Siirry sisältöön

Miten kehittäisimme Mäntyharjun taajama-aluetta yhdessä? Kerro ideasi!

Puhekupla 31
Keskustelu | Mäntyharjun kunta
Keskustelu on päättynyt

Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy MÄSEK on mukana UUDET-hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja itäsuomalaisten kuntien maaseututaajamien uudistumiseen ja elinvoiman lisäämiseen osallisuuden keinoin.

Nyt keräämme ideoita asukkailta! Keksitkö uutta torille tai tapahtumatarjontaan? Kuinka lisäisit taajaman viihtyisyyttä?

Kerro vapaasti ideasi Mäntyharjun keskustaajaman kehittämiseen! Ideat jatkotyöstetään ja voimme toteuttaa osan ideoista jo tulevalle kesälle.

Perustiedot

Päättynyt: 31.3.2019

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Nuoriso

Profiilikuvan paikka

Miss
11. helmikuuta 2019 kello 11.06.13

Nuorisolle katoksellinen hengailupaikka torille.Olisivat "silmien alla" kun eivät viihdy pois keskustasta..lisää puistonpenkkejä keskustan kävelytien varrelle.


Katos

Profiilikuvan paikka

Lapsiperhe
11. helmikuuta 2019 kello 14.01.31

Katospaikkaa toivon minäkin, sadesäillä haastava keksiä tekemistä lapsen kanssa. Olisi kiva jos olisi leikkipuisto jossa laajempi katosalue. Toki haasteena jo nyt puistoissa riekkuvat teinit (vklp höystettynä alkoholilla ajasta riippumatta) mutta jos heille löytyisi joku oma paikkansa sitten..


Valaistusta lisää

Profiilikuvan paikka

Valaistuminen
11. helmikuuta 2019 kello 15.45.30

Esim. arvorakennusten ja maamerkkien valaisu (Askel, vesitorni, Asema) tuo viihtyisyyttä ja arvokkuutta rakennuksille.
Mäntyharjun tien pimeän ajan ledipuut hyvä alku, mutta ei riittävä. Ei myöskään valaista, miten sattuu vaan valaistus suunnitelutetaan ammattimaisesti -nykyisin Led valon värejä voi myös vaihtaa esim. vuodenajan ym. mukaan.


Torin kehittäminen

Profiilikuvan paikka

Kuntalainen
11. helmikuuta 2019 kello 19.51.12

PELEJÄ
Mäntyharjun torille toivoisin kesällä pelejä mitä voisi pelata, esim. shakkilauta (jättiversio tai pienempi lainattava), petankki, mölkky jne. Voisivat olla lainattavissa esimerkiksi kunnan torikopissa.

OHJELMAA
Iltatorit heinäkuussa (esim. kerran viikossa tai joka toinen viikko), trubaduuri, kunnan viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä tavattavissa, järjestöväkeä esittäytymässä

MAKSUTTOMIA TORIPAIKKOJA
Toripaikat voisivat olla maksuttomia (ainakin osan päivistä), voisi olla pöytäryhmä, johon saisi tulla myymään omia tuotteita veloituksetta jos vain on tilaa ml. kirppistavarat (vrt. maalaistenpöytä Mikkelin torilla)

RUOKAA
Torikahvilan lisäksi torilla mahtuisi myös jonkinlainen katuruokakärry tai vastaava. Vielä kun olisi anniskeluluvilla varustettu että voisi nautiskella lasillisen viiniä tai yhden huurteisen ja katsella elämänmenoa. Myös erityisruokavaliot voisi huomioida. Torikahvilasta ei ole ainakaan aikaisemmin saanut esim. gluteenitonta kahvileipää.

ASEMAN SEUTU
Aseman seutua voisi myös kehittää vaikka itse aseman kunnostus antaa odottaa. Kunta voisi palkata vaikka nuoren katumuusikon kesäksi, joka kävisi tervehtimässä soitolla ja laululla Mäntyharjuun junalla saapuvia ihmisiä.


Tori on Mäntyharjun sydän, joka tuskin sykkii!

Profiilikuvan paikka

Kesäasukas yli 30 v.
13. helmikuuta 2019 kello 18.48.49

Tori on hiipunut jo pitkän aikaa ja myyntikojuja on nykyään harvassa. Kauppiaiden kanssa jutellessa kaikki valittavat paikkojen kalleutta. Katsottuani hinnat olen samaa mieltä. Ehdotan, että kaikki toripaikat olisivat jatkossa ilmaisia ympäri vuoden. Tämä ei ole keneltäkään pois, vaan kaikille lisää. Kunta menettäisi vuokratulot, mutta vastineena olisi vilkastuva torielämä ja sitä kautta lisääntyvät veroeurot, tyytyväisemmät paikkakuntalaiset tuottajat ja kesäasukkaat. Hyvä lähtee varmasti kiertämään ja luo lisää hyvää.


Pihapelejä ja siisteyttä

Profiilikuvan paikka

Kesäasukas
13. helmikuuta 2019 kello 18.59.29

Pihapelejä kannatan minäkin torille ja vaikka minigolfrataa jonkun yrittäjän ylläpitämänä rantapuistoon. Tulisi vietettyä aikaa keskustassa. Yleistä siisteyttä kaipaan erityisesti Reissutorin alueelle, jossa kesällä on paljon roskia maassa ym

Olisi tärkeää, että torille pääsisi myymään matalalla kynnyksellä - torimaksut siis pois!


Ulkopuolisin silmin

Profiilikuvan paikka

j
14. helmikuuta 2019 kello 14.37.56

Aseman kiertoliittymä olisi hieno paikka kiinteälle maamerkki teokselle. Sellaisen mikä kuvastaisi Mäntyharjua ja mikä toivottaa tervetulleeksi Mäntyharjulle. Näitä näkee jossain päin Suomea ja ulkomailla enemmän. Jotain muuta siis kuin vain kunnan vaakuna sinisellä kyltillä.

Keskustan alueelle jotain urbaaneja asioita, Jyväskylässä pitkään asuneena kaipaa hieman sen nuorekasta tunnelmaa, jossa kävelykadun alue on kuin iso sisäpiha. Tähän onkin ehdotettu jo valaistuksia, penkkejä ym. Onpa Jyväskylässä myös maalattu kävelykatuun iso räsymatto antamaan piristystä (http://hurmioitunut.blogspot.com/2014/05/hymyilyttava-rasymatto.html).

Nuorempaan sukupolveen kuuluvana ja Mäntyharjuun muuttajana tulleena, alueen palveluiden tavoitettavuus ja tarjonta tuntuu olevan puskaradion varassa. Ylipäätänsä pienempien erikoisliikkeiden, joista ei hirveästi tietoa välttämättä löydy. Tuo pitäisikin nostaa alueen vahvuudeksi, erikoisliikkeet ja joustavat palvelut. Aseman alue lähinnä perheellemme vain ruokakauppa tällä hetkellä.

Ajatuksissa tärkeitä olisi jatkuvuus, oli se sitten penkkien huoltoa, jotain digitaalisen sisällön ajantasaista päivittämistä tai vaikka jonkin katumaalauksen vuosittainen uudelleen maalaus. Vielä jos osallistuvuus on mahdollista, niin asiasta voi tulla perinne ja tapa osaksi kuntaa.


Ideoita Mäntyharjulle

Profiilikuvan paikka

S.T.
21. helmikuuta 2019 kello 16.35.00

Torille ilmaiset kirppispaikat ja enempi kahvila ja pientä purtavaa torille.


Torilava ja esiintyjiä

Profiilikuvan paikka

Ohjelmaa ohikulkijalle
21. helmikuuta 2019 kello 16.47.02

Esiintymislava torille pysyväksi ja yksinkertainen äänentoistolaite ja musiikinsoittolaite, jota kaiki osaa käyttää lainattavaksi. Pieniä esityksiä esim. aamujumppaa, työnäytöksiä ja yhteislaulutuokioita...paikalliset kuorot ym.

Isoa esiintymislavaa ei edes välttämättä edes tarvitse mutta ehkä esiintymislava kuitenkin innoittaisi esiintyjiä. Ottakaa mallia pertunmaan torilta. Ohjelman ei tarvi olla mitää ihmeellistä, paikallinen elävöittäminen riittää ja paikalliset ihmiset ja yhdistykset tekemään ohjelmaa.
Myös ihan katusoittajat olisi kivoja


Kuntoilu ja leikki

Profiilikuvan paikka

Äiti
21. helmikuuta 2019 kello 16.57.34

Siirtäkää urheilukentän reunalta kuntoiluvälineet torille ja lapsille tramppa ja pieni leikkialue myös.


Tori väriläiskäksi

Profiilikuvan paikka

Msalia pintaan
21. helmikuuta 2019 kello 17.28.20


Keskustan kehitys

Profiilikuvan paikka

Paikkakuntalainen
21. helmikuuta 2019 kello 18.08.12

Ehdottomasti joulunavaus takaisin torille ilmaisille paikoille. Toripaikkojen hinnat halvemmaksi ettei kuole koko torikauppa. Esim. ilmaisia toripaikka päiviä.


Torin kehittäminen

Profiilikuvan paikka

Kesämökkiläinen
21. helmikuuta 2019 kello 19.05.34

1. Poistakaa tai ainakin alentakaa toripaikkojen maksuja jotta sinne saadaan enemmän myyjiä näin tori elävöityy.
2. Kunnantalolle etätyöpiste kesäasukkaille jossa muutamia näyttöjä. Näin voisi työskennellä etänä paremmin.

Profiilikuvan paikka

Sisu
27. helmikuuta 2019 kello 15.06.22

Kunnantalo on liian kaukana etäpisteille. Kyllähän niitä sielläkin voisi olla, mutta jos löytyisi tilaa vaikka entisen Sparin talosta.


Omatoimiretket

Profiilikuvan paikka

ITE
22. helmikuuta 2019 kello 15.01.17

Omatoimiperheretkien markkinointi. Tulistelupaikkojen ja retkieväiden neuvonta.


Mitä tapahtuu?

Profiilikuvan paikka

Aina pimennossa
25. helmikuuta 2019 kello 12.16.18

Iso digitaalinen ilmoitustaulu torille tai jonnekin muualle näkyvälle paikalle, josta näkee päivän tapahtumat!


Fillariparkki asemalle

Profiilikuvan paikka

ITE
25. helmikuuta 2019 kello 12.40.56

VR aseman käyttöä tulisi markkinoida jotta asema pysyisi #VRmatkalla

Asemalle fillareille parkki vaikka makasiiniin mobililukolla. Nyt ei asemalle juuri uskalla fillaria, sähkömopoa tms jättää. Vandaaliriski liian suuri.


Keskustan kehittämisestä on suunnitelmia - Toteutus puuttuu

Profiilikuvan paikka

Markku Sohlman
27. helmikuuta 2019 kello 14.33.48

Mäntyharjun keskustan alueen, entisen kenkätehtaan ja monen muun kohteen kehittämisestä on tällä vuosikymmenellä tehty suunnitelmia niin hanketyönä kuin erikseen konsulttien toimesta. Tätä voidaan pitää erittäin hyvänä asiana. On kuitenkin hyvä muistaa, että suunnitelman jälkeen tulee seuraavana vaiheena toteutus. Tämä on jäänyt tekemättä ja suunnitelma ilman toteutusta ei hyödytä sen paremmin kuntalaisia, kesäasukkaita kuin paikkakunnalla poikkeavia matkailjoitakaan.

Mielestäni ensimmäisenä pitäisi etsiä syyt siihen miksi Mäntyharjussa kerta toisensa jälkeen käy näin.

Onko syy siinä, että virkamiehet eivät osaa viedä asioita eteenpäin ja valmistella niitä päätöksentekijöille (luottamushenkilöt) niin, että päästäisiin toteutusvaiheesen?
Vai onko syy siinä, että luottamushenkilöt ovat kuin hamppaattomia susia eivätkä osaa teettää virkamiehillä oikeita asioita?

Nyt mielestäni pitäisi käydä läpi tehdyt suunnitelmat, ja valita niistä toteutettaviksi kelpaavat osat. Tämän jälkeen laatia aikataulut ja talousarviot sekä tehdä päätökset toteutuksesta. Vain näin saadaan jotain tapahtumaan ja asiat etenevät.

Kohteita on paljon, joten niiden priorisointi eli tärkeysjärjestykseen laittaminen vaatii ennen kaikkea avointa keskustelua kuntalaisten kanssa.
Piiloutumalla omiin poteroihin ja vetäytymällä keskustelusta ei voida saavuttaa edes välttävää lopputulosta.
Nyt tuntuu, että varsinkin päävastuun kantavat kunnanhallituksen jäsenet ja johtavat virkamiehet ovat vetäytyneet avoimesta keskustelusta kokonaan pois. Toreilla ja turuilla jopa kiertää huhuja, että on kielletty puhumasta asioista avoimesti ja etenkin julkisuudessa. Näiltä huhuilta tulee katkaista siivet ja vastuullisten pitäisi ymmärtää asioiden tila ja tulla avoimesti esiin mielipiteineen. Vain näin voidaan saavuttaa luottamus kuntasektorin toimijoihin myös kuntalaisten silmissä.


Torielämän elvyttäminen

Profiilikuvan paikka

Kati
27. helmikuuta 2019 kello 15.53.14

Kuten kaikki ovat huomanneet, Mäntyharjun torielämä on aivan kuollutta. Pitäisi saada sinne enemmän erilaista toimintaa, kuten jo moni onkin toivonut. Ensinnäkin keskustan alueelta puuttuu puiston penkkejä, joissa voisi ainakin iäkkäämmät ihmiset levähtää. Lapsille voisi kehitellä torille kivaa tekemistä, jotta saataisiin myös lapsiperheet viihtymään siellä pidempää ( esim. leikittävä ja laulava ohjaaja tai vaikka jokin hassu hahmo ). Kesäaikana jossakin tyhjässä liiketilassa voisi olla valvottu lapsiparkki ( pieni maksu/lapsi ), niin aikuiset saisivat hetken omaa aikaa kierrellä ja katsella rauhassa. Olen myös kuullut, että ihmiset kaipaavat kahvilaa, joka olisi myös iltaisin ja viikonloppuisin ( myös sunnuntaina ) auki. Tarkoitan siis ihan aitoa kahvilaa, en ruokapaikkaa.


Linjatkaa vesilläliikkumisen tahtotila

Profiilikuvan paikka


27. helmikuuta 2019 kello 16.48.43

Linjatkaa vesialueiden omistajien kanssa, millaista vesilläliikkumista kunta tukee. Jos esim melontareitit ovat tärkeitä, väylille olisi hyvä harkita nopeusrajoituksia. Jos taas tuetaan moottoriurheilua, niin mökkiläisen luulisi olevan kiitollinen tiedosta, jotta asettuu sellaisille paikoille, joissa omat mieltymykset eivät ole ristiriidassa yleisten linjausten kanssa.


Idea

Profiilikuvan paikka

Tupu
27. helmikuuta 2019 kello 19.04.45

Ideani olisi että rauratieasemalta olisi venekuljetus Salmelaan ja takaisin asemalle jollain hauskalla avopaatilla kuin Haminan Kilipukki.


Talvellakin on elämää

Profiilikuvan paikka

Talven tori
27. helmikuuta 2019 kello 21.38.59

Talvella keskustassa voisi olla joku avoin paikka, joka voisi olla kauppahallin, kahvilan ja tapahtuma-aukion välimuoto, (kuten Stellan tori,mutta maalaismaisemassa). Voisi vanhukset odotella kyytejään, nuoriso lämmitellä, voisi olla pieniä tapahtumia tai vaikka taidetta ja näyttelyjä. Pitää olla esteetön, minne on helppo kaikkien tulla ja jossa oleskelu ei maksa mitään...eikä ajeta pois (paitsi humalikot pitää poistaa) Voisi vaikka kirjaston lukusali muuttaa sinne.


Mäntyharju mainittu

Profiilikuvan paikka

Ajattelija
27. helmikuuta 2019 kello 22.01.15

Nykyinen taajamakeskusta on betoninen, harmaa, hengetön. Suorastaan negatiivinen käyntikortti vesistöistään tunnetulle mökkikunnalle. Taajama-alue tulee ulottaa asemalle ja Kurkiniemeen saakka, ja hyödyntäää Mäntyharjun ehdoton vetovoima: vesi, vehreä luonto sekä (Kirkonkylän ohella) asemanseudun vanhojen puurakennusten tunnelma. Tori eläväksi ja toiminnalliseksi taajaman keskukseksi muulloinkin kuin päiväaikaisina myyntitunteina: iltatoritoimintaa, musisointia, katuteatteria, lautapeli- ja shakki-iltoja, kirpputori kerran kuukaudessa. Taajamakeskuksen taloihin väriä, muraaleja. Asemamakasiiniin näyttelyitä, kohtaamisia paikallisten tekijöiden ja kesäasukastaiteilijoiden sekä kulttuurivaikuttajien kanssa, kirjaston ideoimaa kesälukuohjelmaa, Salmelan kesän ja Ilokuva-festivaalin aikaan taiteilijatapaamisia sekä teosesittelyjä.


Identtiteettinaama torille

Profiilikuvan paikka

ITE
28. helmikuuta 2019 kello 9.42.16

Torille jokaisen muunneltavissa oleva naamarelieffi. Relieffissä olisi kolme tai viisi erilaista fiilisnaamaa joita kuka tahansa voisi laittaa eri järjestykseen. Järjestys osoittaisi "Mänden" tunnelmaa. Nuoret tietysti illalla laittaisivat ne omaan järjestykseen ja toriväki voisi aamukahvilla "keskustella" niistä. Relieffi tulisi olla siten että naamoja ei ylettyisi "käsittelemään".


Kiinteä kahvila torille

Profiilikuvan paikka

Tomppa
1. maaliskuuta 2019 kello 6.50.41

no tämähän on aika selvä,
mikä on kaikkien suosikki keskustan ytimessä kesällä? Torikahvila tietenkin! Siellä on kesällä ruuhkaksi asti asiakkaita ja se samalla tukee torimyyntiä ja lähikauppoja. Aika päivittää koottavasta teltasta ja halvoista muovituoleista tehty (sinänsä rakas) torikahvilamme parempaan kiinteätakenteiseen, terassilliseen kahvilaan jossa olisi enemmän istumapaikkojakin. Siitä vois laittaa alulle jonkinlaisen suunnittelukilpailun, Mikkelim torin vastaavasta/vastaavista vois ottaa mallia.


Kukkapelto

Profiilikuvan paikka

Kukkia
2. maaliskuuta 2019 kello 16.10.20

Profiilikuvan paikka

Kukkaisrouva
2. maaliskuuta 2019 kello 20.09.21

Kukkapellot sopisi purettujen kerrostalojen paikoille.
Jos puskat saataisiin raivattua esim. Kirkonkylälle mennessä Mäntyharjuntien reunoilta ja aseman ympäristöstä olisi hienoa.
Kukkaistutuksia muutenkin lisää keskustaan.


Aseman alue hyötykäyttöön

Profiilikuvan paikka

Maalainen
6. maaliskuuta 2019 kello 6.14.16

Aiemmin tehtyjen suunnitelmien hyödyntäminen ja esimerkiksi torialue aseman ja Rantapuiston alueelle voisi olla järkevää. Aseman seudusta sellainen, että saa aikaan vau-efektin jopa junasta käsin. Pelejä, esiintymiskatos ja ennenkaikkea matalan kynnyksen tapahtumia. Järjestötoimijat mukaan suunnitteluun ja tapahtumiin. Olisko ideaa järjestää yhdessä urheiluseurojen ja kulttuuritoimijoiden kanssa minifestari ja yhdistää esim. hölkkätapahtuma ja kulttuuritoimintaa koko perheelle? Kurkiniemessä olisi mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan, voisiko siellä yhden yrittäjän lisäksi/sijaan toimia esim. pop up-yrittäjiä kesäaikaan?


Asfaltti värikkääksi

Profiilikuvan paikka

Jäätelökesä
7. maaliskuuta 2019 kello 15.33.36

Katuun maalatut räsymatot ovat kivoja, mutta jo ehkä vanha idea. Torille torikopin ympärille katuun voisi maalata pienen pihapiirin, josta löytyy lampi kaloineen (missä voisi uida oikeita kumiankkoja ja laituri voisi olla istuin), Torikopin vieressä voisi olla maalattu ryytimaan tai mansikkamaan. Voisi olla myös ruutuhyppelyruutu yms.

Kuviot isohkoja ja pelkistettyjä...mahdollisimman paljon sellaista joka innostaa lasta mielikuvitukseen ja leikkiin.

Ja tietenkin aitoja kukkia.


tein idean

Käyttäjän profiilikuva - varjomies

@varjomies
19. maaliskuuta 2019 kello 16.01.58

kolutusta kehitysvammaisille


Maisematalkoot

Profiilikuvan paikka

Kukkivat pientareet ovat kauniita
25. maaliskuuta 2019 kello 13.22.25

Kaikkien mielestä luonto/maisemat on Mäntyharjulla se tärkeä asia.

Maisemia pitäisi hoitaa paremmin!

Kunnan tekninen osasto, puutarha osasto ja talkooväki sekä maanomistajat yhteistyössä tekemään pieniä ja isoja maisematekoja.
Tienpientareiden, ranta-alueiden ja vanhojen peltoalueiden hyvää hoitoa, sekä vieraslajien torjumista.