Siirry sisältöön

Vastaa Meijän Cityn ranta-alueiden kehittämistä koskevaan kyselyyn

Kysymysmerkki 18
Kysely | Lappeenrannan kaupunki
Kysely on päättynyt

Meijän City on keskustan kehittämissuunnitelma, johon kuuluvat yhtenä osana Lappeenrannan ranta-alueet Pallonlahdelta Myllysaareen. Hanketta varten on luotu kehittämiskortteja kohteista, joita on tavoitteena kehittää. Niissä keskitytään yksittäisiin paikkoihin tai alueisiin ja tarjotaan konkreettisia ideoita, ajatuksia ja tekoja alueen kehittämiseen. Kaupunginlahden verkostoja kuvaavassa kortissa avataan laajemmin kokonaisuutta.

Tutustu liitteenä oleviin ranta-alueiden kehittämiskortteihin ja kerro mielipiteesi alueen kehittämisestä kyseistä kehittämiskorttia koskevaan kohtaan. Kehittämiskortit tulevat näkyviin, kun painat alapuolella olevaa näytä lisätiedot -nappia.

Kaikki kysymyksiin annetut vastaukset ovat kaikkien tarkasteltavissa ja tutustuttavissa. Kysymyksiin vastaaminen on vapaaehtoista ja voit ottaa kantaa vain itseäsi kiinnostaviin kohtiin.

Perustiedot

Päättynyt: 12.5.2021

Liitteet

Ilmianna

Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.

Pallonlahden kehittämiskortin päätavoitteena on luoda pääsuuntaviivat alueen kehittämiselle ja viheralueiden hoidolle. Aluetta aktivoidaan ja alueen viihtyisyyttä sekä liikenneturvallisuutta lisätään. Pallonlahti muodostaa ranta-alueelle muodostuvan rantabulevardimaisen palvelunauhan pääte- tai alkupisteen ja alueelle mahdollistetaan ympärivuotista toimintaa.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 21.
Vastaukset
 • Suunnitelma vaikuttaa hyvältä. Eläinpuisto voisi sopia alueelle oikein hyvin! Rannassa kulkeminen tulisi mahdollistaa. Pallonlahdella olisi hyvä esimerkiksi kalastaa. Myös vanhaa betonitornia voisi korostaa siten, että rantaan rakennettaisiin laituri ja katselupaikka. Valmiin väliin ehdottomasti monenlaista toimintaa. Talven lumimaa kuulostaa hyvältä.

 • Vanha rikkihappotehtaan torni voisi olla valaistu vaihtuvalla värillä. Rannassa pidettävä asuntovaunuparkki, oheen voisi kehittää sähköpisteet ja jotain myyntikojutoimintaa. Myös grillipaikat, lavut yms. ehdottoman kannatettavia tällaiseen sijaintiin

 • Matka-auto parkki pois

 • Koirapuisto on ihan täsmäisku tähän kohtaan. Alueen vehreys antaa tasapainoa linnoitukselle ja täyteen ahdetulle pikisaarelle. Välinevuokraus voisi sopia tähän. Tässä kohtaa voisi toimi myös talviurheilulle sopivana kohtaa. Pallon lahdella pääsee hiihtämään monesti pidempään kuin muualla kaupunginlahdella.

 • Pallonlahti on hieno alue. Vesilinnut viihtyvät, pohdittaisiin, miten turvattaisiin elintilaa eri lintulajeille. Linnoituksen valleille niittyjä. Suppailuun sopiva alue, vesiliikenne kulkee kauempana ja voitaisiin myös rajata alue suppailulle.

 • Suunnitelma on hyvä.

 • Ehdottaisin näköalatornin/lintutornin rakentamista ranta-alueelle, Pallonlahti-Myllysaari väliselle alueelle.
  Raumalla on ihan "saunamaailman" vieressä ja siitä on hienot maisemat kauas.

 • LrPS ry:n huomioita:
  Oli lievä pettymys, että Pallonlahtea ei ole suunnittelussa huomioutu esim. uppoamarunkoisten (syväys n. 1 m) moottoriveneiden talvisäilytysalueena. Ehkä tätä asiaa voidaan vielä tutkia suunnitelman edetessä.
  (Muut LrPS ry:n asiaan keskittyvät huomiot on välitetty osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@lappeenranta.fi ja seuran muistio on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.lrps.fi.)

Linnoituksen kärjen ja Rapasaaren kehittämisen päätavoitteita ovat alueen vetovoimaisuuden kehittäminen, viihtyisyyden ja palveluiden lisääminen sekä matkailun voimakas huomioiminen. Erilaisten virkistystoimintojen ja palveluiden kehittämisessä huomioidaan kaupunkilaisten näkökulma. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös Rapasaarenpuiston, eli Rapasaaren aseman ympäristön kehittämiseen.

Yksittäisenä keskeisenä kehittämiskohteena alueelle ehdotetaan sijoitettavaksi saunamaailmaa. Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 15.
Vastaukset
 • Saunamaailmalle ainoa oikea paikka on Linnoitusniemen kärjessä. Suunnitelmassa kehitetään hienosti yhtenäistä kulkureitit niemen ympäri.

 • Hyviä ideoita, veneiden nostot, laskut ja talvisäilytys ehdottomasti pidettävä alueella. Saunamaailmalle täysin väärä paikka, mieluummin saunamaailman rakentaminen lähemmäs myllysaarta jossa muutenkaan ei ole veneliikennettä - mahdollistaa turvallisen uimisen puhtaassa vedessä.

 • Linnoituksen kärki täysin väärä paikka saunamaaimalle. Turhaa tunkea pieni alue täyteen toimintaa. Siellä on jo hiekkalinna, jonka toimivuus ja tunnettuus on hyvä. Saunamaailma tarvitsee rauhallisemman paikan toimiaksee. Kuka oikeasti haluaa saunoa ja uida vilkkaassa satamassa, venelaitureiden läheisyydessä? Lisäksi pitää muistaa linnoituksen historialliset arvot. Linnoitusalueeseen kuuluu myös ranta-alueet joille väki veneillään rantautui. Lappeenranta on jo tuhonnut historiaansa kiitettävällä teholla.

 • Saunamaailman pitäisi olla lähellä Myllysaarta. Sinne saataisiin selkeä uimiseen, saunomiseen ja rannalla oloon liittyvä tapahtuma- alue.

 • Veneet muualle

 • Olemme ehkä juuri saaneet hiekkalinnan markkinoitua paikalleen , nyt paikalle ehdotetaan muuta, toivoisin jo 2020 luvulla kaupungin pystyvän pysymään suunnitelmissa eikä joka paikkaan rakenneta jo olemassa olevan päälle, ei meillä sentään niin hyvin mene !

 • Saunamaailma ok, mutta Pysäköintialue matkailuautoille ei sovi satama-altaan viereen rakennusten eteen. Mikäli se on rantaan rakennettava niin ehdottomasti Sataman-Loisteen oikealle puolelle. Siellä ei ole muita rakennuksia ja tila on sopiva matkailuautojen pysäköintiin.

 • Saunamaailma (jos sellaista yleensäkään tarvitaan) tulee sijoitta Myllysaareen - eli kehittää jo siellä olevaa toimintaa.

 • Saunamaailmalle varmaan se varteenotettavin paikka, mutta mittakaava on pahasti pielessä. Linnoitus jää pahasti saunamaailman varjoon. Linnoituksen kärjessä säilynyt nättejä rakennuksia ja nyt tuodaan jotain todella isoa ja maisemaan sopimatonta rakennelmaa. Kaupungin toimesta halutaan siirtää kävijät satamasta linnoituksen kärkeen. Se varmasti harmittaa sataman yrittäjiä.

 • Saunamaailma on saatu yllättävänkin hyvin istumaan sataman ympäristöön. Suunnitellulle sijaintipaikalle on helppo tulla ja samalle se on lähellä satamatoria. Arvostan myös sitä, ettei Saunamaailmaa ole sijoitettu asuinrakennusten välittömään läheisyydessä, vaan sille on löydetty oma keskeinen, mutta rauhallinen paikka. Hyvää työtä!

Sataman suoran, eli satamasta Linnoituksen kärkeen kulkevan alueen, kehittämisen päätavoitteita ovat kaupunginlahden houkuttelevuuden ja ranta-alueen vetovoiman lisääminen sijoittamalla uusia toimintoja sataman suoran varrelle. Aleen yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan ja alueen viihtyisyyttä lisätään kaikille kulkijoille. Tavoitteena tarjoa kesällä esim. veneiden bongausta rantabulevardilla sekä viihtymistä ja elämyksiä.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 16.
Vastaukset
 • Pysäköintimahdollisuus hyvä säilyttää. Lisäksi viheristutuksia puita, valoinstallaatioita ja istumapaikkoja. Mahdollisuus myös pienille myynti/kahvikojuille.

 • Enemmänkin tämän osalta pitäisi suunnittelua siirtää liikuntatoimelle ja talvitoimintojen tuottamiseen. Tästä on helppo lähteä jäälle vaikka hiihtämään. Mutta eipä lähdetty talvella 2021 kun liikuntatoimi jätti ladut monesti tekemättä. Sitten vapaaehtoisvoimin tehdään kävely sekä luistelureittiä. Ihan mukava kohta nykyiselläänkin. Päivittäin käydään koiralenkillä ja en nyt koe että kahviloita tarvittaisiin sataman tarjontaa enempää.

 • Sataman suora on aika toimiva ja nostalginen jo nyt. Laivat, ravintolat, kahvikioskit, esiintymislava ym. Talvella toimintoja voisi kehittää enemmän muualle, liikuntapalveluja lukuunottamatta. Napakelkka oli kiva !

 • Hyvä suunnitelma.

 • LrPS ry:n huomioita:
  Veneilyn kannalta alue erottuu lähinnä talvisäilytysalueresurssina. Mikäli Saimaan Kanavan laajennus tuo isompia matkustaja-aluksia satamaan, on todennäköistä, että laivalaituria on jatkettava Sataman suoran alueelle. Talvipaikkana alueen parempi jäsentäminen on aiheellista ja paremmalla viher- ja pysäköintialueiden järjestämisellä alueen tilatehokuutta voidaan parantaa. Myös tarpeellisten maisemallisten kiintopisteiden toteuttaminen on tarpeellista ko. alueelle.
  (Muut LrPS ry:n asiaan keskittyvät huomiot on välitetty osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@lappeenranta.fi ja seuran muistio on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.lrps.fi.)

 • Hyviä ideoita. Älkää poistako autojen pysäköintimahdollisuutta tai veneiden talvisäilytystä. Veneet ja niiden keväiset laittelijat tuovat kivaa elämää satamaan.

Satamatorin kehittämisen päätavoitteiksi asetetaan alueen viihtyisyyden parantaminen, alueella sijaitsevien toimintojen selkeämpi jäsentäminen sekä mahdollistaa alueen ympärivuotinen elävyys. Lisäksi aluetta tulee kehittää esteettömäksi.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 14.
Vastaukset
 • Edelleen lisää viherrakentamista, puita. Myös valaistus suunniteltava uudelleen, mahdollisuus käyttää värivaloja, valolla korostettuja kohteita yms. ympäri vuoden eikä vain sataman valoissa. Suihkulähteen valojen uudelleen ohjelmointi myös listalle, nykyisellään häiritsevä vilkkuminen!

 • Myyntikojut ovat rumia, eivätkä sovi nykyisen näköisenä ympäristöön. Ne pitäisi uusia.

 • On huomioitava että liika rakentaminen ja liikaa sinne ahdettuja "palveluja" ja toimintoja voi kääntyä ähkyksi. Sen nykyinen viihtyisyys voikin perustua juuri siihee että se on vielä niin alkuperäinen ja rauhallinen, - paikka joss voi kävellä ja silmä lepää kun katselee järvelle ja veneitä.

 • Satamatori on nykyisellään jo varsin toimiva ja ihmiset tuovat sinne viihtyisyyden. Se on monille kohtaamispaikka ja vieraille se paikka minkä takia Lappeenrantaan tullaan. Sisävesisatamista se helpointen lähestyttävä paikka. Tämä on se meidän olohuoneen jatko. Nykyisellään jo toimiva ja tuntuu hieman vieraalta että jotain pitäisi tehdä vaan tekemisen vuoksi. Enemmänkin jotain liikkuvia palveluita tarvittaisiin talvelle kun yleisö ryntää jäälle. Nätillä kelillä talvella ei löydy yhtään makkarakojua lähimainkaan, mutta väkeä on pilvin pimein. Talveen kannattaisi panostaa. Saaristoreiteille ei ole opasteita.

 • Hienoa, että satamatorille koetetaan saada ympärivuotista toimintaa. Alue on kaunis myös talvella. Jos lämmitettyjä pistäytymispaikkoja olisi tarjolla uskon, että ne vetäisivät ihmisiä alueelle myös talvikuukausina. Nykyiset myyntikojut ovat aikansa eläneitä ja hyötyisivät uusimisesta. Ihania ravintolalaivoja voisi jotenkin korostaa suunnitelmassa nykyistä enemmän. Kasinon terassi on sen sijaan todellinen rumilus. Sitä voisi jotenkin edes koettaa parantaa ja kaunistaa.

 • Istumapaikkoja voisi olla hieman enemmän, kahviloiden paikat niiden asiakkaille. Vaikka kokoontaitettavien tuolien vuokrausta, niin tuoleja olisi aina tarpeen mukaan torilla.

 • Enemmän viheristutuksia ja jäsentelyä.

 • Kioskirakennukset ehdottomasti uusittava - yhteneväiset suojaisat terassit, enemmän modernia ilmettä (Cafe Birgitta Hernesaaressa on hieno esimerkki), joka näyttäisi joka puolelta hyvältä. Torin keskelle tarpeen mukaan siirrettävä elementti, esim. erikokoiset ja näköiset istutukset, penkit ja pöydät, jos on kyse kaupungin ”olohuoneesta”, voi antaa ihmisille mahdollisuuden järjestä sen mieleiseksi noilla elementeillä.

 • Hienoa, että ymmärretään kuinka tärkeä ja iso imagotekijä Saimaa on. Älkää poistako parkkipaikkoja. Ihmiset yhä kulkevat autoilla. Kaikkea historiallista ei saa esteettömäksi. Tärkeää, että on olemassa myös estettömiä vaihtoehtoja. Myyntikojut alunperinkin aivan hirveitä, eikä vuodet niitä ole hellineet. Pöytäryhmiä, penkkejä ja fiksuja viheristutuksia. Vähällä investoinnilla lisää viihtyvyyttä.

Rantapuiston kehittämisen päätavoitteiksi asetetaan puiston kehittäminen viihtymisen, matkailun, leikin, oleilun ja rauhoittumisen alueena. Suunnittelussa tulee huomioida alueen historia, viherympäristö ja kaupunkikuva. Alueella olevaa kevyen liikenteen reittiä tulee kehittää selkeämmäksi ja turvallisemmaksi.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 19.
Vastaukset
 • Rantapuisto on nykyisellään jo viihtyisä. Ei tarvitse suurempaa kehittämistä.

 • Rantapuisto on hyvä sellaisena kuin se nyt jo on. Kasinon ja kylpylän liittäminen vahvemmin rantapuistoon on tarpeen- viime vuosina Kylpylä on ollut aika näkymätön ja ikäänkuin ulkopuolella kaikesta siitä toiminnasta mitä siellä on ollut. Kylpylä on kiinni ja säpissä. Sinne, sisätiloihin voisi sitä ns saunamaailmaa ja kylpylää kehittää ympärivuotiseksi (käsittääkseni siellä on jo tarvittavia tiloja)

 • Outoa että tästä on tehty joku erillinen suunnitelma. Nykyisellään toimiva ja kiva vehreä paikka muutoin täyteen rakennetulla rannalla. Tässä kohtaa on tehty kaupungin toimesta kestäviä ratkaisuja ja ei siksi vaadi suurempaa kehittämistä.

 • Rantapuisto on ihana paikka. Pidetään siitä hyvää huolta ja uusitaan puustoa vanhaa kunnioittaen. Nurmialueille voisi perustaa muutamia niittykukkaketoja.

 • Nykyisin toimiva alue, rauhallinen, kaunis paikka järvelle katseluun.

 • Nykyinen on hyvä.

 • Aika hyvä jo nyt.

Halkosaaren kehittämisen päätavoitteena on alueen kehittäminen vihreänä keitaana keskellä rakennettua ranta-aluetta. Halkosaaressa sijaitsevan viherympäristön laatua parannetaan ja alueen viihtyisyyttä lisätään. Halkosaareen on tarkoitus mahdollistaa pienimuotoisten palveluiden saatavuus ja parantaa yleisesti alueen oleskelumahdollisuuksia.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 17.
Vastaukset
 • Piknik-laituri nykyisen mattolaiturin tilalle. Mantereen puolella olevan pysäköintialueen reunassa olisi hyvä olla yleisöwc.

 • Pidettäisiin edes jossain määrin alkuperäistä Lappeenrantaa yllä! Mattolaituri on osa tätä paikkaa ja sille on käyttäjiä todella paljon. Mattolaituri ei ole este sille että siitä voisi käydä uimassa. Tämä on hyvä rauhallinen paikka jo nykyisellään ja ihmettelen että miksi tätä kohtaa halutaan viedä johonkin eri suuntaan.

 • Halkosaari on ihana keidas. Kiitos, että siitä tullaan jatkossakin pitämään huolta. Arvostan sitä, että Halkosaareen mahtuu myös luonnontilassa olevaa ranta-kalliota. Kunpa vain hanhiongelmalle voitaisiin tehdä jotain... Ne mokomat sotkevat koko alueen. Toivoisin, että mattolaiturit voitaisiin säilyttää - ne ovat suomalaista kulttuuriperinnettä ja nähtävyys ulkomaalaisille. Unohtamatta niiden käyttöarvoa Lappeenrantalaisille. Kesäisin pesupaikoille on jopa tungosta.

 • Piknik -alueeksi, tarvitaan vain hyvä nurmikko, muutama penkki, veneilijät käyttävät aluetta muuten. Pysäköintipaikat olisivat ongelma, jos toimintoja tulisi lisää. Kaunis valaistus näkyisi eri puolelle kaupunginlahtea. Maalle voisi tehdä mattolaiturin.

 • Halkosaari on mitä parhain paikka jo nyt, mattolaitureineen ja tunnelmakatos saaren päässä. Siellä on myös muistomerkki, jota monet ei ehkä huomaa - valanrikon viiva -paasi ! Luonnonmukainen, rauhallinen paikka, jossa voi pysähtyä omassa rauhassa vaikka ihmisiä ympärillä. Mielestäni sinne ei tarvita palveluita, joita on jo satamassa tarjolla. Jos mattolaituria ei voida pitää maton pesupaikkana, niin tehdään siitä picnic- paikka. Loistava ja hyvässä käytössä jo nyt. Joskin liputan isosti mattolaiturin säilyttämisen puolesta. Soutuveneetkin antavat oman rauhallisen säväyksen ajan kiireettömyydestä. Säilyttäkäämme hivenen vanhaa, perinteisiä elämäntapoja esille tuoden.

 • Ihan hyviä ideoita.

Ainonkadun rantaosuuden kehittämiskortissa päätavoitteiksi asetetaan avautuvien näkymien hyödyntäminen, turvallisen ja esteettömän oleskelun mahdollistaminen, sekä kaupunginlahden miljöön vaaliminen. Niiden lisäksi liikenneturvallisuuden parantaminen, Myllysaaren ja satamatorin yhteyden vahvistaminen ja pysäköinnin kehittäminen alueella kuuluvat päätavoitteisiin.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 18.
Vastaukset
 • Laiturin rakentaminen kannattaa. Edelleen korostettava pysäköintipaikkojen tärkeyttä.

 • Pysäköintiä varten latauspisteet ovat varmaan tarpeen. Maisemallisesti meillä on tässä uniikki kohde suomen mittakaavassa ja tuntuisi oudolta että tätä lähettäisiin pilaamaan lisärakentamalla. Venelaiturit, pysäköinnin helppous ja koiran ulkoilutus on tämän kohdan vetovoima. Talvella lautureiden ovia ei saada auki ja jäälle pitää könytä penkkoja pitkin. Liikuntatoimi piti talvella 2021 todella huonosti jäälatuja auki vaikka keli ja lumitilanne oli kohdallaan. Tästä tuli äkäisiä porukoita kun hiihtolomaviikolla 8 Lappeenranssa ei jaksettu avata latuja. Ympärivuotisen käytön mahdollistaminen olisi ihan plussaa tälle kohdalle.

 • Rantapuisto on todella kaunis, mutta autojen tukkima. Pysäköintiä kannattaisi miettiä jotenkin uudelleen. En tosin osaa sanoa miten. Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden omat väylät ovat hyvä idea ja ne lisäävät turvallisuutta. Myös nykyistä viihtyisämmät levähdysalueet penkkeineen ja kauniit istutukset kuulostavat erinomaisilta ideoilta. Nykyiset vanhat hopeapajut ovat jo aikansa eläneet. (vaikka historiallisia ovatkin) Ne tosiaan tulee uusia ennen kuin ne kaatuvat myrskysäällä aiheuttaen vahinkoja ihmisille tai autoille. Jalankulkuväylien valaistuksen parantaminen on hieno idea, nykyiset valot antavat lähinnä autotien suuntaan jättäen jalkakäytävän hämärään. Rantaraitti on todella uniikki ja kaunis alue. Venelaiturit antavat alueelle omanlaistansa leimaa. Pidetään tästä helmestä huolta ja tehdään siitä entistä ehompi.

 • Ainonkadun jalankulkualue on vaarallinen Kasinon ja Halkosaaren välillä. Kapea, puita välissä, veneilijät kulkevat laitureille ja takaisin. Voisiko pyöräilijöille esim. rakentaa veden päälle " pyöräilylaiturin " Jos ranta-alueella viihtyviä vesikasveja löytyisi, ne elävöittäisivät rantaosuutta, josta otetaan paljon valokuviakin Linnoitukseen päin.

 • Muistakaa, että monet ihmiset tulevat autoilla. Niitä parkkipaikkoja oikeasti tarvitaan.

Myllysaaren alueen kehittämiskortissa päätavoitteiksi on asetettu pääsuuntaviivojen luonti Myllysaaren ja Kirkkoherranlahden alueen toiminnalliselle kehittämiselle ja viheralueiden hoidolle. Aluetta kehitetään yhtenä kokonaisuutena urheilun, ulkoilun ja vapaa-ajan toimintojen sekä näitä palvelevien palvelujen kesken. Lisäksi alueen parannetaan.

Lisätietoa tarkemmista toimenpiteistä löydät kehittämiskortista numero 20.
Vastaukset
 • Hiekkalinnan voisi sijoittaa juurikin Myllysaaren. Hiekkalinna kuuluu hiekkarannalle. Saunamaailma ansaitsee arvoisensa paikan Linnoitusniemen kärjessä.

 • Saunamaailman paikka on ehdottomasti Myllysaaressa. Autojen paikoitus ei tuota ongelmia, rauhallisempi paikka aitoon suomalaiseen saunaelämykseen ja, kuitenkin ihan keskustassa.

 • Hiekkalinna Myllysaareen

 • Saunat / "maailma"Myllysaareen- samoin talviuimareille kunnolliset paikat.

 • Myllysaari on omaksuttu liikunnallisena kohteena ja oli kiva seurata että siellä on pystytty järjestämään mm pyöräilykisoja! Liikkuvat myyntikojut olisi varmaan kiva lisä, mutta miksi ihmeessä tätä pitäisi vielä viedä johonkin suuntaan. Ei tässä edeltäjät ole tehneet huonoja päätöäksiä tämän suhteen. Viihtyisä paikka jo nykyisellään.

 • Myllysaari on hyvä juuri nyt. Rauhallinen, pidempiaikaiseen oleskeluun tarkoitettu alue, ei turistipyydyksiä, ei alkoholin tarjontaa alueelle. Koko perheen paikka, liikuntapaikka, Myllysaaren saunan käyttäjien paikka.

 • Hiekkalinna on aikansa elänyt.

 • Miten hyvin saunamaailma sopisi Myllysaaren läheisyyteen!