Siirry sisältöön

Kommentoi suunnitelmaa! Mitä hyvää tai mitä parannettavaa? Onko erityisiä näkökulmia, jotka tulisi mielestäsi huomioida? Kerro mielipiteesi.

Puhekupla 16
Keskustelu | Espoon kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Uskomme, että avoin näkemysten vaihto lisää ymmärrystä siitä, miten muut asian näkevät. Rakentava kritiikki ja hyvät argumentit johtavat kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen. Keskustelu vie kaupunkiamme eteenpäin.

Keskusteluihin voit osallistua joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Oman nimen käyttäminen antaa kommenteille usein nimimerkkiä enemmän painoarvoa keskustelussa. Jos et halua käyttää omaa nimeäsi, valitse nimimerkki, joka ei loukkaa muita keskustelijoita ja on helposti tunnistettavissa nimimerkiksi. Eli se ei siis ole tavanomaisen nimen kaltainen.

Kirjoittaja on aina vastuussa tekstistään. Valvomme keskustelua arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Poistamme sopimattomat kommentit. Edellytämme, että verkkokeskustelu käydään hyvässä hengessä ja muiden keskustelijoiden näkemyksiä kunnioittaen.

Keskustelupalstoilla noudatamme seuraavaa etikettiä:

  • Tutustu aineistoon ja pysy aiheessa. Harkitse mitä kirjoitat.
  • Näkemyksesi on meille tärkeä. Kuuntele muita, kysy ja perustele näkemyksesi.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Tiivis ja napakka teksti on pitkää selostusta parempi.
  • Ole kohtelias ja rakentava. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.
  • Vältä kiroilua ja isoilla kirjaimilla kirjoittamista eli huutamista!
  • Julkisen palvelun media on mainoksista vapaa. Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista tai uskonnollista mainontaa.

Perustiedot

Päättynyt: 11.3.2022

Liitteet

Ilmianna

Matinpuron puisto

Profiilikuvan paikka

Alueen asukas vuodesta 1977
20. helmikuuta 2022 kello 7.22.10

Neste bensa-aseman vierellä oleva puisto on hyvin rakennettu pohjia myöden, routa ei liikuta, vesi ei seiso. Siihen sopisi hyvin esim. minigolf radat, jatkumona lähellä olevalle jäähalli/urheilupuisto alueelle sekä tuomaan useimmille sopivan kesäharrastus mahdollisuuden yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Pieni kioski-kahvila samaan yhteyteen.


Onko riittävän turvallinen?

Profiilikuvan paikka

matinkyläläinen
21. helmikuuta 2022 kello 18.29.43

Yhdistetyt kävely- ja pyörätiet ovat vaarallisia ja hankalia, jos kaistoja ei ole erotettu toisistaan riittävän selvästi.
Onko 30cm kivetys riittävä väylien erottamiseksi? Voisiko väylien väliin istuttaa jotain esim. pieniä pensaita?


Tiukka mutka

Profiilikuvan paikka

Matinkyläläinen 77
22. helmikuuta 2022 kello 7.45.35

Vaikuttaa oikein hyvältä.
Tiukka mutka on kyllä tosi huono, mikä suunnitelmassa olikin esillä. Voisiko sillan peruskorjata tässä samassa yhteydessä ja tehdä siitä kerralla hyvä?


Kommentti puistosuunnitelmaan

Profiilikuvan paikka

Hyvä parannus
22. helmikuuta 2022 kello 13.06.45

Hyvä, että parannetaan kevyen liikenteen yhteyksiä alueella. Riittävä kunnossapito tarvitaan myös talvella.


22. helmikuuta 2022 kello 22.45.12. Kommentti poistettu.

  • 24.2.2022 klo 9.41 @JokineA moderoi sisältöä: Asiaan kuulumaton kommentti.

Matinniityn puistoalueen puron perusparannustoive

Profiilikuvan paikka

Puistojen ja viheralueiden puolesta
23. helmikuuta 2022 kello 14.26.25

Voisiko kaupunkisuunnittelu ottaa agendalle myös Gräsanojaan laskevan Matinniityn puistoalueen läpi virtaavan pienen puron perusparannuksen ja kehittämisen? Puro on nykytilassaan huonossa hapessa ja rytekköinen. Puron voisi valjastaa tulva- ja hulevesien parempaan hyödyntämiseen puiston kasvillisuuden rikastamiseksi ja monipuolistamiseksi. Puro ja vesielementti tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös puistoalueen kaunistamiseen asukkaiden virkistysalueena. Johonkin puron osaan voisi rakentaa esimerkiksi pienen suihkulähteen ja luoda alueelle taidetta, jossa on mukana vesielementti tavalla tai toisella.


Aidattu alue koirille

Profiilikuvan paikka

Alueen asukas
26. helmikuuta 2022 kello 11.39.47

Suunnitelma vaikuttaa suurimmaksi osaksi hyvältä. Alue sijaitsee vilkkaan ulkoilureitin ja suuren asuinalueen vieressä, jossa on paljon myös koira-asukkaita. Puistoon olisi siis suotavaa sisällyttää myös aidattu alue/koirapuisto koiria varten, jossa koiria olisi turvallista pitää vapaana ja tutustuttaa muihin lajitovereihin. Koirataloudet ovat lisääntyneet merkittävästi lähivuosien aikana, mutta Matinkylässä on yhä edelleen vain yksi koirapuisto, joka ei sijaitse edes kovin keskeisellä paikalla. Suuri tarve toiselle koirapuistolle siis on.


Nyt on epäselvä suunnitelma

Profiilikuvan paikka

Ympärivuodenpyöräilijä ja asukas alueella
28. helmikuuta 2022 kello 19.07.56

En ihan ymmärrä mitä tässä ollaan tekemässä, tuollainen keltaisen viivan mukainen parinsadan metrin ratako (jota ei ihan saatu ovaaliin muotoon...)?

Profiilikuvan paikka

@JokineA
3. maaliskuuta 2022 kello 14.05.37

Hei! Suunnitelmaluonnos löytyy liitteistä, sivun alareunasta.


Parkkipaikalle myös sähkö- ja hybridi autojen latausmahdollisuus

Profiilikuvan paikka

Sähköautoilija
2. maaliskuuta 2022 kello 21.08.10

Suunnitelmaan kuuluu "pysäköintialue, joka palvelee alueen nykyisiä ja tulevia liikuntapaikkoja". Alueella ei ole tällä hetkellä kuin muutama sähköauton latauspaikka (Espoon Kristillisen Koulun pihalla). Liikuntahetket ovat kuitenkin hyviä aikoja ladata hybridi- tai sähköautoa kun sillä on saapunut paikalle. Sähkö- ja hybridiautojen osuus autoista on jatkuvassa kasvussa. Tämä tukisi myös Espoon kuvaa sähköautoilua tukevana kaupunkina.

Voisiko siis pysäköintialueelle varata myös 2 - 4 sähköauton latauspaikkaa joiden toimituksen tai palvelun voi hoitaa myös joku ulkopuolinen palveluntarjoaja.


Gräsanlaakson puisto

Profiilikuvan paikka

Puistonäkymä
4. maaliskuuta 2022 kello 15.39.18

Vanhat männyt (7 kpl) tulee säilyttää samoin isot koivut sekä avoin nurmikko ja muutenkin puiston reunat mahdollisimman luonnonvaraisina. Jotakin matalaa pensaikkoa voi istuttaa ajoväylän rinteeseen.


Matinpuronranta -puisto

Profiilikuvan paikka

Matinpuron asukas
8. maaliskuuta 2022 kello 18.55.43

Puiston viihtyvyys ja houkuttelevuus perheiden piknik- ja ajanviettopaikaksi on tärkeää alueen kehityksen kannalta. Puisto voisi tarjota pari grillikatosta tai kiinteää ulkogrilliä yhteiskäyttöön. Tämä on lisännyt alueen ja puistojen kiinnostavuutta monilla alueilla esimerkiksi Helsingissä.

Puistossa voisi olla myös muutama kiinteä aurinkotuoli lisäämässä viihtyvyyttä, kuten mm Nuottaniemessä rantaraitilla.

Pysäköintialueella tulisi olla paikkoja sähköautojen lataamiseen, sillä sähköautojen määrä lisääntyy jatkuvasti.

Profiilikuvan paikka

Asukas lähialueelta
8. maaliskuuta 2022 kello 19.00.09

Olen samaa mieltä grillipaikoista! Olen kaivannut Espooseen yhteiskäyttögrillejä, joita löytyy useasta paikasta Helsingistä. Mm Jätkäsaaren Saukonpaadenpuistossa on siistit mustat grillit sekä niiden ympärillä betoniset penkit kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Nämä ovat olleet aktiivisessa käytössä, eikä roskaus ole myöskään koitunut ongelmaksi. Grillipaikkojen vieressä on kaksi korkeampaa roska-astiaa.


Pilaantuneen maan ja vieraslajien huomioiminen

Profiilikuvan paikka

Ympäristön puolesta
10. maaliskuuta 2022 kello 19.29.34

Kohdassa, jossa pyörätie sivuaa huoltoaseman tontin reunaa, sijaitsee huoltoasematoiminnan kaatopaikka. Tontin reunat ovat täynnä muovia ja muuta jätettä, kuten huoltoaseman omia jätteitä, asiakkaiden jätteitä, taksiyhtiön vesipulloja, yönsä huoltoaseman pihassa viettävien kuorma-autokuskien virtsapulloja jne.

Aluetta on yritetty siivota, mutta jätteitä kaadetaan metsän reunaan jatkuvasti lisää ja lisäksi maassa on vuosien roskaamisen tuloksena paksu kerros puiden lehtien alle hautautunutta muovia.

Pilaantunut pintamaa-aines tulee toimittaa asianmukaiseen käsittelyyn, eikä sitä saa missään tapauksessa käyttää maisemointiin tai muuhun rakentamiseen jokeen huuhtoutuvien mikromuovien vuoksi.

Suunnittelualueen pohjoispäässä on tiheä jättipalsamikasvusto. Jättipalsamin kasvattaminen on laissa kielletty. Kasvusto tulee hävittää ja rakennustöiden yhteydessä on varmistuttava siitä, että kasvin siemeniä ei levitetä koneiden mukana tai muilla keinoin.

Gräsanoja kärsii koko pituudeltaan massiivisesta vieraslajiongelmasta. Suunnittelualueelle - sisältäen puisto- ja katualueet - ei tule istuttaa lisää vieraslajeja, vaan ainoastaan sellaisia lajeja, joita alueella luontaisesti kasvaa, kuten koivu, leppä, pihlaja, tammi jne. Suunnittelualueella aiemmin sijainneen puutarhamyymälän istutukset tulee hävittää.


Länsibaanan rakentamistahtia kirittävä

Profiilikuvan paikka

Timo Hast
11. maaliskuuta 2022 kello 19.52.28

On positiivista, että pyöräliikenteen baanaverkkoa on ryhdytty rakentamaan Espoossakin. Ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviin päästövähennystavoitteisiin ja pyöräliikenteelle asetettuihin kasvutavoitteisiin nähden rakentamistahti on kuitenkin liian hidas. Nyt suunnitteilla oleva äärimmäisen lyhyt osuus Länsibaanaa on hyvä lähtölaukaus baanan rakentamiselle. Rakentamista tulee jatkaa viipymättä siten, että Länsibaana on valmis kokonaisuudessaan vuoteen 2025 mennessä.

Suunnittelualueen maaperä on todella pehmeä. Mankkaanpuron sillan molemmin puolin ja erityisesti sillasta itään pyörätie onkin painunut pahasti ja muutoinkin routavaurioinen. Tie lätäköityy pahasti ja lätäköt ovat jäätyessään liukkaita. Uusi rakennettava pyörätie tulee perustaa niin, että painumisen tai routavaurioiden vaaraa ei ole.

Baanaan nähden sivulta tuleville pyöräteille tulee asettaa kärkikolmiot väistämisvelvollisuuden merkiksi.

Alue, jossa pyörätie sivuaa huoltoaseman tonttia, toimii nykyisin huoltoaseman lumenkasauspaikkana. Huoltoasemalle on viestittävä selkeästi, että lumen kasaaminen tulee päättymään pyörätien rakentamisen myötä ja että lumelle on löydettävä muu paikka.


Vastauksia kommentteihin

Profiilikuvan paikka

@JokineA
11. huhtikuuta 2022 kello 11.30.13

10:31

Kiitos kaikille kommenteista ja aiheellisista huomioista.

Sekä baana että parkkipaikka tullaan perustamaan siten, että merkittävää painumista ei synny ja kuivatus toimii. Pehmeä maaperä edellyttää pohjanvahvistuksia. Nykyinen Mankkaanpuron silta ei ole vielä peruskorjausiässä eikä sen peruskorjaukseen ole varattu budjettia. Tästä syystä silta säilytetään nykyisessä sijainnissaan kunnes se tulee peruskorjattavaksi.

Jalankulun ja pyöräilyn erottelu 0,3 metrin levyisellä kiviraidalla on vakiintunut rakenteellinen erottelutapa baanoilla ja sitä on pidetty hyvänä ja turvallisena. Baanan sivusuunnille tullaan asentamaan väistämisvelvollisuutta osoittavat liikennemerkit.
Lumenkasausta baanalle ei saa tehdä. Länsibaanaa kehitetään teknisen lautakunnan hyväksymän pyöräilyn pääreittien toteuttamisohjelman mukaisesti.

Sähköautojen latausasemien sijoittamista suunnittelualueelle on selvitetty, mutta todennäköisesti niitä ei tule, koska alue haluttiin varata yksiselitteisesti vain pysäköintikäyttöön.

Kommenteissa tuli esiin tärkeää tietoa mahdollisista jätteistä alueen maaperässä sekä vieraslajeista. Vieraslajit ja jätteet tullaan käsittelemään asianmukaisesti ohjeen mukaan. Gräsanojalle on laadittu ruoppaussuunnitelma, jonka yhteydessä ojan rantavyöhykkeen puustoa uusitaan tarvittavilta osin. Istutuksissa suositaan jokiympäristöön soveltuvaa kasvillisuutta. Esitettyjä mäntyjä ei ole tarkoitus poistaa.

Useammassa kommentissa toivottiin suunnittelualueelle toimintoja, mm grillipaikkaa, aurinkotuoleja, minigolfia, koirapuistoa ja kioskia. Näitä ei ole kuitenkaan suunnitteilla tässä kohteessa, vaan mahdolliset uudet toiminnat keskitetään näillä näkymin Gräsanniityn alueelle eli Gräsanojan itäpuolelle. Esimerkiksi urheilu- ja liikuntapalveluja on suunnitteilla Gräsanniitynkentälle.

Anna Jokinen/Espoo