojen kohteiden muodostamisessa ei ole järkeä. Osalla kunnista aluemaista tietoa on (Trimble-kunnat), mutta se lienee harvinaisuus. Tämä teema ei myöskään palvele kaavoittajaa/asemakaavan pohjakarttaa, jos ylläpito on aluemaista ja vain karkeassa mittakaavassa. Vai onko KMTK:n perusajatus monitasotietokannasta jo kuopattu?