Vastaajan taustatiedot
Jatka vastaamista (2/3)
Suositusluonnos
Kommentoi terveysongelman vakavuutta ja yleisyyttä Vaikea astma huonontaa potilaiden toimintakykyä ja voi johtaa keuhkojen toiminnan pysyvään huononemiseen, toistuviin pahenemisvaiheisiin ja pitkäaikaisen glukokortikoidihoidon haittoihin. Vuoden 2015 lopussa erityiskorvattaviin astmalääkkeisiin oikeutettuja aikuisia oli Suomessa lähes 150 000. Fimean arvion mukaan heistä noin 1 120 sairastaa vaikeaa eosinofiilista astmaa ja heistä vain osa tarvitsee lääkehaittojen tai riittämättöman hoitovasteen vuoksi lisälääkitystä.
Kommentoi vaikuttavuutta (mepolitsumabi) Mepolitsumabin hoidolliset vaikutukset tutkimuksissa ovat vaatimattomat lumeeseen verrattuna. Kliinisesti merkittäviä astman pahenemisvaiheita potilasvuotta kohden oli mepolitsumabi-ryhmässä 0,83 ja lumeryhmässä 1,74. Mepolitsumabin vaikutukset sairausspesifiseen elämänlaatuun sekä osin myös astman hallintaan näyttäisivät olevan kliinisesti merkittäviä, mutta vaikutuksia bronkodilataatiota edeltävään uloshengityksen sekuntikapasiteettiin ei voida pitää kliinisesti merkittävinä. Yhdessä aktiivisen intervention kanssa mepolitsumabilla on suotuisa vaikutus systeemisen kortikosteroidiannoksen vähenemiseen, mutta vaikutus on melko vaatimaton.
Kommentoi vaikuttavuutta (reslitsumabi) Tutkimusnäytön perusteella reslitsumabi-hoito on lumeeseen verrattuna vaikutuksiltaan vähäinen. Reslitsumabi-hoitoa saaneilla potilailla astman pahenemisvaiheita, jotka vaativat vähintään 3 päivää kestävän systeemisen kortikosteroidihoidon, oli potilasvuotta kohti noin yksi vähemmän kuin lumeryhmässä (1,81 vs. 0,84 pahenemisvaihetta per potilasvuosi). Vaikutuksia elämänlaatuun, astmaoireisiin, astman hallintaan ja uloshengityksen sekuntikapasiteettiin ei voida pitää kliinisesti merkittävinä.
Kommentoi turvallisuutta Ei merkittäviä haittavaikutuksia tai turvallisuusongelmia.
Kommentoi kustannuksia ja budjettivaikutuksia (mepolitsumabi) Potilaskohtaiset lääkekustannukset hoitovuotta kohti ovat 18 800 euroa, saavutetut säästöt muissa kustannuksissa noin 900 euroa ja hoidon aiheuttamat lisäkustannukset standardihoitoon verrattuna noin 17 800 euroa. Mikäli arvioidaan, että vuosittain 40 uutta potilasta aloittaa mepolitsumabi-hoidon, niin vuotuinen budjettivaikutus on 0,3–2,0 miljoonaa euroa vuosina 1–5.
Kommentoi kustannuksia ja budjettivaikutuksia (reslitsumabi) Reslitsumabi-hoidossa yhden vuoden potilaskohtaiset lääke- ja annostelukustannukset ovat noin 20 100 euroa, ja hoidolla saavutetut säästöt muissa terveydenhuollon kustannuksissa sekä sairauspoissaoloihin liittyvissä tuottavuuskustannuksissa standardihoitoon verrattuna noin 800–900 €/hoitovuosi. Mikäli reslitsumabi-hoito otettaisiin Suomessa käyttöön 10–30 %:lle vaikeaa eosinofiilista astmaa sairastavista potilaista vuosittain, arvioitu budjettivaikutus (kustannusten lisäys standardihoitoon verrattuna) on ensimmäisenä vuonna 1–3 miljoonaa euroa ja nousee viidentenä vuotena 5–10 miljoonaan euroon vuositasolla. Reslitsumabin käyttöönotto tulisi kasvattamaan terveydenhuollon kokonaismenoja, eli hoidolla saavutetut säästöt ovat oleellisesti pienemmät kuin hoidon lääkekustannukset.
Kommentoi poikkeustilanteita (1/2) Potilasta voidaan tutkia ja hoitaa palveluvalikoimaan kuulumattomalla lääketieteellisellä tai hammaslääketieteellisellä tutkimus- ja hoitomenetelmällä, jos se on potilaan henkeä tai terveyttä vakavasti uhkaavan sairauden tai vamman takia lääketieteellisesti välttämätöntä potilaan terveydentila ja sairauden ennakoitavissa oleva kehitys huomioon ottaen. Tällainen tilanne voisi mepolitsumabin/reslitsumabin kohdalla tulla kyseeseen, jos yksittäisellä potilaalla olisi toistuvia sairaalahoitoa vaativia pahenemisvaiheita asianmukaisesta lääkityksestä huolimatta.
Kommentoi poikkeustilanteita (2/2) Niillä potilailla, joilla hoito on aloitettu ennen suosituksen voimaantuloa tai aloitetaan potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavan tilanteen vuoksi, on tärkeää seurata hoidon vastetta ja hoitovasteen puuttuessa tai ollessa vähäinen, lopettaa lääkehoito.
Kommentoi eettisyyttä ja taloudellisuutta kokonaisuutena Vaatimattoman hoidollisen arvon ja korkeiden kustannusten vuoksi mepolitsumabin/reslitsumabin kuulumista suomalaiseen palveluvalikoimaan ei voi pitää perusteltuna. Poikkeustilanteissa lääkettä voidaan kuitenkin ottaa käyttöön, kun hoitovastetta huolellisesti seurataan.
Kommentoi lisänäytön keräämistä (mepolitsumabi) Lisätietoa tarvitaan mepolitsumabin käytöstä, kustannuksista, hoitotuloksista ja turvallisuudesta sen mahdollisen kliinisen käytön yhteydessä.
Kommentoi lisänäytön keräämistä (reslitsumabi) Lisätietoa tarvitaan mm. seuraavista aiheista: Millaisille potilaille reslitsumabi-hoito kannattaa aloittaa?, Kuinka kauan reslitsumabi-hoitoa kannattaa jatkaa?, Millaisia hoitovasteita reslitsumabi-hoidolla voidaan saavuttaa terveydenhuollon arjessa?
Jatka vastaamista (3/3)
Yleisarviosi suosituksista
Perustele antamasi arvosana
Ovatko suositusluonnokset mielestäsi ymmärrettäviä? Elleivät ole, perustele!