Siirry sisältöön

Kuntalaislähtöiset suunnitelmat ja ehdotukset Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin määrärahan käyttämisestä

Puhekupla 84
Keskustelu 6 päivää, 17 tuntia jäljellä | Oulun kaupunki

Tänä vuonna Oulun kaupungin kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta tukee osallistuvan budjetoinnin muodossa kuntalaislähtöisten kehittämissuunnitelmien edistämistä ja toteuttamista 35 000 eurolla.
 
Ehdotuksia ja suunnitelmia voivat jättää kaikki oululaiset. Osallistujia kannustetaan suunnitelmien tekemiseen toisten toimijoiden kanssa ja yhdistysten yhteistyönä.

Suunnitelmissa tulee olla yhteys seuraaviin teemoihin:

  • Yhteisöllisyys ja osallisuus
  • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
  • Turvallisuus
  • Kestävä kehitys
  • Kuntalaisen hyvinvointi
  • Kaupunkikehittäminen
  • Tapahtumat ja kaupunkikulttuuri

Voit ehdottaa yllä mainittuja teemoja tukevaa ideaa tai suunnitelmaa, joka kaupungin tulisi toteuttaa tai jonka toteuttamista kaupunki voisi tukea. Perustele ehdotuksesi, ja kerro haluatko itse olla tai haluaako yhdistyksesi olla mukana toteuttamassa suunnitelmaa. Ehdotuksia ja suunnitelmia voidaan muokata ja yhdistää.

Perustele tälle sivustolle jättämäsi ehdotus. Liitä mukaan suunnitelman kustannusarvio. Tähän saat tarvittaessa apua kaupungin asiantuntijoilta.

Ehdotusten ja suunnitelmien hakuaikaa jatketaan 31.5.2019 saakka.

Oululaiset äänestävät määrärahan kohdentamisesta valitsemalla tärkeimmät suunnitelmat toteutukseen. Määräraha voidaan jakaa äänestystuloksen perusteella useamman ehdotuksen kesken.

Kaupunki toteuttaa suunnitelmat oman toimivaltansa puitteissa ja yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä hyödyntää heidän osaamistaan ja asiantuntemusta kaupungin kehittämisessä.

Katso myös: www.ouka.fi/osallistuva-budjetointi

Perustiedot

Avoin: 3.5.2019 - 31.5.2019

Päättymispäivä: 31.5.2019

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Puhekupla Uusi kommentti

good

Profiilikuvan paikka

@varjomies
19. maaliskuuta 2019 kello 15.55.55

waltti kortin alv vois korotta ja tulot käyttettäisiin seuraaviin asioihin koulutus, ympäristö, työttömystuki, terveus, eläke, vammaistuki poliisi, puolustus, tiedustelulait, soteuudistus. eu budjetti, rakentaminen, kulttuuri, tiede, nato budjetti , energia esim ydinvoima sekä kehitysvammaisten ammatillinen koulutus nää on esimerkkä mihin tulot voisi käyttä voitteko viedä tämän eduskuntaan sekä hallitukselle


19. maaliskuuta 2019 kello 15.58.58. Kommentti poistettu.

  • 19.3.2019 klo 20.54 @sara_inkeroinen moderoi sisältöä: Sama ehdotus jätetty kaksi kertaa

Ideoiden syöttö: esimerkkinä ruokahävikki(jää)kaapit

Profiilikuvan paikka

@testikäyttäjä starttitilaisuudessa
19. maaliskuuta 2019 kello 16.47.21

Hyvän hakemuksen piirteitä
-> selkeys
-> verkostoidu muiden toimijoiden kanssa
-> idean toimii muuallakin kuin yhdessä paikassa
-> budjetti realistinen ja mukana heti alusta lähtien
-> innostaa asukkaita, järjestöjä, kaupungin toimijoita ja muita

Esimerkkinä ruokahävikki(jää)kaapit
1) Hankitaan julkisiin Ouluun tiloihin ruokahävikkijääkaappeja. Julkinen tila voi olla olohuone, perhekahvila, nuokkari tai vastaavaa. Hankinnassa suositaan "kierrätettyjä" malleja

2) Lue konseptista lisää näistä linkeistä
https://kerukaappi.fi/fi/keru-yhteisojaakaappi/
https://www.facebook.com/Havikkiruokakaappi/
https://yle.fi/uutiset/3-10135809

3) Alustava budjetti 500-750 euroa / toimija. Toimija voi olla esimerkiksi asukasyhdistys, nuorten toimintaryhmä, innostunut lähiöporukka

Profiilikuvan paikka

@puluboi
9. huhtikuuta 2019 kello 15.34.59

Tässä voisi olla hyvä idea esimerkiksi kaupungin ylimääräisiin vanhoihin, toimiviin kylmälaitteisiin. Kaupunki voisi lahjoittaa ne tällaiseen käyttöön, kunhan toiminta kohdentuu asukkaiden eduksi jonkin yhteisön kautta.


Käyttäjähuomioita otakantaa-alustaan

Profiilikuvan paikka

@testikäyttäjä starttitilaisuudessa
19. maaliskuuta 2019 kello 16.57.45

Huomaa että jos ideoit/kirjoitat rekisteröitymättä, muotoile viestisi rauhassa vaikka tekstityökalulla. Kun lähetät kommentit et voi enää muokata sitä (oikeinkirjoitus) tai poistaa sitä (jos tuli kirjoitettua höpöjä).

Voit täydentää ajatustasi silloin vain näin lisäkommentoinnin kautta.

19. maaliskuuta 2019 kello 19.52.02. Vastaus poistettu.

Näytä lisää vastauksia

Puistotoimintaa kesätyöntekijöiden ja puistokummien avulla

Profiilikuvan paikka

@puluboi
19. maaliskuuta 2019 kello 19.49.03

Kun koulut loppuvat, moneen vähävaraiseen perheeseen iskee lapsiarkiköyhyys. Pilotoidaan tietyillä palvelukeskittymä alueilla kuten Tuira, Puolivälinkangas, Toppila, Rajakylä, Kaukovainio toimintaa jossa lapsille tarjotaan lämmin ruoka leikkipuistossa. Esimerkiksi keittolounas. Logistista yhteistyötä voisi tehdä Serviisin kanssa, kun he kuitenkin kuljettavat ruoan osaan päiväkodeista. Ruoanjakelussa voisi olla mukana osin nuorisotoimi, jota täydentävät erilaiset kesätyöntekijät.

Leikki- ja viherpuistojen viihtyisyyttä voisi lisätä myös vapaaehtoisilla puistokummi-konseptilla
https://www.hyvakasvaa.fi/hk/pdf/puistokummien-kasikirja19.pdf

Viherpalvelut kouluttaisivat puistokummeja. Sovittaisiin pelisäännöt
- roskien keruu
- vieraslajien torjunta
- puistoagentit kunnossapidon apusilminä
- käytettävissä/ lainattavissa olevat välineet (haravat jne)
- vakuutusasiat

Budjetti:
- Kaupungin sisäiset palveluneuvottelut Serviisin kanssa

Profiilikuvan paikka

Puistotoiminta, toteutunut malli
10. toukokuuta 2019 kello 15.22.08

Haukiputaan MLL on järjestänyt kaupungin rahoittamana ohjattua leikkipuistotoimintaa Haukiputaan keskusleikkipuistossa jo kolmena vuonna. Tämä on ajoitettu pariin viikkoon kesäloman lopussa ennen koulujen alkua, sillä monien lasten vanhemmilla ei ole silloin lomaa ja on ollut tärkeää että lapsilla on silloin joku aikuinen katsomassa perään ja että heillä on ikäistänsä seuraa ideologialla "kukaan ei jää yksin". Leikkitoimintaa ohjasi lähihoitaja apunaan kaksi kesäsetelinuorta jotka paikallisyhdistys oli kouluttanut. Puistoaika oli 10-14 ja keskellä pidettiin evästauko (omat eväät). Puistotoiminta oli muutoin osallistujille ilmaista ja kaikille avointa. Lapsen (4v tai yli) pystyi jättämään joko ohjaajien vastuulle tai aikuinen halutessaan sai osallistua toimintaan yhdessä lapsensa kanssa. Todella monet isommat lapset kulkivat ohjatussa puistotoiminnassa itsenäisesti kotoa. Tähän malliin voisi yhdistää myös tuon ehdotetun ruokailun helposti.


Säästöjä

Profiilikuvan paikka

Oulun poeka
24. maaliskuuta 2019 kello 14.06.32

Oululla ei ole kuin yksi tie valittavana koska Oulun alue muuttuu muuttotappio alueeeksi kaikkien ennusteuiden mukaisesti ja väestö ikääntyy ! Nyt o jolloin myös käyttäjällä on osavastuu särkymisestän alettava säästämään ja opittava tinkimään ! Alla ehdotuksia!
- Henkilöstöä supistettava noin 7000 henkilöön nykyisestä liki 13000 ylisuuresta ja tehottomasta massasta
-Hankinnat laitettava jäihin ja kovan tinkauksen alle seuraaviksi vuosiksi eli opetettava hankinnoista vastaavat ostamaan oikein ja mentävä aina tinkaamisessa äärimmäisyyteen koska nykytilanteessa kaupungin ostoorganisaatiolle nauretaan päin näköä ja myyjät tekevät liian hyväkatteista kauppaa kaupungin kuustannuksella 1
-Jatkuva puhelimien ja tietokoneiden uusiminen henkilöstelle saatava loppumaan ja alettava kierrättämään vanhoja laitteita ja uusiminen vasta kun laite fyysisesti särkyy . Nykyään uusitaan liki joka vuosi ja vanhat päätyvät ties minne, yleensä perheenjäsenille !1
- Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden matkustaminen lopetettava kaupungin kustannuksella sillä kyseessä on usein tarpeettomat palkintoluonteiset matkat jotka eivät millään tavoin hyödytä kaupunkia ja kaupunkilaisia !
- Turhia poliittisia luottamustoimia karsittava ja toimintaa tehostettava , myös kaikenlainen poliittisten ryhmien tukeminen millään muotoa lopetetava !

Yllä hiukan pintaraapaisua toimista joilla saadaan kuntatalous kuntoon ja veroeurot siihen käyttöön mihin ne on tarkoitettukin eli heikompiosaisten auttamiseen eli lähinnä lasten ja vanhusten hoitamiseen sekä peruspalvelujen tuottamiseen , liki kaikki muu on turhaa ja ei kuulu kaupungin tehtäviin !


venetsialaiset

Profiilikuvan paikka

kissanainen
1. huhtikuuta 2019 kello 0.28.49

saadaanko venetsialaiset Ouluunkin vaikka Kuusisaareen, ettei tarvitse lähteä Kalajoelle tai Kokkolaan elokuussa venetsialaisiin ?

Profiilikuvan paikka

@Jenni
24. toukokuuta 2019 kello 11.59.19

Venetsialaisten aikaan voisi toteuttaa Oulussa Illallinen taivaan alla -suurillallisen.

Tuodaan Illallinen taivaan alla -tapahtuma Ouluun ja kokoonnutaan syömään yhdessä. Rakennamme pitkän pöydän valkoisine liinoineen ja kaupunkilaiset voivat varata paikan illalliselle. Kutsu mukaan ystäväsi ja pakkaa mukaan ruoat, juomat ja astiat. Syödään yhdessä Oulun taivaan alla! Lisätietoa osoitteesta: http://illallinentaivaanalla.yhteismaa.fi/ Hinta-arvio n. 5000€.

Suurillallisen tuominen Ouluun vaatii yhteistyötä. Kuka lähtee mukaan?

Näytä lisää vastauksia

Pyörätie Ritaharjun Jahtilasta Herukkaan

Profiilikuvan paikka

Sari
2. huhtikuuta 2019 kello 10.39.19

Hei,
Ritaharjussa asuu lapsia, jotka käyvät koulua Pateniemen yhtenäiskoulussa (sekä Herukan ala-koulussa että Patelan yläkoulussa). Kesällä, keväällä ja alkusyksystä pyörätietä/metsätietä pitkin pääsee näppäräsi kulkemaan pyörällä Ritaharjusta Herukkaan ja takaisin. Talviaikana, joka on synkin, kylmin ja pimein aika vuodessa, on lasten kulkeminen haastavaa, koska pyörätie ei ole virallinen, joten siinä ei ole talvikunnossapitoa eikä valoja.
Näin ollen olisi hienoa, että Jahtilasta saataisiin päällystetty pyörätie Herukkaan ja siihen talvikunnossapito. Uskoisin, että tästä kiittäisi aika moni sekä Herukan että Ritaharjun asukas. (Näin saataisiin myös Ritaharjun koulun ylibuukkausta tasoitettua.)
Eli asfaltoitu pyörätie talvikunnossapidolla Ritaharjun Jahtilasta Herukkaan.
Jos tämä on liian kallis ajatus, toivoisen sen menevän Y&Y:lle harkittavaksi ja toteutettavaksi.


Tervaetapit

Profiilikuvan paikka

maratoonari
2. huhtikuuta 2019 kello 17.13.14

Oulu on maailman johtava talvipyöräilykaupunki. Maantiekilpapyöräily on maailmalla lajin ykkösnyrkki. Pyöräilykaupunkina sitä olisi hyvä tuoda esille huippukilpapyöräilyn keinoin;

Tervaetappeja on ajettu yhteensä 32 vuotena nimien vaihdellessa eri järjestäjien toimesta ja kisakonseptien myötä. Tervaetappien kisakonsepti on Suomen paras...helmenä Koskikeskuksen kortteliajot. Tänä vuonna kisapalettia kehitetään, maantieajon yhteislähdön tapahtuessa Oulusta ja maalin sijaitessa Muhoksen Montassa.

Profiilikuvan paikka

Tervaetapit
23. toukokuuta 2019 kello 20.48.10

@Kpko kirjoitti:

Hyvä idea. Tarkoitatko tässä, että terva-etappi kisaa pitäisi tuoda enemmän näkyviin vai yleisesti parantaa entisestään pyöräilymahdollisuuksia Oulussa ja markkinoida niitä?

Tervaetappeja pitäisi tuoda erilaisissa pyöräily-yhteyksissä esille ja tukea sen järjestämisessä.

Näytä lisää vastauksia

Esteetön leikkipuisto

Profiilikuvan paikka

Leijona emo
4. huhtikuuta 2019 kello 19.20.36

Ehdotan, että Oulun kaupunki rakennuttaa esteettömän leikkipuiston erityislapsia ja - nuoria varten. Tämä tukee koko erityislapsiperheen osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Näin ollen se tukisi myös perheen hyvinvointia lisäämällä liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Oulu on lapsi ystävällinen kunta, toivottavasti myös erityislasten kohdalla. Lapsen oikeudet muistaen!

Profiilikuvan paikka

Leijonaemo
12. huhtikuuta 2019 kello 20.26.08

@puluboi kirjoitti:

Kaipaisin esimerkkejä mikä on nyt esteetöntä ja mikä ei ole nykyleikkipuistoissa. Mitä erityisesti kaipaisit esteettömään leikkipuistoon? Mikä olisi tämän hintalappu?

Esimerkiksi välineitä, joissa voi toimia myös pyörätuolissa istuen. Ja kontrasteja välineisiin, maamateriaaliin ja kulkureitteihin näkövammaisia ajatellen. Turvaistuimellisia keinuja ja karuselleja isommillekin lapsille.

Näytä lisää vastauksia

Viihtyvyyttä ja toimivuutta

Profiilikuvan paikka

Elma
9. huhtikuuta 2019 kello 20.00.39

Kaupunkilaisten omaa taidetuotantoa esille, vaikkapa purettuihin leikkipuistoihin, joista osasta tuli nurmikenttiä, patsasnäyttelyitä, lauluiltoja esim. Juicen/tai aina tiedotetaan kenen lauluja nyt lauletaan, niin saadaan porukkaa mukaan... ym.harrastustoimintaa esim.kesäaamujumppaa asutusalueen lähipuistossa... viheralueille myös penkkejä. Osaan puistoalueita koirakieltomerkit takaisin. Grillikatoksien läheisyyteen ja leikkipuistoihin bajamajoja. Ja ne kuuluisat mattolaiturit takaisin.
Pururatoja pitää kunnostaa. Ja talvella olisin kaivannut :) hiihto-opetusta ja porukkaa kaveriksi, sauvakävelyä ja reittejä, nuo on asukastupien toimintaa mutta pitäisi saada enemmän tiedotusta. Tässä näin aluksi.


Rotuaarin tiistai ja torstai tanssit

Profiilikuvan paikka

Tiina
11. huhtikuuta 2019 kello 11.14.06

Kesällä tiistai ja torstai iltaisin parin tunnin ajan bändi soittaa valssia, tangoa ym. tanssimusiikkia Rotuaarin lavalla ja kaikki voivat tulla mukaan tanssimaan. Paikalle voisi tuoda myös kahvin ja limukan myyntikärryt ja muutamia penkkejä levähtämistä vaten.


Podcast-kurssi oululaisille

Profiilikuvan paikka

Ölövi ääni-työryhmä
11. huhtikuuta 2019 kello 12.45.47

Ölövi ääni-työryhmä haluaa järjestää oululaisille podcastin tekemisestä kiinnostuneille kurssin, jossa opitaan suunnittelemaan, käsikirjottamaan ja toteuttamaan podcast. Kurssin käytyään kurssilaiset voisivat verkostoitua ja perustaa "Ölövi ääni" podcast-kanavan, jonne tuottaisivat ouluaiheisia podcasteja. Myös muiden oululaisten asukaslähtöisten mediatuotantoyhteisöjen kanssa olisi suunnitelmissa verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.

Alustava budjetti 2000-3000€, sisältäen kouluttajan kulut sekä mahdollisen koulutustilavuokran. Kurssi olisi osallistujalle ilmainen.

Profiilikuvan paikka

Sami
25. huhtikuuta 2019 kello 15.33.59

Kulttuurivoimalan Siilo-Kanava voisi tehdä kanssanne mielellään yhteistyötä. Parhaillaan kuvataan kanvan ensimmäisiä ohjelmia ja pian julkaistaan kanavan verkkosivusto ja kanavatoiminta toiminta alkaa. Yhteystiedot löytyvät Kulttuurivoimalan verkkosivuilta (kulttuurivoimala.fi).

Näytä lisää vastauksia

Pyörähuolto- ja pesupiste Linnanmaalle

Profiilikuvan paikka

@Kpko
11. huhtikuuta 2019 kello 13.27.44

Pyörähuolto- ja pesupiste linnanmaalle. Kaleva on uutisoinutkin keskustan pyörätolpista ja toteaa kustannusarvioksi 2000€ asennettuna (https://tinyurl.com/y3n9vfjd) , mutta kuinka paljon tälläinen pesumahdollisuuden lisääminen toisi kustannuksia? Ajatuksen taustalla on tieto siitä, että opiskelijoiden pyöräkannan kunto on keskimääräisesti huono ja voi potentiaalisesti vaarantaa muita kevyen liikenteen kulkijoita. Tyypillisesti aloittavilla opiskelijoilla ei ole myöskään omia työkaluja tai huoltomahdollisuuksia.

Pyöräpesupiste olisi loistava lisä pyörän eliniän pidentämiseen ja pyörän huoltoon. Myös pyöräharrastajat (Maastopyöräilijät ym.) hyötyisivät pesumahdollisuudesta. Pesumahdollisuudet ovat erittäin rajalliset tiheään asutuissa opiskelija-asunnoissa ja yleisesti kerrostaloalueilla. Linnanmaan alueelta on muutenkin näppärä lähteä monelle pohjoisen Oulun reitille, joten huolto- ja pesupiste olisi tämänkin takia hyvä sijoittaa sinne.


Linnanmaan alueen viihtyisyyden parantaminen

Profiilikuvan paikka

@Kpko
11. huhtikuuta 2019 kello 13.28.55

Opiskelijoilta on tullut myös yleisesti pyyntö linnanmaan alueen viihtyisyyden parantamiseksi, yksinkertaisimmillaan ehdotukset olivat, että yliopistoalueelle tulisi lisätä puistopenkkejä. Muistaakseni jossakin OsBu-työpajassa penkkien kustannus oli 1000€/kpl?

Profiilikuvan paikka

Viherpalvelut
24. huhtikuuta 2019 kello 7.40.43

Hei,
Tosiaan uuden puistonpenkin hankinta ja asennus maksavat kaupungille n. 1000 €/kpl. Kaupunki asentaa penkkejä vain yleisille alueille ei tonteille. Yliopiston ydinalue on tonttia. Mikäli penkkejä halutaan nimenomaan yliopiston lähialueelle (tontille), tulisi toive esittää yliopistolle.
Kaupunki voisi asentaa penkkejä yleisille alueille, mutta jotta se pystytään tekemään tasapuolisesti, tulisi niitä asentaa tasapuolisesti ympäri Oulua.


Ouluun liikkuva kuntokontti.

Profiilikuvan paikka

@Kpko
11. huhtikuuta 2019 kello 13.31.49

Hieno ajatus espoosta ja tuo liikunnan ilon minne se ikinä halutaankin. Kyseessä olisi ts. ulkokuntosali - kuntokontissa omatoiminen treeni onnistuu hyvin. Olisiko kyseessä kustannustehokkaampi ratkaisu kuin uuden ulkokuntosaloin rakentaminen?

Uutinen espoon kuntokontista: https://tinyurl.com/yxddrm6x


Luontopolku lapsille

Profiilikuvan paikka

@Birgitta
11. huhtikuuta 2019 kello 18.06.31

Nyky lapset on vieraantuneet luonnosta. Ideana olisi tehdä luontopolku Hietasaareen/Hupisaarille. Sinne tulisi muutama rasti jossa olisi opastajia koko kesän lauantaisin ja sunnuntaisin 3-5 tuntia päivässä. Osa rasteista voisi olla itsenäisiä mutta joillakin rasteilla olisi opastaja kertomassa mm jokamiehen oikeuksista, erätaidoista lyhyesti, mitä tehdä jos eksyy metsään, mitä metsästä voi syödä ja mihin ei tulisi koskea. Oppaat voisi olla esimerkiksi kesäsetelinuoria, kesäharjoittelijoita.


Oulun keskustan tyhjä, pienehkö tila vuokratilaksi pop up -toiminnalle

Profiilikuvan paikka

@esteetonry
11. huhtikuuta 2019 kello 19.27.05

Esteetön ry:llä ei ole omaa varsinaista toimitilaa vaan kokoonnumme Aleksinkulmassa.

Meidän näköinen toimitila olisi esimerkiksi yhteinen pop up -tila , jota muutkin toimijat saisivat varata käyttöönsä ja tuoda siellä toimintaansa esille. Tällöin verkostoituminen olisi luontevaa yhteisen tekemisen äärellä. Tila voisi toimia myös luovana työskentelytilana.

Pop up -tilassa voisi järjestää maistiaisen taidetoiminnasta, esityksestä, luennosta, näyttelystä. Siellä voisi olla esillä flyereita ja esitteitä.

Yhdessä olemme enemmän.


Viihtyvyyttä ja toimintaa

Profiilikuvan paikka

Elma
12. huhtikuuta 2019 kello 14.41.07

Kirjastoihin, työkkäriin ym.voisi hommata crosstrainereita tai kuntopyöriä 1kpl/paikka. Varsinkin paikkoihin joissa pitää jonottaa toimis myös talvella. Vois tehä jotain istumisen välttämiseksi....
Lähiöihin lisää (vaikka kesäisin puistoihin) satu- trubaduurimusiikkia lapsille.


Luontopolku lapsille/lapsiperheille

Profiilikuvan paikka

@Marlene
13. huhtikuuta 2019 kello 1.18.30

Nykylapset vieraantuneet luonnosta. Luontopolku esim Hietasaareen, olisi muutama rasti, osa itsenäisiä, osassa opastaja. Opetettaisiin mm jokamiehen oikeudet, hieman erätaitoja, kerrottaisiin mitä luonnosta voi syödä ja mihin ei tulisi koskea. Oppaina voisi olla esim kesäsetelinuoria, kesäharjoittelijoita jotka olisivat paikalla esim koko kesän la ja su 12-16.

Profiilikuvan paikka

YYP
26. huhtikuuta 2019 kello 10.39.03

OK, jos toteutetaan jo olemassa olevilla poluilla.


Viihtyvyyttä, turvallisuutta

Profiilikuvan paikka

Jaana
15. huhtikuuta 2019 kello 8.29.02

Valkeaan nuorisolle tila tai oma kahvila.


Warjakka -puutarha

Profiilikuvan paikka

@WarjakkArt
15. huhtikuuta 2019 kello 14.42.26

Warjakka -puutarha on yhteisöllinen siirtolapuutarha, joka toteutettaisiin Oulunsalon Varjakassa. Venesatamaan vievän Varjakantien varressa sijaitsi 1920 -luvulla edistyksellinen sahatyöläisten miljöö. Varjakansaaressa toimineen yhden Pohjoismaiden suurimman sahan pääakselin katkeamisen myötä vuonna 1929 alue hiljeni. Varjakantien varrella komeilleet talot purettiin ja osa niistä siirrettiin Patenniemeen. Tänä päivänä on jäljellä vain vähitellen umpeen kasvava 19 kivijalan pitkä rivi, joka muistuttaa entisistä kukoistuksen ajoista. Uudet tuulet kuitenkin puhaltavat Varjakassa ja aluetta pyritään herättelemään henkiin 100 -vuoden unesta.

Yhteisöllisen Warjakka -puutarhan avulla Varjakantien varresta raivattaisiin puustoa (ei kuitenkaan Varjakan isoa mäntyä) ja siistittäisiin uutta käyttöä varten. Raivauksen jälkeen kaikki 19 kivijalkaa annettaisiin pienten ryhmien, yhteisöjen ja järjestöjen kesäisiksi kasvatusalustoiksi. Valetut perustukset ovat kooltaan noin 10m x 12m, osa jopa isompia ja ne on jaettu neljään lohkoon. Nämä valtavat kukka- ja kasvatuslaatikot muuttaisivat alueen ilmeen täysin, synkästä metsätiestä väriloistoksi. Yhteisöllinen toiminta loisi myös tunnelman vireästä paikasta, niin kuin se on aikoinaan ollut.

Warjakka -puutarhan avulla pyritään luomaan yhteisöllistä tekemistä, ylläpitämään alueen siisteyttä, nostamaan alueen kulttuuriperintöä esille sekä lisäämään alueen viihtyvyyttä. Samoihin kivijalkoihin ollaan suunnittelemassa myös Warjakan tarinat -nimistä lisätty todellisuuskokemusta ja -galleriaa, joka nostaisi esille Varjakan alueelta kerättyä perimätietoutta yleiseen tietoisuuteen virtuaalisen tarinankerronnan avulla sekä se toimisi uudenlaisena taidetilana. Monikerroksellisuudella – yhdistelemällä puutarha virtuaalisen tarinankerronnan ja taiteen kanssa – toivotaan luovan uudenlainen yhteisöllinen tila, jossa hyvin eri asioista (historiasta, taiteesta, luonnosta, yhteisöllisestä tekemisestä, teknologiasta) kiinnostuneet ihmiset voisivat kohdata.

Warjakka -puutarhan budjetti:

hakkuu
sora
multa
perus puutarha välineistö
ammattipuutarhurin neuvonta (aloitus viikonloppu)

Profiilikuvan paikka

WarjakkArt
16. toukokuuta 2019 kello 15.22.50

Olen ollut yhteydessä Oulun kaupungin kaavoituksesta vastaaviin henkilöihin, eikä heidän mielestään Warjakka -puutarhalle ole kaavoituksen puolesta estettä. Harvennusraivaukset ja puutarhan hallinnointi pitää vain suunnitella hyvin. Budjettiin tullaan lisäämään suodatinkangas, jonka avulla uudet ja vanhat maakerrokset pidetään erillään tulevaisuuden arkeologisia tutkimuksia varten.

Näytä lisää vastauksia

Kaikille oululaisille avoin podcast-koulutus

Profiilikuvan paikka

@podcast19
15. huhtikuuta 2019 kello 15.59.26

Ölövi ääni-työryhmän ehdotus on järjestää oululaisille avoin podcast-koulutus/mahdollisesti koulutussarja. Koulutus sisältää podcastin käsikirjoittamisoppia sekä tietoa teknisestä toteuttamisesta. Kurssin on avoin tietotekniset perustiedot hallitseville oululaisille. Koulutuksen käytyään kiinnostuneet voisivat verkostoitua ja perustaa esimerkiksi Ölövi ääni-podcastkanavan, jonne he tuottaisivat ouluaiheista sisältöä. Myös muiden oululaisten asukaslähtöisten mediayhteisöjen kanssa olisi suunnitelmissa verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.

Budjetti 2000-3000€ sisältäen kouluttajan palkkion, sekä koulutustilan vuokran

Profiilikuvan paikka

@podcast19
16. huhtikuuta 2019 kello 15.47.55

Koulutustilana olisi jonkun Oulun keskustan koulun atk-luokka. Ajankohtana olisi elokuun loppu 2019.

Näytä lisää vastauksia

Taiteiden Yö Kellossa 5.8.2019

Profiilikuvan paikka

@VanhempaintoimikuntaViisari
16. huhtikuuta 2019 kello 14.57.47

Kellon koulun vanhempainyhdistys Viisari haluaa järjestää osallistavan Taiteiden Yön Kellossa Kellon koululla 5.9.2019 klo 16-22. Tapahtumassa paikalliset lapset, nuoret ja aikuiset saavat osallistua erilaisiin taidetyöpajoihin: toteutuslistalla ovat ainakin graffiti, tanssi, parkour, käsityöt, askartelu, musiikki, elokuva, ja maskeeraus. Lisäksi lapsilta ja nuorilta kerätään kyselyllä omat ideat. Taphtumassa ideoidaan lisäksi pysyviä taideteoksia Kellon lähiympäristöön (esim. siistejä graffiteja alikulkuihin).

Tapahtumalla on yhteys seuraaviin teemoihin: Yhteisöllisyys ja osallisuus, Kuntalaisen hyvinvointi, Kaupunkikehittäminen, Tapahtumat ja kaupunkikulttuuri.

Budjetti:
tarvikkeita tiettyihin työpajoihin (graffiti, käsityöt, askartelu, maskeeraus)
palkkio työpajavetäjille, jos tarve ostopalvelulle

Profiilikuvan paikka

Tinde
19. toukokuuta 2019 kello 14.56.14

Peukutan, hyvä idea!! Näistä voisi tiedottaa muuallakin kuin somessa. Itse en käytä somea yksinkertaisesti sen takia että se vie niin paljon aikaa niin en todellakaan ole ainoa alle 40v Kello Kiviniemi alueelta jolta jää väliin yli 90% tapahtumista kunnan alueella. Joka vuosi tulee tien varrella vastaan tapahtumailmoitus viikon varoajalla. Koskaan ei osu yksiin. Ainoa vakio on vapputori putaalla.

Näytä lisää vastauksia

Martinniemen kylämiljöön viihtyisyyden parantaminen

Profiilikuvan paikka

Martti kuntoon!
16. huhtikuuta 2019 kello 16.24.05

Martinniemen kylän keskustasta puuttuu oleskeluun soveltuvat (ulko)tilat - kylällä ei ole kohtaamispaikkaa. Nyt ensimmäisessä vaiheessa tarvitaan maisema-arkkitehti (tai muu vastaava), joka voisi laatia kyläkatselmuksen ja suunnittelukokouksen pohjalta pitkän aikavälin kehityssuunnitelman, jonka toteutus, maankäytön luvat ja rahoitus suunnitellaan myöhemmin vaiheittain. Lopputuloksena syntyy risukoista vapaa, hyvin hoidettu kylän keskusta. Suunnitelman laatimiseen tarvitaan ammattilainen, joka näkee, mitä olisi olemassaolevan kaavan puitteissa mahdollista tehdä. Tämä mahdollistaa edistyessään uudella tavalla myös yritystoiminnan ja palvelujen tarjoamisen kylän pinnassa, ja se puolestaan suoraan lisää alueen hyvinvointia, viihtyisyyttä ja elinvoimaa.

Budjettiarvio 10 000 euroa maisema-arkkitehdin palkkaamiseen.


Ohjeistus uusien ideoiden syöttäjille.

Profiilikuvan paikka

@puluboi
16. huhtikuuta 2019 kello 16.25.20

Toistaiseksi voit syöttää ja kommentoida ideaa kohdastta "Lisää uusi kommentti"
Voit kommentoida.
Idean muokkaus on toistaiseksi haasteellista. Sinulle tulee tyypillisesti ilmoitus että Vaatii moderoijan oikeudet.

Profiilikuvan paikka

@puluboi
16. huhtikuuta 2019 kello 16.27.53

Koska et voi muokata ilman moderaattori-oikeutta, muuta esimerkiksi virheellinen tieto (vakka ajankohta), kirjoittamalla se tänne Vastaa- kohtaan.


LUONTOPOLKU LAPSILLE JA LAPSIPERHEILLE

Profiilikuvan paikka

@Marlene
16. huhtikuuta 2019 kello 17.15.02

Miksi Nykylapset on vieraantuneet luonnosta, samoin lasten vanhemmat, eivät osaa opettaa lapsille luonnosta.
Toteutus -kesätyöseteliläiset (15-17v, 60 tuntia/kesäkausi, 320e)
-kesätyöharjoittelijat (yli 18v opiskelija: kuukausi: 30 tuntia viikossa/1000e)
-yhdistys
-jonkin oppilaitoksen projektityö
-yhteistyössä järjestö, jossa olen mukana eli Tuiran pinskut ry
(-Kestävän kehityksen keskus? Luonnonsuojelujärjestö?)

Budjetti -työntekijöiden palkkaus
-tarvikkeet: puut nuotiolle (kaupungilta? tai lisätään budjettiin), parit kiikarit, ensiapulaukku, opastetaulujen tulostus ja laminointi

Milloin, missä -kesälauantaisin ja -sunnuntaisin kello 10-14
-Hietasaari

Ilmoitukset -facebook tapahtuma
-Kaleva menokalenteri

Rastit (4) 1-lintutornilla kuva ja pieni selitys yleisimmistä linnuista, joita siellä näkee, kiikarit, jotka kiinnitetään kaiteeseen, kerrotaan myös, että annettava linnuille pesimärauha
2-jokamiehen oikeudet, luonnon kunnioitus, miten luonnossa tulisi liikkua, mitä metsästä voi syödä ja mihin ei tulisi koskea
3-nuotiopaikalla erätaitoja: nuotion teko, pieni ensiapu opastus (ICE puhelimeen sekä 112 sovellus), varustetietoutta retkiä varten (vettä, pieni eväs, puukko, tulitikut, sidetarpeita, sadesuoja, joku pussi tms. mihin kerätä luonnon antimia)
4-aisti luonto
-Miltä kuulostaa?
linnunlaulua, puiden havina, mehiläisen surina, oksien rapina
-Miltä maistuu?
apila, voikukka, koivunlehti, mustikka, horsma, kuusenkerkkä
-Miltä tuntuu?
kerää ja tunnustele: kova/pehmeä, märkä/kuiva, sileä/karkea, terävä/pyöreä
-Miltä tuoksuu?
multa, sammal, kukka, kuusi, suopursu
-Miltä näyttää?
otetaan raamit minkä läpi katsoa yksityiskohtaisemmin tai kuvataan pieniä yksityiskohtia omalla puhelimella/kamerallaProfiilikuvan paikka

YYP
26. huhtikuuta 2019 kello 10.44.11

Toteutettavissa olemassa olevilla poluilla.


Pyörähuolto- ja pesupiste Linnanmaalle

Profiilikuvan paikka

@Kpko
16. huhtikuuta 2019 kello 17.16.23

Pyörähuolto- ja pesupiste linnanmaalle. Kaleva on uutisoinutkin keskustan pyörätolpista ja toteaa kustannusarvioksi 2000€ asennettuna (https://tinyurl.com/y3n9vfjd), mutta kuinka paljon tälläinen pesumahdollisuuden lisääminen toisi kustannuksia?

Ajatuksen taustalla on tieto siitä, että opiskelijoiden pyörät ovat kevyen liikenteen kannalta huonossa kunnossa ja hoitamattomia. Työkalusarja pyörien perushuoltoonkin voi olla harvinaisuus. Pyörän pesemismahdollisuus olisi myös erityisen hyvä lisä mm. pidentämään pyörän käyttöikää. Pesemismahdollisuudet ovatkin hyvin rajallisia ahtaan asutuissa opiskelijayksiöissä ja kerrostaloasumisessa ylipäätänsä. Myös pyöräharrastajat hyötyisivät pesumahdollisuudesta ja esimerkiksi maastopyöräilyn harrastajat voisivat näppärästi puhdistaa polkupyöräilyn jälkeen pyöränsä, sillä pohjoisen Oulun reiteiltä palatessa on Linnanmaa näppärällä sijainnilla tätäkin ajatellen.


16. huhtikuuta 2019 kello 17.17.12. Kommentti poistettu.

  • 25.4.2019 klo 16.07 @sara_inkeroinen moderoi sisältöä: sama ehdotus kaksi kertaa

Ouluun liikkuva kuntokontti.

Profiilikuvan paikka

@Kpko
16. huhtikuuta 2019 kello 17.18.57

Ouluun liikkuva kuntokontti. https://tinyurl.com/yxddrm6x, hauska ajatus espoosta ja tuo liikunnan ilon minne se ikinä halutaankin sijoittaa.

Hyvä vaihtoehto kiinteiden ulkoliikuntatilojen rakentamiselle. Kuntokontti olisi esimerkiksi mahdollista yhtää joidenkin tapahtumien yhteyteen ja sitä voitaisiin tasapuolisesti siirtää alueille jotka ovat kauimpana esimerkiksi ulkoliikuntapuistoista. Kaupungin olisi varmaan myös mahdollista vuokrata konttia?

Profiilikuvan paikka

Ahnold
16. huhtikuuta 2019 kello 17.32.44

Tälläinen ehdottomasti Ouluun! Espoossa toimii tällä hetkellä kolmessa urheilupuistossa, ja on avoinna kesäkautena urheilupuistojen aukiolon aikaan. Todella hyvä konsepti, joka kannustaa nuorista vanhuksiin ylläpitämään lihaskuntoa!


Käsityöt yhdistävät-ryhmä

Profiilikuvan paikka

@jokviri
19. huhtikuuta 2019 kello 20.20.53

Käsitöitä tehdään kaikissa kulttuureissa ja kaikkien kulttuureiden käden taidoissa on ominaispiirteitä, mitä muualla ei ole. Kiinnostus käsitöihin ja niiden tekemiseen yhdistävät ihmisiä. Ryhmä, missä tutustutaan eri kulttuureista tulevien käsitöihin lisäisi yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta vieraita kulttuureja kohtaan. Ryhmään olisivat tervetulleita kaikista eri kulttuureista tulevat oululaiset. Joka kerralla tutustuttaisiin yhden ryhmäläisen oman kotiseudun käsitöihin eri tavoin mm.kuvin, mallein jne.
Ryhmä voisi kokoontua keskeisellä paikalla keskustassa, mihin on hyvät kulkuyhteydet joka puolelta. Keskiössä ryhmässä on yhteinen kiinnostus käsitöihin ja kädentaitoihin sekä yhdessä tekeminen, yhteistä kieltä ei silloin tarvita. Ryhmä voisi jatkua ensi vuoden puolella "käsityökahvila"-tyyliin maksuttomissa paikoissa kuten eri puolella kaupunkia olevilla asukastuvilla sekä kirjastoissa.
Kustannukset:
-tilavuokra n.10:ltä kerralta
-ryhmän vetäjän palkka
-käytettävät materiaalit (paperia, värejä, lankoja tms. tarkoituksena kuitenkin, että käytetään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia sekä jokaisella jo olemassa olevia tarvikkeita)
-viimeisen kerran tarjoilu (pikkujoulu tai mahdollisesti näyttelyn avajaistarjoilu)
Teemoina: kädentaidot, yhteisöllisyys, kotoutuminen, osallisuus, luovuus, kierrätys

Profiilikuvan paikka

Maria
28. huhtikuuta 2019 kello 14.24.01

Hieno idea. Olisi varmasti mukavaa seurattavaa ja uutta opittavaa myös ihan täällä aina asuneille.

Näytä lisää vastauksia

Viihtyvyyttä

Profiilikuvan paikka

Elema
23. huhtikuuta 2019 kello 19.29.18

Vessoja ympäri oulua siivouksineen. Laanaojan vartta karjasillalla voisi hyödyntää kauniine valoineen ja piknikpaikkoineen. Olisi muukin kaunis paikka minne mennä varsinkin Lasten kanssa jossa ei ole baareja.

Profiilikuvan paikka

@sara_inkeroinen
24. huhtikuuta 2019 kello 10.37.09


Kaupunginojan varteen laaditaan virkistyskäyttöä tukevaa maisemasuunnitelmaa

JULKAISTU 24.4.2019

Kaupunginojalla eli Plaanaojalla on keskeinen merkitys Oulun kaupunkikuvassa. Kaupunginoja haarautuu Oulujoesta Heikkilänsuvannon kohdalla, jatkuen kaupungin läpi ja laskien lopulta mereen. Sen kokonaispituus on 11 km. Kaupunginojan varressa on rakennettuja viheralueita, asuinalueita, peltoja ja luonnontilaisia alueita. Alue on osittain hyvin vähäisessä käytössä ja joillekin jopa tuntematon.

Kaupunginojan varren ympäristöä halutaan kehittää Oulun viheralueverkoston keskeisenä kokonaisuutena huomioiden alueen luonto-, maisema- ja virkistysarvot. Keskustan alueella Kaupunginojan varsi on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY, Kaupunginojan varren puistovyöhyke). Keskustan ulkopuolella Kaupunginojan viheralueet jäävät kuitenkin muiden viher- ja virkistysalueiden varjoon, vaikka kyseessä on laaja ja monille asukkaille helposti saavutettavissa oleva viheralue.

Kaupunginojan varren virkistyskäyttöä tukevassa suunnittelutyössä laaditaan maisemasuunnitelma, jossa keskitytään Kaupunginojan varteen keskustan ulkopuolella. Maisemasuunnittelun avulla pyritään korostamaan alueen maisemallisia arvoja, vaalia sen luonnon monimuotoisuutta sekä lisätä Kaupunginojan varren houkuttelevuutta virkistysalueena. Maisemasuunnitelman lähtökohdaksi laaditaan myös luonto- ja maisemaselvitys, jossa selvitetään alueen kasvillisuutta, eläimistöä sekä maisemallisia arvoja.

Kaupunginojan varren käyttöä, luonnetta ja kehittämisideoita kartoittava sähköinen kysely on avoinna 24.4.-12.5.2019

Kyselyn tavoitteena on selvittää Kaupunginojan virkistyskäytölliset ominaisuudet, nykyiset arvot, vahvuudet ja potentiaalit. Lisäksi kyselyssä kerätään käyttöön liittyvää historiatietoa kaupunkilaisilta sekä toiveita tulevaisuuteen liittyen. Mikä on Kaupunginojan identiteetti? Millaisena kaupunkilaiset sen näkevät ja millaiseksi toivovat sen kehittyvän? Asukkailta ja alueen käyttäjiltä saatu tieto on ensiarvoisen tärkeää, jotta Kaupunginojasta voidaan kehittää entistä viihtyisämpi ja toimivampi alue.

Kyselyn toteuttaa Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut. Kysely on auki 12.5.2019 saakka. Siihen vastaaminen vie aikaa noin 15 minuuttia. Kyselyn tulokset otetaan huomioon maisemasuunnittelussa.

Kysely löytyy nettisivulta Kaupunginojan varren maisemasuunnittelu: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/kaupunginojan-varren-maisemasuunnittelu

Lisätietoja:
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, maisema-arkkitehti Johanna Jylhä, johanna.jylha(at)ouka.fi
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, maisema-arkkitehti Veera Sanaksenaho, veera.sanaksenaho(at)ouka.fi


Viihtyvyyttä, turvallisuutta

Profiilikuvan paikka

Elma
23. huhtikuuta 2019 kello 20.17.57

Lissää hyviä punasia pyörätiemerkintöjä varsinkin alikulkujen kohdille.
Oulupäivät entiselle paikalle. Koko kesän olevat oulun päivät ovat menettäneet merkityksen.
On olemassa jo kiertoajelubussi, mutta hinnat alemmaksi, niin sitäkin voisi hyödyntää. Sivuille vaan ilmotusta, että mikä reitti minäkin viikonpäivänä on menossa.

Profiilikuvan paikka

@sara_inkeroinen
6. toukokuuta 2019 kello 10.51.09

Pyörätiemerkintöjen osalta: Tänä kesänä toteutetaan Linnanmaan Baanan 2-vaihe Tervahovintieltä Kaarlenväylälle sekä Kajaanintien varren pyöräteiden parantamista välillä Teuvo Pakkalan katu – Professorintie. Molemmissa tapauksissa tulee eroteltu jalankulun ja pyöräilyn väylä, joista pyöräilyn osuus punaisella.

Näytä lisää vastauksia

Tuiran Koulun pihan kehittäminen

Profiilikuvan paikka

Tuiran Koulun oppilaskunta
26. huhtikuuta 2019 kello 9.25.50

Tuiran koulun oppilaskunnan ja vanhempaintoimikunnan Tomeran ehdotus koulupihan turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamiseksi.

Suunnitelmassa on toteutettu/näkyy teemat seuraavasti:

Yhteisöllisyys ja osallisuus: ideat ja perustelut pihan kehittämiseen on kerätty toiminnallisesti kaikkien oppilaiden ja vanhempien osallisuus mahdollistaen Tomeran aamukahvien yhteydessä to 25.4.2019 klo 8.15-10.00.
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus: Tuiran koulun koulupiha on jäänyt kehittämättä vuosien ajan milloin minkäkin syyn takia. Viimeisimpänä niistä koulun lakkaaminen Merikosken kouluun yhdistymisen yhteydessä. Siihen kuitenkin vielä yli kolme vuotta aikaa. Pihan tulee olla toimiva siihen asti. Suunnitelmassa lähdetään siitä, että tehtävät parannukset ovat siirrettävissä Merikosken koulun pihaan. Koulupihan Tuirassa pitää olla liikkumaan kannustava, kuten muillakin kouluilla.
Turvallisuus: Yksi tärkeimmistä syistä on koulupihan turvallisuus. Tapaturmia voi välttää oikeanlaisilla välineillä ja materiaaleilla.
Kestävä kehitys: Koulupihan investoinnit suunnitellaan niin, että välineet voi siirtää suoraan uuteen Merikosken kouluun v. 2022 valmistuvan peruskorjauksen yhteydessä.
Kuntalaisen hyvinvointi: Koululaisten lisäksi piha toimii myös asukkaiden lähiliikuntapaikkana, mikä lisää kaupunkilaisten hyvinvointia.
Kaupunkikehittäminen: Tuiran koulu on osa aktiivista Tuiran kaupunginosaa, kehittämisen kärjessä.
Tapahtumat ja kaupunkikulttuuri: Tuiran koulun piha monipuolistuu kulttuuritapahtumien järjestämispaikkana.


[noin 10 000e] Koulun vanhempien ja oppilaiden ideoinin pohjalta tehty kustannusarvio. Valitsimme toteutettavaksi mielestämme kolme parasta ideaa. Valitsimme mini-areenan, hiekkatekonurmen ja leikkivälineet.

Poimintoja oppilaide ja vanhempien ideoista:
Miksi Tuiran Koulun pihaa pitäisi uudistaa?
"Koska siell ei ole palja lekki paikja"
"Koska se on tylsä"
"Se on vaarallinen"

Miten Tuiran Koulun piihaa pitäisi kunnostaa?
:Tekonurmi, kasvillisuutta, trampoliini, uusi kiipeilyteline, airtrack, karuselli, hämähäkkikeinu.Palkitseminen

Profiilikuvan paikka

Oululainen
27. huhtikuuta 2019 kello 5.53.08

Esitän että siitä 35000 euron määrärahasta käytettäisiin muutama satanen oululaisten aktiivien huomionosoituksiin (kunniakirja + pieni lahja) luovutettavaksi jossakin tilaisuudessa niille henkilöille jotka ovat tehneet ja tekevät edelleen vapaaehtoistyötä jopa vuosikymmeniä esim. asukastuvilla ja muissa yhteisötoiminnan työpisteissä.
Muistan että n. 15 vuotta sitten palkittiin pohjankartanon juhlasalissa silloisia toimijoita jotenka jo nyt olisi aika taas uusiin huomionosoituksiin.


Metsän aarrearkku -työpajat asukastuvilla

Profiilikuvan paikka

NiinaJ
29. huhtikuuta 2019 kello 13.34.25

Työryhmä Niina Jortikka ja Kati Juvani ehdottavat Metsän aarrearkku -työpajojen toteuttamista yhteistyössä esim. Oulun alueen asukastupien kanssa. Metsän aarrearkku -työpajapäivissä työstetään erilaisia sidontatöitä, hyödyntäen lähialueen luonnonmateriaaleja.

Yhdessä työpajassa voi olla kerrallaan 12 henkilöä. Uudet kädentaito-opit voimaannuttavat ja yhdessä tekeminen luo yhteishenkeä. Työssä hyödynnetään paikallisia materiaaleja (esim. paju, havu, koivunrisu) ja huomioidaan kohderyhmän toiveet työn sisällöstä. Työpajojen sisältö voi olla esim. yksilöllinen tai yhteinen pajutyö (esim. pajupallo tai pajuhahmo), havukranssit pyhäinpäiväksi tai koivunrisuista valmistettavat koriste-esineet tai hahmot.

Yksittäisen työpajapäivän kesto on 8 tuntia, josta 7 tunnin aikana kerätään materiaali ja työskennellään, yksi tunti on ruoka/kahvitaukoa. Ruokailu ja kahvitus sovitaan toteutettavaksi kunkin asukastuvan käytäntöjen mukaan. Luonnonmateriaali hankitaan kaupungin piiripuutarhurien kanssa yhteistyössä sovituista kohteista (esim. hakkuukohteet).
Työpajat voidaan toteuttaa 1.9.-15.12.2019 välisenä aikana. Työryhmässä ovat puutarhuri, ympäristösuunnittelija (AMK) Niina Jortikka ja tekstiiliartesaani, puutarhuri, floristi Kati Juvani.


Syrjäisten kaupunginosien nuorille lisää aktiviteetteja

Profiilikuvan paikka

Armi
29. huhtikuuta 2019 kello 22.25.36

Ehdotan että kehitämme syrjäisten alueiden (esim. Ylikiimingin) nuorille lisää harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia. Kehitettävä toimintamalli ja budjetti turvaisi sen, että arkisin ja viikonloppuisin nuorilla olisi enemmän paikkoja mukavaan yhdessäoloon.

Miksi? Tämän hetken vähäiset mahdollisuudet ymmärrettävästi johtavat väliin myös asiattomiin touhuihin. Ja olisi tärkeää, että nuoret voisi harrastaa ja oleskella myös omalla asuinalueellaan ja sitä tuettaisi kaupungin puolesta.

Pilottivaihe voisi kestää puoli vuotta (esim syksy 2019) jolloin kehitellään mallia nuorten kanssa ja tarjotaan tekemistä. Budjetista riippuu tietenkin mitä voidaan tehdä. 5000 - 10 000 € lla saadaan jo monelle alueelle luotua syksyksi ohjelmaa.

Profiilikuvan paikka

Tärkeän äärellä
30. huhtikuuta 2019 kello 11.19.28

Tämä aloite/idea on äärimmäisen tärkeä. Tämän kaltaista toimintaa on toteutettu Kaamoshankkeen turvin 2018 vuonna Ylikiimingissä. Sen turvin saatiin nuoret osallistettua toimintaan ja luomaan heille itselleen parempia olosuhteita (esim. uimalautan/hyppytornin rakentaminen). Tätä aloitetta voitaisiin pilotoida ja toteuttaa yhdessä kyläyhdistyksen, koulun, nuorisotoimen, 4H:n ja nuorten/kyläläisten hankkeena.

Näytä lisää vastauksia

Tila-auto yleishyödyllisten yhdistysten käyttöön

Profiilikuvan paikka

Sami
30. huhtikuuta 2019 kello 7.52.12

Oululaisten yleishyödyllisten yhdistysten käyttöön tila-auto (1+8 istumapaikkainen henkilöauto). Tällä hetkellä monen yleishyödyllisen yhdistyksen toimintaa rajoittaa se, että ei ole autoa, jolla liikutella ihmisiä tai isompia tavaroita. Tila-auton käyttö voisi toimia varauslistan kautta. Auto voi olla tonnin-parin ”räpsy” kunhan se on riittävän iso ja siinä on riittävästi istumapaikkoja ja tilaa. Auto voidaan ”tuunata” yhdistysten osaamisen kautta ja sen huolto sekä säilytys voisi tapahtua myös yhdistysten toimesta. Tärkeää on myös, että auton juoksevat kulut (verot ja vakuutukset) huomioidaan osallistuvan budjetoinnin kautta ainakin pariksi vuodeksi eteenpäin.

Budjetti 4000-5000€


Seksuaaliseen häirintään puuttuvan sarjakuvan painatuskustannukset

Profiilikuvan paikka

Oulun Zonta-kerhot I ja II
30. huhtikuuta 2019 kello 9.59.04

Mitä on seksuaalinen häirintä, miltä se tuntuu, miten se vaikuttaa, kenelle ja miten siitä pitäisi ilmoittaa ja mistä saa apua? Tätä varmasti moni ihan tavallinen nuori miettii tänäkin päivänä. Netissä on paljon ohjeita miten pitäisi toimia, mutta ne ovat aika pitkiä ja virkakielisiä, aikuisille hyviä mutta eivät ehkä tavoita nuoria parhaalla mahdollisella tavalla.

Vuoden 2018 Osallistuvan budjetoinnin jatkotyönä Oulun Zonta-kerhot ja Kulttuurivoimala työstävät koulumaailmaan sijoittuvaa sarjakuvaa, jossa kuvataan tarinan muodossa seksuaalista häirintää, miltä se tuntuu ja kuinka siihen saa apua. Piirtäjinä on kaksi lahjakasta Kulttuurivoimalan nuorta taiteilijaa. Tavoitteena on saada sarjakuva valmiiksi kesän 2019 aikana. Verkkoversion lisäksi tarkoituksena on tehdä myös paperinen versio. Sen painatuskuluihin haemme rahoitusta.

Jokaisella nuorella on oikeus määritellä oman koskemattomuutensa rajat. Sarjakuvan tarkoituksena on tukea yläasteella olevia nuoria rajojen asettamisessa.

Sarjakuvasta tulee 24-sivuinen, sivukoko A5, kansi värillinen, muuten mustavalkoinen, painos 3000 kpl. Tarjousten mukaan painatuskulut ovat 3000 €. Lisäksi tiedotuksen ja jakelun kustannukset ovat 2000 €. Yhteensä haemme tähän hankkeeseen rahoitusta 5000 €.

Painettu versio annetaan Oulun kouluihin yläasteiden käyttöön yhdelle luokkatasolle. Verkkoversio laitetaan vapaasti saataville. Hanketta on tarkoitus esitellä myös 9.-10.10. 2019 Oulussa pidettävillä valtakunnallisilla tasa-arvopäivillä. Sarjakuvasta on myös mahdollista tehdä eri kielisiä maahanmuuttajille suunnattuja versioita.

Lisätietoja Zonta-järjestöstä: www.zonta.fi
Skeittialue lapsille ja nuorille Pateniemeen

Profiilikuvan paikka

Elina
30. huhtikuuta 2019 kello 22.30.33

Pateniemen suuralue tarvitsee lapsille ja nuorille kestävän skeittaus ja skuuttausalueen. Alue palvelisi koko pohjoista aluetta. Alue tulisi olla helposti saavutettavissa. Turvallinen, näkyvällä paikalla. Ei missään metsän keskellä. Ehdottomasti videovalvottu! Kestävä, betonia ja rautaa. Tällä hetkellä vain Hintassa ja Nuottasaaresa hyvät skeittialueet. Ilmastonmutoksen kannalta nuorille ja lapsille pitää tuoda lähelle alueita joissa on turvallista harrastaa. Eikä vanhempien tarvitse kuskata pitkiä matkoja. Mahdollisesti joku kesäkioski voisi olla samalla alueella. Ja se kioski voisi työllistää nuoria.


"Tekijöiden talo"

Profiilikuvan paikka

PROTO
30. huhtikuuta 2019 kello 23.50.27

DIY / avoimen muotoilun talo

Tavoitteena on tehdä ensimmäisen vaiheen "nurkanvaltaus" Pikisaaren Villatehtaan alueella olevalle oppilaitosalueelle. OSAO on lähdössä vaiheittain alueelta ja osallistavan budjetoinnin avulla voitaisiin konseptoida ja kokeilla ajatusta DIY / avoimen muotoilun -talosta.

DIY / avoimen muotoilun talo yhdistäisi onnistuessaan parhaalla mahdollisella tavalla perinteisen materiaalilähtöisen käsillä tekemisen, uusimman maker-kulttuurin (3D-tulostus ja laser-leikkaus yms.) sekä etsisi menetelmiä tulevaisuuden yhteiskehittämisen ja kaupunkisuunnittelun avuksi.

Osallistavan budjetoinnin avulla toteutetaan projekti, jossa etsitään "talon" käyttäjiksi yhteisöjä teemoina esimerkiksi käsityöläisyys, jalometallit (korut), ruoka/juoma, maker-kulttuuri, restaurointi/korjaus ja fasilitointi (yhteiskehittäminen). Ideana on, että "talon" jokainen teema houkuttelee sinne eri kojderyhmiä, jotka löytävät sieltä aina uusia yhteisöjä ja tekemistä. Teemat valikoituvat osittain myöhemmin tänä vuonna vapautuvien tilojen soveltuvuuden mukaan.

BUDJETTI:
5.000€ tilat remontoidaan sopiviksi
5.000€ kilpailut, joiden avulla rakennetaan yhteisöjä
5.000€ aloituskuukausien vuokrakulut

Osallistavan budjetoinnin TEEMAT, joita projekti tukee: Yhteisöllisyys ja osallisuus, kaupunkikehittäminen sekä tapahtumat ja kaupunkikulttuuri. "Tekijyys" on osallisuutta ja vastuunkantoa parhaimmillaan.

Ajatuksena on siis etsiä Pikisaareen liittyen kilpailujen avulla viisi eri yhteisöä. Kilpailut kokoavat teemasta kiinnostuneita tahoja yhteen ja kilpailuun osallistujista kootaan yhteisöjä. Näin esimerkiksi tekstiiliteemainen kilpailu (esimerkiksi Pikisaarien historiaan liittyvä matkailullinen tekstiilituote kilpailu ja siihen liittyvä palkinto) houkuttelee alan ihmiset osallistumaan kilpailuun (paikalle) ja heille kerrotaan mahdollisuudesta rakentaa yhdessä DIY-taloon toimijoille yhteinen työpajatila. Näin viisi (5) erilaista työpajatilaa toimisivat sekä harrastus ja työtiloina, että avautuisivat myös yleisölle myöhemmin tuotteistettavien ilta- ja vikkonloppukurssien avulla (ne teemat, joihin tämä soveltuu).

Tilan remontti yhteisölle sopivaksi työpajatilaksi toteutetaan minimimuokkaus tarpeen mukaan osallistavan budjetoinnin voimin ja myös ensimmäiset vuokrarahat ovat kasassa (kannustaa yhteisöjä hyppäämään kuilun yli). Perusideana on kuitenkin, että n. 10-50 hengen yhteisöt vuokraavat tilat käyttöönsä ja sen jäsenet maksavat vuokran kuukausi tai vuosimaksuilla (esim. 50 kpl x 200€ -vuosimaksu = 10.000€, joka mahdollistaa n. 100m2 tilan yli 8€ neliövuokralla). Vuokrat saadaan tarvittaessa takaisin avaamalla tilat kurssien avulla tavallisille ihmisille).

Projekti voisi osa Pikisaaren Villatehtaan alueen kehittämistä (konseptointi toteutetaan osallistavan budjetoinnin keinoin) ja voisi olla jatkossa myös yksi European Capital of Culture 2026 –hakuprosessin keihäänkärjistä. Jotta tekijyyttä ja avoimuutta korostava henki toteutuisi, pitäisi talo valloittaa erilaisten yhteisöjen voimin. Tilat herättävät jo nyt kiinnostusta kutojista maker-labin pitäjiin ja puuseppiin.

Idea toteutettaisiin yhdessä PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n (projektista on puhuttu useiden teemoihin liittyen tahojen kanssa ja se herättää kiinnostusta) sekä Oulun kaupungin kanssa että yhteistyössä tilat vuokraavan oppilaitoksen kanssa. Ajatus on, että PROTO ei siis olisi talossa vuokralaisena (toimitilat ja kaikille suomalaisille muotoilijoille avoin showroom löytyvät samalta tontilta jo nyt), mutta muotoilijoita löytyisi talosta (eri työpajojen jäseninä) aina vähintäön kourallinen.

Projektin jatko:
DIY-talon toimintaa voitaisiin jatkossa rahoittaa ja kehittää yhteisöjen kk- ja vuosimaksujen lisäksi mm. nuorten tekijyys, luovien alojen yrittäjyys -projektien, learning through design, esituotekehitys-projektien,
materiaalilähtöiset masterclassien / workshoppien näkökulmasta sekä toteuttamalla taide-festivaaleja että tuotteita ja ohjelmapalveluita matkailu-sektorille.


3. toukokuuta 2019 kello 14.19.24. Kommentti poistettu.


Röllimetsä Röllipuistoksi esitys osallistuvan budjetoinnin kilpailuun kevät 2019

Profiilikuvan paikka

@Itu2
3. toukokuuta 2019 kello 14.52.36


Röllimetsä Röllipuistoksi

ITU2 -hankkeessa kehitetään inklusiivista toimintamallia Rajakylään. Mallissa yhdistyvät alueen asukkaiden, kolmannen sektorin, seurakunnan sekä julkisen ja yksityisen sektorin voimavarat. Hankkeen rahoittaja on ESR, sen toteuttavat ODL, Diak ja Oulun kaupunki.

Seuraavassa kuvataan perusteluja osallistuvan budjetoinnin tärkeydestä ja niiden yhteyttä Oulun kaupungin tavoitteeseen. Hankkeen yksi tavoite on tehdä Rajakylän alueesta turvallinen ja hyvinvointia tuottava (turvallisuus). Rajakylän alueen kauneutta, luontoa ja esteettisyyttä on tarkoitus saada esille osassa Rajakylää osallistuvan budjetoinnin keinoin (kestävä kehitys). Kunnossapito sekä erityisesti talvikunnossapito helpottuvat, kun alue on kunnostettu. Kaupunkikehittäminen on osana hankeen teemaa (kestävä kehitys, kaupunkikehittäminen).

Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat tavoitteena ITU2-hankkeessa. Yhteisöllisyys lisääntyy, kun asiat ovat yhdessä suunniteltu, toteutettu ja arvioitu. Kunnostuksista osa tehdään talkootyönä (yhteisöllisyys ja osallisuus). Tutkimusten mukaan vastuullisuus kasvaa, kun on itse suunniteltu ja tehty.

Muutoskohde, johon osallistuvan budjetoinnin rahaa on käytetty ja käytetään, on Röllimetsä. Asukkaat ovat valinneet Röllimetsän muutettavasi Röllipuistoksi, varmistamme siihen liittyvän käyttöoikeuden ITU2-hankkeessa. Metsä sijaitsee Rajakylän ostoskeskuksen kupeessa. Ensimmäinen muutostyö vuonna 2018 kohdistui metsän harvennukseen. Lisäksi hankittiin välineitä metsän kalustamiseen (betonia, lautoja ja ruuveja 3 – 5 penkille, työvälineitä) ja polkujen parantamiseen luonnonmukaisesti. Kalustaminen ja polkujen parantaminen on tarkoitus toteuttaa lumien sulettua keväällä ja kesällä 2019.

Rajakylässä on osaamista myös tuleviin muutostöihin, osaaminen kartoitetaan tarkasti ennen muutostöiden alkua. Talkootyöhön palkataan ammattitaitoinen ohjaaja. (kaupunkikehittäminen, yhteisöllisyys, osallisuus, kuntalaisten hyvinvointi) Ohjaajan palkkaamiseksi on rahoitus (n. 100 tuntia) ITU2-hankkeesta. Ohjaaja on kilpailutettu sekä valittu tehtävään, ja suunnittelutyön on tarkoitus alkaa huhtikuussa 2019.

Nyt haettavalla osallistuvan budjetoinnin rahoituksella Röllipuistoon on tarkoitus hankkia älykäs valaistus, jota on jo osassa Oulun kaupunginosissa. Älykäs valaistus luo turvallisen tunnelman, valaistusta pystytään kauko-ohjaamaan ja tarkasti räätälöimään. Toteutus on kustannustehokas ja ympäristöystävällinen. Älykkään valaistuksen avulla pystytään estämään mahdollista ilkivaltaa. Liittymää sähkörunkoon ei tarvita. Älykäs valaistus betonoidaan. Aurinkopaneeli tuottaa sähkön, josta valaistus saadaan. Lupa valaistuksen asentamiseen on saatu viranhaltijoilta. Yksi julkisvalaisinpylväs (sisältää tolpan, valaisinkennot ja aurinkopaneelin) maksaa noin 800 euroa. Tarkoitus on rakentaa kolme valaisinta.

Röllipuistoon on tarkoitus tehdä koristeellinen, pergola- tyylinen portti. Portin rungoissa olisi kasveja (puutavara 400 euroa, sekä kanaverkot 50 euroa) Tarkoitus on myös järjestää kilpailu, johon yhdessä nuorten kanssa tehdään nimeen sopivia hahmoja porttiin.
Skeittiramppi Rajakylään, mahdollisesti Röllimetsään, on Rajakylän nuorison toive ja sen suunnittelu aloitetaan tässä vaiheessa. (500 euroa).


Yhteenveto kustannuksista
Ekovalaistus konsepti 2900 €
Polkujen tekeminen 1300€
Portin suunnittelukilpailu 300€
Skeittirampin suunnittelu 500€
Yhteensä 5000€


Yhteystiedot

Pia Jokinen
ITU2-Hanke
Oulun kaupunki
pia.jokinen@ouka.fi
GSM 0401935849

Päivi Vuokila-Oikkonen
ITU2- hanke
Diakonia-ammattikorkeakoulu
sposti:paivi.vuokila-oikkonen@diak.fi
GSM 0408297670


Puistonpenkkejä Ylikiiminkiin

Profiilikuvan paikka

EL-Ylikiiminki
8. toukokuuta 2019 kello 17.02.58

Ylikiimingin taajamasta puuttuvat kokonaan puistonpenkit torilta ja kävelyteiltä. Niitä tarvitaan, että ikääntyvä väestö voisi levähtää kauppareissuillaan ja ulkoillessaan. Muukin väestö voisi ilahtua torilla penkeistä, joilla voisi nauttia kukkaistutuksista jäätelön syönnin lomassa. Riittävät roska-astiat myös tarvitaan.


Ouluun ensimmäinen Kulttuurikontti

Profiilikuvan paikka

Kulttuurilogistikko
15. toukokuuta 2019 kello 9.20.56

Hei!

Kesällä 2017 ja 2018 Oulussa toteutettiin kuntalaislähtöiset kaupunkitapahtumat mahdollistava Kaaoslava konsepti. Kesällä 2018 Kaaoslava ja Oulun Puistopiknikit toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin vuokraamassa kylki avattavassa merikontissa. Merikontti on vuokrattu vuosittain konttivuokraamosta ja vuokrataan myös tänä kesänä Hollihaan puistoon, jossa toteutetaan kesän Puistopiknikit ja vapaan esiintymispaikan toimintamallia jatketaan Hollilava-nimellä.

Vuokrakontti ei kuitenkaan mahdollista tapahtuma-alustan kehittämistä eteenpäin, sillä se täytyy aina palauttaa alkuperäisessä kunnossa vuokraajalle. Ehdotankin että ostetaan Oulun kaupungille ensimmäinen oma kuntalaisten käyttöön tarkoitettu Kulttuurikontti! Kulttuurikontti tuunataan urbaaniin kaupunkikulttuuriin sopivalla tavalla ja sen sisälle sijoitetaan kiinteästi helppokäyttöinen tapahtumatekniikka. Kulttuurikontti on mahdollista varata maksuttomasti käyttöön kaikille avoimien tapahtumien järjestämistä varten. Konsepti mahdollistaa matalankynnyksen tapahtumatuotannon ja elävöittää oululaista kaupunkikulttuuria. Tämä olisi ensimmäinen kontti, mutta tämän jälkeen kontteja voitaisiin ostaa lisää ja sijoittaa niitä ympäri kaupunkia. Konttien sijaintia voidaan näppärästi myös vaihtaa eri kesinä, jotta niiden vaikutuspiiri on mahdollisimman laaja.

Toteutusaika 2019 - 2030

Yhteenveto kustannuksista

Kontti: 5000 euroa
Markiisi: 2800 euroa
Maalaus: 1000 euroa
Tapahtumatekniikka: 3200 euroa

Yhteensä: 12 000 euroa

Vuosittaisesta ylläpidosta vastaisia Oulun kaupunki oman perustoiminnan yhteydessä.


Lähikouluille kerhorahaa

Profiilikuvan paikka

Jaska67
23. toukokuuta 2019 kello 15.47.28

Hei
Vedin yksi vuosi Lesosen säätiön rahoituksella kokkikerhoa Kaukovainion koulussa.
Tein itse vapaaehtoistyönä ohjauksen ja suunnittelun. Tämä oli suunnattu 3-6 luokkalaisille.

Tällaista toimintaa lisää.

Eri ikäiset nuoret pysäyttelivät minua ja kysyivät miksi heille ei ole järjestetty tällaista toimintaa.


Tervaetapit

Profiilikuvan paikka

@Hartikka
23. toukokuuta 2019 kello 20.10.31

Muhoksen Montta akselilla, sekä Oulujoen ylittävillä Leppiniemen ja Montan voimalaitosten välisellä 11 km:n lenkkillä.

https://terva-ajot.sporttisaitti.com/pyora-suvala-tervaetapit-2019/


Tervaetapit

Profiilikuvan paikka

@Hartikka
23. toukokuuta 2019 kello 20.12.15

Pyöräilykaupunkina voisimme tukea maailmalla suosituinta pyöräilyn lajimuotoa, maantiepyöräilyä Oulun Tervaetappien tiimoilla. Oulun Tervaetappien kisakonsepti on maamme parasta kaikilla mittareilla. Lauantaina 10.8. ajetaan Koskikeskuksen kaunilla 2,1 km:n korttelireitillä ja sunnuntaina 11.8. Oulu-Muhoksen Montta akselilla, sekä Oulujoen ylittävillä Leppiniemen ja Montan voimalaitosten välisellä 11 km:n lenkkillä.

https://terva-ajot.sporttisaitti.com/pyora-suvala-tervaetapit-2019/


Lisää uusi Kommentti