Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelman (https://valtioneuvosto.fi/rinteen-hallitus/hallitusohjelma) tavoitteena on parantaa yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksiä osatyökykyisten ja muiden vaikeassa asemassa olevien työllistämiseksi. Hallitusohjelmassa on myös muita kirjauksia, jotka koskevat yhteiskunnallisia yrityksiä, kuten yritysten kasvun ja uudistumisen mahdollistaminen erilaisten yritysten tarpeet tunnistaen.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) selvittää, miten voidaan parantaa yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksiä uudistamalla rahoitusta ja tarjoamalla liiketoimintaosaamista vahvistavaa tukea. TEM on käynnistänyt selvityksen ”Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa”. Sen toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy vuonna 2019.
Väliraportti: Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa pdf 549kB
Selvityksen yhteydessä TEM on järjestänyt sidosryhmille kuulemistilaisuuden 28.10.2019.
Kaikille avoin OtaKantaa -kysely täydentää näitä toimia.
Suomessa pyritään edistämään yritystoimintaa ja sen edellytyksiä. Yritystoiminnan kautta luodaan kestävää kasvua ja edellytyksiä työllisyydelle ja hyvinvoinnille, myös heikossa asemassa olevien työllisyydelle. Yhteiskunnallisilla yrityksillä voi olla erityspiirteitä ja –tarpeita, joita ei tunnisteta tai tunnusteta. Kyselyllä halutaan saada tietoa siitä, miten yhteiskunnallisten yritysten yritystoiminnan edellytyksiä ja toimintaympäristöä sekä työllistämismahdollisuuksia voitaisiin kehittää Suomessa.
Mitä ovat yhteiskunnalliset yritykset?
Yhteiskunnalliset yritykset (social enterprise) ovat osa yhteisötaloutta (social economy). Yhteisötalouteen voidaan lukea osuuskunnat, keskinäiset yhteisöt, voittoa tavoittelemattomat yhdistykset, säätiöt ja yhteiskunnalliset yritykset. Euroopan komissio on antanut yhteiskunnalliselle yritykselle vuonna 2011 toiminnallisen määritelmän (KOM(2011) 682 lopullinen); https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2011)0682_/com_com(2011)0682_fi.pdf.
Sen mukaan yhteiskunnallisen yrityksen
• kaupallinen toiminta perustuu sosiaaliseen tai yhteiskunnalliseen päämäärään taikka yleiseen etuun, mikä ilmenee usein korkeatasoisena sosiaalisena innovointina,
• voitto investoidaan suureksi osaksi uudelleen mainitun sosiaalisen päämäärän saavuttamiseksi,
• organisaatio- tai omistusrakenne kuvastaa niiden tehtävää, koska se perustuu demokratian tai osallistumisen periaatteisiin tai koska siinä otetaan huomioon sosiaalinen oikeudenmukaisuus.
Näihin kuuluvat yritykset, jotka
• tarjoavat sosiaalipalveluja ja/tai tavaroita ja palveluja muita heikommassa asemassa oleville henkilöille (asunnonvälitys, terveyspalvelujen saatavuus, iäkkäiden tai vammaisten avustaminen, heikommassa asemassa olevien ryhmien osallisuus, lastenhoito, työllisyys- ja koulutuspalvelut, hoidon hallinnointi jne.) ja/tai
• tuottavat tavaroita tai palveluja yhteiskunnallista päämäärää varten (sellaisten henkilöiden sosiaalinen ja ammatillinen integroiminen työpaikkojen kautta, jotka ovat muita heikommassa asemassa erityisesti riittämättömän pätevyyden taikka sosiaalisten tai ammatillisten ongelmien vuoksi, mikä johtaa syrjäytymiseen) mutta joiden toiminta voi kattaa myös muita kuin sosiaalisia tavaroita tai palveluja.
Määritelmiä on annettu eräiden maiden kansallisissa sekä Euroopan unionin lainsäädännössä. Suomessa ei ole vakiintunutta määritelmää.
Suomalaisen Työn Liitto hallinnoi Yhteiskunnallisen Yrityksen Merkkiä (https://suomalainentyo.fi/yrityksille/yhteiskunnallinen-yritys/).
Arvo-Liitto ry (http://www.arvoliitto.fi/) on yhteiskunnallisten yritysten ja vaikuttavuustoimijoiden verkosto.
Entä sosiaaliset yritykset?
Yhteiskunnallisissa yrityksissä on sosiaalisia yrityksiä. Sosiaalisen yrityksen asema edellyttää, että tietty osa henkilöstöstä on työmarkkinoilla heikossa asemassa olevia työkyvyn tai pitkään jatkuneen työttömyyden vuoksi (laki sosiaalisista yrityksistä;1351/2003; https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20031351).
Kansainvälisesti tällä tarkoitetaan yrityksiä, jotka pyrkivät tukemaan heikossa asemassa olevia henkilöitä työmarkkinoille (work integration social enterprise).
Pyydämme sinua vastaamaan alla oleviin kysymyksiin. Voit antaa vastauksesi ja/tai täydentää sitä kohdissa, joissa kenttä on vapaa.
Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.