Salon kaupunkikeskusta -visioluonnos / Yleiset kommentit

Puhekupla 346
Keskustelu | Salon kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Kerro ajatuksesi visioluonnoksesta yleensä.

Perustiedot

Päättynyt: 19.4.2022

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Turvallisuus, viihtyisyys, yhteisöllisyys

Profiilikuvan paikka

Paljasjalkainen
21. maaliskuuta 2022 kello 9.08.56

Perheiden kokoinen. Turvallinen, aktivoiva. Kaupungin keskusta ja suuret aluekeskukset samalle viivalle kantavin ajatuksin turvallisuuden ja yhteisöllisyyden merkeissä. Koulu, päiväkoti ovat perusta. Koska rakentamista tapahtuu hitaanlaisesti, pitää jo olemassa oleva infra saada käyttöön. Kunnallistekniikkaan on tehty suuria satsauksia. Mikäli kysyntää ei ole, tontin hinta hiontaan että saadaan liikettä markkinoille. Jokainen asumaan siirtyvä perhe on tulevaisuutta. Tyhjä tontit tulevaisuudelle. Perheille. Työtä ja toimeen tuloa. Elävä Salo

Ilmianna |

19. huhtikuuta 2022 kello 22.16.01. Vastaus poistettu.

  • 1.7.2022 klo 10.05 @Admin moderoi sisältöä: Ei liity kommentoitavaan asiaan
Näytä lisää vastauksia

Tulevaisuudessa älykkäämpi Salo?

Profiilikuvan paikka


22. maaliskuuta 2022 kello 8.33.27

Keskustavisiossa on tunnistettu keskustaa muuttavat megatrendit, kuten ilmastonmuutos sekä sosiaaliset muutokset. Visiossa on hyvin korostettu kevyen liikenteen kehittämistä. Mahdollisuuksissa on todettu mm. älykkään teknologian osaaminen, mitä voisi hyödyntää enemmän keskustavisiossa, kuten asumisen sekä kävelykatujen/kulkuväylien suunnittelussa. Visiossa mainitun aurinkoenergian lisäksi voisi energiaa tuottaa keskustassa kävelykaduille asennettavilla "walking power generator"-laatoilla. Rakentamalla viherkattoja ja -seiniä rakennuksiin voidaan vähentää rakennusten energiankulutusta sekä parantaa ilmanlaatua ja viihtyvyyttä.

Ilmianna |

Julkinen liikenne myös viikonloppuisin ja linja-autoaseman siisteys ja viihtyvyys

Profiilikuvan paikka

Siili
1. huhtikuuta 2022 kello 12.59.29

Kaupunki ei ole kaupunki ilman toimivaa julkista liikennettä. Julkinen liikenne myös viikonloppuina ja iltaisin että pääsisi kaupungin rientoihin myös autottomana ihmisenä. Lauantaisin olisi kiva päästä torille, kaupoille, sekä iltaisin elokuviin, teatteriin, ravintolaan jne... Myös Salon linja-autoasema kaipaa kohennusta ja siistimistä, seinne penkkejä lisää, tänäpäivänä asema on todella epäsiisti ja epäviihtyisä. Myös tupakointi ja syljeskely alueella pitäisi kieltä, myös linja-autoaseman sisätiloja siistimmäksi ja viihtyisämmäksi. Tulevaisuudessa julkinen liikenne lisääntyy (toivottavasti) niin siihen pitäisi myös satsata enemmän.

Ilmianna |

Kävelykeskusta ja Matkakeskus

Profiilikuvan paikka

JPM
4. huhtikuuta 2022 kello 6.51.09

Viihtyisä oleskelu ja asiointi sekä ostoskaupunki on kävelykatu painotteinen.

Kävelykatu Plazasta jokirantaan ja läpiajoliikenne pois kävelykadun poikki, eli Asemakadulta ja Jokirannasta Mariankadun ja Turuntien väliltä. Sallitaan ajo vain tonteille ja Plazan parkkihalleille.
Jokiranta oleskeluun, kävelylle ja kevyelle liikenteelle. Parkkipaikat pois jokirannasta. Asemakadun ajoratoja voisi kaventaa ja molemmille puolille tehdä pyörätiet.

Ränsistynyt Linja auto asema tulisi siirtää rautatieaseman viereen minne tulisi matkakeskus, missä kaikki Paikku linjat, pitkän matkan bussit ja junat kohtaavat samassa paikassa. Uudelta matkakeskukselta katettu jalankulkuyhteys Plazaan Mariankadun yli eri tasossa kuin autoliikenne.

Houkutteleva kävely-ystävällinen keskusta, sekä kävely-yhteys Asemalta torille Plazan ja kävelykadun sekä jokirannan kautta ilman risteävää auto yms liikennettä, ajoradan ylitystä, liikennevaloja yms.

Ilmianna |

Citymarket - Jokiranta - keskusta

Profiilikuvan paikka

JPM
4. huhtikuuta 2022 kello 7.01.02

Citymarket tulisi saada paremmin yhdistettyä jokirantaan ja siten ns. kävelykeskustaan.

Uusi silta joen yli tarvitaan ehdottomasti.
Tylsä parkkikenttä Rikala hotellin ja Citymarketin välissä hyötykäyttöön. Jos tontille ei saada uudisrakentamista voisi tontin edes päällystää ja pysäköinti selkeyttää ja merkitä johdonmukaisesti.
Pysäköintipaikka rivien väliin puu ja pensas istutuksia tekemään tontista viihtyisämpi ja vihreämpi.

Jokirantaan ja Torin lähelle tarvitaan lisää pyörätelineitä molemmin puolin jokea ja torin joka laidalle.

Ilmianna |

Tilaa ihmisille

Profiilikuvan paikka

ML
4. huhtikuuta 2022 kello 16.48.51

Tori-Plazan väli on Salon kauneinta aluetta ja todellinen keskus. Haluaisin kaikki parkkipaikat pois tori-Plazan väliltä, myös kirjaston ja Länsirannan parkkipaikat, jotta tilaa jää ihmisille kävellä, olla ja nauttia. Salon keskustan vetovoimaisuus on vihreyttä, puistoja ja vilkas torielämä. Salonjoen varsi kokonaisuudessaan pitäisi hoitaa paremmin ja laittaa kauniita oleskelupaikkoja matkan varrelle Ollikkalasta Vuohensaareen asti.

Ilmianna |

Linjurin alue ja koululaiset

Profiilikuvan paikka

Niina
14. huhtikuuta 2022 kello 22.13.24

Hurjaa miltä linjurin alue vaikuttaa iltapäivisin, epäsiisti, tyhjä, epämääräistä porukkaa, tunnelmaltaan ikävä, jopa turvaton. Ei penkkejä, ei minkäänlaista valvontaa.
Ne nuoret, yleensä salon laita-alueilta jotka joutuvat kulkemaan bussilla joutuvat viettämään joka arkipäivä siellä aikaa , bussia odottaen. Mitään turvallista paikkaa siihen ei ole. Moni nuori on joutunut kokemaan uhkailua, iskuyrityksiä vanhemmilta epämääräisiltä ihmisiltä, rahan keräämistä jne. Miten voi olla edes mahdollista että koululaiset (nuoremmat 12 vuotiaita) joutuvat päivittäin viettämään aikaa näin?
Eikö aluetta saa siistittyä ja vietyä sinne elämää (esim.liiketiloja käyttöön) tai vähintään esim. Steissin nuorisotyöntekijöitä tuomaan turvaa ja järjestystä iltapäivisin.
Toivon että päättäjät käyvät katsomassa tilannetta ja huomioimassa miltä siellä näyttää ja tuntuu ja koittavat eläytyä lasten/nuorten osaan.

Ilmianna |

Yleensä luonnoksesta

Profiilikuvan paikka

Lasse Reunanen / Salo
19. huhtikuuta 2022 kello 17.46.03

Esittely liian hajanainen ja laaja jotta siihen voi nyt ja ehdi tarkoin perehtyä - kaavoituksen yhteydessä paremmin voi täsmällisiä huomautuksia tehdä, vaikka silloin niitä ei enää huomioida.

Ilmianna |

Yleisesti

Profiilikuvan paikka

Marjatta Halkilahti
19. huhtikuuta 2022 kello 22.43.35

Kyllä näitä kehittämisiä tässä kaupungissa riittää, mutta täyttyykö näissä kyselyissä, mielipiteiden keräilyissä muu kuin kuntalain 22 pykälä?

Kun katsot kaupungin sivuille ( https://salo.fi/ ) ja haet asumisen ja ympäristön, sieltä kehittämishankkeet
(https://salo.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-ja-kaupunkisuunnittelu/kehittamishankkeet/) ja niistä esim. jo esillä olleet, niin ei ainakaan minun silmissäni siltä tunnu, että kaupunkilaisten kuulemisilla ja mielipiteillä olisi ollut jotain erityistä merkitystä.

Ensimmäisenä hankkeista näkyy Elinvoimalaskenta. Viimeinen lause kertoo näin: "Elinvoimainen keskusta on käyntikortti, joten Salon keskustan kehittämisen tulee olla yksi kaupungin tärkeistä kehittämishankkeista."

Tuon pitäisi olla ohjenuora myös asioita valmisteleville virkamiehille, mutta onko ollut? Miten on edetty esim. joen rannassa olevien terassiravintoloiden suhteen? Minun mielestäni suhtautuminen on ollut aika lailla takkuista! (https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022237-11)

Tähän keskustavisioon saa nyt mielipidettä esittää, mutta kun luen kaupunkikehityslautakunnassa asian valmistelijana olleen
virkamiehen alkutekstiä: (https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022236-11)

” Turun yliopisto ja Salon kaupunki käynnistivät maaliskuussa 2020 yhteisen Salon kaupunkikeskustan kehittämisprojektin osana kaupungin ja yliopiston yhteistyötä. Projektilla haluttiin lisätä ymmärrystä pienen- ja keskikokoisen kaupungin tulevaisuuden keskusta-asumisesta ja kohderyhmistä, asukkaiden viihtyvyyteen ja kaupungin elinvoimaan vaikuttavista tekijöistä. Projektissa laadittiin visio ja tiekartta Salon kaupunkikeskustalle vuoteen 2030",

niin palaan alussa toteamaani: tässä toteutetaan vain kuntalain 22 pykälää, siis kuullaan kaupunkilaisia, mutta tuskin tätä sen kummemmin käytännössä hyödynnetään.

Muiden kommentoijien esityksiä kävin läpi ja tykkään, että hyviäkin on vino pino. On laadittu visio ja tiekartta, mutta laadittiinhan sitä jotain jo vuonna 2016! (https://salo.fi/wp-content/uploads/2020/05/Salon-keskustan-kehitt%C3%A4misideakampanja.pdf)

Paviljonkiravintola jäi jonnekin "sivuraiteille", mutta oli muitakin ideoita! Toteuttamiskelpoisiakin! Miten niiden kanssa on käynyt?

Ilmianna |