Kemin päiväkoti- ja kouluverkon uudistaminen

Puhekupla 47
29.9.2020 | Kemin kaupunki/Sivistystoimiala
Kemin kaupungin silhuetti kaupungintalolta merelle päin

Kemin nykyistä varhaiskasvatus- ja kouluverkkoa täytyy muokata uudelleen laadukkaampaan, tehokkaampaan ja toimivampaan suuntaan. Työryhmä on valmistellut kaksi vaihtoehtomallia päiväkoti- ja kouluverkon uudistamiseksi, jotka ovat nähtävissä täällä sekä osoitteessa www.kemi.fi/ajankohtaista. Tarkoitus on löytää kestävin, laadukkain, tehokkain ja toimivin ratkaisumalli Kemin tilanteeseen. Tutustu materiaaliin ja lähde ideointiin mukaan kommentoimalla. Otathan kantaa keskiviikkoon 21.10. mennessä!


Kemin päiväkoti- ja kouluverkon uudistaminen

Nykyistä varhaiskasvatus- ja kouluverkkoa Kemissä täytyy muokata uudelleen laadukkaampaan, tehokkaampaan ja toimivampaan suuntaan.

Mutta miksi ja miten?

Lapsien määrä ja luokkien määrä vähenevät huomattavasti seuraavan 10 vuoden aikana ja tiloja jää tyhjilleen. Syntyvyys on viime vuosina merkittävästi alentunut Kemissä. Se on pudonnut 220-250 tasosta 170:een ja vuonna 2019 uusia kemiläisiä syntyi 133. Tämä vaikuttaa sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen yksiköihin. Esimerkiksi lukuvuonna 2019-2020 perusopetuksessa oli oppilaita 1945, kuuden vuoden kuluttua heitä on 1630. Nyt on aika ennakoida ja suunnitella tulevaa. Mitä väkimäärän vähennys tarkoittaa? Miten huomioimme sen, jotta vältytään hukkainvestoinneilta?

Päiväkoti- ja koulurakennusinvestoinnit tehdään seuraavaa 30-50 vuotta ajatellen. Nyt tehtävät ratkaisut ovat tulevaisuuden investointeja. Suurten vajaakäytölle jäävien koulurakennusten ylläpito- ja korjauskustannukset nostavat oppilaskohtaisia kustannuksia. Oppilaiden määrän vähenemisestä aiheutuva tilojen vajaakäyttö tuleekin huomioida kouluverkon suunnittelussa. Selvityksessä on pohdittu oppilasryhmän koon merkitystä opetukseen ja oppimiseen. Ryhmäkooksi esitetään 20 oppilasta /ryhmä, joka säilyisi koko perusopetuksen ajan.

Mitä nyt ehdotetaan?

Työryhmä on valmistellut kaksi vaihtoehtomallia päiväkoti- ja kouluverkon uudistamiseksi, jotka ovat nähtävissä osoitteessa kemi.fi/ajankohtaista ja otakantaa.fi. Tarkoitus on löytää kestävin, laadukkain, tehokkain ja toimivin ratkaisumalli Kemin tilanteeseen. Tutustu materiaaliin ja lähde ideointiin mukaan kommentoimalla!

Kuntalaisinfot

Tule kuntalaisinfoon kuulemaan ja keskustelemaan päiväkoti- ja kouluverkon uudistuksesta maanantaina 5.10. tai tiistaina 6.10. kello 17-19.30 (samansisältöisenä) Kemin kulttuurikeskuksen iso auditorio (enintään 50 henkilöä) tai osallistu maanantain tilaisuuteen 5.10. striimauksen kautta livenä kaupungin YouTube-kanavalla. Tilaisuuden materiaali sekä keskustelualusta löytyvät otakantaa.fi-sivulta. Voit aloittaa keskustelun jo tänään.Taltiointi jää katsottavaksi YouTube-kanavalle. 

OHJELMA:

  • Tilaisuuden puheenjohtajana toimii koulutuslautakunnan puheenjohtaja Pertti Henttinen
  • Koulu- ja päiväkotiverkon valmisteluprosessi - kaupunginjohtaja Tero Nissinen
  • Tilannekatsaus - sivistysjohtaja Anu-Liisa Kosonen
  • Kuntalaiskyselyn tulokset - suunnittelija Venla Kakko
  • Kaksi ratkaisuvaihtoehtoa - kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen
  • Kuntalaiskeskustelua 1-1,5h

Perustiedot

Julkaistu: 29.9.2020

Aiheet:
  • #opetus ja koulutus
Kunnat:
  • Kemi
Ilmianna