Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi kokouksessaan alustavasti 4.9.2018 suositusluonnoksen, joka koskee obinututsumabi-lääkkeen käyttämistä follikulaarisen lymfooman ensilinjan hoidossa. Ennen suosituksen lopullista hyväksymistä PALKO antaa asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden kommentoida suosituksen ja sen perustelumuistion luonnosta. Suosituksen ja muistioluonnoksen sekä Fimean lääkkeestä laatiman arviointiraportin löydät avaamalla kohdan ''Näytä lisätiedot'' ja sieltä väliotsikon ''Liitteet'' alta.
Luonnos on nyt kommentoitavana 2.12.2018 saakka. Lopullinen suositus pyritään hyväksymään ja julkaisemaan joulukuun aikana.
Koska obinututsumabin vaikuttavuus ei olennaisesti eroa vertailulääkkeestä, mutta sen turvallisuus on huonompi, Palko katsoo suositusluonnoksessa, ettei lääkettä tulisi ottaa kansalliseen palveluvalikoimaan. Lisäksi lääkkeen hinta on huomattavasti vertailulääkettä korkeampi.
Follikulaarinen lymfooma on imusolmukesyöpä, jossa luuytimen ja imusolmukkeiden normaalit solut korvautuvat syöpäsoluilla. Obinututsumabi on vasta-aine, joka kiinnittyy syöpäsoluihin käynnistäen mekanismeja, jotka johtavat niiden tuhoutumiseen. Ensilinjan hoidossa lääkettä käytetään aluksi yhdessä solunsalpaajien kanssa ja hoitovasteen mukaan myöhemmin yksinomaisena ylläpitohoitona korkeintaan kahden vuoden ajan.
Obinututsumabilla ja vertailulääkkeellä ei näyttäisi olevan eroa hoidon vaikutuksissa elossaoloaikaan tai elämänlaatuun kolmen vuoden seurannassa. Obinututsumabi-lääkkeen saaneilla potilailla aika ennen taudin etenemistä näyttäisi olevan jonkin verran pidempi kuin vertailulääkkeellä. Obinututsumabin pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tutkimustietoa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ja erityisesti yleisimpiä vakavia haittavaikutuksia obinututsumabilla on yhtä paljon tai enemmän kuin vertailulääkkeellä. Obinututsumabi-hoidon potilaskohtainen lisäkustannus vertailulääkkeeseen verrattuna on noin 32 400 euroa verottomilla tukkumyyntihinnoilla laskettuna.
Follikulaarinen lymfooma on useimmiten hitaasti etenevä sairaus ja sen ennuste hyvä moniin muihin syöpiin verrattuna. Potilaiden keskimääräinen elossaoloaika diagnoosin jälkeen on 15–20 vuotta. Sairastuneista potilaista kaksi kolmasosaa on vähintään 60-vuotiaita ja kolmannes 70-vuotiaita tai vanhempia. Edennyttä tautia ei voida nykyhoidoilla parantaa. Nuoremmilla potilailla sairaus voi lyhentää odotettavissa olevaa elinaikaa, mutta iäkkäillä potilailla tautia voidaan mahdollisesti hallita heidän elinikänsä ajan. Follikulaarinen lymfooma todetaan Suomessa vuosittain noin 240 henkilöllä ja siihen kuolee vuosittain noin 50 henkilöä.