Siirry sisältöön

Kemin päiväkoti- ja kouluverkko muutoksessa

Puhekupla 47
Keskustelu | Kemin kaupunki/Sivistystoimiala
Keskustelu on päättynyt

Äänesi kuullaan täällä!

Iloitsemme rakentavista kommenteista ja ideoista päiväkoti- ja kouluverkon kehittämisessä. Käytäthän asiallista kieltä, kiitos. Kommentteja pyydetään keskiviikkon 21.10. mennessä.

Perustiedot

Päättynyt: 25.10.2020

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Syväkankaan Koulu pitää säilyttää

Profiilikuvan paikka

Oppilas
29. syyskuuta 2020 kello 16.20.31

Kemin Syväkankaan Koulussa pitää säilyttää nykyinen oppilasmäärä sekä yläaste, käytännön syistä on helpompaa että koulussa on kaksi yläastetta, sekä yläaste myös sellaisessa koulurakennuksessa mikä on 100% varmasti terveellinen.


Koulumatkan pituus.

Profiilikuvan paikka

Maria
29. syyskuuta 2020 kello 22.25.26

Haluaisin otettavan humioon koulupäivien pituuden kun oppilas kuljetetaan esim. Hepolahdesta kaupunkiin. Itse olen nuoruudessani kulkenut lähes 8 vuotta kyseistä matkaa (Hepola-Keskusta) linja-autolla. Kun koulu alkoi klo: 08.15 minun herätyskelloni soi 06.55, 07.15 tuli olla kävelemässä linja-autopysäkille. Noin 07.25 linja-auto oli pysäkilläni ja 07.50 olimme koululla.

Kun pääsimme koulusta klo:14.45, lähti linjuri takaisin Hepolaan 15.10. Hepolan pysäkillä olimme 15.35 ja kotona 15.45.

Päivät olivat todella pitkiä kun kyyditys oli kaupunkilinjalla ei siis koulukuljetusta. Mikäli koulu on kaukana tulisi tuolloin olla koulukuljetus jotta koulupäivien pituus ei kävisi turhan pitkäksi.

Profiilikuvan paikka

alfa
14. lokakuuta 2020 kello 23.02.51

Tärkeä kysymys. Pitkä koulukuljetus vaikuttaa vireystilaan, menee aamupäivän oppitunnit harakoille kun oppilaat nukkuvat.
Hepolan koulu olisi kyllä syytä säilyttää, vähintään alakoulu + liikuntasali. ilman koulua koko kaupunginosa näivettyy nopeasti, katsotaanpa vaikka tilannetta Takajärven koulun purkamisen jälkeen. Siellä puretan jo kerrostaloja kiihtyvällä vauhdilla.

Koulumatkakuljetusten kustannukset pitäisi selvittä, saattavat mitätöidä koko hankkeen taloudelliset suunnitelmat jos koulu ja oppilat ovat päosin eri puolilla kaupunkia.


Syväkankaankoulu säilytettävä sellaisena kuin on

Profiilikuvan paikka

Äiti ja lapset
30. syyskuuta 2020 kello 7.30.51

Syväkankaan koulu säilytettävä yläasteineen, aivan hölmöläisten hommaa edes pidennellä yläasteelaisten koulumatkoja. Aikaisempia herätyksiä, väsyneempiä lapsia. Aivan typerää edes miettiä moista. Pisretääs lasten hyvinvointi edelle. Nämä kanta Kemiläiset ainakin pistää muuttamisen harkintaan jos ei koulut pysy ennallaan.

Profiilikuvan paikka

Aina jollain matkaa
15. lokakuuta 2020 kello 7.00.34

Mii no, nyt keskustasta kuljetaan karihaaraan tai syväkankaalle kun keskustassa ei yläastetta. Sama matka se on toisinpäinkin.


Hepolan koulun puolesta

Profiilikuvan paikka

Kemiläinen veronmaksaja
30. syyskuuta 2020 kello 12.40.01

Hepolan koulun lakkauttaminen kokonaisuudessaan olisi surkea ja surullinen ratkaisu kaupungilta. Alueen suuntauksena on lapsiperheiden lisääntyminen iäkkäiden vähentyessä, asunnot lapsiperheille edullisia Hepolan alueella. Haluaako Kemi päätöksillään autioittaa kauniita, hyviä asuinpaikkoja? Mielestäni päiväkoti ja alakoulu säilytettävä Hepolassa.


VE 2 pienillä muutoksilla

Profiilikuvan paikka

Tulevaisuuden puolesta
30. syyskuuta 2020 kello 15.20.22

Maantieteellisesti ajatellen päiväkodeista Karjalahtikin kannnattaisi sulkea: sijaitsee lähellä Pajarinrantaa. Lapset voidaan jakaa omille asuinalueille Kivikolle, Karihaaraan, Pajarinrantaan Takajärvelle ja Möylynlehtoon. Möylynlehdon sulkeminen VE2 mukaan aiheuttaisi sen, että Syväkankaan koulua pitäisi laajentaa, jotta sinne saataisiin mahtumaan toinen yläkoulu ja päiväkoti eskareiden alakoulun ja yläkoulun lisäksi. Tämä taas pienentäisi lasten ulkoilumahdollisuuksia vai olisiko sitten päiväkodin porukka sekaisin alakoululaisten kanssa pihalla? Möylynlehto kun nyt jo paikkaa Peurasaaren päiväkodin puutetta.

Yläkouluja kannattaa säilyttää ainakin se 2 mielummin 3. Kun keskitetään isoihin yksiköihin, alkaa tulla näitä ongelmia mitä esimerkiksi Vantaalla on nyt jo nähty ja uutisoitu. Tässä kohti säästö sulaa esimerkiksi nuorten mielenterveyspalveluihin. 3:n yläkoulun malli säästäisi myös koulukuljetusmaksuissa. Lapsia ei välttämättä tarvitsisi kuljettaa ristiin rastiin ympäri Kemiä busseilla, vaan olisi mahdollisuus päästä kävellen tai pyörällä kouluun.

Hepolan koulun liikuntasalin remontointi kannattaa, koska talveksi lämpimät harrastutilat kortilla. Tämä näkyy vuokratuloina.

Vanhainkoteja rakennetaan Kemiin kovalla vauhdilla, mutta alueet, mihin niitä on rakennettu kuivuisi, koska autioituvat. Korona- aikana lehdissä on kirjoiteltu, että ihmiset haluaisivat muuttaa pois kerrostaloista kaupungin laidalle omakotitaloihin. Tässä olisi myös Kemille mahdollisuus.

Profiilikuvan paikka

alfa
14. lokakuuta 2020 kello 22.21.51

Syväkangas ja karihaara ovat järkevimmät paikat jatkaa yläkoulujen paikkoina, jos kahden yläkoulun ratkaisuun lähdetään. Varsinkin syväkankaalle on tehty suuria investointeja mm. tekisen työn ja musiikin opetustiloihin, nämä kalliisti rakennetut tilat pitäisi purkaa jos yläkoulu lähtee ja päiväkoti tulee tilalle.

Yläkoulun keskittäminen keskustan aluelle ei ole millään muotoa viisasta, suosittelen päättäjiä vilkaisemaan eri kaupunginosien väestöprofiilia, erityisesti kouluikäisten osalta. Tämä vilkaisu osoittaa, että kivikoon koullun vaikutusalueella on iso lapsiperheiden keskittymä, eli pohjoiset kaupunginosat tarvitsevat ehdottomasti myös oman yläkoulun.

Pitäisi myös selvittää, millaiset kustannukset aiheutuu kun oppilaita kuljetetaan bussilla pitkiä matkoja koulun ollessa kokonaan toisella puolella kaupunkia.

Kaupungin kehittymisen kannalta tärkeä asia on myös se, että jos koulu karkaa, alueelta katoavat myös lapsiperheet. Takajärven koulun lakkauttamisen seuraukset ovat jo näkyvissä: kerrostaloja puretaan kiihtyvällä tahdilla. Hepolaa uhkaa sama tilanne jos kouluta luovutaan.


Yläkoulu syväkankaalle

Profiilikuvan paikka

Terveellinen kouluympäristö lapsille
30. syyskuuta 2020 kello 16.29.01

Päätöksessä pitää ottaa huomioon myös rakennusten kunto esim. Syväkankaan koulu parempikuntoinen kuin keskustan rakennukset. Ettei sitten tarvi parin vuoden jälkeen taas muuttaa/alkuun remontoida.


Hepolan koulun säilyttämisen puolesta

Profiilikuvan paikka

Veronmaksaja
1. lokakuuta 2020 kello 17.40.18

Hepolan koulu on Kemin kaupungin uusin koulu. Ei sisäilmaongelmia. Kouluun on tehty vast’ikään mittavia korjauksia mm. uusi päiväkotiosasto, uusi laattalattia koko alakertaan, piha on vasta asfaltoitu ja sinne on hankittu leikkitelineineitä, kouluun on myös uusittu tekstiilikäsityöluokka. Nämä eivät ole olleet halpoja investointeja. Tämä kaikkiko kuluu kuudessa vuodessa käyttökelvottomaksi ja koulurakennus pitää purkaa sen jälkeen kun yläkoulu ajetaan ensin alas ja tämän jälkeen alakoulu? Kuinka paljon pitää tehdä lisäkorjauksia muihin kouluihin, jotta niissä olisi sama taso?

Profiilikuvan paikka

Hepolan asukas
16. lokakuuta 2020 kello 17.54.33

! kirjoitti:

Hepolan koulu on yksinkertaisesti ihan liian kaukana kaikille muille paitsi Hepolassa asuville.

Silloinhan se pitää säilyttää Hepolan ja Rytikarin lapsille!!

Näytä lisää vastauksia

Ei keskustaan

Profiilikuvan paikka

Peiton jatkamista
1. lokakuuta 2020 kello 17.43.04

Karihaara ja Syväkangas tulisi säilyttää yhtenäiskouluna vuosiluokilla 1-9. Yhtenäiskoulussa oppilas jatkaa peruskoulun loppuun asti tutussa ja turvallisessa ympäristössä, jossa koulun henkilökunta tuntee oppilaat ja heidän erityistarpeensa ja pystyy parhaalla mahdollisella tukemaan heidän opiskeluaan. Vanha tyttälyseo vaatii melkoisen kunnostuksen toimivaksi peruskouluksi. Rahat kannattaa sijoittaa mielummin Karihaaran koulun peruskorjaukseen.


Pitävä päätös

Profiilikuvan paikka

Mokko
2. lokakuuta 2020 kello 18.22.16

Tärkeintä on että teette päätöksen joka pitää. Kaikista raskainta on tämä soutaminen ja huopaaminen vuosikausien ajan.


Yksi yläkoulu riittää

Profiilikuvan paikka

Pörsi kiinni heti!
5. lokakuuta 2020 kello 5.42.15

Kummallista huopaamista vuosien ajan. Jos lapsimäärä tilaston mukaan kasvaa tai pysyy edes lähes samana vain Kivikolla, Jungossa ja Karihaarassa, mikä ihmeen vietti on karsia sieltä palveluja? Eikö näillä alueilla ole tarpeeksi punaisen jäsenkirjan omistajia vai mistä ahistaa?

Syväkangas on lapsimäärältään kuihtuvaa aluetta, 8 vuoden päästä Syväkankaalla ei ole tarpeeksi lapsia oman yläkoulun pitämiseksi. Mutta kun politrukit asuvat siellä...

Kemissä on aina eletty hälläväliä-meiningillä. Hätäratkaisuja toisensa perään. Ei enää kiinnosta, nyt lokakuussa ostan asunnon Oulusta ja se on soronoo ennen vuoden vaihdetta, tämä on todellakin IHME KAUPUNKI.


Nyt mennään väärinpäin..

Profiilikuvan paikka

Täältä kauempaa
5. lokakuuta 2020 kello 11.12.04

Koivuharju-Karihaara-Paattio täynnä lapsiperheitä, ja suunnitelmissa vähennetään päiväkoteja, vaikka ryhmät on isoja jo nyt? Toivolan säilyttäminen Karihaaran mahdollisen päiväkodin lisäksi olisi tarpeellinen tai vaihtoehtoisesti Koivuharjun koulun osittainen nykyaikaistaminen ja käyttäminen päiväkotina, jos alaluokat siitä lakkautetaan? Aivan käsittämätöntä laskea pelkän Karihaaran yksikön varaan. Tuleeko kaikkiin eskareihin ja ekaluokille muutoksissa vihdoin aamupäiväkerho vai laitetaanko kuusivuotiaat yksin vieläkin pidemmälle kulkemaan, kun ei kyytiä ole?

Entäs Vainio-Paattiolaiset perheelliset? Onko taustalla ajatus, ken sinne muuttaa omistaa aina auton? Miten vähennetään päästöjä, jos palveluita supistetaan ja välimatkat pitenee eikä bussikaan kulje? Taas hyvinvointiin ja talouteen vaikuttava asia, kun auto on pakko olla, koska julkinen ei toimi ja matkoihin joutuu kuluttamaan enemmän aikaa, jos sitä kulkupeliä ei olekaan.

Entäpä kulkuyhteydet kauemmas päiväkotiin, jos ei lähipäiväkodista saa paikkaa, kuka tämän järjestää? Kemin paikallisliikenne ei toimi eikä jokainen perhe ole kahden vanhemman ja kahden auton - perhe, pitkät aamut tiedossa kun kävellen sateessa tai tuiskussa taaplataan päiväkotiin pienten lasten kanssa, ja siitä osa vanhemmista jatkaa vielä itse kouluun tai töihin. En ihmettele jos halutaan muuttaa muualle, missä auto ei ole pakollinen.

Jos väki vähenee, syy on muussa kuin väessä itsessä. Täältä lähdetään, koska palveluita ja koulutuksia supistetaan, eikä supistamisen jatkaminen auta asiaa, päinvastoin. Nuorisotilat ja muut vapaa-ajan harrastukset ovat joko keskustassa tai kauempana, näihin tarvitaan kehittämistä, miksei nuorisotiloja voisi olla koulun yhteydessä? Miksi säästetään juuri niissä asioissa, jotka luovat viihtyvyyttä kemiläisille? Miksi Kemin kaupunki on unohtanut meidät, jotka emme asu keskustassa?

Lasten ei kuulu poukkoilla keskustassa, miettikääpä millaista massaa saadaan liikkeelle kun useampi sata koululaista pyörii keskustassa? Siihen on syynsä, miksi ihmiset asuvat etäämmällä ja se syy on turvallisuus. Isot massat koulussa antavat tilaisuuden koulukiusaamistapauksien rehottamiselle, tähän asti Kemissä on koulut puuttuneet hyvin, mutta miten käy jatkossa? Älkää yhdistäkö yläkoulua ja lukiota, siitä ei tule kuin harmia.. yksi sana, päihteet.

Summa summarum, ongelmiin olisi pitänyt puuttua jo aiemmin, nyt ollaan siinä vaiheessa, että menee vuosia, ennenkuin vetovoimaa saadaan takaisin, mutta se ei tosiaan palveluita vähentämällä ja asuinalueita autioittamalla tule. Lapset ja nuoret on tulevaisuus, pidetään heistä huolta, turvataan koulutus ja annetaan tilaisuus myös toteuttaa itseään.

Profiilikuvan paikka

alfa
14. lokakuuta 2020 kello 23.07.09

Sauvosaaressa väestöstä on varsin pieni osa kouluikäisiä. siinä suhteessa yläkoulun sijoittaminen sinne missä on vähiten käyttäjiä ja rakentamiskustannukset suurimmat, tuntuu hölmöläisten hommalta.

Näytä lisää vastauksia

Yhtenäiskoulut

Profiilikuvan paikka

Pohjoisen Kemin asukas
5. lokakuuta 2020 kello 12.47.48

Yhtenäiskouluissa on paljon hyvää, jota näissä suunnitelmissa lähdettäisiin nyt purkamaan. Kemi on aiemmin tunnettu yhtenäiskoulujen puolesta puhujana. Ehdotan seuraavaa: Syvakankaalla ja Karihaarassa nykyistä pienemmät (esim. kaksisarjaiset) yläkoulut yhtenäiskouluissa. Tarvittaessa luokion yhteyteen myös yläkoulu.

Kaikkien yläkoululaisten laittaminen saman katon alle lisää levottomuutta koulupäiviin. Opettajat eivät voi millään tunte kaikkia massiivisen koulun oppilaita ja tämä näkyy järjestyksenpidossa. Lisäksi näen liikenteessä turvallisuusriskin jos kaikki Kemin yläkoululaiset kulkevat varsinkin aamuisin joka puolelta Kemia kohti keskustaa. En myöskään ymmärrä tämän vaihtoehdon perustelua sillä, että keskustaan saataisiin "säpinää". Yläkoululaisilla ei ole resursseja jäädä kahviloihin ja kauppoihin koulupäivän jälkeen. Tämän lisäksi vanhemmat haluavat heidät usein suoraan kotiin.

Karihaaran kouluun täytyy joka tapauksessa tehdä remontti. Mielestäni kannattaisi jättää päiväkoti pois koulun yhteydestä ja samalla rahalla investoida yläkoulun luokkiin. Kuten jo aiemmin mainitsin, yläkoulu tulee toki vuosien varrella pienemään mutta kaksisarjainen yläkoulu sopisi Karihaaraan mainiosti. Pohjoisen Kemin asukkaana pidän todella huonona vaihtoehtoa, jossa Karihaarasta loppuisi yläkoulu. Esimerkiksi Nauskasta on paljon turvallisempi tulla Karihaaraan kuin lähteä keskustaan. Uskon, että moni lapsiperhe on ostanut talonsa ajatellen, että lapset voivat käydä koulunsa omalla alueellaan.


Nykytilanne

Profiilikuvan paikka

Ryhmäkoot
5. lokakuuta 2020 kello 17.42.00

Miksi kaupunki haluaa siirtää eri puolilta kemiä lapsia ja nuoria suuriin yksiköihin? Etenkin näin korona-aikana pitäisi suosia pieniä yksiköitä. Isoissa kouluissa ja päiväkodeissa tulee pystyä pitämään ryhmät erillään.
Onko suunnitteluryhmä päivittänyt suunnitelmat huomioiden koronarajoitukset? Enää ei suurissa yksiköissä voi ryhmät eikä henkilöstö toimia samoissa tiloissa.


Yläkoulun remontti

Profiilikuvan paikka

Syväkangas
5. lokakuuta 2020 kello 17.52.37

Vastahan Syväkankaan koulu remontoitiin palvelemaan yläkoulun tarpeita. Ja alakoulun puoli palvelemaan alakoulun tarpeita. Ja taas kaupunki syytää rahaa ja remontoi tiloja, voi mitä touhua.


Osallisuus

Profiilikuvan paikka

Osallisuus
5. lokakuuta 2020 kello 18.15.18

Kuntalaisilta kysytään, mutta molemmat vaihtoehdot ovat kyselyn tulosten vastaisia. Ei tämä ole kuntalaisten kuulemista. Miksi kysytään, jos sillä ei ole merkitystä? Kuntalaisten osallisuus ei ole tätä.


Tämä tästä nyt vielä puuttui, että Karihaara lähtee evakkoon Hepolaan

Profiilikuvan paikka

Marsu
5. lokakuuta 2020 kello 20.46.41

Ihanko aikuisten oikeasti ehdotatte, että Kemin pohjoisimmista osista lähdettäisiin evakkoon Kemin eteläisimpään päähän! Voi hyvää päivää, mitä järjen köyhyyttä. Jo siinä tulee pienille oppilaille päiviin pituutta. Eikö tosiaan lähempää löydy kaupungin omia tiloja. Voiko esim. Digipoliksesta vuokrata tiloja? Lukiokin toimisi paremmin evakkokohteena kuin Hepola, esim. vuokrakontit pihalle ja osa oppilaista lukion sisälle. Yläkoulusiirrot tehtäisiin vasta sitten, kun Karihaara on palannut evakkoreissultaan? Tai että Karihaara menee KOKO kouluna evakkoon AMK:n tiloihin ja yläkoulusiirrot tehdään vasta sen jälkeen, kun Karihaaran AK on päässyt takaisin omiin tiloihinsa. Hepolan koulu ei todellakaan ole hyvä vaihtoehto evakkopaikaksi. Ja se on ihan höpöpuhetta, että ko. rakennus olisi terve. Ei muuten ole. Sielläkin on kuivatettu lattioita ja vesi tulee yläkerrassa sisään, porukka oireilee.


Kysymyksiä ja pohdintaa

Profiilikuvan paikka

Hepe kahden lapsen isä
5. lokakuuta 2020 kello 23.02.31

Yksi yläkoulu Kemiin: Onko selvitetty, että kaikkien yläkoululaisten laittaminen samaan paikkaan on kestävä ratkaisu pitkällä tähtäimellä niin koululaisten hyvinvoinnin kuin yleensäkin turvallisuuden ja rauhattomuuden osalta? Onko tutkittua tietoa, että yhtenäiskoulu on lapsen ja nuoren kehittymisen kannalta parempi vaihtoehto kuin yksi iso erillinen yläkoulun yksikkö? Miten varmistetaan Sauvosaaren liikenneturvallisuus, kun mopoikäiset ajelevat vasten liikennesääntöjä? Kyseinen käytös on jo iso ongelma Syväkankaan koulun alueella. Onko taloudellisten realiteettien lisäksi tarkasteltu asioita nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta? Onko pienen kaupungin etu (ja vetovoimaisuustekijä), että lähdetään tekemään suuria yksiköitä joita näkee esimerkiksi Oulussa ja Kempeleessä?

Olisiko kuitenkin vielä tarpeen selvittää, että Karihaara ja Syväkangas jatkavat yhtenäiskouluina? Karihaarassa on tehty hienoa työtä ala- ja yläkoulun yhteiselossa. Jo pienet ekaluokkalaiset näkevät isompia oppilaita samassa rakennuksessa ja pihapiirissä. Pienten ja isojen oppilaiden pitäminen saman kiinteistön alueella tasapainottaa oppilaiden välistä dynamiikkaa.

Hepolan koulun lakkautus: Onko otettu huomioon, että koulun lakkautus romahduttaa eteläisen Kemin asuntojen arvon? Kun ei ole koulua ja palveluita, ei ole vetovoimatekijää. Kun ei ole vetovoimaa, ei synny kysyntää ja asuntojen arvo tippuu tältä tasolta vielä alemmas.

Yleistä pohdintaa: Kun lapset laitetaan kulkemaan linja-autoissa kouluun, se synnyttää tarpeita paremmalle joukkoliikenteelle Kemissä. Olisiko syytä pohtia, että joukkoliikenteen vuoroja lisättäisiin arkisin kouluaikana? Voisiko joukkoliikenne olla kyseisenä aikana kokonaan maksutonta (tai erityisen huokea hintaista) kaikille kemiläisille? Se voisi sopia kaupungin vihreään strategiaan. Kemi on niin pieni maantieteellisesti, että ilmaisen joukkoliikenteen mahdollisuutta kannattaisi selvittää.

Valtakunnallinen trendi on huolestuttava ja se näkyy myös Kemissä. On selvää, että rakenteellisia uudistuksia täytyy tehdä. Nykyinen taloutemme ei valitettavasti kestä nykyistä palvelurakennetta. Tehdään uudistukset mielummin itse kuin valtion virkamiesten määrääminä. Kouluverkkoesityksessä oli hyvää se, että koulukiinteistöjen yhteyteen laitetaan myös päiväkoteja. Tämä on hyvä synergiaetu ja se on luonnollinen väylä päiväkodista esiopetukseen sekä kouluun.

En näe välttämättä kestävänä ratkaisuna ostaa kaupungille lisää kiinteistökantaa huolehdittavaksi ja remontoitavaksi. Onko parempi tapa vain luopua vanhasta kiinteistökannasta ja kehittää jäljelle jäävää? Esimerkiksi näin: Hepolan Koulun jättäminen pieneksi alakouluksi (osan rakennuksesta voi purkaa?), Esitetyt päiväkodit suljetaan ja Koivuharjun koulu suljetaan. Tehdään Karihaaraan perusparannus, joka mahdollistaa yhtenäiskoulun. Lukion yhteyteen tarvittaessa yläkoulu (sinne erityisesti lukioon suuntautuvia oppilaita) ja oppilaat kuljetetaan määrättyinä päivinä Karihaaraan tai Syväkankaalle esimerkiksi puukäsitöihin yms. Tai jomman kumman yläkoulun yhteyteen tilapäinen parakkirakennus.

Isänä ja paluumuuttajana tahdon, että Kemi on lapsilleni paras paikka asua ja kasvaa kuten se oli minulle. Kemi on Suomen paras kaupunki, jota täkäläiset eivät ymmärrä! Meillä elämä on helppoa. Välimatkat ovat lyhyet ja liikkuminen on helppoa. Meillä saa auton parkkiin aina oven eteen. Kemissä ei tarvitse jonottaa ja asiointi muutenkin on helppoa. Nyt meillä on mahdollisuus hyödyntää myös tässä päätöksessä meidän vahvuuksiamme ja tehdä asioita jopa aivan toisella tavalla kuin muut. Ratkaisut voivat olla pientä luovuutta käyttämällä jopa taloudellisempia! Zemppiä päätöksiin! Ei ole helppo rasti!


ei väistötiloja Hepolaan, Koivuharjun koulu säilytettävä

Profiilikuvan paikka

koivuharjulainen
6. lokakuuta 2020 kello 10.42.57

Asumme Koivuharjulla. Ymmärsinkö oikein, että lapsemme joutuvat lähtemään väistötiloihin Hepolan kouluun? Ei mitään järkeä, jäävät sitten ennemmin vaikka kotikouluun. Joku muu väistötila on ehdottomasti keksittävä. Sitä paitsi Koivuharjun koulu on Kemin paras koulu, tarvitseeko sitä oikeastaan lakkauttaa? Syy tähän jäi vähän epäselväksi.
On muutenkin kummallista, että vaikka asuu melkein kaupungin keskustassa pitäisi kouluun lähteä yläasteelle ihan syrjäkylille. Eli todellakin kannatamme yläastetta keskustaan. Kuvittelimme muuttaessamma lähelle keskustaa, että myös palvelut löytyisivät läheltä, niinhän yleensä on.


Kysymyksiä, kommentteja

Profiilikuvan paikka

Miia Alasaarela
6. lokakuuta 2020 kello 17.39.39

Kuuluuko liikuntatilojen korjauskustannukset koulutoimen vai liikuntatoimen alaisuuteen/vastuulle?

Millaisia ongelmia tulee, jos Hepolasta lähtee koulu ja päiväkoti? Hepolasta tulee pitkä matka kuljettaa lapset muualle kaupunkiin hoitoon.
Olisi tärkeä ajatella pienten koululaisten turvallista koulumatkaa ja alueen vetovoimaa.

Onko yhden yläkoulun malli kuitenkin liian suuri yksikkö? Löytyykö vielä kustannustehokkaampi ja turvallisempi vaihtoehto kuin koululaisten kuljettamiseen kaupungin päästä toiseen?

Ikäluokkien kehitys eri asuinalueilla näyttää dioissa, että Koivuharjun ja Sauvosaaren alueen päiväkoti-ikäisten ja koululaisten ikäryhmät pienenee vähiten. Kuinka tämä halutaan huomioida tulevaisuudessa? Toistaiseksi Koivuharjun koulu on elävä ja yhteisöllinen koulu, jossa yksisarjainen koulu on ollut pitkään. Koulu ympäristö on myös turvallinen ja innostava, lähellä luontoa.


Esityksiin pitää saada mukaan Karihaaran yläkoulun säilyttäminen!

Profiilikuvan paikka

KarihaaraFani
7. lokakuuta 2020 kello 14.09.03

Haluan, että esityksiin otetaan mukaan Karihaaran koulun yläkoulun säilyttäminen. Yläkoulu voisi jatkua Karihaarassa esimerkiksi kaksisarjaisena.

Karihaarassa on pitkä perinne yhtenäiskoulusta. Yhtenäiskoulu tukee oppilaantuntemusta ja työrauhaa. Yhtenäiskoulu
Oppilaat ovat pienestä asti tuttuja opettajille ja ohjaajille. Näin pienestä asti mahdollisesti saatu tuki jatkuu koko peruskoulun ajan parhaalla mahdollisella tavalla.

Karihaaran koulun lähettyvillä asuu paljon lapsiperheitä. Näin lapsiperheet saataisiin myös säilymään koulun lähellä, kun koulumatka on kohtuullinen ja turvallinen.

ÄLKÄÄ UNOHTAKO KARIHAARAN KOULUA!!


koulu keskustaan

Profiilikuvan paikka

Asukas
7. lokakuuta 2020 kello 21.44.01

Ehdottomasti yksi yläkoulu keskustaan. Yläasteikäiset kyllä osaavat kulkea itse kouluun, ja kävely tai pyöräily tekee vain hyvää myös laiskemmille oppilaille. Lisäksi kaikki liikuntapaikat uimahallista hienosti uusittuun urheilukenttään ovat keskustassa lähellä koulua.

Jollekin yhtenäiskoulu voi olla hyvä asia, mutta moni taas saa uuden alun kun luokkajako menee uusiksi. Eiköhän se viisi tai kuusi vuotta alakoulua samassa porukassa ole ihan riittävästi.

Alakoulut sen sijaan pitää säilyttää nykyisellään. Mistä tämä täysin älyvapaa idea Koivuharjun koululaisten kuljettamisesta Hepolaan on tullut, onkohan se joku kosto vaaleista? Koivuharjun ja Ruutin alueella kun vasemmistopuolueiden kannatus on Kemin matalinta.

Myös Ruutin ja Toivolan päiväkodit tulee säilyttää. Uusi terveyskeskus järjettömällä vuokralla ja uuden päiväkodin rakentamisen aloittaminen "yllättäen" miljoona euroa kalliimmalla hinnalla olivat valitettavasti vain tätä samaa älyvapaata Kemin tautia. Jos toveria ei voi suosia, mieluummin maksetaan vaikka sitten miljoona kaupunkilaisten rahoja siitä hyvästä, että rahat ei ainakaan mene väärän puolueen kannattajalle. Toivottavasti joskus ne punaiset silmälasit putoavat päästä, ja päätöksiä aletaan tekemään järkeä käyttäen.

https://www.rakennuslehti.fi/2020/06/kemissa-kallein-budjetin-rajusti-ylittanyt-tarjous-voitti-eika-paikallista-halvinta-rakentajaa-valittu/


Ajatuksia

Profiilikuvan paikka

Hmm
7. lokakuuta 2020 kello 22.28.32

Molemmat vaihtoehdot todella monimutkaisia, täytyykö todella kaikki pistää sekaisin? Kun toimenpiteitä on niin paljon, voiko kustannuksiakaan mitenkään luotettavasti arvioida?
Nyt on uutisoitu myös siitä, että syntyvyys saattaakin kääntyä taas pikku hiljaa nousuun. Mitäs sitten tehdään? Ja muuttaako kenties myös tehdashankkeen myötä lisää lapsiperheitä Kemiin?


Hepola

Profiilikuvan paikka

Oikeudenmukaisuus
8. lokakuuta 2020 kello 19.35.52

Jos viette hepolasta päiväkodin, kuinka mahdollistatte lapsille subjektiivisen hoito-oikeuden perheille joilla ei ole autoa? Ei lapset ole hoidossa pelkästään vanhempien työn vuoksi joten ei voi ajatella että samalla kun menee töihin, voi lapset viedä kaupunkiin hoitoon!

Profiilikuvan paikka

...
8. lokakuuta 2020 kello 21.27.14

Tätä ois voinut miettiä Pajarinrannankin kohdalla. Se ei ole kävelyetäisyydellä oikein miltään asuinalueelta, paitsi Sauvosaari ja ehkä Peurasaari. Kuitenkin siitä tulee niin valtava, että lapsia tulee sinne vähän joka puolelta. Kyllä päiväkodissa läheinen sijainti olisi tosi iso plussa. Mutta autollahan Kemissä kaikki tuntuvat kulkevan joka paikkaan.


V1, jos on pakko valita

Profiilikuvan paikka

-
9. lokakuuta 2020 kello 9.25.05

Mihin tahansa ratkaisuun päädytään tulisi ratkaisun olla pitkäaikaisempi eikä jatkuvaa ryhmien pompottelua yksiköstä toiseen. Siinä mielessä yhteinen yläkoulu keskustassa olisi paras, koska kaikki ryhmät voisivat siirtyä sinne samaan aikaan. Keskustassa olisivat myös kaupungin resurssit (kirjasto, urheilukenttä, uimahalli, museot, puistot...) parhaiten käytettävissä ja se mahdollistaisi monipuolisten oppimisympäristöjen käytön paremmin. Kulkemiseen liittyen tulee kuitenkin varmistaa, että koululle pääsee liikkumaan turvallisesti ja myös koulukyydit on suunniteltu järkeviksi ja tehokkaiksi, ettei koululaisten päivä tule odottamisesta turhan pitkäksi.

Haluaisin tietää, onko V1 otettu huomioon, että yläkoulujen oppimateriaalit tulisi myös yhtenäistää ja uusien kirjojen tilaamisesta voi tulla vielä pitkä penni. Toivon myös, että oppimateriaaleissa ei säästellä ja oteta käyttöön osassa kouluja olevia penninvenytystaktiikoita, kuten esim. ettei kielten työkirjoihin saa kirjoittaa. Se on väärä säästökohde ja aiheuttaa vaikeuksia erityisesti tukea tarvitseville oppilaille, mutta myös kaikille.

Yläkoululaisten laittaminen lukion tiloihin on huono idea. Yläkoululaisten ja lukiolaisten maailma on niin erilainen, että se ei tule aiheuttamaan kuin ongelmia molemmille puolille niin oppilaille kuin henkilöstöllekin. Yläkoululaiset ovat kuitenkin monet vielä niin lapsekkaita ja heidän täytyy myös sellaisia saada olla. Heidän läsnäolonsa lukiolla aiheuttaisi varmasti työrauhaongelmia erimittaisten oppituntien takia, kun oppilaat kulkisivat käytävillä silloin kuin lukiolaiset ovat vielä oppitunnilla. Lukiolla ei myöskään taida olla tiloja käsityön tai kotitalouden opiskeluun.

Toivon, että tämän ratkaisun kanssa ei kiirehditä ja muutoksia aletaan tehdä vasta, kun tilat ovat valmiit ja kaikki järjestelyt tehty. Nytkin monessa koulussa on ihan kaikki tilat käytössä varastoja myöten. Eikö voisi antaa oppilasmäärän ensin hieman laskea ja antaa tilaa hengittää ennen kuin rupeamme sullomaan oppilaita taas tiiviimmin uusiin yksiköihin? Ei tehdä muutoskohtaan osuvista ikäluokista väliinputoajia, jotka joutuvat jatkuvasti vaihtamaan koulua ja sietämään muutosta. Se on nuorille kova stressintekijä!


Yksi iso yläkoulu turhan iso haaste

Profiilikuvan paikka

Oppilas
13. lokakuuta 2020 kello 15.43.20

Yksi iso yläkoulu on oppilashuollollisesti liian hankala kokonaisuus. Opettajalta saatava henkilökohtainen ohjaus vähenee, kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille pääsy hankaloituu, koulumatkat pitenevät ja oppilaat väsyvät.
Olisi myös hirvittävää ajatella, kuinka kovasti kiusaaminen, häiriköinti ja ilkivalta lisääntyisi. Jos oppilaalle on liian hankalaa olla isossa yläkoulussa, mihin hänet siirretään? Joutuisiko oppilas lähtemään yläkouluun toiseen kuntaan?
Toivoisin, että lopullinen ratkaisu tehtäisiin oppilaiden hyvinvoinnin perusteella. Raha on lopullisessa päätöksessä tärkeä kriteeri, mutta sillä ei osteta oppilaiden hyvinvointia.


Hepolan koulu säilytettävä nykyisellään!

Profiilikuvan paikka

Äiti kemistä
14. lokakuuta 2020 kello 21.07.56

Järjen köyhyyttä alkaa tyhjentämään eteläistä kaupunginosaa! Nämä suunnitelmat joita nyt ehdotellaan, takaavat sen, että nuoret jatkavat joukkopakoa kemistä! Kuka haluaa perhettä alkaa perustamaan tai asua paikassa, jossa koko ajan vain vähennetään ja supistetaan palveluja?! Ei ole kauaskantoisia suunnitelmia nämä. Ennemminkin pitäisi keksiä, miten tehtäisiin kemi houkuttelevammaksi paikaksi nuorille ja lapsiperheille! Ja mikä idea tämä on, että keskustaan halutaan monta sataa nuorta enemmän poukkoilemaan päivittäin? Ei ajatella nyt turvallisuutta yhtään. Kuka ihme näitä ideoita saa päähänsä? Ja sitten hepolan koulu: minkä ihmeen takia kemin uusin koulu pitäisi lakkauttaa? Paljon laitettu rahaa jo nyt korjauksiin ja sitten pitäisi jättää mätänemään paikoilleen, niinkö? Täyttä idiotismia jos suoraan saa sanoa. Mielestäni kaikki pitäisi säilyttää nykyisellään. Keksikää miten lisäätte houkuttelevuutta niin saadaan lisää lapsia, lapsiperheitä ja veronmaksajia lisää eikä tarvitsisi näitä älyttömyyksiä miettiä.


Yläaste keskustaan

Profiilikuvan paikka

Kemi
15. lokakuuta 2020 kello 7.13.08

Kyllä kaupungin keskustassa kuuluu olla yläaste. Nyt keskustan koululaiset kulkee pitkän koulumatkan yläasteelle karihaaraankin asti. Se ei tunnu haittaavan ketään, niinkö? Kyllä keskustan tuntumassakin kouluikäisiä asuu.


Yhtenäiskoulun puolesta

Profiilikuvan paikka

Asukas
15. lokakuuta 2020 kello 17.14.49

Kouluverkkoa on käsitelty seininä ja kappalemäärinä niin, että pääasia eli lapset ja nuoret ovat olleet kuin kappaletavaraa, jota sijoitetaan eri tiloihin. Pedagogiset perustelut ovat olleet sivuseikka. On paluuta 1970-luvulle, jos kaikki kaupungin yläkoululaiset kulkevat keskustaan yhteen isoon kouluun. Isossa yläkoulussa lapset ja nuoret ovat alttiina kiusaamiselle ja syrjään jäämiselle. Opettajat eivät ennestään tunne heitä ja on vaarana, että hiljanen lapsi jää kasvottomaksi. Yhtenäiskoulu on Kemin ylpeys ja se takaa turvallisen ympäristön oppilaille. Pienistä alakouluistatulevienkin on turvallistatullayhtenäiskouluun, jossa opettajilla on ktuntumaa myös alakoululaisiin. Monilla luokanopettajilla on myös aineenopettajan pätevyys, jolloin he voivat opettaa niin ala- kuin yläkoulussa.

Tällä hetkellä olisi järkevää, että kaikki kolme yhtenäiskoulua jatkavat ja jatkossa Hepolaan on edelleent ärkeää jäädä alakoulu. Tässä taloudellisessa tilanteessa ei asialla ole kiire. Karihaarassa on säilyttävä yhtenäiskoulu, mutta päiväkotia ei tarvitse rakentaa koulun yhteyteen.


Ei isoja laitoksia

Profiilikuvan paikka

Kyllä harmittaa
16. lokakuuta 2020 kello 15.51.06

Mitä enemmän päiväkoteja ja kouluja suljetaan sitä enemmän porukkaa muuttaa pois kemistä. Ihmiset valitsee asuinpaikkansa palvelujen perusteella.
Lopettakaa keskittäminen tiettyyn osaan kaupunkia.. Kaikilla ei ole autoa jolla kuljettaa pieniä ihmisiä.
Nyt on kyllä unohtunut kokonaan ajatella lapsia ja turvallisuutta.
Kemi menee huonompaan suuntaan kokoajan. Isommat laitokset (päiväkodit ja koulut) ei ole hyvä asia.
Ennen yrittettiin rakentaa pienille ihmisille kodin omaista ympäristöä koska viettävät aikaa niin paljon hoidossa ja koulussa. Nyt heidät suljetaan isoihin laitoksiin.
Hoidetaan vanhat rakennukset kuntoon ja huolletaan.


Hepolan koulu

Profiilikuvan paikka

Ihmeissään
16. lokakuuta 2020 kello 15.52.17

Kyllä Kemi kaupunki pitää ajatella tasaarvoisesti kaikkia kapungin osia. Hepolan koulu lakkauttaminen ei vie ainostaan koulua, on varhaiskasvatus ,päiväkoti, nuorisotilat, kuntosali, liikuntasali myös silloin lakkauttamis uhan alla. Mitä tarjoatte muille palvelut muille. Miksi eteläisen kaupunkiosan alasajo on edes aloitteessa. Ennemmin teidän pitää miettiä miten tänne Kemiin saadaan lapsiperheet jäämään. Tehdä Kemi lapsi- nuorisoystävälliseksi ettei he kasvaessaan aikuiseksi näe ainoaksi vaihtoehdoksi muuttaa pois.
Mihin jäi Satamakankaan tonttikaavoitus, aloitettu se kuitenkin on? Miksi kaikki tonttitarjonta on Nauskaa ja Rovalle. Satamakankaalle saisi ihania merenrantatontteja jos asiaa vietäisiin eteenpäin .


pikkukoululaiset lähikouluihin

Profiilikuvan paikka

tytti kumpulainen
21. lokakuuta 2020 kello 12.07.00

Uudistuksessa tulee huomioida tasapuolisesti kaikkien alueiden pikkukoululaisten mahdollisuus kulkea lähikoulussa. Molemmissa vaihtoehtoissa Takajärven ja Syväkankaan alueiden lapsia tultaisiin kuljettamaan Hepolan koululle vielä vuosia. Esikouluun mennään pääsääntöisesti Syväkankaalle, johon tullaan jostakin päiväkodista ja josta sitten vuoden kuluttua osa lapsista siirtyisi Hepolaan, paljon on siirtymävaiheita pienille ihmisille. Vihreässä Kemissä ja lasten liikkumisesta huolestuneena kuntana olisi hienoa, että koulumatkan voisi jokainen lapsi taittaa kävellen tai pyörällä ja samalla oppia luonnostaan arkiliikkumista.
Entä jos Hepola toimisikin tarpeellisen ajan yläkouluna (+mahdollisesti päiväkoti ja puolikas alakoulu)? Toki yläkoululaisia sinne pitäisi sitten kuljettaa, mutta oma asuinalue olisi tullut jo tutuksi, liikkuminen omassa kouluympäristössä luontevaksi ja kaverisuhteet vakiintuneet. Yläkoululaisilla voisi myös olla erilaisia haasteita mm. koulumatkojen taittamisesta pyöräillen. Isommissa yläkouluissa voidaan myös järjestää laajempi valikoima valinnaisia opintoja. Yhdessä yläkoulussa valinnaisten kirjo olisi ehkä vielä laajempi ja jos yläkoulu olisi keskustassa löytyisivät kirjasto, uimahalli, museot, urheilukentät ja monet muut tasapuolisesti kaikkien koulun läheisyydestä.
Tässä olisi mielestäni kelpo vaihtoehtoja sille, että Syväkankaan koululla yläkoulu ei jatkaisi ja pikkukoululaiset saisivat aidon lähikoulun. Toki se on yläkouluksi remontoitu, mutta yläkoulun puolellakin valtaosa luokkahuoneista on tavallisia luokkahuoneita ja esim. kotitalouden opetustilat toisivat lisäarvoa myös alakoulun opetukseen. Hepolassa taas erityisluokat ovat jo valmiina, joten se ei ilmeisesti muutoksia tarvisi. Myös koulun kyljessä toimiva nuorisotila saisi silloin käyttäjäkuntaa alueella asuvien alakoululaisten lisäksi yläkoululaisista, joiden itsenäinen liikkuminen ilta-aikaan olisi parempi vaihtoehto, kuin alakoululaisten.


Hepolan koulu säilytettävä

Profiilikuvan paikka

Veronmaksaja
21. lokakuuta 2020 kello 12.35.05

Järjen köyhyyttä lakkauttaa Hepolan koulu ja täältä kuljettaa lapset muualle Hepolahdessa on paljon lapsiperheitä ja jotka tarvitsevat oman koulun ja päiväkodin . Takajärveltä lähti koulu ja kukaan ei sinne enää halua muuttaa eli asunnot jää käteen kun ostajia ei ole samoin kävisi Hepolahti -Rytikari alueelle samoin ! Hepolahti on kaikinpuolin hyvä paikka asua ja käydä koulua . Jos koulu ja päiväkoti häviää käy silleen , että myös apteekki sekä kauppa ovat Lopetuksen alla . Kemissä on joukkoliikenne yhteys muutenkin ihan surkeaa luokkaa eli sitäkin pitäisi huomattavasti parantaa sitten . Eli Ehdottomasti EI Hepolahden koulun
lakkauttamiselle !

Ps . Kaiken ei pidä olla kaupungissa tai ns kaupungin kerman puolella eli pohjoispuolella Kemiä


Karihaara ja Syväkangas säilytettävä 1-9 kouluina.

Profiilikuvan paikka

Leena K.
21. lokakuuta 2020 kello 20.23.02

Karihaaran ja Syväkankaan koulut on ehdottomasti säilytettävä 1-9 kouluina. Kumpikin alue tarvitsee sekä ala- että yläasteen. Alueiden kurjistaminen ei palvele kuntalaisia.


Hepolahden koulun puolesta

Profiilikuvan paikka

Veronmaksaja
22. lokakuuta 2020 kello 2.31.06

Hepolahteen on jäätävä koulu !. Järjetöntä laittaa kaikki yläkoululaiset kaupunkiin ,missä on houkutuksia paljon . Opettajat taitavat nähdä vähemmän oppilaitaan tunneilla kun hengailevat muualla koulupäivän aikana .Koska Puhutaan rakennusten huonokuntoisuuksista , niin päättäjät voisivat lyödä raportit kaupunkilaisten nähtäväksi ,että onko todellakin asiat näin kuten väittävät ! Aikoinaan syväkankaan päiväkotikin lakkautettiin, koska muka oli huonossa kunnossa ja syntyvyys luvut muka vähenivät .kohta rakennettiin uutta päiväkotia sekä avattiin uudelleen päiväkoteja . Kyllä Kemissä mennään metsään ja pahasti vuosivuodelta! .kaupunkia pitäisi kehittää eikä päinvastoin .Tällä hommalla varmistetaan että Kemistä tulee aavekaupunki


Kahden yhtenäiskoulun malli

Profiilikuvan paikka

UrhoE
22. lokakuuta 2020 kello 15.43.54

Paras ratkaisu olisi säilyttää Kemissä kaksi yhtenäiskoulua (Karihaara ja Syväkangas). Nyt ei ole järkevää alkaa tekemään suuria investointeja vaan rauhoittaa tilanne 5-6 vuodeksi jonka aikana koulujen remontointi voidaan suunnitella ja sen jälkeen toteuttaa.


Rehtoreiden esitys

Profiilikuvan paikka

Kuulolla
22. lokakuuta 2020 kello 15.45.58

Päättäjät! Kuunnelkaa ja ottakaa huomioon Kemin kaupungin rehtoreiden esitys kouluverkosta.


Evakko

Profiilikuvan paikka

Gg
22. lokakuuta 2020 kello 15.46.28

Karihaaran alakoulu tai ainakin 1-3 luokat, jos kaikki eivät mahdu, voisivat olla evakossa koivuharjulla ja ruutissa, niin ei tarvitsisi kulkea Hepolaan asti eikä koulupäivästä kulkemiseen tulisi pienille niin pitkä.


Yhtenäiskoulut toimivat

Profiilikuvan paikka

Hep
22. lokakuuta 2020 kello 15.50.23

Yhtenäiskoulut toimivat! Siellä oppilaiden on helppo siirtyä yläkouluun, joka on lapsen elämässä melkoinen rutistus, kun talo on jo tuttu ja opettajat myös. Eli pohjoispuolelle Karihaara ja etelään Syväkangas yhtenäiskoulumallilla!


Yhtenäiskoulujen säilyttäminen Karihaarassa ja Syväkankaalla

Profiilikuvan paikka

Ope
22. lokakuuta 2020 kello 15.51.44

Rehtorit ovat perustellusti esittäneet kahta yläkoulua vuodesta 2028 eteenpäin yhtenäiskoulumallilla. Nämä 1-9 koulut olisivat Karihaara ja Syväkangas. Alakouluja (luokat 1-6) olisivat tuosta eteenpäin Sauvosaari, Kivikko ja Hepola. Tämä malli olisi mahdollisimman tasapuolinen kaikille alueille ja pitää kaikki Kemin alueet perheille varteenotettavana asuinpaikkana. Rehtoreiden suunnitelmassa kiinteistöjen määrää ei kasvateta ja kuljetuksia tarvitaan mahdollisimman vähän. Kustannusten puolesta malli on siis vertailukelpoinen esitettyjen mallien kanssa.