Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) hyväksyi suosituksen alustavasti kokouksessaan 13.12.2016. Ennen suosituksen lopullista hyväksymistä PALKO antaa asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden kommentoida luonnosta. Suositusluonnoksen ja taustamuistion löydät avaamalla kohdan Näytä lisätiedot ja sieltä väliotsikon Liitteet alta. Ennen vastaamista tutustu sekä suositusluonnokseen että taustamuistioon. Kommentointiaika päättyy 15.1.2017.
Suositusluonnoksen mukaan polven nivelrikon ja degeneratiivisen (rappeumaperäisen) polvikierukan repeämän tähystyskirurginen hoito ei kuulu Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan, ellei kyseessä ole akuutin polvivamman tai lukkopolven hoito.
Toistuva tai pitkäaikainen polvikipu on yleistä aikuisilla ja lisääntyy ikääntymisen myötä. Kyselytutkimusten perusteella joka neljännellä 40 vuotta täyttäneellä on tällaisia polvikipuja, jotka tyypillisimmin johtuvat polvikulumasta. Kivun lisäksi polvikuluma voi aiheuttaa polven jäykkyyttä sekä vaikeuttaa liikkumista ja päivittäisistä toiminnoista selviytymistä.
Polvikuluman tähystyskirurgisen hoidon pitkäaikaiset tulokset eivät tutkimustulosten ole parempia kuin liikuntaharjoittelun tulokset. Sen sijaan tähystyskirurgiset toimenpiteet aiheuttavat suuria kustannuksia. Kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina myös haittatapahtumien mahdollisuus.
Vuonna 2014 Suomessa tehtiin julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa yhteensä noin 15 000 tähystyskirurgista toimenpidettä polvikuluman takia. Niiden laskennalliset julkisesti rahoitetut suorat kustannukset olivat noin 23,5 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi tulevat sairauspoissaoloista ja asiakasmaksuista aiheutuvat kustannukset ja menetykset.
Suositusluonnoksen ja taustamuistion löydät avaamalla kohdan Näytä lisätiedot.