Siirry sisältöön

Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa saati lakkauttaa

Puhekupla 66
Keskustelu
Keskustelu on päättynyt

Jos olet samaa mieltä, vastaa tähän keskusteluun seuraavasti:
Nimimerkki: oppilaan vanhempi/oppilaan isovanhempi/oppilas/entinen oppilas/musiikin harrastaja tai joku muu, joka kuvaa Sinun suhdetta musiikkiopistoon
Otsikko: Samaa mieltä (tai vapaa valintainen teksti)
Kommenttikenttään: oma sukunimi ja etunimi, tämän hetkinen kotikunta.

Kommenttikenttään voit lisätä myös asioita, joita haluat nostaa esille.

Perustiedot

Päättynyt: 15.12.2019

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
2. lokakuuta 2019 kello 23.06.15

Merja Tolvanen, Siilinjärvi


Ei saa supistaa tai lakkauttaa.

Profiilikuvan paikka

Entisen oppilaan vanhempi
3. lokakuuta 2019 kello 6.42.07

Lasten on hankala, joskus jopa mahdotonta, kulkea Kuopioon asti. Tarkoittaen, että monet joutuisivat lopettaa ihanan musisoinnin kulkuyhteyksien puutteessa.

Profiilikuvan paikka

Trap
11. lokakuuta 2019 kello 7.28.54

Usein kuultua: Peruskoulun on mahdollista vähentää taideaineita, koska meillä on musiikkiopistojärjestelmä.
Entä jos kunta lopettaa musiikkiopiston ja menettää myös sen valtionavun (75-80 %). Se kertoo, että kunnan sivistystoimi ei ole tehtäviensä tasalla. >etsikää kuntaan kiireesti sivistynyt sivistysjohtaja ja sivistyslautakunta!

Näytä lisää vastauksia

Samaa mieltä!

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
3. lokakuuta 2019 kello 9.26.09

Musiikkiopiston lakkauttaminen lopettaisi monen soittoharrastuksen ja olisi suuri tappio koko kunnan musiikkielämälle.

Vesa Kajava

Profiilikuvan paikka

Kaarina Heikkinen
3. lokakuuta 2019 kello 12.48.50

Musiikkiopiston toiminnan jatkuminen on ehdottoman välttämätöntä!


Kyse ei ole vain musiikista vaan paljon enemmästä!

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
3. lokakuuta 2019 kello 12.13.55

Musiikkiopiston toiminta Siilinjärvellä on ehdottomasti turvattava. Musiikin harrastaminen on lapsille ja nuorille paitsi tärkeää ja mukavaa, myös tutkitusti edistää mm. oppimiskykyä. Lisäksi mielekäs harrastustoiminta on eräs parhaista keinoista edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja kasvua kohti tervettä aikuisuutta. Musiikki tuo iloa paitsi harrastajille, myös koko kunnan väestölle mm.konserttien muodossa.


Musiikin harrastaminen koskettaa lapsen koko tulevaisuutta!

Profiilikuvan paikka

@TiinaHirvonen
3. lokakuuta 2019 kello 12.42.35

Musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa, saatikka lakkauttaa. Moni joutuisi lopettamaan musiikkiharrastuksen ja moni ei pystyisi aloittamaan koskaan. Musiikin harrastaminen tukee koulunkäyntiä ja opiskelua. Vaikka siitä ei tulisi ammatti, se antaa paljon nuorelle.


Musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa!

Profiilikuvan paikka

SP
3. lokakuuta 2019 kello 13.21.19

Siilinjärven lasten musiikin harrastusmahdollisuuksia ei pidä heikentää. Urheilun lisäksi myös kulttuuriharrastuksiin tulisi olla mahdollisuus omassa kunnassa. Musiikkiharrastus on mielekästä vapaa-ajan käyttöä, suo mahdollisuuksia uusien kavereiden löytymiseen, on yhteisöllistä ja tukee lasten oppimista. Etenkin viime aikaisten surullisten uutisten jälkeen on tärkeää, ettei lasten pitkäaikaiseen hyvinvointiin vaikuttavia asioita heikennetä.


Lisää toimintaa lapsille ja nuorille

Profiilikuvan paikka

Tulevaisuus
3. lokakuuta 2019 kello 14.12.55

Viitaten 1.10 Kuopiossa tapahtuneeseen, toivon, että lasten ja nuorten toiminta ei ole se mistä säästetään!


Toimintaa ei saa lakkauttaa!

Profiilikuvan paikka

Entinen oppilas Siilinjärven musiikkiopistosta
3. lokakuuta 2019 kello 14.17.37

Olin Siilinjärven musiikkiopiston oppilas yli 10 vuotta. Itse koin tärkeäksi, että sain harjoittaa soittotaitoa omalla paikkakunnallani ja tämä teki harrastuksen helpommaksi myös vanhemmilleni. Siilinjärven musiikkiopisto on tärkeä tekijä kunnan kulttuuri- ja musiikkikasvatuksessa, jonka lopettaminen tai leikkaaminen olisi suuri menetys.


Kulttuuri kuuluu kaikille

Profiilikuvan paikka

Petra Lisitsin-Mantere
3. lokakuuta 2019 kello 14.23.49

Kulttuurin tuomaa hyvinvointia on hankalaa mitata määrissä. Kulttuurielämän supistamisesta syntyvät nopeat ja välittömät säästöt eivät välttämättä ole kovinkaan pitkäaikaisia. Kulttuuri tuottaa mielihyvää, iloa ja merkityksellisyyttä.

On hienoa, että Siilinjärvellä on hyvä, ammattitaitoinen ja omistautunut musiikkiopisto, jonka henkilökunta tekee töitä alueen lasten ja nuorten, sekä paikallisen kulttuurielämän, hyväksi. Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipiste toimii aktiivisesti tuottaen musiikkiopetuksen lisäksi ilmaiskonsertteja ja työpajoja satojen siilinjärveläisten iloksi vuosittain.

Kulttuurielämän sekä lasten ja nuorten eteen tehtävää työtä ei voi mitata rahassa! Kunnan säästöt tulee etsiä muualta.


Ei lakkauttamiselle!!

Profiilikuvan paikka

Enna 8v.
3. lokakuuta 2019 kello 15.42.39

Siihen en suostu, koska mä soitan siellä selloo ja se on parasta!?!!


Iloa musiikista

Profiilikuvan paikka

S
3. lokakuuta 2019 kello 15.57.02

Musiikin harrastus ja liikunta on parasta ennaltaehkäisevää toimintaa lasten ja nuorten mielenvireyden ylläpitämiseksi! Ennaltaehkäisy on kaikista edullisin vaihtoehto kunnille.musiikki tuo iloa lapsille ja perheille!


Musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa!

Profiilikuvan paikka

Anneli Korhonen
3. lokakuuta 2019 kello 17.54.41

Siilinjärven musiikkiopisto on antanut ansiokasta musiikinopetusta jo runsaat 40 vuotta. Lapsilta ja nuorilta ei saa viedä musiikin harrastamisen mahdollisuutta !


Toiminnan lakkauttamiseen pakottaminen on todella lyhytnäköistä

Profiilikuvan paikka

Nina Tusa
3. lokakuuta 2019 kello 18.12.45

Mikäli Siilinjärvi halutaan pitää itsenäisenä, elinvoimaisena ja lapsiperheitä houkuttelevana asuinkuntana, tulee sillä olla tarjottavana sivistäviä ja lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä harrastusmahdollisuuksia tarjolla. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on tulevaisuuteen sijoittamista. Ehdoton ei lakkautukselle tai tuen alas ajamiselle.


Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa lakkauttaa saati supistaa

Profiilikuvan paikka

Leena Moilanen, Kumpusen kyläyhdistyksen pj
3. lokakuuta 2019 kello 19.49.38

Nuorissa ja lapsissa on tulevaisuutemme. On äärimmäisen tärkeää, että heillä on harrastusmahdollisuuksia omassa kunnassa. Musiikkiopiston rooli on tässä hyvin merkittävä. Kulttuuri- ja liikuntaharrastukset estävät syrjäytymistä ja tukevat nuorten kehittymistä tavalla, joka kantaa myös aikuisuudessa. Harrastusmahdollisuudet ovat myös tärkeä vetovoimatekijä, kun kuntaan toivotaan lisää lapsiperheitä.


Siilinjärven musiikkiopisto säilytettävä

Profiilikuvan paikka

Eija Kajava
3. lokakuuta 2019 kello 21.42.25

Musiikin harrastaminen tukee lapsen älyllistä kehittymistä sekä opettaa pitkäjänteisyyttä. Musiikin harrastaminen vahvistaa parhaimmillaan yhteisöllisyyttä ja ehkäisee näin syrjäytymistä.
Siilinjärven kunnan tärkeitä vetovoimatekijöitä ovat olleet lapsiperheiden tukeminen sen monissa eri muodoissa, joista yksi tärkeä osa on harrastustoiminnan tukeminen. Näitten palveluiden supistaminen olisi selkeä kolaus Siilinjärven kunnan positiiviselle imagolle. Emmekö edelleenkin halua asua Suomen onnellisimpiin lukeutuvassa kunnassa? En toivoisi näkeväni kotikuntaani ajautumassa kriisikuntien joukkoon, joissa luovutaan kaikesta.


3. lokakuuta 2019 kello 21.42.39. Kommentti poistettu.


Musiikkiopisto säilytettävä!

Profiilikuvan paikka

Katariina Kautonen
3. lokakuuta 2019 kello 21.55.21

Musiikki vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Musiikkiopisto Siilinjärvellä on koko kunnan kulttuuritoiminnan kannalta tärkeä elin: lapset ja nuoret oppivat soittamisen lisäksi yhteistyötaitoja, loogista päättelykykyä ja luovuutta. Musiikki vahvistaa positiivisesti lapsen ja nuoren minäkuvaa ja itsetuntoa. Musiikkiopiston toiminta tukee myös kunnan kulttuuritarjontaa: on vanhustentalokonsertteja, kirjastokonsertteja, suuri kevät konsertti johon kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja paljon muuta. Näiden kautta musiikkiopiston toiminta vaikuttaa koko kunnan ja kuntalaisten hyvinvointiin.

Voidaanko me sanoa meidän lahjakkaille ja ahkerille musiikinharrastajille, että harrastaminen muuten loppui nyt!


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

oppilaan vanhempi
3. lokakuuta 2019 kello 21.56.35

Forsström Päivi, Siilinjärvi


Kantani

Profiilikuvan paikka

Eläkeläinen
4. lokakuuta 2019 kello 7.29.40

Jatketaan.musiikin opetusta. Tärkeä.


Musiikkiopisto on säilytettävä!

Profiilikuvan paikka

Pirjo Peltoniemi
4. lokakuuta 2019 kello 9.47.55

Nuorissa ja lapsissa on tulevaisuus. On erittäin tärkeää, että heillä on harrastusmahdollisuuksia Siilinjärvellä. Musiikkiopiston rooli on tässä todella merkittävä. Kulttuuri- ja liikuntaharrastukset estävät syrjäytymistä ja tukevat nuorten kehittymistä.


Lasten ja nuorten harrastustoiminta turvattava

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
4. lokakuuta 2019 kello 10.26.27

Haluaako Siilinjärvi todella, etenkin viimeaikaisten ikävien uutisten valossa, profiloitua kunnaksi, jossa lasten ja nuorten hyvinvointiin ei satsata monipuolisesti?


Lapset ja nuoret tarvitsevat järkevää tekemistä, seuraa ja yhteisöllisyyttä-näin mahdollistetaan terve kasvu aikuiseksi

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
4. lokakuuta 2019 kello 11.02.32

Musiikin opetus Siilinjärvellä on turvattava. Jos konservatorion toiminta ajetaan Siilinjärvellä alas, niin sillä on varmasti vaikutuksia pitkälle. Isossa perheessä on mahdotonta kyyditä jokaista Kuopioon harrastusten perässä. Mitä Siilinjärvelle lopulta jää, tuleeko tästä nukkumalähiö? Sitten on sama suunnitella muuttoa isolle kirkolle harrastusten, töiden ja tekemisten perässä. Harrastusten monipuolisuuteen on satsattava, kaikki eivät halua vain urheilla. Musiikin harrastaminen on lapselle ja nuorelle satsaus tulevaisuuteen, kuin laittaisi rahaa pankkiin. Jos tällä toiminnalla ehkäistään yksikin syrjäytymisvaarassa oleva lapsi tai nuori, on se valtavan kannattavaa ja yhteiskunnallisesti panostamisen arvoista toimintaa! Päättäjät, nyt katse mitä on alkuviikosta tapahtunut, meidän jokaisen vastuulla on yrittää ponnistella, ettei vastaava toistu. Harrastaminen, yhteisöllisyys, aikuinen, joka saa harrastuksen avulla lapsen/nuoren uskomaan itseensä, luomaan tervettä minäkuvaa ja aikanaan kasvamaan ehjäksi aikuiseksi; tässä on kyse enemmästä kuin rahasta!

Profiilikuvan paikka

Jaana Laasanen
4. lokakuuta 2019 kello 11.20.16

Unohtui "Lapset ja nuoret tarvitsevat järkevää tekemistä, seuraa ja yhteisöllisyyttä..." kommentistani nimi. Olen aina ollut intohimoinen urheilun puolesta puhuja ja liikkuja, mutta nyt oman lapsen musiikkiharrastusta seuratessa olen hyvin vaikuttunut musiikin voimasta, innosta sitä harrastaa, laadukkaasta opetuksesta. Älkää lopettako konservatoriota Siilinjärvellä!


Musiikkiopisto säilytettävä!

Profiilikuvan paikka

Minna Vainio
4. lokakuuta 2019 kello 11.07.27

Kulttuurista ja erityisesti lasten kulttuuriharrastamisesta säästäminen on erittäin arveluttavaa ja lyhytnäköistä toimintaa. Musiikin harrastamisella on valtavasti positiivisia vaikutuksia ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja lasten älylliseen kehitykseen. Musiikin harrastaminen kehittää luovuutta, pitkäjänteisyyttä, ryhmätyötaitoja ja loogista ajattelua, ja opinnoissa edistyminen vaatii tunneilla käymisen lisäksi säännöllistä kotiharjoittelua. Nämä taidot tukevat myös koulunkäyntiä ja hyvästä koulumenestyksestä ei ole haittaa kenellekään. Musiikkiopiston toiminnasta hyötyvät konservatorion oppilaiden lisäksi muutkin kuntalaiset: kaikille avoimia, ilmaisia konsertteja järjestetään useita kertoja vuodessa muuallakin kuin musiikkiopiston seinien sisäpuolella. Kulttuurin positiiviset vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa ja sen vuoksi kulttuuri nähdään usein pelkkänä menoeränä budjetissa. Säästöjä mietittäessä pitäisikin osata ajatella, mitä kuluja tulee tulevaisuudessa, jos säästetään loppujen lopuksi pieni summa tänään.


Toiminta ylläpidettävä entisellään

Profiilikuvan paikka

OEK
4. lokakuuta 2019 kello 11.21.51

Siilinjärven toimipisteen toimintaan ei tule kunnan puolesta puuttua, korkeintaan lisärahoituksen turvin!

Kulttuurista - erityisesti lapsille ja nuorille suunnatusta sellaisesta - saadut säästöt ovat lyhytaikaisia ja näköalattomuuden huippu. Taiteen (ja tässä tapauksessa musiikin ja tanssin) vaikutuksia oppimiselle, sosiaalisille taidoille ja ihmisyydelle ei voi korostaa liikaa.

Kuka tämän lakkauttamisajatuksen sivistystoimeen onkaan lobannut, häpeä!


Musiikki opisto

Profiilikuvan paikka

Keijo Tähtivaara
4. lokakuuta 2019 kello 13.40.38

Musiikki opistoa ei saa missään nimessä lopettaa!!!


Täydellinen järkytys

Profiilikuvan paikka

Nykyisten ja entisten oppilaiden vanhempi.
4. lokakuuta 2019 kello 14.42.31

Uskomatonta, että MONEN lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja hyvinvointia tukeva harrastus voi loppua. Miksi tavoitteellista musiikin harrastamista ei voida tukea? Musiikki on myös meidän perheen voimavara monella tasolla, jopa välttämättömyys.

Piia Oikarinen


Opiskelia

Profiilikuvan paikka

Elle
4. lokakuuta 2019 kello 16.28.38

Minusta Siilinjärven musiikkiopistoa ei saa lakkauttaa, koska tykkään opiskella siellä ja siellä saa hyvää opetusta.


Kaikkea ei voi mitata rahassa

Profiilikuvan paikka

Heidi Katainen
4. lokakuuta 2019 kello 16.35.05

Tällaiset säästöt vähentävät lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia merkittävästi. On hyvä että on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Musiikki opettaa luovuutta ja pitkäjänteisyyttä. Se parantaa tutkitusti opiskelumenestystä. Se opettaa harjoittelun merkitystä ja antaa yhden kanavan lapsille ja nuorille käsitellä omia tunteitaan ja toteuttaa luovuutta. Niitä asioita ei voida mitata rahassa koska ne eivät ole näkyviä. Musiikin avulla varmasti ehkäistään nuorten pahaa oloa ja syrjäytymistä.

Ilman Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipistettä menetetään yksi mahdollinen syrjäytymisen ehkäisevä keino. Samalla köyhtyy Siilinjärven lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet kuten myös kulttuurillinen toiminta. Toivottavasti päättäjät huomaavat konservatorion merkityksen ja suunnitellut säästötoimenpiteet tarkastellaan uudestaan kulttuurin, lasten ja nuorten ja syrjäytymisen kannalta.


Musiiki opistoa ei pidä lakkautaa

Profiilikuvan paikka

Sanni
4. lokakuuta 2019 kello 16.41.40

EMinusta musiiki opistoa ei pidä lakkauttaa
Koska siellä on loistavaa opetusta


Ei saa supistaa eikä laukkauttaa

Profiilikuvan paikka

oppilas
4. lokakuuta 2019 kello 16.42.32

Esimerkiksi omalla kohdalla tämä tarkoittaisi soiton lopettamista ja samalla ainoan harrastukseni lopettamista sillä minulla ei ole mahdollisuutta kulkea kuopioon

Profiilikuvan paikka

SiiMus
4. lokakuuta 2019 kello 22.05.02

Huomaa, jos rahoitus loppuu, päättyy myös mahdollisuus osallistua opetukseen Kuopion konservatoriossa!


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi ja musiikin maisteri
4. lokakuuta 2019 kello 17.24.51

Hyvä musiikkisuhde alkaa varhaislapsuudesta. Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipisteen lakkauttaminen tarkoittaisi myös alle kouluikäisten jäämistä ilman musiikin ammattilaisten antamaa opetusta: konservatoriotasoinen varhaisiän musiikkikasvatus eli muskari loppuisi Siilinjärvellä.

Muskarin oppilaspaikka ei ole kuntasidonnainen, eli opetukseen voi osallistua muuallakin kuin omalla kotipaikkakunnalla, mutta harvalla vanhemmalla on mahdollisuus kuljettaa alle kouluikäisiä lapsiaan muskariin Kuopioon. Instrumenttiopetuksessa käyvien isompien lasten ei olisi mahdollista edes kulkea soittotunneille Kuopioon, koska heidän oppilaspaikkansa on kuntasidonnainen: jos Siilinjärvi ei maksa osaansa oppilaspaikasta, eivät siilinjärveläiset saa nykyisenkaltaista soitonopetusta edes konservatorion Kuopion toimipisteessä.

Siilinjärveä huomattavasti pienemmissäkin kunnissa on tarjolla taiteen perusopetusta musiikissa. Siilinjärvi asemoi itsensä sivistyksen takapajulaksi, jos täällä ei pääse lainkaan taiteen perusopetukseen musisoimaan. Kansalaisopisto ei pysty paikkaamaan aukkoa, minkä konservatorion toimipisteen lakkautus jättäisi. Lisäksi kansalaisopistoissa opiskellaan taiteen perusopetuksessa musiikin yleistä oppimäärää, kun taas konservatoriossa on mahdollista suorittaa musiikin laajan oppimäärän opinnot.

Kuopion konservatorion Siilinjärven toimipisteeseen on jatkuvasti hakijoita enemmän kuin voidaan ottaa: toimintaa pitäisi tämän perusteella siis laajentaa eikä suinkaan supistaa saati lakkauttaa. Musiikin ja kulttuurin opetus näyttää helposti pelkältä menoerältä budjetissa. Haluan muistuttaa kulttuuriharrastusten roolista mekittävänä henkisen hyvinvoinnin tukijana ja paikkakunnan vireyttäjänä. Etsitään säästöjä jostain muualta, kuin lasten ja nuorten palveluista, kiitos!

Tiina Viitala, Siilinjärvi
kanteleensoiton opettaja ja varhaisiän musiikkikasvattaja

Profiilikuvan paikka

Tiina Viitala
5. lokakuuta 2019 kello 19.23.23

SiiMus kirjoitti:

Huomaa, jos rahoitus loppuu, päättyy myös siililäisten lasten ja nuorten mahdollisuus osallistua Kuopion konservatorion opetukseen!

Näin juuri edellä kirjoitinkin. Tosin muskari on hieman eri asia kuin soitonopetus: kunta ei rahoita muskarin oppilaspaikkoja samalla tavalla kuin soitonopetuksen oppilaspaikkoja ja muskariin voi osallistua miltä paikkakunnalta tahansa. Pienten lasten kuljettaminen toisille paikkakunnille ei vain ole vanhemmille useinkaan mahdollista/järkevää.

Soitonopetuksen oppilaspaikkoihin kunnan rahoitus sitten vaikuttaakin, ja ne opinnot eivät olisi mahdollisia edes Kuopiossa.

Näytä lisää vastauksia

Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

@satunenmati
4. lokakuuta 2019 kello 18.10.59

Satu Matikainen, Siilinjärvi


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Oppilas
4. lokakuuta 2019 kello 19.46.52

Lilja Forsström Siilinjärvi.

Minä soitan viulua musiikiopistolla. Musiikiopistoa ei saa lakkauttaa. Minun pikkusiskonikin haluaa jatkaa soitinkarusellia ja päästä soittamaan soitinta.


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
4. lokakuuta 2019 kello 19.50.35

Pidän pöyristyttävänä, että Siilinjärvi olisi valmis luopumaan tästä kulttuuritoiminnasta. Sen arvoa ei voida mitata pelkissä säästetyissä euroissa.


Musikki on iloa ja elämää

Profiilikuvan paikka

Mariarita Luodes, 10v
4. lokakuuta 2019 kello 20.55.57

Se ei käy että se lopetetaan !!!!! Olen oppilas joka soittaa huilua ja huilu ja musiikki on mulle niin tärkeetä että ilman sitä en vois elää, se on mun elämä ja jos en enää vois soittaa huilua missään se ois minulle vähän niinkuin elämän loppu. Jatkakaa Siilinjärven musiikkiopistoa ehdottomasti. Moni oppilas kuten minä ei voi sietää sitä että se lakkautetaan, sillä soittaminen teillä on mulle ( ja monelle muulle) elämä. Olen auttanut viimekin vuonna esiintymällä monesti ja olemalla innostunut ja kiinnostunut musiikista. Joten älkää lopettako sen toimintaa noin vain, yrittäkää muutankin ylläpitää sitää, älkää antako valua sen pois sormista niinkuin veden tai hiekan, älkää antako sen karata kasistä niinkuin leppäkertun joka lähtee pois sormenpäältä lehahtaen kevyesti lentoon. Olen vielä valmis antamaan iloa musiikillani niinkuin olen antanutkin ja olisi vielä kivaakin tehdä niin. Älkää lopettako Siilinjärven musiikkiopistoa.


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi / Musiikin lehtori (FM, MuM)
5. lokakuuta 2019 kello 19.58.31

Siilinjärven toimipisteen lakkauttaminen, tai edes supistaminen, on faktojen valossa täysin järjetön ratkaisu.

1) Siilinjärvi on siitä erityinen Kuopion konservatorion sivutoimipiste, että hakijoita vapautuville oppilaspaikoille on jatkuvasti paljon enemmän kuin opiskelijoiksi voidaan ottaa. Tämä oppilasmäärä määräytyy Siilinjärven kunnan maksamien oppilaspaikkojen mukaan, ja koska halukkaita paikoille on runsaasti, tulisi paikkoja pikemminkin lisätä kuin vähentää.

2) Taiteen perusopetus on äärimmäisen huono säästökohde. Suurin osa opetuksen kuluista maksetaan muualta kuin kunnan rahapussista. Jos opetus jokaista oppilaspaikkaa kohden maksaisi yhteensä yhden euron, olisi kunnan maksama osuus tästä vain 22 senttiä. Loput kustannukset katetaan oppilaan lukukausimaksuilla (n. 22 senttiä) ja valtion tuella (n. 56 senttiä). Lakkauttamalla tuon reilun viidesosan maksamisen viittaa kunta kintaalla myös n. 3/5 kuluista kattavalle valtion tuelle - ja antaa lisäksi selkeästi väheksyvän viestin myös omakustanneosuutta maksaville perheille.

Siilinjärven kunta pyrkii siis säästämään n. 90 000 euroa vuodessa, mutta samalla kieltäytyisimme myös valtion maksamasta, suoraan kuntamme nuorten harrastustoimintaan suunnatusta n. 230 000 euron tuesta. Mielestäni tämmöinen näennäinen ”säästäminen” on todella lyhytnäköistä ja matemaattisestikin katsottuna järjetöntä.

3) Mikäli taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän tarjonta Siilinjärvellä lakkaa, on se suuri kolaus kunnan kulttuurikasvatukselle ja harrastustarjonnalle. Tämän jälkeen Siilinjärvellä asuva lapsi tai nuori ei saisi enää osallistua oppilaspaikkoihin sidottuun Kuopion konservatorion toimintaan. Tämän jälkeen voidaan suosiolla unohtaa kunnan asukkaiden arkea piristävät konsertit ja matineat. Kunnan on paha pyytää jatkossa vaikkapa juhliinsa tai muihiin tilaisuuksiinsa esiintyjiä jos tämmöisellä päätöksellä leikataan musiikin perusopetuksen laajan oppimäärän toimintaedellytykset.

Kuopion konservatorion musiikkileikkikouluun kuntamme lapset saisivat osallistua myös mahdollisen lakkauttamisen jälkeen, sillä tuo opetus ei ole sidottu ostettuihin oppilaspaikkoihin. Sivutoimipisteen lakkauttaminen tarkoittaisi kuitenkin sitä, että nykyään Innocumilla järjestetty muskaritoiminta lakkaisi, ja juniorit joutuisivat matkaamaan muskariinsa joko Kuopioon tai Lapinlahdelle.

4) Musiikin opiskelun positiivinen vaikutus vaikkapa muiden kouluaineiden ymmärtämiseen on kiistaton. Musiikkia harrastavat oppilaat menestyvät monesti paremmin esim. matematiikan tai kielten opiskelussa. Musiikin opiskelu kehittää tutkitusti mm. luovuutta ja yhteistyötaitoja sekä kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja pitkäjänteisyyttä.

Nämä edellämainitut ovat juuri niitä taitoja joita tulevaisuuden työelämässä toimivat nuoremme elämässään tarvitsevat. Musiikin opiskelu nuorena siis valmistaa lapsiamme omaa tulevaisuuttaan varten.

Miksi me kunnan aikuiset haluamme säästöjen nimissä poistaa nuoriltamme juuri sen mahdollisuuden joka tutkitusti antaisi heille työkaluja toimia menestyksekkäästi tulevaisuuden vaativassa työelämässä? Äärimmäisen lyhytnäköistä ja surullista.

Tatu Viitala
Musiikin lehtori
Filosofian maisteri, Musiikin maisteri
Muskarilaisen isä


Lyhytnäköinen ratkaisu

Profiilikuvan paikka

Soittajan äiti
5. lokakuuta 2019 kello 21.13.08

Juuri kun tyttäremme soittoharrastus on siinä vaiheessa, että harkitsemme siirtymistä kansalaisopiston soittotunneilta musiikkiopistoon, joudun lukemaan tällaisia uutisia. Ek missään tapauksessa!


Järki käteen

Profiilikuvan paikka

Kuntalainen
6. lokakuuta 2019 kello 15.40.15

Aiemmissa kommenteissa on annettu jo kymmeniä järjellisiä ja faktoihin perustuvia väitteitä siitä, miksi musiikkiopisto on korvaamaton ja välttämätön toimija Siilinjärvellä: se on siis fakta.

Koska kyseinen esitys on aiheuttanut ymmärrettävästi suurta pöyristystä kunnassamme, on selvää, että sille ei ole kannatusta. Saammehan kuntalaisina osaltamme vaikuttaa mihin kunnallisveromme käytetään. Minä ainakin haluan ja vaadin että veromarkoillani saan tukea nuorten musiikillista kasvatusta.


Musiikkiopistoa ei saa lakkauttaa!

Profiilikuvan paikka

Oppilas 12 v
6. lokakuuta 2019 kello 18.52.34

Viulun soitto on minulle tärkeää. En halua joutua luopumaan harrastuksestani. En tajua miksi tälläista edes suunnitellaan!


Musiikkopistoa ei kannata lakkauttaa

Profiilikuvan paikka

Veronmaksaja
7. lokakuuta 2019 kello 9.22.18

Siilinjärven hyvät palvelut nimenomaan tekevät kunnasta vetovoimaisen monille lapsiperheille, joissa usein 2 veronmaksajaa. Todella lyhytnäköistä olisi lähteä romuttamaan tätä!


Harrastustoiminta on korvaamaton osa lasten ja nuorten kasvamista

Profiilikuvan paikka

Entinen oppilas
7. lokakuuta 2019 kello 12.41.59

Olin oppilas Siilinjärven musiikkiopistossa, ala-, ja yläkoulussa, sekä lukiossa. Haluaisin kommentoida sitä, kuinka selkeästi harrastustoiminta näkyi jo silloin lasten ja nuorten (omanikäisteni) kehityksessä ja sosiaalisissa taidoissa. Oli kyseessä sitten musiikki, urheilu, teatteri tms., nuoret jotka olivat tällaisessa toiminnassa mukana olivat yleisesti ottaen selkeästi onnellisempia kuin lapset ja nuoret, joilla ei ollut harrastuksia. Muistan, kuinka jääkiekkoa pelaavat pojat tulivat väliin nähdessään kiusaamista, tai kuinka jalkapalloilijat kannustivat ja syöttivät liikuntatunnilla kaikille tasavertaisesti palloa. Monet, joilla ei tällaisia harrastuksia ollut jäivät viettämään aikaa pieneen kaveriporukkaan, jonka sisällä usein tylsyyden johdosta kiusattiin muita. Kun nuorilla ei ole ryhmään kuulumisen tunnetta, minkä harrastukset kuten orkesterit ja joukkueet nuorille tarjoavat, löytävät he ryhmänsä jotenkin muuten. Usein muodostamalla omat sisäpiirit, joissa on epäterveitä ihmissuhteita. Harrastuksissa nuoret oppivat yhteistyötaitoja, johtajuutta kapellimestarilta tai valmentajalta, ja sitä, että ketään ei hyljitä. Joku päivä itse lapsia saadessani aion laitta heidät musiikkitunneille, sekä urheilujoukkueeseen, jotta heille kehittyisi terveet sosiaalisen vuorovaikuttamisen taidot. En muuttaisi kuntaan, jossa näitä molempia ei ole tarjolla.


Samaa mieltä

Profiilikuvan paikka

Riikka Tuura
8. lokakuuta 2019 kello 13.36.46

Lasten kulttuuriharrastukset lisäävät lasten omaa hyvinvointia, koko perheen jaksamista sekä lisää sosiaalista pääomaa koko seutukunnalla.


On asioita, joita ei voi mitata rahassa. Tämä on yksi niistä.

Profiilikuvan paikka

neljän oppilaan vanhempi
8. lokakuuta 2019 kello 15.37.29

Kulttuuri on yhteisön elinehto. Harrastusten avulla nuoret paitsi rakentavat kulttuurista identiteettiään, myös oppivat yhteisöllisyyttä. Nuorisolle on tarjottava mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen omalla kotipaikkakunnalla - olisi erittäin lyhytnäköistä politiikkaa lopettaa musiikkiopiston toiminta.


Ehdoton ei lakkauttamiselle/supistamiselle

Profiilikuvan paikka

Eija
8. lokakuuta 2019 kello 15.50.13

Vastustan ehdottomasti musiikkiopiston lakkauttamista! On tunnettu tosiasia, mikä merkitys musiikilla on ihmisen, niin aikuisen kuin lapsen terveyteen. Viimeaikaisten liian lähellä tapahtuneiden tapahtumien valossa on suuri vahinko jos mahdollisuus musiikin harrastamiseen kotikunnassa loppuu! Musiikkiopisto tuo Siilinjärvelle niin paljon hyvää ja kivoja kaikille avoimia matalankynnyksen tapahtumia ja pitkiäkin perinteitä omaavia musiikki-iltoja. Parasta ennaltaehkäisevää toimintaa!


Muutto edessä

Profiilikuvan paikka

Kuopioon?
9. lokakuuta 2019 kello 9.28.14

Meidän perheelle lasten musiikkiharrastus on kokonaisuudessaan niin tärkeä, että jos rahoitusleikkaus menee läpi, alamme suunnitella muuttoa Kuopion puolelle. Niin mukavaa kuin Siilinjärveläisenä olisikin edelleen olla ja elää.


Samaa mieltä!

Profiilikuvan paikka

Minna Linnove-Pulakka
9. lokakuuta 2019 kello 14.39.11

Siilinjärven musiikkiopiston toiminta on ehdottomasti turvattava! Olen Siilinjärven musiikkiopiston entinen oppilas ja musiikkiopisto on paikka, jossa olen luonut pohjan nykyiselle ammatilleni alttoviulunsoittajana Suomen Kansallisoopperan orkesterissa.


Samaa mieltä. Ei saa lakkauttaa

Profiilikuvan paikka

oppilaan vanhempi
15. lokakuuta 2019 kello 9.08.32

Tärkeä harrastus jopa 2 vuotiaalle, joka viikko odotetaan innolla milloin on muskari!

Kiminki Nina, Siilinjärvi


Näinkö alas vajotaan?

Profiilikuvan paikka

Saara
16. lokakuuta 2019 kello 6.51.43

Vaikea uskoa, että kunnassa on todella vajottu näin alas. Musiikkiopiston "tuottoa" ei voi rahassa mitata, joten se on laitettu leikkauslistalle. Opiston merkitys sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnille että kunnan kulttuurielämälle on niin merkittävä, että on mieletöntä, jos sitä ei oteta huomioon. Lapset tarvitsevat koulun ulkopuolella tekemistä, joka pitää heidät pois huonommista valinnoista. Musiikin opiskelu tuo mm. pitkäjänteisyyttä, sosiaalisia taitoja, hienomotoriikan kehittymistä, iloa itselle ja muille sekä merkitystä ja säännöllisyyttä elämään. Kuopion tapahtumien jälkeen voi vain kysyä, miten näin lyhytnäköistä toimintaa voidaan edes harkita. Toivottavasti Siilinjärvi ei jätä puheita lasten ja nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevistä toimista vain puheen tasolle. Tällainen päätös olisi niin suuri imagotappiokin, että luulisi edes sen merkitsevän jotain.

Saara Turunen
10 vuotta musiikkiopistossa
Erityisluokanopettaja


Musiikki ja matematiikka

Profiilikuvan paikka

Leena-äiti
16. lokakuuta 2019 kello 14.59.32

Poikani kävi yli 20 vuotta sitten musiikkiopistoa. Alle kouluikäisenä hän jo ennakkoluulottomasti sävelsi kanteleelle kappaleen "Hiljainen tuuli". Tutkimukset vahvistavat myös, että "vahva kiinnostus matematiikka kohtaan vahvistaa myös myönteistä suhdetta musiikin opiskeluun ja päinvastoin". Poikani otti pitkän matematiikan lukiossa.


Lyhytnäköistä säästämistä

Profiilikuvan paikka

Oppilaan vanhempi
18. lokakuuta 2019 kello 13.33.01

Siilinjärven kunnan säästötoimien kohdentuminen musiikkiopistoon on todella lyhytnäköistä. Tavoitellun 90 000 € säästöillä menetetään moninkertaisesti muuta. Musiikki ja sen harrastaminen on tutkitusti niin hyvä asia itse musiikinharrastajalle, perheelle kuin koko yhteisölle.

Nyt järki käteen, Siilinjärven päättäjät!!


Siilinjärven musiikkiopiston toiminta turvattava

Profiilikuvan paikka

Kirsti Kolari
20. lokakuuta 2019 kello 13.36.56

Siilinjärven musiikkiopiston toiminnan jatkuminen on turvattava. Kouluissa on jo riittävästi supistettu kulttuuriaineiden tuntimääristä. Musiikki luo hyvinvointia ympärilleen, sekä auttaa lasta pärjäämään kouluaineissa ja elämässä muutoinkin.


Musiikilla on merkitystä

Profiilikuvan paikka

Nykyinen musiikkiopiston oppilas Anni Juujärvi
20. lokakuuta 2019 kello 15.26.29

Joka torstai tuon viulun mukanani kouluun. Koulun jälkeen nousen linja-autoon ja matkustan sen kyydissä Siilinjärvelle, Harjamäkeen, missä minulla on soittotunti ja orkesteriharjoitukset. Näin on ollut jo pian kymmenen vuotta, kun soittotunnit, harjoitukset ja teoriatunnit ovat rytmittäneet arkeani jopa kolmena päivänä viikossa. Nuo päivät ovat tuoneet minulle iloa ja onnistumisen tunteita. Mutta tuleeko tulevilla syrjäisemmän kylän lapsilla olemaan samaa mahdollisuutta harrastaa, kuin mitä minulla on ollut?

Pari viikkoa sitten torstaina sain kuulla, että Siilinjärven kunnan Sivistyslautakunta oli esittänyt seuraavasti: Siilinjärven musiikkiopisto on menettämässä kunnan tuet, joka meinaa opetuksen loppumista syksyllä vuonna 2022. En ollut aluksi uskoa tätä uutista. Epäuskon jälkeen tilalle tuli epätoivo. Mietin miten ihmeessä kunnan päättäjät ovat päätyneet tällaiseen ehdotukseen.

Käsittääkseni Siilinjärvi on tällä hetkellä muuttovoittoinen kunta, ja paikkakunnalla asuu ja sinne muuttaa paljon lapsiperheitä. Eikä ihme, lapsille on tarjolla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, ainakin toistaiseksi. Tarjolla on monipuolinen valikoima eri urheiluseuroja ja –joukkueita eri lajeihin, ratsastusta, pesä- ja jalkapalloa ynnä muuta sekä taidetta, josta iso osa on musiikkia. Mutta miten käy, jos musiikin harrastaminen ei olekaan enää niin hyvin mahdollista kuin mitä se nyt on? Entäpä ne lapset, jotka eivät haluakaan harrastaa urheilua? Koska tosiasia on, että kaikki eivät halua. Tällöin uskoisin, että perheet, joiden lapset haluavat harrastaa urheilun lisäksi myös musiikkia, suuntaavat jonnekin muualle missä molempien harrastaminen on mahdollista, esimerkiksi Kuopioon.

Aluksi luulin, että voisin kuitenkin jatkaa Kuopion konservatorion opiskelijana ja tuntini siirtyisivät vain Kuopioon. Sitten sainkin kuulla, että jos Siilinjärven musiikkiopisto lakkautetaan, kaikilta sen oppilailta lähtee Kuopion konservatorion opiskelupaikka, ja samalla kaikilta opettajilta menisi työt. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että kaikkien, jotka haluaisivat jatkaa Konservatorion oppilaina, täytyisi hakea sinne uudelleen. Sisään pääseminen tulee kuitenkin olemaan entistä vaikeampaa, sillä Kuopioon hakijoiden määrä tulee kasvamaan, jos Siilinjärven musiikkiopisto lakkautetaan.

Jos musiikkiopisto lakkautetaan, jää Siilinjärvelle toki kuitenkin kansalaisopisto, joka tarjoaa musiikkiharrastusta. Mutta kansalaisopisto ei kuitenkaan pysty tarjoamaan yhtä tavoitteellista opetusta saatikka edes opiskelupaikkaa kaikille niille, joiden musiikkiharrastus loppuisi musiikkiopiston mukana. Siilinjärven musiikkiopistolla pidetään vuodessa nimittäin noin 5000 oppituntia, ja tosiasia on se, että niitä kaikkia ei tulla pystymään korvaamaan edes Kuopion konservatoriossa saatikka sitten kansalaisopistossa. Kuopion konservatorioon ja myös Siilinjärven musiikkiopistoon pyrkii nimittäin muutenkin jo nyt enemmän oppilaita kuin heitä pystytään ottamaan sisään. Jos Siilinjärven musiikkiopisto siis lakkautettaisiin, olisi tämän alueen lapsilla entistä pienempi todennäköisyys päästä harrastamaan musiikkia.

Osa niistä Siilinjärven musiikkiopiston opiskelijoista, jotka harkitsisivat konservatorioon uudelleen hakeutumista, kohtaisivat varmasti siihen liittyviä ongelmia. Osalle Siilinjärven opiskelijoille ja heidän perheilleen tuntien pitäminen Kuopiossa tulisi olemaan vaikeaa esimerkiksi siksi, että sinne pitäisi päästä kulkemaan. Kaikkien vanhemmilla ei ole aikaa kuljettaa lapsiaan Siilinjärveltä saatikka kauempaa Kuopioon arki-iltaisin. Jos lapset ovat tottuneet kulkemaan julkisella liikenteellä tämä ei ole ongelma, mutta entäpä kaikki pienimmät oppilaat, jotka eivät välttämättä voi lähteä kulkemaan yksin linja-autolla? Juuri esimerkiksi kyytien takia monen harrastaminen vaikeutuisi niin paljon, että Kuopiossa jatkaminen ei ole enää edes vaihtoehto. Tämä tarkoittaa sitä, että monen lapsen ja nuoren musiikkiharrastus tulisi väistämättä päätökseen, ja osalla se ei pääsisi koskaan edes alkamaan.

Niin kauan kuin minä, ja myöskin varmaan moni muu muistaa, Siilinjärven musiikkipiston oppilaat ovat soittaneet kunnan erilaisissa juhlissa. Nyt kun kunta meinaa lakkauttaa meille harrastajille tärkeän musiikkiopiston, nousee mieleen, että kuka meinaa juhlissa jatkossa soittaa? Soittajat ja soittopaikka ovat tuoneet paikkakunnalle paljon konsertteja oppilaskonserttien muodossa, sekä myös paljon muita konsertteja ja tapahtumia, joihin siilinjärveläiset ovat päässeet kuuntelemaan ja osallistumaan vaikka musiikki ei omiin harrastuksiin kuuluisikaan. Jos tämä kaikki katoaa pois, Siilinjärvi menettää mielestäni ison osan kulttuuristaan.

Suomalainen musiikkioppilaitos on maalimalla tunnettu sen tasokkuudesta ja kattavuudesta. Se on levinnyt laajalle Suomeen, myös pienemmille paikkakunnille kuten Siilinjärvelle. Siilinjärven musiikkiopistossa opiskelee lapsia ja nuoria myös muilta paikkakunnilta, jolloin sen merkitys harrastuspaikkana korostuu entisestään. Esimerkki näistä muista paikkakunnista on Maaninka, josta olen itsekin kotoisin. Haastattelin kahta muuta maaninkalaista soittajaa ja kysyin heiltä mitä ajatus Siilinjärven musiikkiopiston mahdollisesta lakkautuksesta heissä herättää. Seiskaluokkalainen viulisti kommentoi: - Oma harrastaminen vaikeutuisi todella paljon ja Kuopioon tunneille pääseminen olisi paljon vaikeampaa. Ysiluokkalainen kitaristi kommentoi samoin ja lisäsi myös, että monen lapsen harrastus mahdollisuus menisi, joka kuulostaa todella huonolta jutulta.

Musiikki ei ole kaikille myöskään pelkkä harrastus, vaan se on keino lievittää esimerkiksi stressiä ja purkaa omia tunteita ja pahaa oloa. Pienenä aloitettu soittoharrastus tukee myös lapsen motorisia taitoja, aktivoi aivoja kehittäen esimerkiksi keskittymiskykyä, auttaa tunteiden ilmaisun opettelussa ja auttaa lasta luomaan omaa kuvaa itsestään. Musiikkiharrastus luo lapselle myös sosiaalisen verkoston, joka koostuu esimerkiksi muista musiikin harrastajista ja opettajista. On tutkitusti todistettua, että musiikki vaikuttaa ihmisen mieleen. Se voi parhaimmillaan auttaa ihmisiä selviytymään elämän vaikeiden aikojen yli. Monet mediassa esillä olleet nuoret, jotka ovat kamppailleet mielenterveysongelmien kanssa ovat nostaneet musiikin korkeaan arvoon kertoessaan, miten he ovat pärjänneet jopa mahdollisesti itsetuhoisten ajatusten keskellä. Musiikilla on iso vaikutus siis sekä yhteisöihin että yksittäisiin ihmisiin. Sen takia ei ole yhdentekevää, onko ihmisellä mahdollisuus sen toteuttamiseen.

Kaikki tämä saa minut ja varmasti monet muut ajattelemaan, että mikä on saanut päättäjät ehdottamaan Siilinjärven musiikkiopiston lakkauttamista. Syy siihen piilee ilmeisesti säästämisessä. Siilinjärven kunnan kuntaosuus musiikkiopiston kokonaisbudjetista pienenisi budjettiesityksen mukaisesti 40 000 euroa vuonna 2021 ja 50 000 euroa vuonna 2022. Siilinjärven kunta säästäisi siis kahden vuoden aikana yhteensä 90 000 euroa. Käsittääkseni se on hyvin pieni raha tämän kokoisen kunnan taloudessa, joka saa tämän esityksen kuulostamaan entistä järjettömältä.

Tämä asia on herättänyt minun oman huoleni ja myös muiden huolen musiikin harrastamisen mahdollisuuksista. Täten toivonkin, että Siilinjärven kunnan päättäjät heräisivät vielä edes kerran miettimään, että onko tämä ja kaikki se mitä tästä seuraa 90 000:n euron arvoista.


6. marraskuuta 2019 kello 14.37.34. Kommentti poistettu.

  • 12.11.2019 klo 17.52 @Admin moderoi sisältöä: Viesti poistettu kaupallisen sisällön takia

Siilinjärven musiikkiopiston toimintaa ei saa supistaa tai lakkauttaa

Profiilikuvan paikka

Marjo Sormunen, musiikkiterapeutti
28. marraskuuta 2019 kello 22.47.35

Musiikkiopiston toiminnan supistaminen saati lakkauttaminen olisi hyvin lyhytnäköistä. Musiikkikasvatuksella vahvistetaan jo heti muskari-ikäisestä alkaen motorista kehitystä, tuetaan oppimisen pohjataitoja, kielellistä kehitystä sekä edesautetaan lasten ja nuorten sosioemotionaalista kasvua. Musiikkiterapeuttina olen nähnyt ja kokenut musiikin voimauttavan ja kuntouttavan vaikutuksen jo lähes 20 vuoden ajan vauvasta vaariin. Siilinjärven Harjamäellä on aktiivinen toimiva musiikkiyhteisö kaikkinensa jota ei saa vaarantaa!