Siirry sisältöön

Minkälaiset turvallisuuden ilmiöt sinua huolestuttavat arjessa?

Puhekupla 3
Keskustelu | Sisäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 30.4.2019

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Lapin liikenneurvallisuus

Profiilikuvan paikka

Backwoods
27. maaliskuuta 2019 kello 6.56.11

Lapin kasvavan matkailun myötä lisääntyy vuokra-autolla liikkuvien talviolosuhteisiin tottumattomien kuljettajien määrä. Kun osa näistä kuljettajista tulee em. puutteen lisäksi maista, joissa käytännössä ei ole tai ei noudateta liikennesääntöjä, on kyseessä yhdistelmä, joka vaarantaa myös muiden tielläliikkujien turvallisuuden.


Turvallisuusriskit Lapissa

Profiilikuvan paikka

Johanna
27. maaliskuuta 2019 kello 12.43.40

Matkailijamäärien räjähdysmäinen kasvu Lapissa on aiheuttanut erilaisia turvallisuusriskejä. Uutisten ja tilastojen valossa onnettomuuksien (mm. liikenne- ja moottorikelkka ja eksymisonnettomuudet) lisääntyminen korreloi luonnollisesti matkalilijamäärien kasvun kanssa. Pitkät välimatkat ja ihmisen kylmäsuojaus tuovat omat haasteensa. Huolestuttavaa on myös, että lentomatkustaminen kuormittaa ilmastoa hiilidioksidipäästöillään ja lisääntyvä lentojen määrä lisää lento-onnettomuusriskejä.


Kyberturvallisuus

Profiilikuvan paikka

Kyseppi
28. maaliskuuta 2019 kello 14.44.03

Arjessa joutuu koko ajan enenevissä määrin hyödyntämään erilaisia sähköisiä alustoja niin arkisten kuin työasioiden hoitamiseen. Näiden alustojen ja järjestelmien turvallisuus aiheuttaa huolta. Voiko esimerkiksi pikaviestipalveluita hyödyntää luottamuksellisten asioiden hoitamisessa? Tätä kautta myös julkiset palvelujärjestelmät ja niihin liittyvät turvallisuuskysymykset nousevat esille. Minkälaisilla järjestelmillä esimerkiksi yksityiset sairaustiedot suojataan väärinkäytöksiltä? Tässä tapauksessa huolta aiheuttava turvallisuuden ilmiö on luottamuksen puute teknologiaan ja sen hyödyntämiseen.

Arjen turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa myös yhteiskunnallisen järjestelmän toimiminen. Sote-uudistuksen käytäntöönpanon vaikeudet nostavat huolta arjen palveluiden saatavuudesta ja niiden toteutumisesta tasapuolisesti. Turvallisuudessa on mielestäni kyse monessa määrin luottamuksesta rakenteisiin ja järjestelmään. Luottamus on subjektiivinen kokemus ja ainakin itse koen turvattomuuden tunnetta, jos sairastuttuani pelkään tippuvani pois järjestelmän prosesseista.

Turvallisuuden ilmiöistä huolestuttavat siis järjestelmän rapistuminen ja sen valuviat. Turvallisuuden rakenteiden murentuminen aiheuttaa turvattomuutta omassa arjessani.