Siirry sisältöön

Miten edistäisit ympäristön ja ihmisten hyvinvointia kestävällä tavalla?

Puhekupla 42
Keskustelu | Kemin kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 9.3.2020

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Roskiksia

Profiilikuvan paikka

Ulkoiluttaja
22. helmikuuta 2020 kello 8.11.12

Ehdottomasti lisää roskiksia ympäri kaupunkia. Itsellä koiria, ja usein ottaa päähän se, että kerään kyllä koirani kakat pussiin, mutta pussien hävittäminen ei olekaan niin helppoa. Tämän takia esim pidemmilla lenkeillä jää helposti keräämättä sivummalle tehty kakka, koska ei mukavaa kantaa loputtomiin kakkaa sisltävää pussia.


vältetään turhia investointeja

Profiilikuvan paikka

Alfa
22. helmikuuta 2020 kello 8.13.57

Kaupungin taloustilanne on huolestuttava. Siksi olisi syytä välttää turhia investointeja. Eli rahan haaskaamista rakennelmiin, jotka eivät tuota kuntalaisille lisäarvoa ympäristön laadussa ja viihtyisyydessä. Näitä turhia investointeja voi jättää kokonaan tekemättä, tai siirtää muutamalla vuodella eteenpäin odottelemaan parempia aikoja.
turhia investointeja ovat:
- jo olemassaolevien toimintojen siirtely paikasta toiseen sen sijaan että toimintaa kehitettäisiin toimintaa nykyisessä tilassa. Äärimmäisenä esimerkkinä kerrostalojen purkaminen toisaalla ja uusien rakentaminen.
- rakentaminen alueille, missä ei vielä ole kunnallistekniikkaa rakennettuna
- rakennusten purkaminen

Tulevaisuuteen siirrettäviä investointeja voisivat olla esim. sellaiset joihin ei saa valtionapuja
rakentamisessa pitäisi välttää materiaaleja joiden valmistaminen tuottaa CO2 päästöjä (betoni, asfaltti)
Puistojen hävittämistä pitäisi välttää, yleensäkin puiden määrää kaupungin alueella tulisi lisätä, ei vähentää.


Jungon kehittäminen liikunta-aluekeskittymäksi/Liikunta-areena

Profiilikuvan paikka

Simppeli
22. helmikuuta 2020 kello 12.36.19

Kemi tarvitsee liikunta-areenaa lapsille,harrastelijoille kuin seuratoimijoille.Jäähallin ympäristö sopii siihen vallan mainiosti.Visio monipuolisen liikunta-areenan suunnitteluun tarvitsee rahaa sen toteuttamiseksi.Alueella on jäähalli,ulkokaukalo ja hiihtoladut.Lisäksi voitaisiin hyödyntää entisen junkohallin tekonurmikenttää,myös kouluyhteistyötä tulisi edistää (esim.iltapäiväkerho toiminta).Vihreä Kemi hankkeena myös aurinkopaneelit katolle energiaa tuottamaan(jopa myyntiin)


Junkohallin tilalle kunnon rakennus

Profiilikuvan paikka

Arleen
22. helmikuuta 2020 kello 16.04.04

Kemissä tarvitaan oikea rakennus Junkohallin/ kuplahalli tilalle.
Pitäisi tehdä monitoimihalli, jota voisi vuokrata esim messukäyttöön, konserteille ja esityksiin ym.
Sitä kautta rakennuksen käyttökate paranee ja kulurakenne saadaan kuriin. Kemistä puuttuu kunnolliset monitoimitila.
30 000 euroa ei toki riitä mutta saisiko eu- tukia ym hanketta varten.


Ekoteko

Profiilikuvan paikka

Riitta
22. helmikuuta 2020 kello 18.17.03

Kaupungissa on liian vähän pyörätelineitä.
Vihreä teko on miettiä paikkoja, alueita likellä liikkeitä ja rantaa, jonne voisi laittaa pyörät telineisiin. Myös työpaikoille ajo pyörillä olisi mukavampaa, kun tietäisi, että telineitä on.
Kaupunki voisi ostaa telineet ja kiinteistöjen omistajien kera suunnitella telineiden paikat/ säilytyksen ja poiskuljetuksen myöhemmin.

Profiilikuvan paikka

Alfa
22. helmikuuta 2020 kello 21.29.40

Olen luopunut pyörätelineen käytöstä. Johtuu siitä, että vanteen oikaisu on turhan kallista, varsinkin jos sen joutuu tekemään siksi että on vääntynyt pyörätelineessä. Samasta syystä suosittelen, että yli-innokkaat talkkarit eivät tunkisi ihmisten pyöriä telineisiin, jos ne on tarkoituksella telineen ulkopuolelle jätetty.


Kasvatetaan hiilinieluja eli istutetaan puita

Profiilikuvan paikka

Alfa
23. helmikuuta 2020 kello 13.20.53

Puut luetaan hiilinieluiksi ilmastomuutoksen tutkimuksessa ja päätöksenteossa. Maailmalla on jo syntynyt trendi, missä kaupungit (tuoreimpana esimerkkinä Milano) istuttavat puita parantaakseen ilmanlaatua ja viihtyisyyttä. Kemissä ei välttämättä ylletä Milanon suuruusluokkaan (3 miljoonaa puuta), mutta merkittävä lisäys on toki mahdollinen.
Puiden tuulelta suojaava vaikutus on tärkeä kaupungille. Tässä tehtävässä mansikkanokan puisto ja uimarannan aallonmurtajat kannattaa pitää metsitettynä. Nyt on puita kaatunut tuulen seurauksena lumilinnan vierestä (parkkipaikka aiheutti kokon tuulensuojavaikutukseen ja seuraukset näkyivät heti). Myös aallonmurtajilta on kaadettu puita, ne olisi syytä korvat uusilla jotta uimaranta tulisi paremmin suojatuksi tuulelta.
Puut myös viilentävät ilmaa haihduttamalla vettä. Tämä vaikutus on erittäin merkittävä kesän kuumina päivinä.
Kaupungin puistosuunnittelijalle riittää tässä työnsarkaa.


Meripuiston laululavan entisöinti

Profiilikuvan paikka

Alfa
23. helmikuuta 2020 kello 13.27.01

Ehdotin jo viime vuonna, että meripuston laululava pitäisi palauttaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa ja kunnostaa esitystilaksi.
Ensimmäinen vaihe (joka ei edes vaadi suurta investointia) olisi poistaa aikanaan lumilinnan teatteriesityksiä varten rakennetut putkirakennelmat lavan edestä, näyttämöaukon yläpuolelta. Ne haittaavat ääni- ja valokaluston pystytystä nykyisellään.
Koko etuseinärakennelma pitäisi purkaa ja palauttaa lavan etuseinän kaareva lippa alkuperäiseen asuunsa. Toivottavasti tämä on säilytetty siellä uuden seinärakenteen sisällä koskemattomana, jolloin uutta ei tarvitse rakentaa, vain purkaa tuo kevyt etuseinä pois.
Lavan estradikäytön kannalta tärkeä elementti olisi ripustuspisteiden rakentaminen sisäkattoon. Nämä tarvitsevatkin jo suunnittelua ja rakentamiseen rahaa.
Moderni esitystila tarvitsee myös jonkin verran uusia kaapelointeja. Näiden suunnittelu ja asennus vaativat myös rahoitusta.

Profiilikuvan paikka

Live musa
7. maaliskuuta 2020 kello 17.33.40

Samaan syssyyn voisi lavan läheisyyteen rakentaa tanssilavan.


Pyörätelineitä

Profiilikuvan paikka

Pyöräilijä
23. helmikuuta 2020 kello 15.22.53

Kaipaisin kaupungille pyörätelineitä, johon voi kiinnittää pyörän rungosta ja on turvallista jättää pyörä siihen.
Olisi mukava tehdä asioita pyörällä eikä tarvitsisi tulla autolla.


Siirtolapuutarha

Profiilikuvan paikka

Kemi
23. helmikuuta 2020 kello 19.52.13

Alue mistä voisi halutessaan vaikka vuokrata kesällä pläntin maata ja saisi käydä kylvämässä mitä haluaa ja niitä hoitamassa.
Ajoksen uimarannan voisi myös kunnostaa, kiva ja turvallinen ranta lapsille.


Marjapensaat

Profiilikuvan paikka

Tarja
24. helmikuuta 2020 kello 10.42.39

Koulujen ja päiväkotien pihalle ja kaupungin puistoihin istutettaisiin marjapensaat.


Koko perheelle

Profiilikuvan paikka

Taiga
24. helmikuuta 2020 kello 19.26.58

Koko perheelle toimintaa, esim mini golf-kenttä polku-autopuistoon vai mikä se on oikealta nimeltään.


Julkinen liikenne

Profiilikuvan paikka

Julkinen
25. helmikuuta 2020 kello 11.21.37

Lisättäisiin enemmän julkista liikennettä. Pohjoispuolella tuntuu olevan asuinalueet unohdettuja ja oman auton hankinta pienten lasten vuoksi on ollut pakollista.

Profiilikuvan paikka

Alfa
27. helmikuuta 2020 kello 15.05.17

Pohdittavaksi: julkinen liikenne on yritttäjien pyörittämää, mutta kaupunki pystyy sitä toki tukemaan. Yksi hyvä tukimuoto on matkahuollon kuukausikortti, jossa yhteiskunnan varoin maksetaan melkoinen osa tehdyistä matkoista.
Esitys: mitäs jos kustannettaisiin peruskouluikäisille ympärivuotinen bussikortti. Sillä hoituu koulumatkojen lisäksi harrastusreissut iltapäivisin. Kesällä sillä pystyy liikkumaan varsin laajalti kaupungin alueella.
käyttäjien lisääntyminen erityisesti kesäaikaan auttaa pitämään nykyiset vuorot hengissä, ja jos kaupunkilaiset oppivat busseja käyttämään, teoriassa olisi mahdollista saada parannusta myös viikonloppujen kulkumahdollisuuksiin.Lisää vehreyttä

Profiilikuvan paikka

Sartsa
25. helmikuuta 2020 kello 13.44.11

Lisää monivuotisia istutuksia ja puita kaupunkiin. Liian paljon kaadettu kauniita puita keskustasta. Vihreys tuo kauneutta ja puhdistaa ilmaa.


Ekoteko olis jos busdst kulkis

Profiilikuvan paikka

Sartsa
25. helmikuuta 2020 kello 13.47.05

Seutukuntuen yhteisen liikelaitoksen kehittäminen toimiviin julkisiin kulkemisiin. Olisi edullisempaa kantaa vastuu Meri-Lapin liikennöinnistä yhdessä lähikuntien kanssa.


Infraa kuntoon

Profiilikuvan paikka

Pötsi
25. helmikuuta 2020 kello 21.37.43

Vesijohtojen ja viemäriputkien kunnostamiseen, ja/tai teiden kunnossapitoon. Molemmat osin karmeassa kunnossa.


Senioireille ulkoiluun

Profiilikuvan paikka

Kaikille käyttöön
26. helmikuuta 2020 kello 22.29.49

Senioripuiston aktiviteetit tänne Mansikkanokalle tai perheiden puistoon. Yleinen sauna keskustaan. Rantabulevardi valmiiksi. Sisäsataman makkaranpaistopaikka aurinkoiselle paikalle tai takasin sotalapsipatsaan viereen.


Vaellusreitit Kuivanuoroon ja Vähämaahan

Profiilikuvan paikka

Sotisaaren kyläyhdistys ry
27. helmikuuta 2020 kello 10.45.36

Maisemiltaan ja maastoiltaan hienoihin saariin suunnitellut vaellusreitit tulisi toteuttaa pikimmiten. Reitit kulkevat hienojen vesialueiden lähellä ja kauniissa harjumaisemissa. Patikoiden ja pyöräillen reittejä olisi kiva kulkea. Kustannuksiltaan reittien toteutus ei liene kallis kun siinä hyödynnetään jo olemassa olevia maastopolkuja. Mm Mustankarinnokalle olisi hieno saada lintutorni ja Vähämaan uimarannalle roska-astioita, jotta alue pysyisi siistinä. Vaellusreittien toteutus edistää ympäristön ja ihmisten hyvinvointia kestävällä tavalla sekä toisi ihmisten tietoisuuteen myös Kemijoen historiaa uiton ja kalastuksen kautta. Kuivanuoron reitti alkaisi Myllyniemestä, jonka alueen kaupunki on hankkinut Kemijoen Uittoyhdistykseltä mutta sen suhteen suunnitelmat eivät ole vielä edenneet. Vaellusreitin toteuttaminen olisi ensimmäinen osa Myllyniemen kehittämistä. Vaellusreitit palvelisivat myös alueen matkailuelinkeinoa.

Profiilikuvan paikka

Lähiretkeilijä
27. helmikuuta 2020 kello 14.30.45

Laiskoja kirjoitti:

Ihmiset on niin laiskoja ettei sille olisi juurikaan käyttöä

Nythän lähiretkeily on kovasti kasvattanut suosiota nimenomaan nuorten lapsiperheiden keskuudessa. On tärkeää, että reitille pääsee helposti ja ettei tarvitse lähteä ajamaan Lappiin asti luontoon päästäkseen. Kuivanuorosta löytyy yllättävää erämaisuutta ja kauniita maisemia. On jokea ja merta sekä alueen kaunein riippusilta ja Majaputaalla laavu.

Näytä lisää vastauksia

Pöö

Profiilikuvan paikka

Joku
28. helmikuuta 2020 kello 16.51.12

Kunnon ostoskeskus ei tarvisi lähteä Tornioon tai jonnekin muualle. Ja lapsille/nuorille esim trampoliini puisto


Mahdollisuus yksityisille

Profiilikuvan paikka

Yksipuolista
29. helmikuuta 2020 kello 15.00.51

Kemin kaupunki ei pysty kaikkea alueellaan järjestämään vaikka poliittisesti kuinka sitä haluaisi. Velat näyttää jo tuloksen. Antakaa mahdollisuus yksityisille yhtiöille niin saatte samalla kokea, mitä tarkoittaa vastuun kanto. Kaupungin rahat ei ole henkilökohtaisia ja se näkyy toiminnassa. Päätökset unohdetaan sen jälkeen kun ne on tehty. Suunnittelu ja toiminta sujuvat yhdessä vain omalla rahalla toimivilla yhtiöillä. Vastuuta toiminnoista löytyy.


Puucee Kiikelin laavulle

Profiilikuvan paikka

Hotelli Helpotus
1. maaliskuuta 2020 kello 20.29.19

Kiikeli on todella suosittu retkeilyalue. Ehdotan, että Kiikelin nokalle rakennetaan sinne sopiva "hyysikkä". Olisi sekä retkeilijöille että ympäristölle hyväksi, että ihmiset ohjataan hoidettuun käymälään, eikä laavun lähistöllä oleviin puskiin. Tämä parantaisi olennaisesti Kiikeliä retkeilyalueena.

Profiilikuvan paikka

Tohelo
9. maaliskuuta 2020 kello 14.24.07

Anteeksi! Minulla tuli vahingossa peukku alaspäin näyttäessäni naapurille, miten tässä kyselyssä annetaan tykkäyksiä ehdotuksille. Emmekä saaneet sitä enää vaihdettua tykkäykseksi. Kannatamme lämpimästi ehdotusta rakentaa puucee Kiikelin nokalle. Tärkeä parannus sinne! Terveisin kaksi eläkepappaa

Näytä lisää vastauksia

Leikkipuistoa kivikolle opettajapuistoon

Profiilikuvan paikka

Anna
3. maaliskuuta 2020 kello 11.53.36

Ehdottaisin leikkipuistoa kivikolle opettajapuistoon. Alueelle on muuttanut viime vuosina paljon lapsiperheitä. Pienten lasten vanhemmilla olisi helpompaa mennä lapsien kanssa läheiseen leikkipuistoon, kun koti on lähellä eikä tarvitsisi autolla lähteä esimerkiksi kaupunkiin. Opettajapuiston ympäristössä ,ei ole isoja autoteitä lähellä ja näin ollen paikkana se on lapsille turvallinen. Leikkipuistossa lapset voivat ulkoilla ja leikkiä toimivassa ja turvallisessa ympäristössä.

Profiilikuvan paikka

EH
3. maaliskuuta 2020 kello 11.57.51

Kannatan, muistan kuinka hieno leikkipuisto siellä oli aiemminkin!


Kulttuuriin

Profiilikuvan paikka

Se soi
4. maaliskuuta 2020 kello 11.23.44

Annetaan raha kulttuuriin. Sillä voisi tukea vaikka kaupunginorkesterin toimintaa. Kaikki voivat paremmin, kun säilytetään merkittävä palvelu, annetaan opiskelijoille esiintymismahdollisuus, tuetaan siis musiikkiopiston toimintaa, ei tuhota pitkäjänteistä orkesterin työskentelyä, säilytetään työpaikat ja me muut vaan nautitaan musiikista.


Uusitaan kaupungin roskapöntöt kannellisiksi.

Profiilikuvan paikka

@Rema59
4. maaliskuuta 2020 kello 21.33.53

Uusitaan kaikki roskapöntöt kannellisiksi, jotta linnut eivät levittäisi roskia avonaisesta astioista ympäriinsä. Kansissa tulee olla sen verran painoa, tai jousi-mekanismi, että myöskään tuuli ei niitä aukaise. Pönttöjä pitää muutenkin lisätä kadun varsille.


Yhteiskäyttöauto kuntalaisten käyttöön

Profiilikuvan paikka

Yhteiskäyttöauto
4. maaliskuuta 2020 kello 22.06.39

Vihreä teko voisi olla yhteiskäyttöauto (sähkö/hybridi) tarjoaminen kuntalaisten käyttöön. Toimintaa voisi hoitaa ulkopuolinen palveluntarjoaja. Auto olisi kuntalaisten käytettävissä vuokrahinnalla. Tämä vähentäisi yksityisautoilun määrää ja samalla mahdollistaisi auton käytön myös niille, joilla ei ole varaa tai halua ostaa omaa autoa.


Käyttötavaroiden kierrätyspiste ja hävikkiruokakaappi

Profiilikuvan paikka

Välineet ja ruoka kiertoon
4. maaliskuuta 2020 kello 22.13.24

Urheiluvälineiden yms käyttötavaroiden vuokraus-tai kierrätyspiste, josta voisi käydä vuokraamassa/lainaamassa/vaihtamassa esimerkiksi suksia, luistimia ja muita urheiluvälineitä.

Samassa paikassa voisi olla myös hävikkiruokakaappitoimintaa, johon ihmiset voisivat tuoda omia vanhenemassa olevia elintarvikkeita (jauhoja, marjoja tms).


Luontoa ja liikkumaan!

Profiilikuvan paikka

Kemiläinen
5. maaliskuuta 2020 kello 7.15.16

Liikunta- ja retkeilyvälineiden vuokrausta urheilukentän yhteyteen: fatbikea, suksia, luistimia, lasketteluvälineitä, telttoja yms!
Lisäksi painava velvoite purkaa kaikki tyhjillään olevat ja ränsistyneet kerrostalot Takajärven kauniilta alueelta!


Tuhkakuppi

Profiilikuvan paikka

Ass
5. maaliskuuta 2020 kello 20.15.01

Missä on kaikki tuhkakupit. Natsat heitetään maahan ja ne joudutaan sieltä siivoamaan. Ne ei maadu! On viisaampaa laittaa astioita ja tyhjentää niitä. Se että viedään kupit piiloon, ei vähennä kenenkään tupakointia.


Vihreälinja

Profiilikuvan paikka

Vaikuttaakannattaa
5. maaliskuuta 2020 kello 22.17.15

Käyttäisin rahaa vihreään liikenteeseen ja linja autojen aikataulu järkeistyksiin sekä niiden optimoimiseen koulujen/työpaikkojen aikoihin sekä esimerkiksi opiskelijoita jotka alueella käyvät koulua, kemi-tornio linjat ja niiden selkeys. Tämä vaatii panostusta enemmän mutta julkinen liikenne kun optimaalista silloin myös säästyy luonnonvarojam