Siirry sisältöön

Kerro kokemuksesi lomituspalveluiden toimivuudesta ja ideasi niiden kehittämiseksi.

Puhekupla 153
Keskustelu | Sosiaali- ja terveysministeriö
Keskustelu on päättynyt

Toivomme palautetta maatalousyrittäjien, turkistuottajien ja poronhoitajien lomitusjärjestelmistä.

Ministeriön kommentit aiempaan keskusteluun ja toiveita jatkokeskusteluun on tässä kommentissa:

https://www.otakantaa.fi/fi/keskustelut/421/kommentti/6614/#kommentti-6614 (kommentti jätetty 9.4.2020)

Perustiedot

Päättynyt: 10.5.2020

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Korona haittasi STM:n lomitusseminaarin 18.3.2020 järjestelyjä - jäikö jotain sanomatta?

Profiilikuvan paikka

@MikkoR
13. maaliskuuta 2020 kello 14.07.54

Jos osallistuitte verkossa / paikan päällä lomitusseminaariin, mitä olisitte halunneet kysyä tai kommentoida?

Profiilikuvan paikka

@teijai
19. maaliskuuta 2020 kello 16.03.53

MikkoR kirjoitti:

Editoimaton esitys pitäisi olla tämän linkin takana: https://www.youtube.com/watch?v=C2sEtH26vIA

Valitettavasti en pääse tarkastamaan asiaa, koska valtiolla on nyt estetty pääsy youtubeen. Mutta tämä on sama kuin kutsussa ollut.

Editoitu versio tulee myöhemmin.

Tässä dropbox-latauslinkki tilaisuutenne webcast-tallenteisiin.
https://www.dropbox.com/sh/dn71oy6rod7wqwz/AABKgS-LxZ0b_8FK15kHPUBOa?dl=0

Tallenteet pitää ladata tuolta Dropboxista, sillä jos niitä katsoo suoraan käyttäen tuota dropboxin esikatselutoimintoa, on laatu huonompi ja katsottavissa on vain pätkistä tunti.

  • 23.3.2020 klo 10.42 @MikkoR moderoi sisältöä: Saimme editoidun materiaalin seminaarista

Linkki toimii ja varsinainen tilaisuus alkaa nauhoitteen kohdasta 46.45 .

Näytä lisää vastauksia

Ja nyt rohkeasti kommentoimaan kokemuksista ja kehitysideoista

Profiilikuvan paikka

@MikkoR
16. maaliskuuta 2020 kello 13.15.27

STM:n saaman palautteen mukaan tilanne maan eri puolilla vaihtelee paljon etenkin maatalouslomituspalveluissa.

Profiilikuvan paikka

Sipriina
7. toukokuuta 2020 kello 11.00.17

Pitää paikkaansa. Itse palveluntuottajana olen tekemisissä useiden eri paikallisyksiköiden kanssa. Toisten kanssa viikottain, toisten vähän harvemmin. Toisissa paikoissa ollaan joustavia ja asiakaspalvelutaitoisia, mutta toisissa taas ei. Hyvässä työilmapiirissä viihtyy kaikki, huonossa ei kukaan. Asiakaspalvelukoulutusta näille hallinnon henkilöille kannattaisin.

Näytä lisää vastauksia

Raha

Profiilikuvan paikka

Ukko
18. maaliskuuta 2020 kello 19.51.12

Valitettavasti palkka on lomittajilla huono.Nimen omaan peruspalkka. Olen jutellut työkavereiden kanssa ja he ovat samaa mieltä kanssani.. Ehdottomasti peruspalkkaan tuntuva korotus. Muuten tälle alalle ei hevin tulijoita ole. Kaiken aikaa ruuan , polttoaineeen, vuokrien yms. hinnat nousevat. Onhan palkalla tultava toimeen! !.

Profiilikuvan paikka

vanha jäärä
15. huhtikuuta 2020 kello 15.20.24

puhutte asiaa,...kun tuntipalkka on reilu 13 euroa,voiko sitä kutsua edes palkaksi... pukutakkiherrat saa sen jo muutamassa minuutissa eikä ne tee edes töitä,niillä on vaan pidempi ja hienompi koulutus takana...suomessa ei muutenkaan arvosteta fyysistä työtä..pelkkää koulutusta ja lukemista...mutta ei se asia koskaan ikävä kyllä muutu....

Näytä lisää vastauksia

.

Profiilikuvan paikka

Juho
18. maaliskuuta 2020 kello 20.41.23

Kannattaisi keskittyä olennaiseen. Siihen että hoidetaan eläimiä ja on erilaisia tiloja erilaisia työtapoja ja niitä ei voi sitoa aikatauluihin.


Yrittäjälomittajan tuloutus on hiukan turhan monipolvinen

Profiilikuvan paikka

Narkku
18. maaliskuuta 2020 kello 23.41.50

Esiselvennykseksi: yrittäjälomittajalle lomituspalvelut maksaa laskun verottoman osuuden ja lomitettava arvonlisäveron osuuden.

Tälleen yrittäjälomittajana vähän tuntuu monimutkaiselta, että ensin lähetän lomitettavalle laskun ja sitten hän muistaessaan lähettää mulle kuitattavaksi lomitushakemuksensa, jonka jälkeen mun laskuni vasta pääsee eteenpäin prosessoitavaksi, jos siis kyse on näistä korvattavista vuosi- ym lomista. Ja sitten pitää vielä toivoa, että lomitettava muistaa maksaa ne alvit ja että korvaus maksetaan koko summalle, koska jossei, niin sitten homma muistuttaa jo vähän kissan käsittelemää lankakerää; kyllä siitä ähräämisen ja tuhraamisen kautta yleensä puolessa vuodessa selvän saa, mutta joutuu tekemään laskun uusiksi ja laskuttamaan saamatta jääneen osuuden + koko köntän arvonlisäverot uudelleen lomitettavalta.

Tuota vois oikoa, jos arvonlisäveroja vois kierrättää prosessin läpi, mutta ei vissiin voi. Ja jos lomituspalvelut maksaisi koko summan ja laskuttaisi loput lomitettavalta. Mutta eihän kukaan ota kontolleen toisten laskuja.

Ja jos tuossa voisi tehdä lomittajan suuntaan jonkin edes kalenterivuosittaisen laskutussopparin normaalisti korvattavien lomituspäivien osalta, ettei tarttis joka pätkästä vekslata allekirjoituksia eestaas. Taikka edes sähköisesti allekirjoitettavat hakemukset.

Profiilikuvan paikka

Sipriina
7. toukokuuta 2020 kello 11.12.05

Jotta yrittäjälomittaja / yksityisiä palveluntuottajia saataisiin lisää, korvausta pitäisi huomattavasti korottaa. Vähintää 32e/h.

Näytä lisää vastauksia

Joustavuutta työaikoihin

Profiilikuvan paikka

Piikalikka
19. maaliskuuta 2020 kello 6.52.28

Mielestäni esim. Robottitiloilla toimii paremmin se että lomittajille olisi joustava työaika. Se ei palvele ketään että työaika on kiinteästi sidottu tiettyihin kellon aikoihin. Isoilla tiloilla voi poikimisiakin olla esim. 3 päivässä ja sen vuoksi työaika menee menee ylitöiksi. Toisena päivänä taas sitten jää työaikaa tekemättä. Varsinkin sijaisapulomituksissa tämä on hankala yhtälö. Ni

Profiilikuvan paikka

B luokan lomittaja
2. huhtikuuta 2020 kello 13.47.27

Yhden yrittäjän robottitiloja jossa ei ole työntekijöitä on sen verran vähän, että niihin jo käytössä olevat joustot riittää.

Poikimiset yhden yrittäjän tiloilla on Lainsäätäjän ja MELAn mielestä täysin sallittuja ja lisää työaikaa saa sovittua esimiesten kanssa.

Tämä on mahdollista siitä riippumatta onko tila robottitila vaiko joku muu.

MELA vaatii vain selvityksen siitä työajan ylityksen syistä. Esimiesten pitää kirjata ne syyt MELAa varten kuntatarkastuksissa.

Jotkut lomatoimistot kuulemma tulkitsee niin, ettei työaikaa voi ylittää yhden lomaoikeuden tilalla poikimisesta johtuen.

Usean yrittäjän Robottitiloilla joko toinen yrittäjä tai tilan työntekijä hoitaa poikimiset, jos vain yksi yrittäjä on lomalla.


Pitkät sijaisavut

Profiilikuvan paikka

Maitohovi
19. maaliskuuta 2020 kello 8.49.28

Pitkien sijaisapujen (yli kaksi viikkoa) aikana olisi suotavaa, että lomitusta voitaisiin järjestää kokonaistyöajan puitteissa. Esimerkiksi tilalla, jossa on kolme yrittäjää, joiden työaika on 6h/pv, pitkän sijaisavun paras järjestely voisi olla se, että yksi lomittaja tekee 5pv*8h viikkoa. Lomitustyön määrä jäisi 2 h/vk pienemmäksi mutta lomittaja ei vaihdu jatkuvasti ja lomittaja saa tehdä täyttä päivää. Lisäksi työpanosta voidaan kohdistaa raskaammille päiville esim. sorkanhoito, eläinlääkärin kiireettömät käynnit ja eläinten siirtopäivät.

Profiilikuvan paikka

Yli 30v lomitellut
27. huhtikuuta 2020 kello 20.37.30

B luokan lomittaja kirjoitti:

Tässäpä oiva esimerkki siitä kuinka 3 yrittäjän tilalla yritetään muiden yrittäjien töitä siirtää lomittajan harteille. Vai onko esimerkissä kaikki yrittäjät sijaisavussa? Ja kaikkiko 3 yrittäjää osallistuu normisti niihin kiireettömiin eläinlääkärikäynteihin ja sorkan hoitoon ja eläinten siirtoihin?
Oikeesti näin tapahtuu, että muut yrittäjät tai tilan työläiset lintsaa omista tehtävistään.

Ei se EU taida moisesta tykätä.

Juuri tätä tapahtuu todella usein,sellaisten töiden teettämistä joka ei ole jokapäiväistä.Tämä on väärin lomittsjaa kohden.Tämä syö ihmistä todenteolla,koska jokaisella on omat kotityönsäkin.

Näytä lisää vastauksia

Hevostiloilta lomitus pois. apua

Profiilikuvan paikka

Hevosyrittäjä
20. maaliskuuta 2020 kello 18.18.28

Miksi ihmeessä. Eläimiä ne hevosetkin ovat. Eu säädöksissä ei alkutuotantoa, suomi voi antaa kansallisesta varoista lomituksen hevostiloille jatkossakin.

Profiilikuvan paikka

Epeli
5. huhtikuuta 2020 kello 11.19.07

Huhuu..hevostilat..turhaan olette olleet ilman lomitusta. Nyt .
Hopihop..vielä 29 päivää ottaa kantaa. Sen jälkeen töihin. Se vain vaatii sen yhden..se riittää. Mutta jos ei. Käy kuten lomittajalle. On

Näytä lisää vastauksia

Yhtenäiset pelisäännöt ja joustavuutta

Profiilikuvan paikka

Yrittäjä
20. maaliskuuta 2020 kello 20.04.00

Lomituksen järjestämiseen pitää olla koko maassa yhtenäiset pelisäännöt, mutta niissä pitää olla joustavuutta tilakohtaisesti. Työaikamenekki tilakohtaisesti laskettuna, mutta siihen pitää saada tarvittaessa lisää esim. jos paljon poikimisia. On ikävää, kun lomittajat joutuvat tekemään työt huonosti, että tulisi kaikki tehtyä ja saavat kovalla kiireellä "lentää paikasta toiseen". Eri tiloilla on erilaiset olosuhteet ja työmenekki ei ole tilakokoon sidottu.
Ja lomahallinto koulutukseen, jotta osaavat käyttäytyä asiallisesti sekä yrittäjiä että lomittajia kohtaan! Pitäisi muistaa, että he ovat asiakaspalvelijoita ja "meillä" töissä. Asiallinen ja ystävällinen käytös tekee ikävätkin asiat helpommin siedettäviksi ja ymmärrettäviksi.


Umpihankeen menee

Profiilikuvan paikka

Epeli
21. maaliskuuta 2020 kello 14.35.50

Kuuntelin nyt sen seminaarin kokonaan. Yhtään kohtaa ei tullut sen todellisen ongelman postamiseen. Lomittajan toimeentuloon tällä työllä. STM murehtii, ettei ole TES osapuoli. Miksi hitossa sitten ei kutsuta sitä osapuolta näihin työryhmiin ja palavereihin? Eli kunta-alan unioni, vai mikä piru se nykyjään on, ja kuntaliittoa. Kutsutaan Maatalouslomittajat Ry, joka ei ole TES osapuoli ja sen toiminnanjohtaja, joka taas on haluton hoitamaan lomittajien asioita. Vai kuuliko joku jotain? Se että nyt alkaa ymmärtää sen mahdollisuuden erillisiin neuvotteluihin lomittajien kohdalla, kerrottiin kyllä jepelle jo lähes 30 vuotta sitten. Se että tietää lomittajien osa-aikaisuuden. Ei merkitse mitään, jos ei ymmärrä kertoa, tai on haluton kertomaan, mitä se tarkoittaa. Ei ainoastaan lomittajalle, vaan koko lomitukselle. Tilakohtaiset mitoitukset ja tunnit tarkoittaa sitä Saarikonkin ilakoimaa 3h/pvä takuuta lomittajalle. Siinä meinasi jo hiipiä epätoivo puseroon. Ei todellakaan ymmärretä, miksi yrityslomitus ei oikein saa tuulta purjeisiin. Vaikka on kuulema halvempi, kuin kunnallinen. Juuri siitä syystä. Pitää olla vähintään 50€/h+alv. Silloin ehkä pienet mahdollisuudet onnistua. Kuitenkin tämän ymmärtämättömyyden ympärille yritetään väkisellä uutta systeemiä rakentaa. Tietysti Melaa unohtamatta. Sekin oli mielenkiintoinen kohta. Tämä yrittäjä kertoi taas sen arvostus ongelman. Parhaat lomittajat siirtyneet karjanhoitajiksi. Yleensä muihin hommiin. Mitä ihmettä ne sitten ovat, jotka hälläkin kulkee lomittamassa? Pitäisikö lomittajienkin ajatella. Parhaat viljelijät lopettaa. Jäljelle jääneiden rupuleiden kanssa sitten taikinoidaan.

Profiilikuvan paikka

Epeli
30. maaliskuuta 2020 kello 10.31.27

Lomittaja X kirjoitti:

Miksi et Epeli itse esittänyt maaliskuussa 2017 Jytyn sähköisessä jäsenkyselyssä sopimustavoitteitasi tälle sopimuskierrokselle?
Kysely tuli 22.3.2017. Siinähän oli vielä arvonta vastauskannustimena.

Kas kun arvasit? Sitä kun voi muutoinkin toimia, kuin jytyn sähköisessä kyselyssä. Kuis kävi? Miten meni?

Näytä lisää vastauksia

Paljon kehitettävää

Profiilikuvan paikka

Lomittajanaollut
22. maaliskuuta 2020 kello 9.14.50

Huono organisaatiorakenne vaikeuttaa toimintaa, sillä yksiköittäin toimintatavat ja lomittajien kohtelu vaihtelee suuresti. Kunnat säästävät ja säästävät, ja lomittajat ajetaan ahtaalle. Vaikka suurinosa rahasta lomitukseen tulee Melalta ja kilometrikorvaukset valtiolta, silti kunnat kiristävät koko ajan lomittajien vyötä. Esimiestyö nilkuttaa, työturvallisuus laahaa jäljessä muihin aloihin verrattuna ja palkka varsinkin osa-aikaisilla olematon vastuuseen nähden.
Tilat joutuvat myös monesti hankalaan asemaan, jos kahden yrittäjän tila tuleekin hoitaa lomittajalla yhä enenevissä määrin yksin.
Toimistotyössä on todella vanhoja käytäntöjä, jotka kaipaavat päivitystä tälle vuosituhannelle. Lomitusnetti ja asiointi sähköiseksi kaikille. Vähemmän tulee virheitä, kun asiakas laittaa lomahakemuksen sähköisesti, manuaalisesti varsinkin puhelimen kautta vastaanotetut pyynnöt voivat sekoittua, ja virheen mahdollisuus on ihmillisesti iso.
Esimiestyöhön enemmän rahaa, koulutukseen ja yhteisöllisyyteen lisää varoja. Enemmän yksiosaisia päiviä käyttöön niin, että tehdään kahden lomittajan voimin vuoroja robotiikan lisääntyessä. Näin lomittajakin jaksaisi paremmin.

Profiilikuvan paikka

epeli
31. maaliskuuta 2020 kello 18.47.20

Lomittaja X kirjoitti:

Olen ehdottanut ministeri Kiurulle sähköpostilla, että MELA asetetaan ensimmäisessä vaiheessa lakimuutoksessa suoraan ylempään työsuojeluvastuuseen. Tämä merkitsisi sitä, että myös MELAsta voitaisiin tehdä kantelu työsuojeluviranomaisille, jos MELA ei lopeta valtakunnallista lomittajien työajan ristiinvertailua ja sitä kautta työajan kiristymisiä.

MELA on vuosia verrannut eri tiloilla tehtyjä työaikoja toisiinsa ja tätä kautta MELAn ohjelma kiristää työaikoja.
Näin meillä lomatoimisto on asian selittänyt.

Sinä se olet kova ehdottamaan..

Näytä lisää vastauksia

lopettaakko vai oikeasti ylläpitää

Profiilikuvan paikka

v 81 alkaen kunnan elättinä
23. maaliskuuta 2020 kello 13.26.06

Olen tosiaan vuodesta 81 käteni tähän paskaan sotkenut.Kyllä se vain on ollut harmikseni huomata että on vain yksi suunta ollut ja se on alaspäin.
Alkuun työ oli pitkään kokoaikainen ja sillä eli ja viljelijät tuli palvelluksi.
Sitten tuli näitä kotkotuksia ja alettiin tietokoneella tietämään tilan olosuhteet ja tehtävät
ja yksipuolisesti niitä tuijottaen osaikaistettiin ja ruettiin ottamaan töitäkin pois.(sijaisavun rajaus)
Siellähän sitten on kaikenlaista pilkunviilaajaa ja vähintäänkin kirjava on toiminta.
Tosiasiahan on että kukaan normaali palkansaaja ei ryhtyisi ajamaan kahta päivittäistä työmatkaa
jos se olisi sama kuin nyt lomituksen hallintoalueiden sisällä voi olla,400 km autossa päivässä
ei ole ollenkaan ainutkertaista.aamulla 03.00 jo lähtö voi olla ja 21-22 illaalla sitten kotona.No moni ajattelee miksi ei ole päivää tilalla?No navetassako majailet?
Eli jos oikeasti haluatte pitää maatalouslomituksesta kiinni siten että myös pienemmät yritykset saavat palvelun niin kyllä se on tämän nykyisen mallin kehittäminen siten että kokoaikainen työ on taattu ja palkka sitten sellainen että sillä elää.Kaikenlainen lisillä kikkailu pois ja työnkuva sellaiseksi että työtä voi tehdä kokoaikaisesti ja palkalla elää.Kuka on sidoksissa 12h ja yli ja palkka 4-6h?
Yrittäjälomittajat kuorii vain kermat päältä (lomittaa tilat joiden työaika on täysi) ja nämä pienyrittäjät jäävät sitten kyllä ilman tekijää.
Ratkaisumahdollisuukiahan on:Työnkuvan laajentaminen,toisen työmatkan laskeminen työaikaan,tekemällä selkeämpiä kirjauksia lomituspalvelulakiin ,Työehtosopimuksiin vaikuttamalla(liitot lomittajilla voisi edes vähän yrittää mikä lie mahdottomuus nykyisellä johdolla)
Olen jo jonkin aikaa eri tahoja läheltä seuranneena tullut siihen tulokseen että monella tasolla harras toive olisi jo haudata lomituspalvelut ja päästä koko harmista.Ainut jäljellejäävä olisi markkinaehtoisesti toimiva yrittäjälomittajat.Se on kyllä kuolleena syntynyt ajatus.(ehkä isot yritykset jotenkin toimis hetken ainakin jos taksoja korjataan)
Isoissa pöydissä se päätetään haluavatko ne tämän jatkuvan vaan jatkaa tätä hirttosilmukan kiristämistä. Minulle käy molemmat,toinen satuttaa vain kipeämmin.
Aurinkoista kehittämistyötä kaikille.
Ystävällisesti vieläkin kunnan elätti

Profiilikuvan paikka

Epeli
23. maaliskuuta 2020 kello 15.45.22

Näin on. Helppoa kuin heinän teko. Lomittajalle matkat työaikaan. Maksetaan kaikki ajot. Loppuu tuo höpötys isoista yksiköistä. Silloin myös lomitus säilyy. Yrityslomittajille vähintään se 50€/h + alv. Yrittäjällä todellisuudessa vaikea saada pitempää pestiä, kuin viikon. Pitää elää ja pystyssä firma sen toisenkin viikon. Lomittajat alkaa ymmärtämään edunvalvonnan tarkoituksen. Ei ole tarkoitus tietää ongelmat. Ne pitää poistaa.


Lomalaki soveltanut yli 20 v

Profiilikuvan paikka

lomatoimen ohjaaja
23. maaliskuuta 2020 kello 14.14.12

Hei olen ollut lomittajien esimies ja välillä lomasihteeri yli 20 vuotta. Lomalakiin olen kaivannut pitkään jotain tunti ylärajaa miten paljon lomitamme yhtä yrittäjää. Nyt on tilanne että muutamat tilalliset väittävät ja se TTS: kin saadaan näyttämään siltä ( yrittäjä keskustelun jälkeen lisäilee työaika sinne ja tänne), että hän tekee 14-16 tunnin työpäiviä ja tilalle menee 2 lomittajaa. Lomittajat toki tekee tuon 14-16 tuntia kun niin on määrätty. Noissa tapauksissa lomitamme aina jonkun muunkin työosuutta. Ehdoton raja 12 tuntia/yrittäjä lakiin ja ehkä vähimmäistuntimäärä 4 tuntia /pv. Joskus oli tämänkaltainen ehdotus lakiin esillä mutta se jäi jonnekin.

Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
25. huhtikuuta 2020 kello 17.59.54

Hallintohenkilö kirjoitti:

Melan tekemät takaisinperinnät kuntatarkastusten yhteydessä paikallisyksiköiltä takautuvasti 5 vuodelta tilojen "liian pitkien" työaikojen vuoksi pakottavat lomatoimistot jatkuvasti kiristämään työaikoja. Mela päättää tarkastuksessa jälkikäteen, onko lomittaja ollut tilalla liian pitkää päivää ja kunnat joutuvat maksamaan Melalle useiden kymmenien tuhansien eurojen korvauksia. Etukäteen Melalta ei saa päätöstä onko tilan työaika Melan mielestä sopiva. Tämä on erittäin iso ongelma!

Melaa koskee myös hallintolaki, joten Mela on velvollinen neuvomaan. Lisäksi Mela on velvollinen antamaan ennakkoratkaisun siitä oikeuttaako jokin työajan ylitys altionkorvaukseen vai pitääkö se laskuttaa tilalta. Ennakko ratkaisua vain pitää vaatia kirjallisesti, jotta pyynnöstä on dokumentteja.

Lain mukaan ylin valvonta vastuu on STM:llä joten vaatikaa sitä kovistelemaan Melaa.

Näytä lisää vastauksia

Äitiys lomitus avasi silmiä

Profiilikuvan paikka

Pienen tytön isä
25. maaliskuuta 2020 kello 12.25.46

Lomituksen järjestäminen epäonnistu aika perusteellisesti kun viikon aikana käy kolme eri lomittajaa kahden-kolmen päivän jaksoissa. Se söi varmasti lomittajienkin mielenkiintoa ja se näky lopputuloksessa, lehmistä lähti utaretulehduksien takia teuraaksi 25% mutta teurastilit ei silti riittänyt siasavun maksamiseen. Maitotilejä tuli seuraavana vuonna myös 25% vähemmän. lomatoimistoo kiinnosti lähinnä tunnit ja että onko piha ja tiet hiekotettu, maitoauto pääsi kumminki kulkeen kokoajan. Lomittajien koulutuksessa on puutteita, lypsytaito olis aika tärkee. Siasavun aikaan jos joku lypsää miten sattuu niin lypsy ohjeet ei ole seuraavalle lomittajalle pätevät, samoin monen muunkin homman kans jos joku vähä oikasee niin seuraava tekee enemmän ja kaikki saa saman palkan. Rahan puute saattaa aiheuttaa turhautumista lomituksessa, ketään ei kiinnosta tehdä parastaan jos työ on epävarma ja kehno palkka.

Profiilikuvan paikka

Erkki
27. huhtikuuta 2020 kello 9.43.02

Jos kunnalla on noin huonoja lomittajia, siirry toki itsejärjestettyyn ja pidä lomittaja 9 kuukautta töissä yhteen menoon.


Eläinten ja ihmisten hoitajat

Profiilikuvan paikka

Katri Karkinen
25. maaliskuuta 2020 kello 14.48.03

Lainuudistus on opettavaista. Tässä kuitenkin hoidetaan eläimiä ja ihmisiäkin. Minua on jäänyt askarruttamaan maatalouslomittajien monimutkainen työsuhde. Palkka tulee yhtäältä, valvonta toisaalta, työnantaja kuka lienee ja tehtävät on lähellä tai kaukana. Kun kysyy isänniltä ja emänniltä, tärkein asia on hyvä lomittaja, johon voi luottaa. Aina ei ole helppo olla luottamuksen arvoinen, jos työsuhteen sopimukset on monimutkaiset.


Työntekijän vapaapäivän tekijä

Profiilikuvan paikka

Lypsäjä
25. maaliskuuta 2020 kello 18.42.04

Lomaoikeuden saisi ottaa pois sellaiselta tilalta jossa on työntekijä tekemässä päivittäisiä töitä. Näissä lomittaja tekee työntekijän vapaapäivät. Ei varmaankaan ole lomituksen tarkoitus tällainen?

Profiilikuvan paikka

epeli
5. toukokuuta 2020 kello 21.06.29

Yksinyrittäjä kirjoitti:

Höpöhöpö. Työntekijällä on työaika, viikottaiset vapaat ja lomat! Yrittäjä tekee ihan varmasti enemmän kuin tarpeeksi. Jos työntekijän avulla saa kohtuullistettua työaikaansa, niin ei se tientenkään saa olla lomista pois. Nythän näin on ja se on väärin se. Esimerkki todellisuudesta: Tilalla on yksi yrittäjä ja osa-aikainen työntekijä, joka on 3-4 pv/vk töissä, jolloin tekee 8 tunnin päivän ja yrittäjä tekee vähintään saman työntekijästä huolimatta. No lomahallinto on laskenut tilan työajaksi 11 tuntia, josta lomittaja tekee 8 tuntia. Ei työntekijä tule kymmenien kilometrien päästä tekemään loppua 3 tuntia, kyllä yrittäjä joutuu tekemään sen itse. Eli onko lomaa ollenkaan???

Aatteleppa ite?..

Näytä lisää vastauksia

työn vakuuttaminen

Profiilikuvan paikka

Katri Karkinen
26. maaliskuuta 2020 kello 9.34.51

Käsittääkseni on yhä niin, että maatalouslomitus on järjestelmänä samanlainen kuin mitä se on ollut 1970-luvulta asti. Silloin luotiin maatalouden sosiaaliturvaa ja sen osana myös lomitus. Maatalouden eläkevakuutus (ja työvakuutus) perustuu laskennalliseen työtuloon. On samantekevää, onko työ kotieläintyötä tai maanviljelystä. Eli oli saman tekevää, ajatko traktoria tai vaihdat siihen öljyjä tai ruokit kotieläimiä, työvakuutus lasketaan samalla tavalla. Jos olisi erilliset vakuutukset kotieläintyölle ja maanviljelijän työlle, vakuutuskassat ja laskentaperusteet olisivat erilaisia. Vai onko jo niin?

Profiilikuvan paikka

epeli
31. maaliskuuta 2020 kello 22.35.05

epeli kirjoitti:

Mutta oletko valmis hyväksymään seuraukset? Se lomittajan talous ei välttämättä sitä kestä. Vai oletko valmis hyväksymään sen että se pääsee "helpolla".

Tällä hetkellä viljelijät hyväksyy vain sen. Lomittaja kärsii henkisesti tai taloudellisesti, että viljelijä saa pitää lomaa. Kuulostaako kestävältä?

Näytä lisää vastauksia

eläintyömarkkina

Profiilikuvan paikka

Katri Karkinen
26. maaliskuuta 2020 kello 14.19.17

perhetiloilla ei usein ajatella, että työ olisi jotenkin markkina-asia. Mutta lomittajan näkökulmasta hän on yksi eläintyömarkkinan osapuoli. Lomittajan mahdollisuus keskustella työehdoista on erikoinen, joska neuvotteluosapuolia on paljon. Tietenkin on olemassa varsinaiset työsopimuksen allekirjoittajat, mutta myös tehtävien laatu ja sijainti kuuluvat työehtoihin. Miten työmarkkinoita säädellään? Työmarkkinaosapuolet voivat odottaa tukea julkiselta vallalta. Lomituslainsäädännössä voitaisi selkeyttää lomittajan asemaa työmarkkinoilla niin, ettei hän olisi vain yksi monista kuntasektorin silmukoista. Lomittaja tarvitsee parempaa työvakuutusta, jotta hänellä olisi selkeä kuva työn vastuista jamahdollisuus uralla etenemiseen.

Profiilikuvan paikka

”Kokenut konkari”
26. huhtikuuta 2020 kello 21.29.43

Katri Karkinen kirjoitti:

Lomittajien työnantajuus on hajallaan: karjanomistaja, kunta, Mela, lomitusyritykset ja valvojana sosiaali- ja terveysministeriö. Lomittajien työmarkkina-asema on heikko, ja se on entisestään heikentynyt kuntien lomitushallinnon keskittämisen seurauksena. Ketkä lopulta ovatkaan lomittajien neuvottelujen osapuolia, jos työehtoja haluttaisiin korjata. Heitä edustaa Maatalouslomittajat ry, joka neuvottelee Jytyn yhtenä jäsenenä julkisten alojen työehdoista.
Nyt on tarpeellista kääntää katse työntekijöihin. Eläintyön arvo nousee paremmalla palkalla, paremmin suunnitellulla työajalla, turvallisuuden ja eläkkeen nostamisella. Kun viimeinen muuttoaalto maaseudulta pyyhkii pois työikäiset, ei riitä pelkkä lomituslain sääntöjen viilaaminen.
Edellisen hallituksen aikaan sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti, ettei maatalouslomitusta saa yhtiöittää, ja nykyisen hallituksen aikana sopijapuolet halutaan säilyttää sellaisina kuin ne 1990-luvulla oli sovittu. Tosiasiassa yksityistäminen etenee, koska lomittajista on pulaa. Työvoimapulaan vastataan hyväksymällä kunnallisen palvelun ohitse lomitusyritykset.
Ja samaan aikaan lihan ja maidon markkinat kasvavat, mutta kaikki eläintyöntekijät eivät pääse osalliseksi tästä menestyksestä oli sitten kysymys karjanhoitajasta tai lomittajasta. Raha liikkuu ruokakaupan vähittäismyynnissä, muttei ulotu tuottavan työn tekijöihin. Turkistarhaajilla on nahkamyyntiin perustuva eläkekassa. Eikö ideaa voisi soveltaa maitoon ja lihaan? Vanhojen monimutkaisten lomitussääntöjen sijaan olisi tarpeen päästä selkeään ja vahvaan työmarkkinasopimukseen.

Kunnallisella maatalouslomittajalla on yksi ja ainoa työnantaja, kunta (paikallisyksikön kunta) tai muussa tapauksessa hän on yksityisen toimijan palveluksessa.

Näytä lisää vastauksia

Valvontaa itse järjestettyy lomitukseen.

Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
28. maaliskuuta 2020 kello 15.53.01

Tietojeni mukaan itse järjestettyä lomitusta ei valvota mitenkään.
Itse Järjestetyssä lomituksessa kukaan ei valvo, ettei lomituspalvelu yritys tai sen työntekijä tee kiellettyjä tehtäviä kilpailluilla aloilla, kuten peltotöitä, rakennustöitä, klapien sahausta tai vastaavaa, lumi ja hiekoitustöitä, lannan ajoa pelloille, koneiden ja laitteiden huoltoja, nautojen sorkkahoitoja jne.
Tämä on EU:n valtiontuki sääntöjen vastaista.

Itse järjestetyssä lomituksessa tulee kaikki lomituspäivät varata etukäteen vuosittain, jotta valvonta olisi mahdollista suunnitella ja toteuttaa. Valvonta MELAn vastuulle ja vähimmäismäärät valvonnalle ja riittävä rahoitus valvonnalle.

Profiilikuvan paikka

epeli
2. huhtikuuta 2020 kello 16.24.24

Lomittaja x voi kääntyä sen lomittajat ry: n toiminnanjohtajan puoleen. Miten ollut mahdollista ettei se venkula tätä olisi tiennyt? Sehän on ollut jopa Melan tiedotteissa. Itsejärjestetty on mainio ja joustava järjestelmä. Ei ole sidottu vain. Välttämättömiin töihin. Leipokoon vaikka rieskaa..


Täysaikasen lomittajan säännöllinen päivätyöaika alennetaan 7 tuntiin.

Profiilikuvan paikka

Pirppuli
30. maaliskuuta 2020 kello 11.36.14

Kun rahaa ei heru lisää alennetaan päivittäistä työaikaa 7 tuntiin täysaikasella lomittajalla.


Uuden lomituspalvelulain tulisi lisätä lomittajien työhyvinvointia ja vähentää työturvallisuusriskejä

Profiilikuvan paikka

@MarikaPuhakka
3. huhtikuuta 2020 kello 15.22.17

18.3 seminaarissa kiinnitin huomiota uudessa lomituspalvelulaissa suunniteltuun yhtäaikaisuusvelvoitteen rajan nostoon, eli nykyisestä 20 kotieläinyksiköstä raja nostettaisiin 30 yksikköön. Usein yrittäjien yhtäaikaisuusvelvoite (20 vuosilomapäivää pidettävä yhtä aikaa) tarkoittaa sitä, että yksi lomittaja hoitaa tuona aikana lomituksen. Yhtäaikaisuusvelvoite voidaan määrätä myös silloin kun lomittaja kykenee yksin tekemään päivittäiset kotieläinten hoitotyöt 9 tunnissa. Innokkaimmissa lomituksen paikallisyksiköissä tuota velvoitetta onkin jaeltu monelle tilalle. Kirjoituspöydän takaahan päätös on helppo ja nopea tehdä! Mutta me lomittajat tiedämme, miltä ihan oikeasti tuntuu navetoida yksin toista viikkoa 9 tuntia päivässä ja sen lisäksi istua vielä pari tuntia auton ratissa. Nuoret, kovakuntoiset ja -intoiset siitä toki selviävät parilla palauttavalla vapaalla ja univelan perinnällä, mutta palautuminen ei iän karttuessa ole enää yhtä nopeaa. Huomioitava seikka on myös se, että lomittajien keski-ikä lähentelee 50 vuotta.

Yhtäaikaisuusvelvoitteen nosto ei tule lisäämään lomittajien työhyvinvointia! 30 lehmän lypsämisessä yksin tai kaverin kanssa kaksin ei ajallisesti ole suurta eroa. Samaa tahtia lehmä antaa maitonsa, seisoipa takakäytävällä yksi tai viisi ukkoa! Merkittävä ero yksin tai kaksin lypsämisessä muodostuukin lypsäjälle aiheutuvasta rasituksesta. Minulla on melko tuoreessa lihasmuistissa lomituksen jälkeinen olotila yksin- ja kaksinlypsyn päätteeksi ja ero on valtava! Kaksinlypsyn jälkeen käytin vapaapäiväni kotitöihin yms, yksinlypsystä sai toipua pari päivää. Jos pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan, niin onhan se selvää, että parsinavetat jäävät historiaan eikä lomittajankaan työnkuvaan kuulu aamuin illoin kömpiä lehmien alla. Mutta edelleen ja vielä pitkään meillä riittää parsipaikkoja lomitettavaksi ja lypsytyön rasittavuus tulee näin ollen ottaa huomioon uutta lomituspalvelulakia rakennettaessa.

Yhtäaikaisuusvelvoitteen nosto ei myöskään tule lisäämään työturvallisuutta, mikäli se tarkoittaa myös yksintyöskentelyn lisääntymistä. Tuotantoeläinten kanssa touhuaminen jo itsessään on erittäin riskialtis ala. Muihin kunnan työntekijäryhmiin verrattaessa lomittajat vievät vuodesta toiseen voiton sairaslomatilastoissa. On työtapaturmia ja kaikenlaista pitkäaikaista kremppaa. Samaan aikaan eläkeikää pitäisi nostaa. Aika toimimaton yhtälö!

Jotta meillä jatkossakin olisi riittävä määrä hyvinvoivia, motivoituneita lomittajia, lomituspalvelulakia tulisi uudistaa suuntaan, joka vähentää yksintyöskentelyä ja lisää työturvallisuutta.

Terveyttä ja hyvää vointia näin korona-kevään keskellä!
Toivottelee,
Marika Puhakka
Maatalouslomittajat ry:n varapuheenjohtaja

Profiilikuvan paikka

Epeli
8. huhtikuuta 2020 kello 10.26.17

Harmi kun näyttää tuolle..lomittaja x ryhmälle roti löytyvän. Työnantajiltaan. Kun oltaisiin menty siihen että Mela rahoitti tämän lomittajien osa- aikaistamisen. Takasi kunnille sen. Kaikki mitä eivät saa vakuutusyhtiöltä. Jos häviävät mahdolliset käräjät. Mela maksaa. Näin kävi. Siinä sitä olisi lomittaja x ryhmällä ollut selvitettävä..luisteltavaa..solvattavaa. kuitenkin tämä lomittajat ryn: n toiminnanjohtaja olisi ollut hämmästyksen vallassa. Ei ole kuullutkaan moisesta.

Näytä lisää vastauksia

Umpihankeen menee

Profiilikuvan paikka

epeli
5. huhtikuuta 2020 kello 7.45.53

Et usko tuota selitystä itsekkään. Lomittajat vastuussa..


Yhdenvertaisuus lomituksessa

Profiilikuvan paikka

PlM/Jyty Honkajoki Janita Vanne
8. huhtikuuta 2020 kello 18.24.43

Niin kivaa ja kaunista, jopa helppoakin?, kun olisi ajatus siitä, että me jatkaisimme lomitusta entisellä mallilla tutuissa ja turvallisissa ympäristöissämme, kuntien alla, ei mielestäni ole enää mahdollista!

Käsittääkseni kvtessi sanoo valtakunnallisesti, että samasta työstä tulee saada sama palkka, ihan meille kaikille kunnasta/maakunnasta tai yksikön rajoista riippumatta?... Joten oletan, että se on edes tavoitteemme?

Tva ja sen mukainen palkkaus lomituksessa, (navetoinnissa, tai mitä se ikinä tänä päivänä tarkoittaakaan) noin niinkuin valtakunnallisesti tulee aikuisten oikeesti yhtenäistää!!!!

Lomittaja on lomittaja kuntarajoista riippumatta!
Samaa alku tuotanto ryhmää ollaan ihan jokainen
käsien ja tissin pesijöinä!

Iso kiitos kyselystä terv.
Plm jyty/maatalomittajat lm Honkajoki
Janita Vanne


STM:n kommentteja kootusti keskustelussa tähän asti tulleisiin teemoihin:

Profiilikuvan paikka

@MikkoR
9. huhtikuuta 2020 kello 14.51.33


1) Kuntien paikallisyksiköiden toimivuutta koskevat huomiot ovat hyviä ja niistä mielellämme otamme lisää kommentteja. Samoin konkreettisia ideoita siihen, miten paikallisyksiöiden toimivuutta voitaisiin parantaa.


2) Kuntien toimiessa lomittajien työnantajina, työehdot tulevat KVTESin mukaisesti. Toisenlainen organisointi voisi olla tähänkin ratkaisu. Mitä ajatuksia ja ideoita tämä teissä herättää?


3) Lomittajien työajasta: tilan kokonaistyöajan määräytymiseen ja lomittajan työajan määräy-tymiseen ollaan miettimässä ratkaisuja. Otamme mielellämme vastaan tähän liittyviä ideoita ja ajatuksia. Yhtenä vaihtoehtona työpöydällä on, että tähän voitaisiin palata erikseen. Miten nämä kannattaisi määritellä?


4) Hevosten osalta tosiaan EU-säädökset edellyttävät, että lomituksen piirissä olisi vain alkutuotanto, koska lomitus kuuluu valtiontukisääntelyn piiriin, kuten keskustelussa on oikeasti todettu.

18.3. seminaariesityksessä aiheesta oli mainittu seuraavasti:
”Ravi- ja ratsuhevosia ei voisi enää jatkossa hoitaa lomituspalveluilla.
Ehdotuksen tausta on EU:n valtiontukisäännöissä. Ravi- ja ratsuhevoset eivät kuulu maatalouden ”alkutuotannon” piiriin.
Maatalouden alkutuotannolla tarkoitetaan maaperän ja kotieläintuotannon tuotteiden (muun muassa elävät eläimet sekä liha ja syötävät eläimen osat) tuotantoa toteuttamatta muita näi-den tuotteiden luonnetta muuttavia toimia.
Maatalouden alkutuotanto tarkoittaa siten käytännössä vain ruoaksi tai tuotteiksi kasvatettavien eläinten tuotantoa.”

5) Kaikki kotieläinyrittäjät eivät ole MYEL-vakuutuksen piirissä, uudistuksella parantaa kotieläintuottajien yhdenvertaisuutta. Eläkevakuutus on aina pakollinen, mutta hieman eri asia.Tässä vielä linkki editoituun Lomitus-seminaariin:

Tallenteet pitää ladata tuolta Dropboxista, sillä jos niitä katsoo suoraan käyttäen tuota dropboxin esikatselutoimintoa, on laatu huonompi ja katsottavissa on vain pätkistä tunti.

https://www.dropbox.com/sh/dn71oy6rod7wqwz/AABKgS-LxZ0b_8FK15kHPUBOa?dl=0

Muistutamme vielä lopuksi, että keskustelussa tulisi käyttää kunnioittavaa ja asiallista kieltä.

Profiilikuvan paikka

Kehittyvä yrittäjä
7. toukokuuta 2020 kello 17.11.26

"Mielenkiintoista on, että yrittäjä hahmottaa, että tilan työntekijällä on työajat ja lomat.
Kuitenkaan yrittäjä ei hahmota, että myös lomittajilla on ne työajat ja lomat"


Kyllähän tähän nyt hiukan kaivataan ajattelutavan muutosta kaikilta osapuolilta. Tilan työntekijät ja yrittäjät joutuu turhan usein paikkaamaan saamatonta, peruttua yms. lomituspalvelua työkyvyttömänäkin ,vaikka siihen on lainsäädännöllinen oikeus jopa EU:n viljelijätukien täydentävissä ehdoissa. Osa-aikainenkin yrittäjä tekee monesti hyvinkin keskim. 8 h työpäivää tilalla yrityksen johtaminen kokonaisuudessaan mukaan lukien. Sekin vaatii monesti kellosta niitä tunteja ja varsinkin laadukasta vapaa-aikaa, jos sitä nyt siihen vuorokausi rytmiin sattuu mahtumaan. Suomen maatalous kehittyy entistä huimempaa vauhtia ja kyllähän kaikkien sidosryhmien täytyy pysyä perässä yrittäjyyttä tukevana. Pelikenttä on globaali ja tasoitusta ei kannata antaa liikaa muille tuottajamaille. Muutenhan ne menee ohi oikealta ja vasemmalta. Paljon aukoo silmiä kun tekee opintomatkoja ja tilakäyntejä ulkomaille.

Näytä lisää vastauksia
Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
11. huhtikuuta 2020 kello 16.41.45

Voitko kertoa mihin kohtaan haluat selvennystä?


Ratkaisuehdotuksia

Profiilikuvan paikka

kunnanelätti
14. huhtikuuta 2020 kello 10.09.06

Kohta 1 Ei paikallisyksiköiden yhdistäminen aina suuremmiksi poista niitä ongelmia,ehkä muuttaa kuitenkin muotoa.Pitäisi alalle saada ammattiaitoinen osaava henkilöstö joka sitoutuuu työhön.
Olen huomannut miten erilailla eri yksiköissä tulkitaan esim KVTES vaikka se suht selkeä onkin.
Tässä myös kunnan palkanlaskijat tärkeässä roolissa.

Kohta 2 KVTES vai joku muu
Ei KVTES sinällään huono ole kunhan pyyhäistään tuo lomittajien etuja alentava lomittajaliite pois.(Esim .alle 4h työvuorot sallittuja ja kaksi-,jopa kolmeosainen työpäivä)
Tämähän varmaan poistuisi sovellettavaa työehtosopimusta vaihtamalla.

Kohta 3 Lomittajan työajan määräytyminen

Lähdetään siitä että kun työhön on sidonnainen niin palkkaakin tulee saada.Näinhän on poliisilla palomiehillä ja monella monella muulla ammattiryhmällä.
Palkka on se mikä sopimuksilla on kulloinkin neuvoteltu ja sillä sitten toimeentulon saa.
Jää taas sen ammattitaitoisen henkilöstön tehtäväksi että työt tehdään tehokkaasti,taloudellisesti ja työturvallisuutta noudattaen.Tilojen välisiä eroja tulee sallia,olosuhteet kun on niin erimoiset.
Lomitustyössä kun on vaikea tehdä toista työtä rinnalla kun työajat ,-matkat ,ja työjaksot
vaihtelevat.Palkka tulee saada yhdeltä luukulta jos tämä homma voisi jatkua.
Myönnettäkköön lomat yrittäjille sitten vaikka tunteina ja ne kuluu senmukaan miten lomittaja
missäkin tilanteessa töistä selviytyy.Taataan vaan että työtä (tai työssäsidokissa oloaikaa) kertyy senverran että palkka toimeentuloon säilyy.
Uskoisin että näin lomittajaksi aktivoituisi nuoriakin alalle,ja viitsisi edes ehdottaa että
maatalouslomittajan ammattikin on hyvä vaihtoehto muiden rinnalla.
ja kulloisetkin olosuhteet huomioiden t

Profiilikuvan paikka

epeli
14. huhtikuuta 2020 kello 14.32.58

Näin on. Ei se yksikköjen suurentaminen auta. Eikä se ..pakko..pakko ihannointi. Mahdoton tehtävä. Suuressa yksikössä lomittajat ja tilat olisivat samalla alueella.

On ihan selvää. Yksiköstä kiinni, miten TES: a tulkitaan. Ja miten palkat maksetaan. Jos siellä on päässyt pesitymään sellainen "kurittaja" rinki, jossa mukana myös palkanlaskenta. Homma on 50- luvun tasoa. Eikä siinä silloin mitkään perusteet auta. Rinki saatava hajalle.

KVTES käytetty lähinnä mahdollistamaan MTK:n toimihenkilöiden ja vaikuttajien omia tavoitteita Melan kautta. Vai onko jokin muu parempi syy saada lomitusrahat kentältä, eli lomittajalta pois?Rojekteja on riittänyt.

Ei poliisillekkaan makseta siitä, miten pamppu viuhuu . Siitä että ovat olemassa tietyy tarkoitusta varten. Päivät vaihtelee. Olisihan se näky. " Asiakkaat" päättää mitä poliisi siltä työrupeamalta saa. Ei pitäisi olla vaikeaa ymmärtää lomittajienkaan kohdalla. Tilat on erillaisia.

Joten. Jos ei lomittajien asemaa saada kuntoon. Ei ole lomitusta. Eikä siihen tarvita edes EU:a. Se tehdään ihan kotimaisin voimin.


Tulevaisuus

Profiilikuvan paikka

Kaiken nähnyt
18. huhtikuuta 2020 kello 11.19.17

Onpa tullut katseltua tätä lomitushommaa jo neljättäkymmentä vuotta. Kroppa ja henkinen kestävyys on ollut lujilla, kun aina on pitänyt tehdä kahden ihmisen työt. Vielä nykyäänkin on paikkoja, joissa molemmat yrittäjät poistuvat paikalta olipa kyseessä vuosiloma tai sijaisapu. Lomatoimistossa istuu täysin munatonta porukkaa, joita asia ei vois vähempää kiinnostaa. Nykyään on isoja robottitiloja, joissa työaika voi olla esim: kahdeksan tuntia, mutta talonväki käy pyörähtään navetalla ehkä jopa parituntia päivässä ja loput tekee lomittaja. Paineet on kovat, kun karjat on isoja ja aina sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ei ole ihme, ettei alalle saada nuoria tekijöitä, kun palkka ja työolot on heikot ja siihen päälle vielä saa kuulla isäntien vittuilut.


Mitäpä jos....

Profiilikuvan paikka

Maalaisjärki
19. huhtikuuta 2020 kello 20.07.25

Ihan alkuun se 5000km rajapyykki pois, tai toki saa pysyä jos kilometrikorvaus suurenee tuon matkan ajettuaan, naurettava pykälä!!

KAIKKI ajetut kilometrit verottomana käteen.

Työmatkat työaikaan.

Mikä tässä on niin vaikeaa, rahaa tää kaikki on vaan mutta mahdollistaa ja motivoi paremmin ihmisiä pysymään alalla, jos vaikka nuoretkin ja vähemmän nuoret innostuisi, mene ja tiedä.


Profiilikuvan paikka

epeli
5. toukokuuta 2020 kello 20.23.00

Tarttis tehälkin sen eteen..eli edes ehdottaa ..


Perheenjäsen lomittaa

Profiilikuvan paikka

Sailor
21. huhtikuuta 2020 kello 13.23.39

Perheenjäsen, jolla koulutus, PITÄÄ SAADA LOMITTAA KOTITILALLAAN!

Profiilikuvan paikka

epeli
22. huhtikuuta 2020 kello 8.32.02

Kuka muka estää?..elä kuitenkaan vaadi yhteiskuntaa palkkaa maksamaan.


Lomittajan tuntipalkka

Profiilikuvan paikka

Tilallinen
21. huhtikuuta 2020 kello 14.05.56

Työaika lomituksessa 8h. Lomittaja tekee hommat pikaisesti 6h . Ja häipyy paikalta. Mikä muu ryhmä saa 6h työstä 8h. Laitoin yhden hääräjän haravoimaan 2 h. Koska oli työaikaa jäljellä. Helv huuto.

Profiilikuvan paikka

epeli on
25. huhtikuuta 2020 kello 19.48.26

epeli kirjoitti:

Se tässä onkin ongelma. Ei huomata että se lomittaja on kiinni työssä minimissään 14 h/ päivä. Nytkin ajan lähes 350 km/ pvä. Vain yksi reissu korvataan. Juu..juu..voisi majoittua, mutta kun ei ole mahdollisuutta. Lähen liikkeelle klo 5 aamulla. Illalla takasi klo21. Juu..juu..ammatinvalinta kysymys. Mitä se viljelijää auttaisi?..

Juu..nyt vakuutus kattaa vain sen välttämättömän työn. Kunnalliselle lomittajalle. Itse järjestetyllä tai yritys lomittajalle se kattaa vaikka rieskan paiston . Aika reilua? Kumpi se kusipää?

Näytä lisää vastauksia

Työnantajamalli

Profiilikuvan paikka

Työssä uupunut
22. huhtikuuta 2020 kello 10.12.49

Olen tehnyt maatalouslomituksia jo yli 20 vuotta ja jatkuvan muutoksen ja työn raskauden takia olin lähellä uupumista vuosi sitten. Erityisesti työssä kuormittaa mielestäni se, että lomittaja ei juurikaan voi vaikuttaa työhönsä, työaikoihinsa eikä vapaa päiviinsä. Työmatkoineen työpäivät venyvät kohtuuttomankin pitkiksi ja lepoajat jäävät lyhyemmiksi, kuin laissa säädelty 11 tuntia. Olosuhteet tiloilla ovat vaihtelevat ja lähes joka tilalla lomittaja hoitaa enemmän, kuin vain yhden ihmisen työpanoksen.
Oman jaksamiseni vuoksi vähensin työaikaani ja teen tällä hetkellä osa-aikaisena myös henkilökohtaisen avustajan hommia. Ja olenkin miettinyt olisiko se työnantajamalli sopiva myös lomitusten järjestämiseen? Eli tilalliset itse toimisivat työnantajina ja tekisivät työsopimukset suoraan lomittajien kanssa. Lomahallinto myöntäisi tilalle kuukausittain käytettävät tunnit ja hoitaisi palkanmaksun ja toimisi apuna sopimusasioissa.


Vuorotteluvapaa

Profiilikuvan paikka

Yli 20v lomittajana
22. huhtikuuta 2020 kello 10.35.04

Ei tässä ammatissa pääse vuorotteluvapaalle,minunkin tilalle pitäisi löytää 18-25 vuotias lypsytaitoinen tai 64 vuotias.Eihän tähän työhön ole muutenkaan tekijöitä,niin sitten tuo ikä rajoite.Eikä voida oppi sopimuksella kouluttaa porukkaa.Minäkin olisin voinut vaikka pari kuukautta roikottaa pienellä palkalla oppillasta/nuorta niillä tiloilla,jossa pääsääntöisesti käyn ja varmasti olisi ne minun hommat oppinut ja olisi siitä siirtynyt sitten tekemään sitä puolta vuotta vuorotteluvapaata ja toivottavasti jäänyt sitten alalle.Katsotaan miten nyt sitten jaksaa eteenpäin.....

Profiilikuvan paikka

Pave
27. huhtikuuta 2020 kello 9.48.27

Vuorotteluvapaalle jäävän henkilön tilalle ei tarvitse palkata sijaista juuri niihin lomittajan tehtäviin, riittä että palkataan kuntaan.

Näytä lisää vastauksia

6 miljoonan lisärahoitus ei riitä.

Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
26. huhtikuuta 2020 kello 6.24.13

Suunniteltu 6 miljoonan lisärahoitus ei riitä lomitusjärjestelmän valuvikojen korjauksiin.

Edelliset hallitukset ovat kurittaneet lomitusjärjestelmää niin pahastI säästötavoitteillaan, että 6 miljoonan rahoitus ei riitä.

Pahin kaikista 2000 luvun hallituksista oli Sipilän johtama Keskusta hallitus.


Mela pois sotkemasta lomitusjärjestelmää.

Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
26. huhtikuuta 2020 kello 6.32.55

Uudistuksen 2. vaiheen yhteydessä ei pidä sotkea Melaa enään mihinkään lomitusjärjestelmän vaiheeseen.

Melan ohjaus ja asiantuntijuus lomitusten yhteydessä on elänyt jo aikansa ja se on syytä haudata 14 sylen syvyyteen.

Profiilikuvan paikka

epeli
5. toukokuuta 2020 kello 8.18.57

Oho!..onko joku tämän lomittaja x ryhmän työnantajista herännyt todellisuuteen?.


Parannus ehdotuksia

Profiilikuvan paikka

Luottamusmiehena 20 vuotta
26. huhtikuuta 2020 kello 13.13.58

Ensinnäkin tämä 5000km raja on muinaisjäänne viime vuosituhannelta.Tosin se ei paljon lomittajan tilipussissa näy mut kuitenkin.Työssäkäynti alueet niin lomituksessa kuin muissakin ammateissa on laajentuneet,tämä pitäisi muistaa.Tiedän et ei ole neuvottelu kysymys se vaatisi valtiovallalta toimenpiteitä.Mutta jos työajoja alkaa olla lomituksessa jopa 60000km vuodessa alkaa se tämä 5 senttiäkin näkyä jossain.
Toisena epäkohtana lomituksessa on työmatkat omalla ajalla.Ei ole toista ammattiryhmää kunta puolella joka ajaa omalla ajallaan työpaikalle,jopa tunnin suuntaansa siis 4 tuntia päivässä.Korjatkoon joku jos olen väärässä.Yksityisellä puolellahan tämä on ihan "normaalia"käytäntöä,esim.konehommissa.Tässä olisi hyvä lääke osa-aikaisuuteen,jos matkat olisi työaikaa.
Ei nykyisillä ehdoilla saada uusia lomittajia alalle,kuin käymään.Ei 6-6,5 tunnin sopimuksilla ja palkoilla mahda edes talolainaa pankeista saada?
Hallinnon koulutukseen tulisi myös panostaa.
On käsittämätöntä,että juuri uusitussa työlainsäädännössä,nimen omaan sanotaan,että 11 tunnin lepoaika koskee myös maatalouslomittajia,ei näy koskevan kun työlistoja lukee.Sittenhän se koskee jos mainitsee listan laatijalle,mut ei tarvi sen jälkeen varmaan kys.tilalle mennä?"Päivittäin välttämättömät karjanhoitotyöt"

Profiilikuvan paikka

Lampuri
26. huhtikuuta 2020 kello 13.15.42

Vuosiloma-ajat pyrimme aina järjestämään niin, että ei olisi mitään rutiinista poikkevaa, esim. karitsointeja, tuotostarkkailun punnituksia, kerintää ym. Näiltä osin "vakiotyöaika" lienee toimiva järjestely (tosin siinäkin täällä Lumi-Suomessa lumentulo voi aiheuttaa ylimääräistä työtä, kun esim. paalien luo päästäkseen saattaa joutua tekemään lumitöitä...).

Mutta äkillinen sijaisapu (sairastuminen, työtapaturma) tai äitiys/vanhempainvapaa pitäisi kyllä joustaa enemmän, koska silloin työpäivälle tulee mittaa yllättävänkin paljon. Nuo työt, joita ei normilomitusajalle varata (eikä näin lasketa normilomituspäivän mittaan) joutuu kuitenkin tekemään. Aika hiuksianostattavia tarinoita on kuullut, jossa nimenomaan näinä aikoina on syntynyt merkittävää vahinkoa, koska työaika ei jousta. Tällaisen jouston pitäisi olla mahdollista, ainakin niin, että asiasta on lomitus/työsuunnitelmassa mainittu.


Lomanettiin haetut loma-ajat näkösälle!!!

Profiilikuvan paikka

Lampuri
26. huhtikuuta 2020 kello 13.25.35

JOS ei ole huomannut kirjoittaa johonkin pysyvään paikkaan varaamiaan vuosiloma-aikoja, niin nykyisessä lomitusnetissä tekemiään "tilauksia" ei saa mistään näkösälle. Aivan käsittämätön juttu - varasin viikon syksylle (tein siis melkein vuosi ennen tarvetta jo varauksen) ja nyt olisi painetta muutamalla päivällä siirtää lomaa. Mistään ei näe, mitä olen varannut, puhumattakaan, että sitä voisi muuttaa itse. Ei varmaan olisi tietoteknisesti kovin vaikeaa saada näitä näkösälle. Samalla voisi olla joku merkintä, onko tämä varaus "alustava" eli työvuorolistoja ei ole vielä tehty, vai jo sitova, eli että työvuorolistat on valmiina ja ei voi enää muuttaa.

Profiilikuvan paikka

@teijai
28. huhtikuuta 2020 kello 9.12.25

Hei! Kiitos palautteesta koskien Lomitusnet-palvelua. Lomitusnetin kehittämistä koskeva palaute on siirretty Melan käsiteltäväksi.


Osa-aikaisuus

Profiilikuvan paikka

Lomittaja
27. huhtikuuta 2020 kello 9.53.38

Tämä osa-aikaisuus pitää ratkaista lomituspalvelulakia muuttamalla, lomituspalvelulaki määrittelee lomittajan tehtävät ja siitä syntyy työaika. Valvontaan pitää varata tietty prosenttimäärä joka päivä työaikaa.
Lomitustyö on 100% tehokasta työaikaa, ei istumaan kerkee välillä, menet tukka putkella kokoajan.


Koulutukset sijaisavun piiriin

Profiilikuvan paikka

Yksin työskentelevä
27. huhtikuuta 2020 kello 21.17.47

Kyllä meillä tuottajillakin pitäisi olla mahdollisuus alan koulutukseen! 26 vl päivää ei riitä mihinkään! Tuettua maksullista voisi olla 200 tuntia tai enemmänkin

Profiilikuvan paikka

Sipriina
5. toukokuuta 2020 kello 16.33.12

Moni ei tänä päivänä edes tiedä, mitä tarkoittaa tuettu maksullinen lomitus. Tähän pitäisi kyllä kunnan lomahallinnon panostaa, että näistä kerrottaisiin yrittäjille, mitä kaikkia lomitusmuotoja on olemassa ja miten he voisivat niitä hyödyntää. Tuon 120h sijaan voisi kyllä olla vaikka se 200h ja niin, että yrittäjät voisivat käyttää sitä vaikka juuri niihin koulutuspäiviin.

Näytä lisää vastauksia

Lomituksesta

Profiilikuvan paikka

Twitteristä sami Koivuniemi (teijai siirsi tänne)
28. huhtikuuta 2020 kello 14.45.44

Lomittajille täysityöaika mihin kuuluu toine työmatka.. ja lomapäivät tilakohtasiksi. Isoilla tiloilla usein työntekijä..nii pääsevät vapaammi menemään. Pienemmissä usein vaan yks lomitettava


Lomituspalvelut

Profiilikuvan paikka

Lypsäjä
28. huhtikuuta 2020 kello 18.02.24

Lomittajien ammattitaito vaihtelee suuresti. Toiset lomittajat ovat sellaisia että pystyvät menemään navettaan kuin navettaan tuosta vaan. On rohkeutta mennä ja näyttää taitonsa, silloin talonväellä turvallinen olo olla poissa askareilta. Toiset lomittajat taas niin taidottomia, ettei silloin uskalla oikein postilaatikkoo kauemmaksi lähtee, ettei jo soiteta perään.
Ymmärrän kyllä että lomittajille on kova sana kun työmatkat kasvaa, se lisää helposti päivän pituutta.
Mutta ainakin suurimpana ongelmana alueellamme on toimiston väki. Siellä ei puhalleta yhteiseen hiileen, ei olla yhteistyöhaluisia keskenään tai lomittajien tai yrittäjien kanssa. Eri vastaavien välillä on suuria eroja. Toiselta vastaavalta tingattu uutta lomittajaa tutustumaan tilaan ja töihin, kun vanhat lomittajat eläköityneet tai vaihtaneet työpaikkaa. Ensimmäinen vastaava suuttui kun kysyin asiaa mutta toinen otto asiakseen ja niin taloon saatiin uusi lomittaja. Myös yrittäjien tasa-arvoinen kohtelu on yärkeää. Jos täytyy jonkun yrittäjän lomaa lyhentää, niin se ei voi olla aina sama tila. Eikä se ole hyvä tilanne jos lomitusvastaava suosii toista tilaa joka sattuu olemaan vastaavan ystäviä.
Vuosilomapäiviä on minun mielestä riittävästi. Sekä 120h on hyvä palvelu. Sairauslomien toimivuus on aina hankala, koska monesti asia tulee eteen nopeesti, ja sitä lomittajaa ei ole saatavilla. Mutta äitiyslomitukset eivät pitäisi olla ongelma, ne kun on tiedossa hyvissä ajoin. Lisäksi olisi hienoa jos lomituksen piiriin saisi takaisin sen koulutus lomituksen, eli jos yrittäjä menee kurssille tms. niin lomittahan saisi edukkaammin kun täysin maksullisena.
Eli tässä täytyy kaikkien osapuolten olla samalla puolen, niin yrittäjien, lomittajien kuin toimistonväen kanssa. Yhteistyöllä tämä saadaan toimimaan.


lomitus pois harrastajilta

Profiilikuvan paikka

yrittäjä
1. toukokuuta 2020 kello 8.35.06

Miten ihmeessä 6 lehmällä saa lomituksen. Kotitarvelehmiä mitä valtio tukee. Ei ole todellista. Eihän tämän tarkoitus ole tukea harratustoimintaa milläin eläinsektorilla


Lomitus

Profiilikuvan paikka

Lomittaja
2. toukokuuta 2020 kello 9.01.26

Samaa mieltä, mela joutaa kokonaan pois ,eikös sen pitänyt eu.nkin mielestä olla jäävi vetovastuuseen!? Liikaa byrokratiaa vetämässä välistä rahoja, lomittajat työllistävät enemmän viranomaisia kuin yrittäjät niinkään lomittajia nykyisin! Osa- aikaisuus täysin keinotekoinen tapa vähentää lomittajien palkkaa. Mitähän muuta työtä voisit ottaa vastaan " osa-aika " työsi ohessa? Lomittajat myös itse syyllisiä tilanteeseen, koska suostuneet itse osa-aikaistamaan itsensä, jos olisi homma jätetty työnantajan kontolle olisi liitto järjestäytyneille maksanut pidätetyn summan. Tosin liitollakin peiliin katsomisen paikka lomittajien etujen ajamisessa. Onkohan liian tunnollista ja kilttiä porukkaa alalla, että tätä raskasta työtä jaksaa, kysyy yksi 34 vuotta alalla ollut karjakko? Olisko vihdoin tullut aika alkaa arvostamaan itse itseämme, ennenkuin nämä hommat kokonaan päättyvät, sillä ei meitä kukaan muukaan arvosta, jos ei me itse?


Lomitus

Profiilikuvan paikka

Lomittaja
2. toukokuuta 2020 kello 12.46.34

Lisäksi nyt lomitettavien tilojen rajusti vähentyessä on lomittajien pudotuspelit käynnissä lomautusten ja irtisanomisten muodossa. Kentällä porukka on töiden menettämisen pelossa keskenään eripuraista, mikä taas pelaa työnantajan pussiin, kun päinvastoin pitäsi puhaltaa yhteen hiileen. Enää ei taida riittää, että vaan yrität tehdä työsi hyvin ja keskityt vaan omiin töihisi, valitettavasti.


Eläintautiriskit on lomituksia järjestettäessä otettava vakavasti

Profiilikuvan paikka

Nauta- ja sikaeläinlääkäri
3. toukokuuta 2020 kello 14.47.34

Tuotantoeläinpraktikkona ja myös neuvonta- ja tautisaneeraustyötä tekevänä eläinlääkärinä saan toistuvasti kuulla nauta- ja sikatilallisilta kertomuksia siitä, että eläintautiriskejä ei lomitusten järjestelyssä ja itse lomitustyössä oteta vakavasti, vaan muut arvot ajavat niiden edelle. Afrikkalainen sikarutto (ASF) ei ole leikin asia ja laskennallisesti on ensimmäisen ASF -tapauksen laskettu aiheuttavan suomalaiselle sikaelinkeinolle 100 miljoonan euron tappiot. Ensimmäisen tautitapaustilan saneeraus (siis eläinten lopetus ja tuotantotilojen puhdistus ja desinfiointi) on pikkujuttu verrattuna siihen markkinashokkiin, jonka tuo tapaus aiheuttaa ja esim. sianlihan vienti Kiinaan on sen jälkeen muisto vain.

Tästä huolimatta eivät Suomenlahden eteläpuolelta tulevat lomittajat noudata kotimaissaan käydessään Eläinten terveys ETT ry:n ohjeistamaa 48 tunnin sääntöä siitä, että vähintään tuo aika pitäisi olla kulunut käynnistä ulkomaisella kotieläintilalla tai mieluummin maahan tulosta, ennen kuin mennään Suomessa kotieläintilalle. Tuona aikana myös vaihdetaan kaikki vaatteet ja laitetaan ne pesuun, desinfioidaan jalkineet ja käydään saunassa. Useinkin tullaan periaatteella "illalla satamassa ja aamulla navetassa/sikalassa" sekä tuodaan vielä tuliaisina liha- tai maitotuotteita evääksi sikalan tai navetan jääkaappiin. Nämä ovat toki kärjistettyä ja yksittäistapauksia, mutta näin on tapahtunut, eikä tuohon ASF -tautitapaukseen tarvita kuin se yksi sikojen ulottuville päätyvä ASF -virusta sisältävä makkaranpala. Afrikkalainen sikarutto ei ole sen enempää Baltian maista, Puolasta kuin Ukrainastakaan kadonnut minnekään, vaikka siitä ei enää uutisissa näinä Koronavirusepodemian aikona puhutakaan.

Kun tuosta toimintavavasta sitten antaa palautetta lomituspalvelulle, saa vastaukseksi voivottelua, vähättelyä ja ylimielistäkin käytöstä. Mikään laki ei kuulemma tätä estä. Juu, ei estäkään, mutta järjen pitäisi estää. Sitä paitsi tuottajat ovat teurastamon tai meijerin kanssa tekemissään tuotantosopimuksissa sitoutuneet noudattamaan ETT:n ohjeita, joihin myös tuo edellä mainittu 48 tunnin sääntö kuuluu. Lajinsa huipputapaus taisi olla lomittaja, joka olisi Välimeren maista lomamatkalta palattuaan pitänyt koronakaranteenia "noo, muutaman päivä", kun se jo tuossa vaiheessa viime maaliskuuta oli muille ulkomailta riskialueilta palaaville kaksi viikkoa. Tässä tapauksessa oli siis pelko ao. yrittäjien itsensä sairastumisesta, ei eläinten.

Vastakohdaksi edelliselle on sitten jokusen kerran käynyt niikin, että salmonellatartunnan takia rajoittavien määräyksien alle joutunut tila ei tahdo saada lomittajaa sitten millään, vaikka "salmonellaleiman" alla olevat yrittäjäparat olisivat kovasti esim. sijaisavun tarpeessa. Salmonella ei ole mikään hyppykuppa, vaan se tarttuu suun kautta ja tartunnalta välttyy, kun ei laita kakkaa suuhun sekä huolehtii suojautumisesta ja hyvästä käsihygienista. Asiat voidaan hoitaa ja tautiriskit hallita, kunhan ne tiedetään ja pohditaan etukäteen. Suhtautumisessa lomitukseen salmonellatiloilla tuntuu olevan alueellisia eroja; Pohjanmaalla on tätä tautia ollut ennekin ja asiat hoituvat ("business as usual"), Itä-Suomessa päästiin pitkän väännön jälkeen tilanteeseen, että lomituksen edellytyksenä oli viiden päivän karanteeni ja salmonellatutkimus myös lomittajalta työjakson päätyttyä. Tarkoitti siis kahta vapaapäivää ja kolmea palkallista "työpäivää" kotosalla (tai missä hommissa lieneekään?) tilan eli tässä tapauksessa toki tilan salmonellavakuutuksen piikkin.

Oma lukunsa ovat sitten ne tilanteet, joissa lomittajat joutuvat käymään vaikkapa kahdella tilalla samana työpäivänä, jotta päivän tunnit tulisivat edes jotenkuten täyteen. Jos tällöin on jommalla kummalla tilalla vaikkapa pälvisilsaa tai virusripulia, on hyvät mahdollisuudet levittää se myös toiselle tilalle, jos tautisuojauksesta ei huoledita asianmukaisesti tai jos asia ei ole tiedossa. Ensiarvoisen tärkeää olisikin, että yrittäjät kertoisivat tilanteesta etukäteen, jolloin "terve" tila voidaan laittaa päivän työjärjestyksessä ensimmäiseksi ja huolehtia tautisuojauksesta. ETT:n nettisivuilta löytyy ohjeet tätä tilannetta varten ja niitä on tiettävästi toimitettu tiedoksi myös lomatoimistoihin.

Toivon, että edellä esille otetut näkökohdat otettaisiin huomioon lomituspalvelulakia uudistettaessa ja ylipäätään tuotantoeläntilojen lomituksia järjestettäessä. Ymmärrän hyvin, että tämä on kokonaisuutena ottaen vaikea yhtälö, mutta uskoisin kuitenkin hyvällä yhteistyöllä ja nykyistä paremmalla tiedonkululla päästävän parempaan lopputulokseen. Käsitykseni mukaan sekä lomituspalveluiden järjestäjät että itse lomittajat ovat palveluammatissa kotieläinalan yrittäjiin nähden, jotka siis loppu viimeksi ovat heidän työnantajiaan. Tautitapauksen sattuessa on vahingon suurin kärsijä aina kotieläinalan yrittäjän itse. Jos ei ole sika- tai nautatiloja, ei tarvita lomittajia tai lomatoimistojakaan.

Tämä siis nimimerkillä, mutta näkemysteni tueksi kuitenkin, että allekirjoittaneella on n. 30 vuoden kokemus eläinlääkärin töistä tuotantoeläinten ja niiden omistajien / hoitajien parissa sekä tarttuvien eläintautien torjunnasta Suomessa ja vähän muuallakin.Profiilikuvan paikka

Lomittaja X
6. toukokuuta 2020 kello 13.43.20

Minunkin mielestä nuo eläintautikaranteenit lomittajille pitäisi säätää laissa.

Muita huomioita eläinlääkärin hienoon kirjoitukseen:

Kaikilla lomittajilla ei ole mahdollisuutta saunaan, joten sitä ei voi vaatia.

Lisäksi jotkut yhteissaunat vaikkapa kerros tai rivi taloissa ovat ongelmallisia esimerkiksi kryptosporidioosin torjunnan kannalta, sillä pukuhuoneet ja pesutilat täytyisi desinfioida, ennenkuin seuraavat saunojat tulevat tiloihin.

Siinä salmonellan torjunnassa ei todellakaan riitä se pelkkä hyvä käsihygienia. Todellisuudessa lomittaja harvoin välttyy koskemasta eläinten eritteisiin tai ei altistu roiskuville uloste tai virtsapisaroille. Ne pisarat usein myös lennähtävät kasvoille.


Näytä lisää vastauksia

Lomitus

Profiilikuvan paikka

Lomittaja
4. toukokuuta 2020 kello 11.06.08

Hyvä esimerkki tämä uusi krypto . Lomittajat lomittaa tiloilla joissa kyseinen tauti eläimillä. Lomatoimisto tietoinen asiasta, lomittajia ei informoitu koko taudista kuin vasta kuukausien päästä. Moni lomittaja sairastunut ja voi levittää tautia eteenpäin. Kyseessähän on vakava eläintauti joka tarttuu myös ihmiseen ja tila joka sen saa niin poishan sitä ei sitten saa. Tauti on myös ihmiselle vakava. Kyllähän on vaan niin, että työnjohto, puhumattakaan mela ja ministeriö, ovat etääntyneet niin kauas mitä todellisuus täällä ruohonjuuri tasolla on. Monellakaan ei mitään kosketuspintaa nyky- maatalouteen tiloilla ja nämä ne sitten meidän asioista päättää.


Koronan vuoksi tuettua maksullista lisää ja halvemmalla.

Profiilikuvan paikka

jukos
5. toukokuuta 2020 kello 19.10.29

Ylikuormitetujen karjanhoitajien tukemiseen on yhteiskunnalla valmis kanava tukea pienillä hallintokuluilla. Puolittamalla maksu ja tuplaamalla määrä. Kustannus olisi oikeaan osuva.


Sijaisavun hakeminen

Profiilikuvan paikka

jukos
5. toukokuuta 2020 kello 20.36.55

Sijaisapu pitää voida itsejärjestetyssä hakea samassa yhteydessä, kun haetaan vuosiloma ja tuettu maksullinen.


lomituksen toimivuus/yhteiset lomapäivät.

Profiilikuvan paikka

Maajussi
8. toukokuuta 2020 kello 20.12.32

Olemme pyrkineet pitämään puolison kanssa mahdollisimman paljon lomia yhtä aikaa. Vuonna 2019 niitä oli tuosta 26 vuorokaudesta 4 vuorokautta,
Suurin yksittäinen syy siihen että yhtäaikaa pidettävät lomat ei toteudu, on se että kahta lomittajaa ei lomatoimisto yksinkertaisesti pysty tarjoamaan tilalle.(ei ole työvoimaa, tai työvoima on sellaista että työt ei yksinkertaisesti tule tehdyksi!! )
Toisaalta myös lomittajien ammattitaito/ työ motivaatio, tilamme on verraten uusi lypsy-asema pihatto 60 lehmää+ nuorkarja 30 päätä.
Työaika 6 tuntia/vrk lomaoikeutettu. ei lomittajille riitä, jos molemmat on poissa/lomalla. Tuntimäärää on pyritty nostamaan, mutta lomatoimisto on haluton sitä nostamaan.
Myös lomittajien henkilökemiat ei näytä käyvän yksiin, vaan on jouduttu kesken lomituksen puuttumaan keskenään TAPPELEVIIN lomittajiin.
Myös lomittajien karanteeneihin ja tautisuojaukseen haluaisin kiinnittettävän huomiota, jos Virolainen lomittaja kertoo aamunavetalla ajaneensa yön helsingistä iltalaivalta kun on ollut juuri lomalla kotimaassaan...
En tiedä mihin tämä lomitus farssi vielä tuleekaan päättymään, mutta suunta on alaspäin ja se on selvä.