Siirry sisältöön

Työelämän kokeilu ohjelmistoalalle

Puhekupla 1
| Ohjelmistoyrittäjät ry
Hanke on päättynyt. Yhteenveto:

None

Toimialajärjestö Ohjelmistoyrittäjät ry ehdottaa ohjelmistoalalle työelämän kokeilua. Tärkeintä kokeilussa on se, että työntekijät ja työnantajat voivat yhdessä etsiä ja ottaa käyttöön sopivimmat työskentelytavat.

Ohjelmistoyrittäjät hakee TEM:iä sekä oikeusministeriötä kumppaneiksi laatimaan kokeilulle työelämän kannalta tehokkaasti, oikeudenmukaisesti ja juridisesti toimivat puitteet. Kokeilussa ohjelmistoala toimisi määräajan radikaalisti joustavamman kokeilulainsäädännön puitteissa.


Toimialajärjestö Ohjelmistoyrittäjät ry ehdottaa ohjelmistoalalle työelämän kokeilua. Kokeilussa ohjelmistoala toimisi määräajan joko kokonaan vapaana työaikalaista tai radikaalisti joustavamman kokeilulainsäädännön puitteissa.

Suomalainen työlainsäädäntö on ohjelmistoalan osalta vanhentunut ja työelämän todellisuudesta vieraantunut. Työsuhteet ovat yhä aikapohjaisia, vaikka tietoyhteiskunnassa työn tulokset ovat tärkeämmät kuin työhön käytetty aika. Ohjelmistoyrittäjät toivoo,että ohjelmistoalalla tehtävällä työelämän kokeilulla voidaan osoittaa radikaalisti joustavampien työkäytäntöjen hyödyllisyys, ja että sitä kautta päädytään muuttamaan työaikalaki radikaalisti joustavammaksi.

Ohjelmistoyrittäjät hakee työ­- ja elinkeinoministeriötä sekä oikeusministeriötä kumppaneiksi laatimaan kokeilulle työelämän kannalta tehokkaasti, oikeudenmukaisesti ja juridisesti toimivat puitteet.Ohjelmistoyrittäjät toivoo mahdollisimman suurta joustavuutta ja mahdollisimman vähän tarpeettomia rasitteita. Tärkeintä kokeilussa on se, että työntekijät ja työnantajat voivat yhdessä etsiä ja ottaa käyttöön sopivimmat työskentelytavat.

Ohjelmistoyrittäjät ehdottaa, että yhteistyössä valtioneuvoston kanssa mahdollisimman pikaisesti kartoitetaan, miten kokeilu pystytään käynnistämään ohjelmistoalalla mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Ohjelmistoyrittäjät sitoutuu omalta osaltaan siihen, että kokeiluun mukaan haluavia yrityksiä tuetaan neuvonnalla ja tarpeellisiksi osoittautuvilla tukipalveluilla. Ohjelmistoyrittäjien lähtökohta kokeilulle on vapaaehtoisuus eli niin työnantajien kuin työntekijöidenkin halu osallistua.

Ohjelmistoyrittäjät uskoo, että ennakkoluulottomasti toteutettu kokeilu osaltaan avaa portit ohjelmistoalan ja koko Suomen menestykseen. Hallitus on korostanut digitalisoinnin merkitystä ja peräänkuuluttanut kasvua, työtä, parempaa hyvinvointia ja vahvistuvaa osaamista. Ohjelmistoala on ponnahduslauta­-ala digitalisaation ytimessä. Siksi mahdollisuuksia parempaan työntekoon tulee Ohjelmistoyrittäjien mielestä tutkia juuri ohjelmistoalalla, missä työajoista riippumaton työnteko ja erityisen korkea tuottavuus yhdistyvät. 

Lisätiedot: 


Perustiedot

Päättynyt:

Aiheet:
  • #työelämä
  • #talous
  • #tietoyhteiskunta ja viestintä
  • #lainsäädäntö ja oikeudet
Kunnat:

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna