Siirry sisältöön

Lue lisää ja keskustele pulmasta: ​Puute nuoren omassa elämänhallinnassa

Puhekupla 4
Keskustelu | Jyväskylän kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Pulma: Puute nuoren omassa elämänhallinnassa

Kuvaus: Nuoria vastuullistetaan aivan liian varhain, he eivät ole valmiita ottamaan vielä niin suurta vastuuta omasta toiminnasta. Tästä aivotutkimus ja todistaa 26 vuotiaana vasta olemme valmiita tällä saralla. Tämä liian suuri vastuuttaminen aiheuttaa syrjääntymistä, kouluttautumattomuutta, mielenterveys- ja päihdeongelmia. 

Ehdotan nuorille käyttöön samankaltaista ohjelmaa kuin Jyväskylän yliopiston opiskelijoilla oleva opiskelija kompassi verkkointerventio. Ohjelman avulla voitaisiin tukea nuorta oman minäkäsityksen ja arvomaailman suhteen ja hän saisi työkaluja omaan elämäänsä.

Haaste: Rakennetaan tukea ja työkaluja nuorille oman minäkäsityksen, arvomaailman ja elämän rakentamiseksi 

Ketä koskettaa?Nuoret, vanhemmat, nuorten kanssa toimijat

Perustiedot

Päättynyt: 20.1.2020

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Skeittihalli

Profiilikuvan paikka

kuraattori
18. joulukuuta 2019 kello 10.51.29

Nuoret haluaisivat skeitata myös talviaikaan. Kaupunki sulki viime kesänä salmirannan skeittihallin eikä uutta ole avattu. Nuoria skeittaajia on todella paljon, laji on paitsi fyysinen niin myös sosiaalinen.

Profiilikuvan paikka

kuraattori
18. joulukuuta 2019 kello 10.58.25

Hups, tämä skeittihalliasia meni väärän keskusteluaiheen alle, siirrän sen harrastaminen/vapaa-ajan toiminta -keskusteluun.


Elämänhallinta

Profiilikuvan paikka

Elämänkoulu
8. tammikuuta 2020 kello 18.45.00

Nuori on vielä lapsi. Jokainen alaikäinen, jopa alle 25-vuotias, tarvitsee tuekseen aikuista. Tämän aikuisen, mielellään oma vanhempi/vanhemmat, tulisi toimia myös käytöksellään esimerkkinä elämänhallinnasta. Terve, tasapainoinen ihminen syö hyvin, liikkuu, harrastaa kulttuuria, kehittää itseään,antaa aikaa ja läsnäoloa perheelleen ja ystävilleen -eikä vietä merkittävää osaa päivistään digilaitteilla.


Taloyhtiössä mietittyä

Profiilikuvan paikka

”Verkostoa tarvitaan”
18. tammikuuta 2020 kello 12.51.37

Kun nuori muuttaa omasta kodista pois, ei hän välttämättä vielä osaa huolehtia arjen aikatauluista ja aikuisen velvollisuuksista. Vanhemmat yleensä valmentavat nuottaan itsenäiseen asumiseen jo kotioloissa. Tuo ei kuitenkaan onnistu joka kodissa syystä tai toisesta.
Muutto omaan kämppään onkin uusi merkittävä vaihe ihmisen elämässä. Uusi ympäristö ja uudet ihmiset. Olisiko apua, jos opiskelija/ asunnoissa on perehdyttämistä jaksot pyykkitupaan, yhteiseen saunaan, jätteiden lajitteluun, avaimesta huolehtimiseen, sulakkeiden vaihtoon, piha- ja ulkoilualueiden siisteyteen, naapureiden tervehtimisen ja itsensä esittelemiseen.. Myös talossa asuvien on toivotettava uudet asukkaat tervetulleeksi. Joku isännöintiyrityksiin liittyvä ohjauskampanja olisi paikallaan Jyväskylässä! Myös vuokrantajat mukaan.
Paikallinen kohdistaminen on hyvä aloittaa täältä Keltinmäestä. Alueella on paljon eri ikäisiä tukea tarvitsevia nuoria sekä eri ikäisiä maahanmuuttajia. Ohjausta ja apua eri vuorokauden aikojen toimintaan. Samalla päästäisiin ” kerrostalokyttääjät” leimasta.