Tornion uuden kaupunkistrategian luonnos on valmis - kerro mielipiteesi

Kysymysmerkki 42
Kysely | Tornion kaupunki
Kysely on päättynyt

Tornio - Maailmanluokan rajakaupunki 2030

Tornion kaupunkistrategia valtuustokaudelle 2021-2025 on valmis lausuntokierrokselle. Luonnokseen voit tutustua tällä sivulla Liitteet-otsikon alla.

Strategialuonnoksessa Tornio asemoituu maailmanluokan rajakaupunkina nyt ja tulevaisuudessa. Valtuustokauden strategiset tavoitteet jakaantuvat luonnoksessa kolmeen pääkategoriaan, jotka keskittyvät alueen elinvoiman, kuntalaisten hyvinvoinnin sekä toimivan kaupunkikonsernin kehittämiseen.

Strategialuonnos on nähtävillä neljä viikkoa. Tavoitteena on, että kaupunkistrategia etenee päätöksentekoon huhtikuussa 2022.

Toivomme, että sinäkin osallistut keskusteluun siitä, miten kotikaupunkiamme tulisi kehittää tulevina vuosina!

Perustiedot

Päättynyt: 27.3.2022

Liitteet

Ilmianna

Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.

Visio 2030
Vastaukset
  • Materiaalissa toistuu varsin paljon ilmaus "maailmanluokan". Mitä tuolla halutaan tarkalleen sanoa? Synonyymi uskottavuudelle tai laadulle? Sanahelinää vailla konkretiaa. Kukapa ei haluaisi olla visioissaan rohkea jne? Haiskahtaa konsulttien sanahötölle. Nostetut asiat Tornion historiasta ja sijainti rajalla ovat itsestäänselvyyksiä ja niiden toistelulla ei aluetta kehitetä. Ei se ole rohkeutta tai näkemyksellistä, että todetaan Tornion haluvan olla rohkea tai näkemyksellinen. Abstraktiotaso liian korkea ja lopulta kohtuullisen mitäänsanomatonta "maailmanluokan" maalailua. Ei sikäli mitään väärää vaan ei tuossa kyllä mitään uutta ole. Kukkolan riippusilta...just.

  • Tornion valtti muihin Suomen kaupunkeihin nähden on tietysti Ruotsin raja ja Ruotsin markkinoiden läheisyys. P-Ruotsiin on rakentumassa maailman mittakaavassakin merkittävä investointien keskittymä. Elinkeinoelämän kannalta tämä on ehdoton valtti Torniolle ja siksi on luontevaa nähdä tämä näkökulma kaupunkistrategian otsikkona.

    Tätä pitäisi toteuttaa myös käytännössä kaikilla kaupungin päätöksenteon tasoilla kun valtuusto on hyväksynyt tämän strategian.

  • Maailmanluokan rajakaupunki kuulostaa sinällään hyvältä, mutta mitä tarkoittaa maailmanluokan-määritelmä? Jotta maailmanluokan kaupungissa viihtyy, tulisi olla tarjolla sellaista, joka saa ihmiset pysähtymään ja käyttämään palveluita.

    Itse koen, että Torniota kehitetään liikaa vähän siellä sun täällä; meillä on tosiaan maailman pisin vapaana virtaava joki, jota ei kaupungin keskustassa ole hyödynnetty sinä viihtyvyystekijänä, joka se voisi olla. Esimerkiksi Nordbergin möljä, joka on tosi nätti, ei ole samalla tavalla houkutteleva, kuin on monen muun kaupungin keskustan liepeillä oleva tori tai ranta-alue. Toivoisin todella, että voisin istua alas möljällä vaikka syömään, ehkä vuokrata siitä rannasta polkuveneen tai jotain (vrt. Vltava-joen ranta Prahassa, missä on aktiviteetteja saatavilla). Kesäiset markkinat viedään kävelykadulle, joka sinällään on aivan OK paikka, mutta olisiko mahdollista olla möljällä tarjolla torimaista tunnelmaa? Esimerkiksi Toranda, jolla on valtava potentiaali on valitettavasti aivan liian syrjässä tarjoamaan esimerkiksi matkailijoille tätä kaikkea edellä mainittua. Olisiko syytä ottaa yrittäjät mukaan visioimaan, miten asioita voisi hoitaa yhdessä heidän kanssaan? Ehkä Umppariin pääsisi siitä möljän puolelta ostamaan jotain syötävää?

    Edelleen meillä on rajalla-hanke, jossa kehitetään jollain tapaa tuota kaupunkien välistä joutomaata, mutta sekin jää valitettavan tyhjäksi. Kaupunginlahden ympäri menee nyt mukava ulkoilualue, joka on OK ja olihan sinä rajalla yritystä hyvälle keskittymälle. Jotenkin toivoisi, että Tämä raja-alue saataisiin rakennettua niin, että se olisi sidoksissa lujasti veteen ja jotenkin luonnollisella tavalla ohjaisi ihmisiä sinne menemään.

    Tosiaan maailmanluokan rajakaupungissa tulisi olla maailmanluokan aktiviteetta ja niiden kehittämisessä olisi syytä hieman koordinoida, että ne olisi tiiviimmin kasassa.

    Torniossa näyttää, että keskusta edelleen näivettyy ja palveluita rakennetaan Torppiin paljon. Sinällään OK, mutta kun keskustassakin on paljon liiketilaa tarjolla, niin kaikki mitä kaupunkiin saadaan on eteenpäin.

  • Mielestäni sana Maailmanluokan rajakaupunki ontuu hieman. Ensimmäisenä tulee mieleen, mikä on se vertailukohta maailmanluokan rajakaupungista, johon Torniota pitäisi verrata. Mielestäni paljon parempi olisi Ainutlaatuinen / Uniikki rajakaupunki. Joka luo heti mielikuvan. Tämä on jotain mitä missään muualla maailmassa ei ole.

    Toivon, että muutatte tuon Maailmanluokan rajakaupunki sloganin pikimmiten.

  • Vision tarkoitus on yleensä kuvata sitä mitä aiotaan saavuttaa pitkässä juoksussa. Tämä teksti keskittyy enimmäkseen vanhojen saavutusten ja tämänhetkisen luonnon kuvailuun. Tätä taaksepäin katsomista korostaa tuo "olemme olleet jotain ja haluamme olla sitä myös jatkossa" tyylinen loppulausahdus. Se ei varsinaisesti korosta eteenpäinmenoa ja kehitystä vaan nykytilan säilyttämistä.

    Kielitoimiston sanakirjan mukaan resilienssi on "kyky pysyä toimintakykyisenä vaikeissa muutostilanteissa ja palautua niistä". Eli, asukkailta on edellytetty poikkeuksellista resilienssiä ei resilienssikykyä.

  • Visio ei herätä minkäänlaista mielipidettä.

  • Maailmaluokan kohde Tornio ei ole eikä tule olemaan. Näillä palveluilla ja viihtyisyydellä ollaan kaukana kotimaankin tasosta.
    Konkreettisempaa

  • Tavoitteellinen visio on hyvä, mielelläni elän maailmanluokan kaupungissa. Historiasta ja erityispiirteistä nouseva ajatus maailmanluokkaisuudesta on hyvällä pohjalla, mutta onko maailmanluokkaisuus vain tätä? Miten maailmanluokkaisuus (omaa luokkaansa, erityistä laatua tms.) tulee esiin strategiasta muutoin kuin visiossa? Korostetaanko maailmanluokkaisuuden kuvattuja piirteitä brändissä/viestinnässä? Voitaisiinko piirteitä muutoin hyödyntää/korostaa/vahvistaa/juhlistaa? Kehittyykö jotain muuta maailmanluokkaisuutta vahvistavaa ja uutta?

    PS. Haminan brändi on ”maailmanluokan pikkukaupunki”

  • "Maailmanluokan" tilalla pitäisi olla määre, joka herättää konkreettisia mielikuvia. Olemme ainutlaatuinen, rajaton ja vapaa (jälleen, onneksi). "Maailmanluokan" ei välttämättä ole pelkästään positiivinen käsite, se voi olla myös jotain todella kamalaa. Tulevaisuuden tavoitteen pitäisi olla jotain tavoittelemisen arvoista.

  • Maailmanluokan rajakaupunki on turhan mahtipontinen kuvaus. Mitä maailmanluokka tarkoittaa: mieleeni tulee pilvenpiirtäjät ym. krääsä. Sitä en todellakaan toivo Tornion mielikuvaksi, vaan aitoa ja välitöntä ilmapiiriä.

Toiminta-ajatus
Vastaukset
  • Torniolaisten hyvinvoinnin tukeminen on tärkeää. Tärkeää on kuulla ja kuunnella lasten, nuorten, vanhusten ja vammaisten parissa työskentelevien näkemystä puutteista ja epäkohdista.

  • Niinno. Mitä muutakaan perustehtävä voisi olla? Tuemme, edistämme ja järjestämme. Varmuuden vuoksi vielä rajattomuus tuohonkin rakoon. Viikon pöydällä auki ollut vissypullo sisältää yhtä paljon poreita kuin tämä. Toki perusasiat ovat perusasioita. Ehkäpä tässä tylsyys on lopulta hyve.

  • Olemme elämäsi kumppani ja kotikaupunkisi kuulostaa sinällään hienolta. Koko toiminta-ajatus on kannatettava, mutta mikäli palveluissa ei oikeasti toteudu rajattomuus, niin sen mainitseminen on minusta turhaa. Tarkoittaako rajattomuus, että esimerkiksi lumiurakat kilpailutetaan myös Ruotsin puolelle (kun siellä on yllättäen ollut paremmassa kunnossa tiet kuin Torniossa), mahdollistetaanko yhteistä vanhustenhoitoa, onko julkinen liikenne mahdollista järjestää molemmissa kaupungeissa yhteisesti?

  • Toivon seuraavia asioita painotettavan myös isosti.
    1,2 ja tavallaan myös 3 kohtaan kuuluvat oleellisesti:
    Urheilupaikkojen kunnossapito ja saavutettavuus (hyvinvointia)
    Puistojen ja ulkoilureittien kunnossapito & maisemointi (Luontoa, liikuntaa, virkistäysymistä)
    Kultuuri tapahtumat / kohteet

    Asioita, joilla pidetään myös kaupungin elinvoimaa yllä. Mielestäni Tornio hyötyy edellä olevien asioiden kunnolla järjestämisestä ja huolehtimisesta. Tornio on houkuttelevampi kaupunki asua, matkailla ja rahaa jää näin enemmän kaupoillekin yms.

  • Toiminta-ajatukset ovat hyviä. Kohdassa 3) laajentaisin kestävästi ja rajattomasti järjestämisen palveluja laajemmin kattamaan koko kaupungin toiminnan -> 3) järjetämme kaupungin toiminnan kestävästi ja rajattomasti.

  • Kos ei muuta pysty kertomaan toiminta-ajatuksesta, niin aivan sama olla sanomatta mitään. Mauton noutopöytä joka ei jää mieleen

  • Hyvin tunnistettu perustehtävät.

  • Näitähän toiminta-ajatuksen pitääkin sisältää. Toivotavasti ne huomioidaan myös toimenpiteissä. Tärkeää on miten näitä tuetaan, edistetään ja järjestetään.

  • Kohta kolme:järjestämme palvelut kestävästi ja rajattomasti. Mitä tarkoittaa rajattomasti?

  • Puhutaan terveellisestä ja turvallisesta elin-/asuinympäristöstä Torniossa. Samaan aikaan vuosia vatvotut, Kromilaakson melu-, käry- ja pölysaasteongelmat edelleen ratkaisematta. Tästä kärsii viereinen asuinalue ja siitä tehty kyselykin, jonka jälkeen ei mitään toimia enää. Eli koko asukkaiden terveyshaitat "lakaistu maton alle" välinpitämättömästi.
    Ei hyvää mainosta ollenkaan, tekopyhästi itseään nostattamiseen pyrkivälle kunnalle.
    Tätä menoa lähtee iso osa entisistäkin omakotitaloalueen asujista (osa jo muuttanut).
    Tekoja välinpitämättömyyden, valheiden ja kiertelyn sijaan, kiitos

Toimintaperiaatteet
Vastaukset
  • Periaatteet on hyvät! Rohkeus on vähän hassu. Turvallisuus ja kestävyys ovat todella hienoja periaatteita!

    Kierrätysmahdollisuuksia on lisättävä ja helpotettava. Kierrätys pisteitä tulee olla lähellä ja helpostisaatavilla. Pisteiden siisteydestä olisi hyvä huolehtia paremmin. Erilaisten tempausten ja tapahtumien järjestäminen kerrätys ja kaupunkisiisteys teemalla voisi olla enemmän. Esim. siivouspäivä-tapahtuma, peräkonttikirppiksiä, ole kuin Eki haaste jotenki näkyvämmäksi.

  • Toimintaperiaatteet ovat minusta OK ja jotenkin ehkä oletettaviakin asioita. Rohkeuden mainitseminen ei tee asiasta rohkeaa, vaan aidosti sillä tavoin toimiminen.

  • Ihmisiä ei huomioida tasapuolisesti. Tarvittais mm. talvikunnossapito ainakin osaan leikkipuistoista. Muutenkin lapsiperheille täällä ei juuri mitään ole tarjolla.

  • Nämä ovat hyvin geneerisiä ja sosiaalisesti hyväksyttäviä periaatteita. On mielenkiintoista nähdä miten näiden periaatteiden toteutumista Torniossa tullaan mittaamaan ja johtamaan.

  • Järjestykseen 3, 2, 1.

  • Rohkeutta ei ole oikeasti uudistua ja kehittyä, ei tule toteutumaan. Turvallisuus, ketään kun ei missään edes liiku, niin… onko turvallista vai turvatonta

  • Aikaan osuvia periaatteita. Rohkeus on rohkea - ja välttämätön, valinta ja edellyttää tekoja!

  • Periaatteet ovat hyviä, mutta niiden tulee näkyä myös käytännön tekojen tasolla.

  • Ihan ok. Varsinkin tasapuolisuus eri elämäntilanteissa ja eri kunnan osissa elävien ihmisten kesken on tärkeää. Apua ja tukea sinne, missä sitä kipeimmin tarvitaan.

  • Perusasiat ensin kuntoon, esim pyörätiet, ovat aivan kauheassa kunnossa. Lapsiperheille enemmän tekemistä ja näkemistä, kunnon iso leikkipuisto olisi alkuun edes hyvä.

Strategiset tavoitteet ja toimenpiteet
Vastaukset
  • 2.2 ei tuulivoimaa enempää haja-asutusalueelle. Röyttän alueelle iskekää vaikka sata hyrrää. ääni ja maisemahaitat eivät enää vaikuta siellä.

  • Pidän tärkeimpänä liikenneyhteyksiä Torniosta ja Tornioon. Olisi erittäin mahtavaa, jos voisin istua junaan kotikaupungissani ja mennä joko Tukholmaan tai Helsinkiin tai miksei Ylläkselle. Koska Tornion joukkoliikenne on aika heikkoa, niin sen kehittäminen olisi minusta tärkeää. Voiko koulukyytejä yhdistää joukkoliikenteeseen? Olen pyöräillyt paljon Torniossa ja minusta Torniolla on hyvät pyöräilyreitistöt ja niiden hoitokin on ennen ollut aivan OK.

    Matkailullisesti koen, että Kukkolankosken kehittäminen olisi erinomainen ajatus. Toki se vie ihmisiä pois keskustasta, joten pitää miettiä, miten keskustan palvelut saadaan nivottua yhteen koskella järjestettäviin palveluihin.

    Valokuitu näyttää, että se rakentuu Tornioon kaupallisten palveluntarjoajien kautta, joten se lienee turhaa lukuunottamatta kyliä.

    Koska työmarkkinat kehittyvät paljon nyt Ruotsin puolella, tulisi Tornion panostaa työvoiman houkuttelemiseksi kaupunkiin. Täältä voi kulkea Ruotsissa töissä, mutta asua Suomessa. Myös yrityksiä, jotka palvelevat Ruotsiin nousevaa teollisuutta voi houkutella Tornioon. Sen takia sijoittautumispalvelut ovat tärkeitä.

  • 5.1 Kohta ehdottomasti hyvä. Yhdessä olemme suurempia, vahvempia ja kiinnostavampi alue kaikille.
    4.1. Oikein hyvä tavoite. Mitä enemmän ja paremmin on opiskelupaikkoja, sitä harvemman täytyy lähteä muualle opiskelemaan. Lisää kaupungin ja yritysten elinvoimaa.
    8.4. Kannatan panostamista liikuntapaikkoihin. Talvella hiihtoladut huippukuntoon (Tornio-Haaparanta), kesällä pyöräreittejä yms. Koripallokentälle (ammattikoulun kentän viereen) alusta ei soraa, jossa pallo ei edes pompi.
    8.2 Ehdottomasti elävöittämistä ja jotain koko kesän pysyvää jätskikioskien lisäksi.
    6.5 Asioita on hyvä arvioida myös ennalta, liikunta, virkistysalueet ja kultuurimahdollisuudet ovat yksi iso-osa hyvintointia.

  • 1. ja 2. kohdat on syytä vaihtaa toiseen järjestykseen, jotta kokonaisuudesta tulee johdonmukainen.
    1.1: Lisäys: ...ilmasto-ohjelman kanssa yhteensopivaksi.
    1.2: Vähenevä väestö ei tarvitse laajempia asuinalueita.
    2.5 Ristiriitainen tavoitteen ja toimenpiteiden kanssa. Lentoliikenteen turvaaminen ei lähitulevaisuudessa ole kestävä liikkumismuoto.
    4.2 Tiiviin oppilaitosyhteistyöhön mukaan myös yliopistoja Suomesta ja Ruotsista
    6.3 Lisäys: sairauksien "ja sosiaalisten ongelmien" ennaltaehkäisyssä ja sairaanhoidossa "ja sosiaalihuollon palveluissa".
    kohta 8. 1: Erinomainen nosto!
    7.3 Kohdassa syytä nostaa kohta 13 ensimmäiseksi (Henkilöstöstä huolehtiva työnantaja) ja numeroksi 10. Samoin 10 ja 11 voisivat vaihtaa paikkaa.
    Tässä kohtaa hämmennyn numeroinnista.
    Onko syytä nostaa myös koko 7.3 korkeammalle henkilöstöohjelman tärkeyden vuoksi. Jopa kärkeen? Kaupungin visiokin voisi olla muunnelma kohdan otsikosta: "Paras rajakaupunki ja kuntatyönantaja 2030"
    Mittaristoon lisäyksenä työnantajaimagon seuraaminen, työhakemusten määrä.

  • Eipä tarvi paljon hypätä että nämä saa raportointia tehdyksi, missä se rohkeus ja erilaisuus esimerkiksi näkyy??

  • Vielä rohkeutta ja maailmanluokkaisuutta tavoitteisiin.
    Miten synnytetään työpaikkoja? Millä toimilla mahdollistetaan työskentely täällä, vaikka halua asua muualla on vahva? Miten lisätään viihtyisyyttä ja elämää, että nuorten halua asua täällä vahvistuu, mutta muuallekin pääsee nätisti? Miten luodaan maailmanluokkaisen kaupungin henki?

  • Paljon olisi lisättävää ja ideoita löytyisikin, rahoitusta ei. Torniossa väärät ihmiset väärien toimien kimpussa. Ei onnistu, jos ei ole omaan toimeen lahjoja.
    Oikeasti lahjakkaat eivät pääse näiden suojatyöläisten ohi esittämään ideoitaan. Siksi varat kohdentuvat lähes AINA, tässä kylässä kannattamattomasti vääriin kohteisiin.
    Kromolaakson tapaan ei asuin- ja teollisuusalueita saisi sekoittaa. Koittakaa korjata tekemänne virhe ja toteuttaa edes se asukkaille luvattu haittaa aiheuttamaton teollisuusalue, joka kromolaaksonki piti olla.
    Parin romumetallipajan (kantojärvi ja kama) ansiosta se ei sitä todellakaan enää ole !

  • Liikenneyhteydet,ei lähikylältä edes pääse linja autolla kaupunkiin. Palvelut joen tuntumaan toisi ohikulkijoita. Perinnemaisemaan tuhoaminen pois.

  • Keskeisimpänä strategisena tavoitteena tulee olla kuntalaisen kuntalaisen viihtyvyyden ja hyvän arjen sujumisen varmistaminen; näitä voisivat olla esim. kiinteistöjen , katujen ja tiestön kunnossa pito niin keskustassa kuin haja- asutusalueella. Nykyisellään arjen sujumista haittaa ei pelkästään keskustan mutta ennen kaikkea haja- asutuksella olevan tiestön kunnossa pidon vuosikymmenten laiminlyönti.

Kärkihankkeet
Vastaukset
  • Minusta kukkolankosken matkailuhankkeet ovat aivan toivottomia. Matkailijana todennäköisesti voisin pysähtyä siinä kahvilla, jos siinä olisi kahvila, mutta mieluummin käyn senkin pysähdyksen ikeassa.

    Itse pidän pohjan stadionin käyttöasteen nostamista ja junaradan sähköistämistä hyvinä ja järkevinä hankkeina. Lasten ja nuorten osallistamista yleisurheiluun ja liikkumiseen pohjanstadionilla tulisi lisätä. Esim. kesäksi liikuntaohjaajien palkkaaminen ohjaamaan kaikkia kuntalaisia, voisi lisätä kaupunkilaisten omaehtoista liikkumista.

    Lasten ja nuorten uimataidon heikentyminen pitää ottaa huomioon! UIMATAITO ON TÄRKEÄ OSA TURVALLISUUTTA! Lasten uimakouluja on lisättävä! Ohjaajien puutteessa uusien ohjaajien koulutusta on lisättävä ja houkuttelevuutta nostettava (esim palkka tai jokin muu etu esim.opintopisteitä kouluun, yhteistyö peräpohjolaopiston kanssa?).

  • Elämänlaatupalveluilla saadaan kaupunkiin asukkaita ja vierailijoita, joiden koen olevan tärkeitä, kun puhutaan maailmanluokan kaupungista. Sinällään Torniossa on hyvä asua ja täältä pääsee pois hakemaan niitä palveluita, mitä ei ole, mutta on turhaa lähteä esim. Ouluun teatteriin, jos sen saman sais täältä. Pohjan stadionin käyttöasteen nosto on hyvä ajatus ja esim. Piot-festarin ympärille on hyvä rakentaa edelleen toimintaa, joka saa porukan liikkeelle. Rannalla olleet pop-up ravintolat olisi mukavia asioita. Happy new twicesta saa minusta rakennettua loistavan juhlan, jos siihen panostetaan. Miksipä ei joku oikeasti iso esiintyjä sinne keräämään yleisöä?

    Kansainvälisesti houkutteleva yritysympäristö on myös tärkeä. Minusta kaikki, mikä lisää pöhinää kylässä on hyvä asia. Nythän Tornio hieman nukahtaa iltapäivällä, kun oikein ei ole sellaista iltaelämää. Torniolaiset ovat työssäkävijöitä ja opiskelijoita. Iltaisin olisi mahtava, kun esim. ravintoloissa olisi porukkaa. Yrityskenttä minusta nostaisi.

    Kestävä kaupunkikehitys ja sujuvat liikenneyhteydet ovat myös tärkeitä. Ne liittyvät kaikki tähän, että kaupunki on hiljainen ja pitäisi saada enemmän liikennettä. Jos ja kun Torniossa alkaa junia kulkemaan, on harmi, että molemmilla kaupungeilla on rautatieasemat, jotka eivät ole oikein käytettävissä. Mikä estäisi vetämästä rata jollain pitkällä aikavälillä niin, että se saataisiin keskustaan matkakeskuksen liepeille? Se tosin saattaisi vaatia uuden sillan, mikä on hyvin kallista, mutta pitkän tähtäimen ajatukseksi. Haaparannan asemahan on hieno, mutta todella syrjässä ja Tornion asema lienee asuinkäytössä. Ratapiha toki on käytettävissä, joka on jo jotain. Tämäkin menee siihen, että pitää saada elämää kaupunkiin.

  • 1. Liikenteen edunvalvontahankkeet
    - Mielestäni on tärkeää, että Torniosta tulee paremmin ja helpommin saavutettava kaupunki ja kulkuväylät ovat kunnossa.
    2. Pohjan Stadion 2030
    - Nurmi sellaiseen kuntoon että TP47 voi palata pelaamaan sinne pelinsä ja stadionin kehittäminen, jotta saadaan enemmän urheilutapahtumia.

    Yhdistäisin kohdat 5 ja 6. Mielestäni hankkeita, joissa molemmat voivat hyötyä toisistaan.

    Lisäisin mukaan erikseen kohdan Matkailun edistäminen. Ostosmatkailu, luontomatkailu, kulttuurimatkailu, liikuntamatkailu. Ihan mitä mieleen tulee. Tämä edistää kaupungin kehitystä ja elinvoimaa, kun rahaa jää kaupunkiimme enemmän. Samalla se hyödyttää myös kuntalaisia. Paremmat palvelut ja paikat käyttökunnossa.

  • Pohjan Stadion on erikoinen nosto kärkihankkeiden toiseksi kohdaksi.
    Kärkihankkeista puuttuu henkilöstöohjelmaan ja ilmasto-ohjelmaan liittyvät hankkeet.

  • Silta Kukkolaan vain yksityisin varoin. Nyt ohjaisi pysähtyvät viemään rahansa rajan yli. Jos palveluja ei ole myös omalla puolella, niin turhake koko homma.
    Kaupungin brändissä kylät oli mainittu, ei enää strategiassa, vai keskustan raitit ja stadioni. Kaupunki on isompi kuin Suensaari, kattokaa vaikka kartasta!
    Hyvillä yhteyksillä on helppo lähteä pois, hyvää nuorten tukemista.
    Nämä samat kärkihankkeet olis voineet olla kymmenki vuotta sitten, ei mitään uutta mitä oikeasti pitäisi olla. Missä oikeasti tärkeät hankkeet on kirjattu joissa tulevaisuuteen panostetaan

  • Pohjan stadioniin tekonurmi.

  • Kärkihankkeet ovat kovin teknis-taloudellisia. Vetovoiman näkökulmasta kyseenalaista esim. Kukkolaskosken kehittämisen tässä mittakaavassa. Tärkeänä näen paitsi liikenneyhteyksien kehittämisen tänne ja täältä pois, myös sisäisen joukkoliikenteen kehittämistä. Koulukuljetuskaupunkina siihen on olemassa jo pohjaa jolle rakentaa. Kulttuuri, liikunta ja tapahtumat paitsi elävöittävät paikallisten viihtymistä. Silti Pohjan Stadionin nosto kärkihankkeeksi sinällään on vähän erikoista. Ennemminkin se voisi olla osa jotain isompaa kokonaisuutta. Nämä vapaa-ajan palveluita koskevat asiat voisi yhdistää yhdeksi isoksi kokonaisuudekseen. Henkisen pääoman, koulutuksen ja osallisuuden tulisi olla osa rohkeaa, turvallista ja kestävää Torniota. Huutavat poissaolollaan kärkihankkeiden joukossa. Näihin on olemassa valmiita malleja, mm. Unisefin lapsiystävällinen kunta. Vaatii toki rohkeuttaa uudistaa toimintatapoja ja ajattelua. Mutta sehän onneksi olikin Tornion toimintaperiaate nro 1!

  • Pohjan Stadion jalkapallokentän pinnan päivittäminen vastaamaan 2020- luvun tarpeita. Tekonurmi ainoa oikea vaihtoehto, jolloin käyttöaste tulee olemaan hurja. Suomen kaunein Stadion tarvitsee ansaitsemansa huomion.

  • Prioriteetti yksi on kunnan sisäisten liikenneväylien kunto. Ne ovat Tornionkin verisuonia. Kyllä kai pitää olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä, että ihmiset pääsevät turvallisesti töihin, lapset kouluihin ja päiväkoteihin. Mitä hyötyä siitä torniolaisille on, että valtatie 21 pääsee nopeasti Torniosta ohi hyvää tietä. Pitää ajatella , kuka se oikeasti tuo veroeurot Torniolle. Ja lapsissa on Tornionkin tulevaisuus.

  • Junarata etelästä ja riippusilta Kukkolaan ihan hyviä ideoita ainoastaan.
    Asuinturvallisuuden ja -viihtyvyyden (mm. Kromilaakso) takaaminen turvattava.
    Ei teollisuusalueita asuin alueiden kupeeseen. Ja tehdyt firmasijoitusvirheet korjattava !
    Muutoin jatkuva muuttoaalto poispäin taattu.

Muu palaute
Vastaukset
  • Voisiko strategian loppuun lisätä "Sunkhaan se tästä parane" slouganin? ;)

  • Luonnos on aivan OK. Konkretia siitä puuttuu, mutta ei strategiassa kovin paljoa konkretiaa voikaan olla. Kokonaisuutena ehkä näkisin, että Torniolla on potentiaalia, mutta kehittämistoimien tulisi tiivistää kaupunkia, tuoda sinne elämää ja houkutella uusia asukkaita Tornioon. Nykyisellään me ollaan asuinkaupunki, mutta huvittelemaan mennään muualle.

  • Vaihtakaa Maailmanluokan rajakaupunki slogan joksikin muuksi. Ainutlaatuinen, uniikki tai jotain muuta mikä kuvastaa alueen omalaatuisuutta. Ei luo mielikuvaa, että Torniota pitäisi verrata johonkin.

  • Luonnosten esittely ja kommenttien pyytäminen on hieno juttu. Katse kohti tulevaisuutta, sillä siellä näkyy se uusi toimintaympäristö, jonka tarpeisiin halutaan vastata.

  • Paperinen maku jäi kitalakeen. Ei tämä ketään suututa mutta ei ihastutakaan. Näitä on nähty niin monta kuin on kuntiakin, saman elämäänsä kyllästyneen konsultin kynästä

  • Kyseessä on luonnos, mutta toivottavasti ulkonäköön satsataan merkittävästi ennen lopullisen version julkaisua. Tämä nykyinen versio näyttää 90-luvun tuotokselta ja on todella vanhanaikaisen näköinen. Vähemmän tekstiä, enemmän kuvia ja kiinnittäkää huomiota erilaisten laatikoiden ulkoasuun.

  • Tornio on osa Lappia ja osana Lappiin kuuluu Lapin matkailu ja siihen taas kuuluu luonnossa liikkuminen. Muutamaa hiihtoreittiä lukuun ottamatta näin uustorniolaisena koen Tornion ulkonaliikkumisen aika rajoittuneeksi ja kaipaisinkin Tornion läheisyyteen pitempää vaellusreittiä tai pitkospuureittiä. Kaikki meistä eivät kaipaa usean viikon ekstreme vaeltamista erämaassa, mutta pitempi päiväreissu (esim. +10 km) luonnon hiljaisuudessa ilman pelkoa siitä, että reitti loppuu liian lyhyeen, olisi mielestäni kaivattava lisä Meri-Lapin alueelle. Esimerkkinä tällaisesta ulkoilualueesta voin sanoa Rovaniemen Vaattunkikönkään, jossa käy paljon sekä paikallisia että turisteja. Riekkola Haaparannan puolella on hieno alue, mutta talvella siellä ei voi kävellä latujen vuoksi. Tähänkin kohtaan vertaan Rovaniemeltä esimerkkiä, nimittäin Ounasvaaran talvikävelyreittiä, mikä on todella arvokas lisä talviulkoiluun.

  • Visio on ehdottomasti terävöitettävä. Toiminta-ajatus ja toimintaperiaatteet tulisi saada selkeämmin näkyviksi strategisissa tavoitteissa, toimenpiteissä ja kärkihankkeissa. Välillä punaista lankaa joutui hakemaan, liekö ajoittain hukassa.

  • Tiet kuntoon koko Torniossa, että kaikki pääsevät töihin turvallisesti.

  • Mielikuvitusrikkaat, oikeasti lahjakkaat ja selkärangan omaavat ihmiset olisivat ainoa toivo, tälle vuosikymmeniä perässä laahaavalle kylälle.
    Harmi, että ovat vähissä.