Siirry sisältöön

Keskustele Pyynikin hoito- ja käyttösuunnitelmasta (Villi vyöhyke ry:n ehdotus, luonnos 20.5.2016)

Puhekupla 4
Keskustelu | Villi vyöhyke ry
Keskustelu on päättynyt

Perustiedot

Päättynyt: 24.6.2016

Liitteet

Ilmianna

Pyynikki

Profiilikuvan paikka

Biologi
21. toukokuuta 2016 kello 9.25.29

Olen jo aiemmin ihmetellyt miksi pyynikki on luokiteltu edes luonnonsuojelualueeksi kun ei täytä luonnonsuojelukriteereitä ja muistuttaa ihan vain hyvin hoidettua puistoaluetta tai osittain jopa talousmetsää.

Minusta pyynikkiä ei pidä varsinkaan kasketa eikä tehdä muutenkaan harvennushakkuita vaan jätettävä luonnonvaraiseksi koska on määritelty luonnonsuojelualueeksi. Kelottuneet puut pitää jättää rauhaan kuten koko aluekin.

Mikäli määritellään uudestaan ihan vain puistoalueeksi ja poistetaan luonnonsuojelualuemääritelmästä niin voi tehdä tavallisia pyynikin hoitotoimenpiteitä kuten aiemmin nyt antaa täydellisesti väärän käsityksen alueesta ja siitä mitä monimuotoinen metsä oikeasti on kun sen annetaan ihan itse toipua ihmisten toimenpiteiltä. Metsä kun ei hoitoa tarvitse sinällään vaan tulee ihan itse toimeen.

Myös osittainen luonnosuojelualue voisi toteutua eli jätetään oikeasti hoitamattomia metsän omine keinoineen monimuotoistua ja jätetään muu osa puistomaiseksi entisen kaltaiseksi pyynikkipuistoalueeksi johon voi minusta johonkin pieneen osaalueeseen villivyöhyke suunnitella lisää monimuotoisuutta .

Toivoisi kuitenkin villivyöhykkeen ensin tekevän aiemmat hankkeet kuntoon kuten unohdetun metsäpuutarhan tesomalla ja muinaismuistokohteen sastamalan kupeessa ennen kuin ryhtyy uuteen hankkeeseen. Metsäpuutarha ei edistynyt mihinkään alkusuunnittelun jälkeen vaikka paljon suunniteltiin. Eli haukkaavat liian suuria paloja liian pienelle porukalle. Tärkeätä on että hankkeet myös toteutuu..nyt lähinnä villivyöhyke voisi olla konsultoimassa kaupungin miehiä puistonhoitosuunnitelmissa.


muutamilla muutoksilla

Profiilikuvan paikka

Parempaan suuntaan
21. toukokuuta 2016 kello 13.35.25

Muuten hyvää ehdotusta, mutta maastopyöräily ja frisbeegolf eivät vaan kertakaikkiaan sovi alueelle. Luontoa on niin kovin vähän jäljellä muutenkin, kun ihmiset tuuppaavat muotikotkotuksiaan joka paikkaan. Maastopyöräily ja frisbeegolf löytävät kyllä paikkansa jostain muualta, ne eivät ole välttämättömiä - vaan "trendejä". Luonto on välttämätön. Hyvä kun teette uudenlaista osallistavaa ehdotusta. Kaupungin (ja asukkaiden) pitäisi havahtua toimimaan toisella tapaa.


maastopyöräily

Profiilikuvan paikka

biologi
22. toukokuuta 2016 kello 16.43.08

Samaa mieltä edeltäjän kanssa maastopyöräily ja frisbeegolf ei kuulu pyynikin maisemiin ja mielestäni siinä pitää mennä luonnon ehdoilla ensisijaisesti. Ihmisille se tuottaa stressittömyyttä ja lepoa jota kaipaa urbaanimaisemiin. Pyynikki toimii hyvin jo sinällään mutta enemmän todellista luonnonvaraisuutta pyynikille voisi lisätä jättämällä täysin rauhoitettuja alueita.


muuten hyvä, mutta rauhallisuus tulee myös huomioida

Profiilikuvan paikka

Elisa
23. kesäkuuta 2016 kello 23.24.46

Pidän suunnitelmaa erittäin hyvänä muilta osin, paitsi frisbeegolfin ja maastopyöräilyn salliminen. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa siitä, että ne eivät sovi Pyynikille. Olen asunut koko ikäni Pyynikillä ja metsän tunnelma ja rauhallisuus on mielestäni todella tärkeitä asioita kaupunkiympäristössä. On hienoa että meillä on luonnonläheinen ja rauhallinen paikka noin lähellä keskustaa. Tätä ei tulisi pilata lisäämällä "vauhdikasta" toimintaa Pyynikin luonnossa. Tietenkin Pyynikillä on jo paljon koiranulkoiluttajia ja lenkkeilijöitä, mutta sehän kuuluu asiaan. Suunnistus tuskin aiheuttaa häiriötä, jos kisoja järjestetään melko harvoin.

Suunnitelman luonnon monimuotoisuutta lisäävät ehdotukset ovat erittäin hyviä, olen samaa mieltä että Pyynikin metsässä olisi hyvä olla erilaisia, monimuotoisia vyöhykkeitä. Jo nyt hienoin asia Pyynikillä on mielestäni se että niin pienestä metsästä löytyy monenlaisia alueita. Jo pelkästään harjun yhdellä puolella voi ihailla avoimia kallioita, lahopuita, tiheää taimikkoa, isoja mäntyjä ym. Vielä parempi jos tätä monimuotoisuutta saadaan vielä lisättyä. Vaikka maastopyöräily tekisikin hyvää tiettyjen kasvilajien kasvulle, ei tätä tule asettaa Pyynikin rauhallisen, keidasmaisen tunnelman edelle, sillä monimuotoisuutta voidaan edistää niin monilla muillakin tavoilla, kuten suunnitelmassa osoitetaan.

Ehdotukset ovat hienoja, jopa kulotus jos se vain pystytään turvallisesti toteuttamaan.
Mielestäni on tärkeää varmistaa, että kokonaisuudessa mänty tulee jatkossakin säilymään Pyynikin tyypillisenä valtapuuna. Se on Pyynikin maiseman tyyppikasvi. Tietenkin paikoittaiset kuusikot ja lehdot ovat perusteltu lisä tähän mäntyvaltaisuuteen.