Vuodelta 2008 on olemassa maakuntalaki (ruotsiksi) Ahvenanmaalta. Sen sisältö on YksTL:a aika lähellä. Ko. laki voisi olla yhtenä esimerkkinä uudelle yksityistielaille.
Myös kunnossapidon osittelu tulisi käydä läpi ja tehdä nykyistä yksinkertaisemmaksi.
Edustan tahoa, joka järjestää asumisen jätehuollon järjestämistä. Säännöllisesti tulee eteen tilanteita, joissa yksityisen pitäjä ilmoittaa, että heidän tietään ei saa jäteautolla ajaa, koska tie ei kestä jäteauton pianoa, ei ole kääntöpaikkaa tms. Tämän varjolla jätehuollon järjestäjältä eli kunnalta vaaditaan sitten vaihtoehtoista palvelua sille, että jätteet noudetaan kiinteistöltä. Toisinaan tulee eteen myös tilanteita, joissa joku tieosakas on jätekuljetuksen omalle kiinteistölleen jätelainsäädännön mukaisesti järjestänyt, mutta muut tieosakaat painostavat tätä yhtä lopettamaan kuljetuksen, jotta tietä ei tarvitsisi pitää jäteuton liikennöitävässä kunnosssa.
Olen ymmärtänyt, että yksityistielaki kyllä edellyttää yksityisteiden pitämistä sen tarkoitusta vastaavassa kunnossa ja että tällä tarkoitetaan esim. sitä, että asumisen kuljetukset (jäte- ja loka-autojen kuljetukset) on kyettävä hoitamaan, jos tien varressa asumista on.
Jos mahdollista, tulisi lain uudistamisessa jotenkin varmistaa se, että tiekunta saadaan huolehtimaan tien kunnossapitoon liittyvistä velvoitteistaan sen sijaan, että se pyrkii ja voi tien huonoon kuntoon vedoten estämään kuljetukset, jotka yhteiskunta on velvollinen järjestämään. Jos tienpitäjät eivät huolehti tienpitovastuustaan ja sen aiheuttamista kustannuksista, siirtyvät esim. jätehuollon osalta nuo kustannukset ainakin osittain kunnalle, joka voi joutua järjestämään vaihtoehtosta mutta kalliimpaa palvelua.
Tieoikeuksien muuttaminen/lakkauttaminen tulisi saada yksinkertaisemmaksi, jos olosuhteet ovat muuttuneet. Muutoksenhakumahdollisuus kuitenkin turvattava.
Lain vanhuus ei ole ongelma, koska lakia on uudistettu moneen kertaan. Nykyisen lain mukaiset säädökset toimivat pääosin em. tielautakunnan roolia lukuun ottamatta. Tielautakunnat voidaan lakkauttaa, jolloin myös kunnallinen hallinto kevenee. Tiekuntia, tieoikeuksia ja tienpitoa koskeva lainsäädäntö on vakiintunut ja toimiva.
Huomattavan haitan ja tärkeyden selventäminen.
Yksityistielain uudistamistyön yhteydessä pitäisi keskustella ja pohtia tieoikeuksiin liittyvät uudistamis- ja päivittämistarpeet. Tällaisia ovat mm. tieoikeuden perustamisen siirtämisen ja lakkauttamisen edellytykset, tieoikeuden sisältö, lisätieoikeus, rajoitettu tieoikeus, muut yksityistielain mukaiset käyttöoikeudet, tien satunnainen käyttäminen ja tieoikeudesta sopiminen. Esimerkiksi tieoikeuden perustaminen rantaan pääsemiseksi ja siihen liittyen venevalkama, pysäköinti ja laiturinpito-oikeuden kaipaa selventämistä.
Pitäisi olla sanktiot jos määrättyjä asioita ei hoideta ( esim. kokoukset).
Selkeyttä kokonaisuuteen jotta ei tarvita käsikirjaa tulkinnoista
Lain hengesä pitäisi olla esillä yksityisteiden tärkeys Suomen taloudelle.