Siirry sisältöön

Kommentoi ehdotusta jätehuoltomääräyksiksi jätelautakunta Kolmenkierron alueella

Puhekupla 13
Keskustelu 1 kuukausi, 2 viikkoa jäljellä | Hämeenlinnan kaupunki / Viranomaispalvelut

Perustiedot

Avoin: 1.11.2019 - 31.12.2019

Päättymispäivä: 31.12.2019

Liitteet

Ilmianna

Puhekupla Uusi kommentti

Rahastuksen makua...

Profiilikuvan paikka

Kiertättäjä
1. marraskuuta 2019 kello 11.25.55

Älytöntä vaatia noin tiuhaa tyhjennysväliä. Jos kierrättää, niin jätettä tulee vähemmän ja autot suhaa tyhjentämässä vajaita ja lähes tyhjiä astioita. Meidän kolmihenkiseltä perheeltä tulee sekajätettä niin vähän, että tyhjennysväli voisi olla 8 viikkoakin.
Jotenkin tuntuu, että rahastetaan väkisin näillä turhilla tyhjennyksillä...

Profiilikuvan paikka

Jätehuoltosuunnittelija/ jätelautakunta
6. marraskuuta 2019 kello 10.51.18

Tällä hetkellä, jos kotitaloudessa syntyvä biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään (jäteauto hakee biojätteen kiinteistöltä), puhutaan kuivajätteestä ja silloin voi tyhjennysväliksi sopia 8 viikkoa. Tämä säilyisi ehdotuksen mukaan uusissakin jätehuoltomääräyksissä ennallaan.

Sekajätteen (mukana biojätettä) pisimmäksi tyhjennysväliksi ehdotetaan ympäri vuoden 4 viikkoa, kun se nykyisten määräysten mukaan on talvella 4 ja kesällä 2 viikkoa.

Jos sekajätettä syntyy vähän, eikä biojätettä ole mahdollista lajitella erikseen, kannattaa miettiä olisiko yhteisen jäteastian käyttö naapurin kanssa hyvä ratkaisu. Lisätietoa https://www.kolmenkierto.fi/asiointi/yhteiset-jateastiat-eli-kimpat/


12 viikon tyhjennysväli oltava mahdollinen

Profiilikuvan paikka

KIERRÄTYS KANNATTAVAKSI
1. marraskuuta 2019 kello 15.49.41

Meillä on kahden hengen talous ja 12 viikon väliin tyhjennys. Koska roskiin ei laiteta ruokajätettä (kompostori), maitotölkkejä (kierrätys), lasia, lehtiä, niin se ei haise. Eikä haise muutenkaan miden nenään kun ei ole ihan tienlaidassa ja on muovipönttö ja roskiin laitetaan vain kuivaa jätettä lähinnä muovia. 12 viikon jälkeenkään roskapönttö ei ole kunnolla täynnä. Jos kierrättäisi vielä muovit, niin roskis olisi 12 viikon jälkeenkin puoli tyhjä.

Jos meillä on siirryttävä 8 viikon tyhjennysväliin lopetan kaiken muun paitsi ruokajätteiden kierrättämisen. EN HALUA MAKSAA TYHJÄSTÄ ROSKAPÖNTÖSTÄ.

TÄLLAINEN TIHEÄ PAKKOTYHJENNYS EI SUOSI KIERRÄTYSTÄ OLLENKAAN. PELKKÄÄ RAHASTUSTA.


Profiilikuvan paikka

Jätehuoltosuunnittelija/ jätelautakunta
6. marraskuuta 2019 kello 11.25.19

12 viikon tyhjennysväli voidaan myöntää poikkeuksena jätehuoltomääräyksiin. Jätelautakunta päättää, millä perusteella nämä poikkeushakemukset ratkaistaan. Ratkaisulinjauksiin ei ole suunniteltu muutoksia, vaan 12 viikon tyhjennysväli voidaan jatkossakin myöntää tietyin edellytyksin (muun muassa kierrätys ja kompostointi). Vanhat päätökset pysyvät voimassa ellei kotitalouden tilanne tai esimerkiksi jätelainsäädäntö muutu. Kierrätys kannattaa! Lisätietoa pidennetystä tyhjennysvälistä: https://www.kolmenkierto.fi/asiointi/jateastian-pidennetty-tyhjennysvali/


6. marraskuuta 2019 kello 14.32.43. Kommentti poistettu.

  • 6.11.2019 klo 14.46 @Martta moderoi sisältöä: Kyseessä on selkeä yrityksen mainos

Jäi vähän hölmö olo

Profiilikuvan paikka

luonnostekstejä tavannut
9. marraskuuta 2019 kello 15.34.51

Hei, kommentoin tässä samassa nyt luonnoksia sekä jätetaksoista, -huoltomääräyksistä että palvelutasosta. Olen yrittänyt ymmärtää miten nämä muutokset jätehuollossa koskevat meitä Janakkalassa asuvia. Kunnasta kun tietoja ei osata/haluta antaa ja näistä Kolmenkierron dokumenteista taas tiedot maksuista ja keräysväleistä löytyvät eri paikoista – kokonaiskuvan hahmottaminen on suoraan sanottuna aika vaikeaa.
Olen kuitenkin päässyt laskelmissani sellaiseen tulokseen, että näiden uudistusten myötä taloutemme jätehuollon kustannukset ja päästöt moninkertaistuvat. Lisäksi jäi epäselväksi, että jos kunta järjestää jätehuollon ja valittu firma ei esimerkiksi osaa hoitaa hommiaan kunnolla, niin täytyykö asukkaan vaan kärsiä ja toivoa että seuraava kilpailus onnistuu laadullisesti paremmin? Ehkä siis kaipaisin enemmän tekstiä asukkaan oikeuksista, ei vain listoja siitä missä tilanteessa on ok jos jätteitä ei haetukaan sopimuksen mukaan.
Tähän asti meillä on ollut jätteenkuljetussopimus pienyrittäjän kanssa (=kiinteistön omistajan tekemä jätehuoltosopimus). Koska meillä on oma komposti ja kierrätämme ahkerasti (viemällä erilliskerättävät lasit, muovit, pahvit yms. yleisiin keräyspisteisiin kauppakäyntien yhteydessä), syntyy kuivajätettä todella vähän. Pienyrittäjän kanssa meille on ollut mahdollista ilmoittaa kun jätteitä on kertynyt kuljetettava määrä, joten turhia käyntikertoja jäteastian ollessa tyhjä tai edes vajaa ei ole ollut. Säästää myös kummasti luonnonvaroja kun iso auto ei ajele turhaan!
Siispä, kuten jo aiemmissa kommenteissa on tuotu esille, minäkin ihmettelen että onko Kolmenkierrossa nyt haluttu luoda jätteenkuljetuksesta ennemmin rahasampo kuin sitä alkuperäistä ajatusta ja lainhenkeä noudattava palvelu? Jos kierrätystä halutaan tukea ja jätteen syntymistä ylipäätään vähentää, miksi asukkaiden edellä mainituissa asioissa onnistuessaan pitäisi silti maksaa tyhjästä jäteastiasta? Onko Kolmenkierrolla intressiä kehittää järjestelmäänsä vastaamaan nykypäivää?
Huom. onhan meillä jätelaissa myös 34§ ”...jätteen keräys ja kuljetus järjestetään ja mitoitetaan siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin syntyvän jätteen määrää ja laatua...” ja 35§ ”...Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus on järjestämistavasta riippumatta järjestettävä niin, että tarjolla on jätteen kuljetuspalveluja kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.” Vai tuleeko meidän asukkaiden tapella kunnan kanssa, miten tulkitaan 37§?

Profiilikuvan paikka

Jätehuoltosuunnittelija/ jätelautakunta
12. marraskuuta 2019 kello 10.09.49

Jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaan asuinkiinteistön on oltava liittyneenä jätteenkuljetukseen, mikä tarkoittaa, että astia tyhjennetään säännöllisesti ja sovitun tyhjennysrytmin mukaan. Kiinteistönhaltija voi valita, miten liittymisen järjestää (oma astia tai kimppa). Jätelautakunta Kolmenkierron neuvontapuhelimen numero ja muut yhteystiedot: https://www.kolmenkierto.fi/yhteystiedot/

Näytä lisää vastauksia

Muovit kiertoon

Profiilikuvan paikka

Muovitalteen tehokkaasti
11. marraskuuta 2019 kello 7.51.03

Hei, meillä on viisi henkinen perhe ja asumme Yrjölässä Valkeakosken keskustan tuntumassa. Yritämme kierrättää kaiken mahdollisimman tehokkaasti. Biojätteen säilömme omaan kompostiin ja kun keräämme kaiken kierrätettävän muovin niin roskiksemme tyhjennys väli on tällä hetkellä 4vko eikä roskis ole tuolloinkaan läheskään täynnä.
Muovin kierrättämiseen tulisi panostaa enemmän. Tarvitaan keskusta alueelle useampi muovinkierrätyspiste. Tällä hetkellä muovin kierrätyspisteet sijaitsevat Eerolassa toisella puolella keskustan ulkopuolella sekä aivan toisella puolella keskustaa Sassissa. Keskustassa on kyllä kierrätyspisteitä lasille ja pahville sekä lehdille, mutta keskusta alueella ei ole yhtään muovin kierrätyspistettä. Olisi luontoystävällisempää jos voisi viedä kierrätettävän muovin samaan aikaan muun kierrätys tavaran kanssa vaikka kauppa reissulla.


Asukas saisi itse päättää keräysvälin.

Profiilikuvan paikka

Kerrostaloasukas
11. marraskuuta 2019 kello 9.33.29

Olen nykyään kerrostaloasukas, missä jätteet kerätään kerran viikossa, mikä on hyvä, koska jätettä kertyy yllättävän paljon. Asuin aikaisemmin omakotitalossa yksin ja jätettä tuli tosi vähän, kun vein sanomalehdet ja pahvit kierrätyspisteeseen ja tontilla oli biojätelaite. Omakotitalossa syntyvän jätteen määrä on suoraan verrannollinen siihen miten monta henkeä asuu. Joten omakotitalon asukkaille voisi antaa joustavia keräysaikoja ja mikäli havaitaan, että jätettä kertyy liikaa, sitten tihennetään keräysväliä. Liian tiheä keräysväli ei ole hyvä, koska silloin kerätään vajaita astioita ja ympäristön kannalta se ei ole hyväksyttävää.


11. marraskuuta 2019 kello 9.49.21. Kommentti poistettu.

  • 11.11.2019 klo 10.59 @Martta moderoi sisältöä: Yrityksen mainos

12. marraskuuta 2019 kello 9.52.11. Kommentti poistettu.

  • 12.11.2019 klo 10.11 @Martta moderoi sisältöä: Yrityksen mainos

Lisää uusi Kommentti