Siirry sisältöön

Kommentoi suunnitelmaa! Toivomme erityisesti näkemyksiä ja perusteluita puiden istuttamisen vaiheistukseen.

Puhekupla 34
Keskustelu | Espoon kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Keskusteluihin voit osallistua joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Oman nimen käyttäminen antaa kommenteille usein nimimerkkiä enemmän painoarvoa keskustelussa. Jos et halua käyttää omaa nimeäsi, valitse nimimerkki, joka ei loukkaa muita keskustelijoita ja on helposti tunnistettavissa nimimerkiksi. Eli se ei siis ole tavanomaisen nimen kaltainen.

Kirjoittaja on aina vastuussa tekstistään. Valvomme keskustelua arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Poistamme sopimattomat kommentit. Edellytämme, että verkkokeskustelu käydään hyvässä hengessä ja muiden keskustelijoiden näkemyksiä kunnioittaen.

Keskustelupalstoilla noudatamme seuraavaa etikettiä:

  • Tutustu aineistoon ja pysy aiheessa. Harkitse mitä kirjoitat.
  • Näkemyksesi on meille tärkeä. Kuuntele muita, kysy ja perustele näkemyksesi.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Tiivis ja napakka teksti on pitkää selostusta parempi.
  • Ole kohtelias ja rakentava. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.
  • Vältä kiroilua ja isoilla kirjaimilla kirjoittamista eli huutamista!
  • Julkisen palvelun media on mainoksista vapaa. Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista tai uskonnollista mainontaa.

Perustiedot

Päättynyt: 10.4.2022

Liitteet

Ilmianna

HYÖTYPUISTO

Profiilikuvan paikka

CET
28. maaliskuuta 2022 kello 13.58.54

Omavaraisuus on nyt se mikä täytyy tehdä, kyllä koivujakin voi olla mutta ajattele kirsikoita omenoita päärynöit, pensaita viinimarjoja, kariaisia, persilja talvehtii ja maanpeittokasvina erinomainen. Teemapäiviä puistoon, mitä luonnosta poimit sen voi syödä

Profiilikuvan paikka

@KristinaRocha_Espoo
1. huhtikuuta 2022 kello 14.51.13

Vaikka omavaraisuus on tärkeä ja ajankohtainen asia niin pitää harkita mille kaupungin yleisille viheralueille viljelytoiminto sopii, ketkä viljelyksiä hoitaisivat ja miten sato korjattaisiin. Siirtola- ja ryhmäpuutarha-alueita sekä viljelypalsta-alueita löytyy jo nyt hyötykasvien viljelyyn ks. www.espoo.fi/fi/palvelut/viljelypalstat. Näkisin että Alberganesplanadin -puisto taas on sen verran keskeinen, tärkeä kaupunkikuvan kannalta ja toiminnallinen puisto, joten puisto on tarkoitus säilyä nykykäytössään (viihtyisänä oleskelu- ja läpikävelypuistona). Istutettavaksi ehdotetut kirsikkapuut eivät tuota syötäviä hedelmiä. Valintaan vaikutti alueen rottaongelma ja korkea laatutasovaatimus.
Koivuja ei taas tähän puistoon ole esitetty (suunnitelmat löytyvät "Näytä lisätiedot"-kohdan alta liitteenä)


Väriä kevääseen!

Profiilikuvan paikka

Kävelijä71
1. huhtikuuta 2022 kello 8.19.19

Toivoisin niin, että uudet kirsikkapuut olisivat vaaleanpunaisia. Olisivat niin kauniita.

Profiilikuvan paikka

@KristinaRocha_Espoo
1. huhtikuuta 2022 kello 14.56.02

Rusokirsikka, koristekirsikka 'Kevätsuudelma' ja Yoshinonkirsikka kukkivat vaaleanpunaisina ja vain imeläkirsikka 'Plena' valkoisena. Kukinnan väri näkyy parhaiten koosteen kolmannella sivulla (kooste ja muut suunnitelmat löytyvät "Näytä lisätiedot"-kohdan alta liitteenä).


Kävelyreitin lumenpoisto ja hulevedet

Profiilikuvan paikka

Lumiaura
1. huhtikuuta 2022 kello 17.32.47

Kävelyreitin lumenpoisto on mahdollistettava niin että sille ei keväällä tai talvisateilla muodostu laajoja lammikoita, vesolammikossa on ikävä kulkea ja jäätynyt lammikko erittäin liukas. Jos lumi aurataan valleiksi käytävän molemmin puolin, vesi jää kulkuväylälle.


Kysymys vaiheistuksesta

Profiilikuvan paikka

Leppävaara-seura
6. huhtikuuta 2022 kello 9.34.18

Suunnitelmanselostuksen mukaan kaksivaiheisessa toteutuksessa pääkäytävän eri puolet uusitaan
muutaman vuoden välein. Montako vuotta tämä tarkoittaa käytännössä? Voidaanko toisen puolen rakentamisvaihe aloittaa samana vuonna kun toista puolta istutetaan? Selostuksen mukaan uudet puut on tarkoitus istuttaa rakentamista seuraavana keväänä. Eli voiko 2-vaiheisen uusimisen toteuttaa 3 vuodessa vai meneekö siihen 4 vuotta? Entä kauanko (montako kuukautta) rakentamistyö ja istututustyö puistossa kestää suljetaanko puisto silloin läpikululta?

Profiilikuvan paikka

@KristinaRocha_Espoo
8. huhtikuuta 2022 kello 14.53.24

Jokaisen vaiheen rakentaminen kestää arviolta noin vuoden (keväältä seuraavaan kesään eli kahden kalenterivuoden ajan). Jos rakennetaan kaikki kerralla niin rakentaminen kestää vuoden.

Rakentamisen jakamisesta kahteen vaiheeseen ei saa hyötyä jos vaiheet ovat heti peräkkäin. Eli kahdessa vaiheessa rakentamisessa tarkoituksena on, että rakentamatta jäävän osan täyskokoiset puut säilyisivät pidempään, jolloin uudet istutetut nuoret puut ehtisivät kasvaa vähän isommaksi ennen kuin ne isot kaadetaan. Ensimmäisen ja toisen rakentamisvaiheen väli voisi olla esimerkiksi 2-5 vuotta(?). Kahdessa vaiheessa rakentamisaika olisi kaksi vuotta mutta niitten välissä olisi selkeä tauko.


Vaiheittainen uudistus

Profiilikuvan paikka

Karri
6. huhtikuuta 2022 kello 10.11.01

Uudistus kannattaisi tehdä kahdessa vaiheessa siten että ensin vaihdettaisiin esim. Kadun puolelta kaikki puut koko puiston pituussuunnassa ja seuraavassa vaiheessa kaikki asuinkorttelin puolella olevat puut. Näin koko prosessin ajan kadun ja asuinkorttelin välillä olisi koko matkalla isoja puita.


Monimuotoisuutta

Profiilikuvan paikka

Niina
6. huhtikuuta 2022 kello 11.48.54

Vanhan Albergan puisto Kehä I:n toisella puolella on ihana ja toivoisin, että Albergan Esplanadille saataisiin samaa kerroksellisuutta, monimuotoisuutta ja hieman historiaakin - ollaanhan vanhalla kartanoalueella. Voisiko päädyssä olla muutama hevoskastanja - kasvavat isoiksi ja upeiksi - ja jossain vaikka samaa vanhaa syreenilajiketta, kuin vanhan Albergan puistossa?


Yhden pysähdyksen taktiikalla

Profiilikuvan paikka

Puistokemisti
6. huhtikuuta 2022 kello 12.20.14

Suunnitelmien toteuttaminen yhdessä tai kahdessa vaiheessa - kummassakin on etunsa ja haittansa. Itse uudella "rakennustyömaalla" vuoden asuneena toivoisin alueen valmistumista lopulliseen ilmeeseen mahdollisimman nopealla aikataululla. Samaa toivoisin Alberganesplanadin toteutuksessa. Puisto olisi tietyn ajan keskeneräinen ja ikävän näköinen, mutta olisi kokonaisuudessaan valmis ja yhtenäinen nopeammin. Puuston ja perennaistutusten väritys on mielestäni suunniteltu todella kauniiksi, hienoa että saamme upean kirsikkapuiston Leppävaaran ytimeen.


Suunnitelma on hyvä!

Profiilikuvan paikka

Reija Loponen
6. huhtikuuta 2022 kello 13.33.56

Suunnitelma on oikein onnistunut ja sopii hyvin olemassa olevaan ympäristöön. Kerta istutus saman vuoden aikana olisi parempi ratkaisu, sekä yhtenäisen ilmeen että kustannusten kannalta. On hienoa, että havukasveja, pensaita ja maanpeitekasveja tulee puiden alle. Lisää monimuotoisuutta sekä katselijoille iloa. Perennoissa ainoa haitta puoli on, että puiston hoitoyksikön määrärahat eivät kasva samassa suhteessa. Kitkettävää riittää!


Rakentamisen vaiheistus

Profiilikuvan paikka

Markku Salmi
6. huhtikuuta 2022 kello 16.46.59

Pitkälti samaa mieltä Reija Loposen kanssa. Helpommalla ja halvemmalla päästään, jos puiston kunnostus tehdään kerralla valmiiksi. Samalla haitat minimoituvat.


Ravintola siinä keskellä

Profiilikuvan paikka

Leppävaaran asukas
6. huhtikuuta 2022 kello 18.33.55

Siinä puiston keskellä oleva ravintolarakennus on upea kokonaisuus - eurooppalaistyylinen. Siksi on täysin kummallista että sieltä ei saa puna- tai valkoviiniä, jota olisi upeaa nauttia puistosta ja uudesta ratikasta nauttien. Ennen sai pitsaa ja punkkua ja ravintola oli iltaisinkin auki. Nyt lounasaikaan vain. Voisiko asialle tehdä jotain? Hieno paikka on nyt hukassa.

Profiilikuvan paikka

Hilja
6. huhtikuuta 2022 kello 18.49.21

On auki iltaisinkin. Rajoitettu aukiolo johtui epidemiasta.


Valaistus kuntoon

Profiilikuvan paikka

Hilja
6. huhtikuuta 2022 kello 18.53.40

Nyt valot ovat puiden lehvistöjen ”sisällä”. Valaisevat kauniisti kyllä puut, mutta kävely ”korkeudella” on pimeää. Koska tämäkin puisto vilisee rottia, niin valot ovat tärkeät, että näkee rottia väistellä. Luo muutenkin turvallisuutta.
Kaikki matalat puskat myös pois juurikin noiden rottien takia. Esim. Mezzan takana on aivan turhaa matalaa pusokkoa, jossa rottaperheet viihtyvät.


Ei koivuja

Profiilikuvan paikka

Eija Haltsonen
6. huhtikuuta 2022 kello 20.50.39

Toivottavasti pysytään vaalean punaisena kukkivissa kirsikkapuissa eikä edes mietitä koivuja, jotka kuluttavat todella runsaasti vettä ja sitä saadakseen kasvattavat todella runsaat juuret, jotka rikkovat niin teitä kuin rakennuksia. Jos maahan tulee ruohikko, tulee se voida leikata ajettavalla leikkurilla. Muutama perenna penkki voisi tuoda elävyyttä, mutta pysytään kohtuudessa ja helppohoitoisuudessa. Onko mahdollista rakentaa vesipistettä kastelua varten? Talvikautta ajatellen jotain ikivihreää voisi ajatella, Tuijia ehkä. Mutta kaiken kaikkiaan vähemmän on monesti enemmän.
Leppävaaran kirsikkapuupuisto

Profiilikuvan paikka

Markku
7. huhtikuuta 2022 kello 7.29.05

No, jos asiantuntijata sanoo että kirsikkapuut on jo nyt lopuillaan, niin kannattaa uusia kaikki kerralla. Ne ovat kauniita ja näyttäbiä puita ja tuovat kukkiessaan ihmisiä Alberganpuistoon.


Alberganesplanadin uudistus

Profiilikuvan paikka

Ritva
7. huhtikuuta 2022 kello 10.57.39

Suunnitelma on hyvä, erityisesti väriä tuovat kirsikkapuut ilahduttavat.

Ravintola Mezzan päässä olevat pusikot eivät mielestäni ole kauniita minään vuodenaikaan. Mitä tarkoitusta ne palvelevat? Onko ne tarkoitus säästää? Olen nähnyt rottia sieltä juoksevan ilta-aikaan. Voisiko pusikot poistaa ja jatkaa samaa kirsikkapuustoa niiden tilalle? Bussipysäkkihän siitä on myös poistumassa.
Hyvältä vaikuttaa

Profiilikuvan paikka

Asukas
7. huhtikuuta 2022 kello 23.34.45

Suunnitelma vaikuttaa kaikin puolin asialliselta, itse toivoisin ehkä että tehtäisiin kerralla valmista eli yhdessä vaiheessa. Tämä koska katu- ja puistoaluetta on myllätty jo useana vuotena sinä aikana kun olen kadulla asunut vuodesta 2010. Ensin poistettiin yksi puistoalueen halkaiseva poikkikatu, sitten toisena vuonna rakennettiin sokerilinnantien risteykseen valot ja nyt alue on ollut työmaana pari-kolme vuotta raidejokerin myötä. Olisi kiva jos viimeinkin tulisi valmista niin että ei olisi jokatoinen vuosi joku projekti menossa.

Itse suunnitelmaan toivoisin paria huomiota, eli paikat joihin lumia talvella kasataan, istutukset ei kestä että lumet kasataan niiden päälle ja ongelma lisääntyy entisestään kun raide-jokerin liikennöinti alkaa, kiskot on pidettävä auki ympäri vuoden ja alueella ei yksinkertaisesti ole tilaa lumille. Toinen asia mihin kiinnittäisin huomiota on käytävien salaojitus ja huleveden poisto, nykyisellään varsinkin Sellon puoleinen pää muistuttaa sateiden ja lumen sulamisen aikaan lähinnä venetsiaa. Suunnitelmassa ei otettu kantaa käytävien pintamateriaaleihin, voisiko esim. käytettävän hiekan koostumuksella ja raekoolla vaikuttaa veden imeytymiseen?

Kasvien osalta suunnitelma vaikuttaa onnistuneelta. Sellainen kysymys vain aprikoituttaa että onko tarkoituksella suunnitelmasta jätetty pois hiekkakentän ja tulevan raitiovaunupysäkin välinen nurmialue. Tänä talvena siinä olevaa puiston keskuspolkua ei edes aurattu joten puiston läpi ei päässyt edes kulkemaan, hankalaa mm. liikuntaesteisille. Jääkö tuo alue edelleen yhtä ankeaksi kuin nyt? Olisi kiva saada siihen edes ne pari penkkiä ja roskis jotka raidejokerin työmaan aikana alueelta hävitettiin. Ja mielelläni toivoisin että puistoa käsiteltäisiin kokonaisuutena eikä niin että puisto on ainoastaan ravintola Mezzan ja Sellon välinen alue, puistokävelyllä tätä käsiteltiin kokonaisuutena mutta nyt tuo alue on tiputettu suunnittelusta pois. Tähän muuten huomiona, ennen uutta raitiovaunupysäkkiä oleva Albergsnesplanadin radanylitys on tehty todella kapeaksi, hädin tuskin kaksi autoa mahtuu vastakkain ja talvella ei mitään toivoakaan.

Profiilikuvan paikka

Asukas
7. huhtikuuta 2022 kello 23.41.45

Tuosta radanylityksestä vielä, en tiedä mikä ajatus mutta jalamkulkijoiden osuus siinä on leveämpi kuin autokaistat yhteensä. Jos tuohon Mezzan ja raide-jokerin pysäkin väliseen alueeseen puututaan tässä suunnittelussa kutwn kuuluisi niin olisiko mahdollista tuohonnpuuttua, viime talvena tuosta aiheutui useita vaaratilanteita joita itsekin olin todistamassa kun ihmiset peruuttelee toisten tieltä jalkakäytäville jne kun muualle ei risteyksessä mahdu.


Uusiminen vaiheittain

Profiilikuvan paikka

Virva
8. huhtikuuta 2022 kello 1.11.06

Jos kaikki entiset puut kaadetaan kerralla, ei paikalla ole käytännössä mitään 5-10 vuoteen. Se on lähellä asuville pitkä aika. Moni ei edes ehdi nähdä puiston uutta kukoistusta.


Hiekka kentän sijaan normikko

Profiilikuvan paikka

Hannele
8. huhtikuuta 2022 kello 16.32.06

Me käydään useasti viikossa lasten kanssa syömässä mezza ravintolassa joka on erityisen kaunis paikka. Harmittaa se vain kun on hiekka kentä sen edessä. Lapset vihtyis enemmän jos hiekka kentän sijaan olisi nurmikko missa lapset voivat pelata jalkapalloa ja hengailla.

Kiitos!


Nyt kerralla kuntoon koko puisto!

Profiilikuvan paikka

Leppävaaran Asukas
8. huhtikuuta 2022 kello 17.06.28

Koko puisto puuksi myöskin Mezza Ravintolan edessä oleva hiekkakenttä, enemmän matalia valoja koko puisto alueelle, enemmän kukka istutuksia pensaiden sijaan.

Kesä ja talvikunnossapitoa jotta ihmiset pääsee käyttämään ja kävelemään sen läpi. Kova sade ja lumen sulaminen aiheuttaa aina isoja lätäköitä puistoon ja sen ympärille.

Mezzan viereen (entiseen leikkikenttään) isoja puita ja istumapenkkejä.

LED valo koristeita talvisin koko puistoon (talvipuisto)

Nurmikoksi koko puisto, se on erittäin hieno paikka Picnicille alueen asukkaille.

Paremmat kävelytiet ja paljon kukkia kesäisin.


Noutopaikka Mezza Ravintolan edessä

Profiilikuvan paikka

Wolt kuski
8. huhtikuuta 2022 kello 17.48.59

Hello, all my Wolt collegues and I would need a temporary parkin to pickup food from Mezza, as we all know Mezza is very busy and parking space is very limited, we block roads or park on the road to pickup food. It gets dangerious due to people crossing.

Profiilikuvan paikka

Anna
9. huhtikuuta 2022 kello 12.48.45

Totta, asun siinä vastapäätä ja olen huomannut monta kertaa Wolt kuljettaijen melkein törmäävän toisesta suunnasta tulevaa autoa. Kaupunkin on tehtävä jotain pikaisesti ennen kun käy kauhea onnettomuus!


Yksivaiheinen uudistus

Profiilikuvan paikka

Henrietta K.
9. huhtikuuta 2022 kello 15.04.41

Kiitos mainiosta suunnitelmasta ja kommentointimahdollisuudesta!

Arvostan etenkin suunnitelmaa puiston istutusten monimuotoisuudesta ja aikeesta säilyttää puisto kirsikkapuistona.

Alberganesplanadin varrella asuvana kannatan uudistuksen toteuttamista yhdellä kertaa. Tärkeimpinä perusteluina on lyhytkestoisempi haitta asukkaille ja liikkujille sekä puiston yleisilmeen pysyminen yhtenäisempänä ja siistinä. Mikäli uudistus toteutettaisiin kahdessa vaiheessa rikkoisi puiston mahdollisesti pysyvä eri-ilmeisyys alueen geometristä harmoniaa.


Yhdessä vaiheessa

Profiilikuvan paikka

Esplanadin varrelta
9. huhtikuuta 2022 kello 15.04.55

Kannatan puiston kunnostusta yhdellä kerralla. Kuten materiaalissa mainitaan yhden vaiheen istutuksesssa on lyhyempi työaika, tasainen lopputulos ja pienemmät kokonaiskustannukset. Pdf:ssä mainittiin myös kaksivaiheisen istutuksen vaikutuksesta puisto saattaa jäädä pysyvästi epätasaikseksi ilmeeltään kun puut eivät ole samanikäisiä. Myös kokonaisuudessaan useamman vuoden kestävä kunnostus tuntuu huonommalta vaihtoehdolta, vaikka siinä olisikin pitkäkin tauko välissä. Mieluiten kerralla kuntoon.


Monimuotoisuutta läpi kasvukauden

Profiilikuvan paikka

Feng Hui
9. huhtikuuta 2022 kello 15.24.18

Yhden puun reunustamana kävelyreitti on hieman yksitoikkoinen. Ainavihantaa, kerroksellisuutta, syysväriä. Lintuvaaran Läkkiraitin Ruusupuisto on vapaaehtoisten hyvin hoitama, moni ei muista miten karsea Kallion Karhupuisto oli ennen kuin puuhanaiset saivat työkalulaatikon avaimet, Berliinissä on adoptoi kukkapenkki-yhteisistutuksia kerrostaloasukkaille. Äitienpäiväruusujen yhteispenkki?


Toive

Profiilikuvan paikka

Marju
10. huhtikuuta 2022 kello 7.54.39

Puisto olisi mukava saada kerralla valmiiksi. Kukkivat puut, kuten kirsikkapuut, kuulostaa hyvältä. Olisiko mahdollista istuttaa muutama mänty kaunistamaan ja tuomaan kerroksellisuutta ja ympärivuotista vihreyttä.


Kerralla

Profiilikuvan paikka

Rami
10. huhtikuuta 2022 kello 20.32.49

Kertarysäys on parempi ja halvempi kaikille.


Vaiheistus parempi

Profiilikuvan paikka

Leppävaara-seura
10. huhtikuuta 2022 kello 22.43.16

Leppävaara-seuran johtokunta tutustui kokouksessaan puistosuunnitelmaluonnokseen ja keskusteli kirsikkapuiden uusimisesta.

Nykyisten puiden poistamista yhdellä kertaa ei pidetty yhtä hyvänä ratkaisuna kuin vaiheittain muutaman vuoden välein tehtävä uusimista. Perusteluna oli, että istutuksen jälkeen voi mennä useita vuosia puiden "kotoutumiseen", niin että alkavat kasvaa. Näin kävi aikoinaan, kun nykyiset puut istutettiin 2000-luvun alussa. Niinpä puisto näyttäisi kerralla tehdyn uusistutuksen jälkeen pitkän aikaa vaatimattomalta nykyiseen verrattuna.

Jos puut sen sijaan uusitaan kahdessa vaiheessa - esim. ensin puistokäytävän itäpuolella, jossa ne ovat nyt huonoimmassa kunnossa, ja muutaman vuoden kuluttua länsipuolella, niin puistossa kasvaisi koko ajan tarpeeksi isoja puita silläkin riskillä, että lopputulos puistokäytävän eri puolilla näyttää pitkään "eripariselta". Lisäksi arveltiin, että vaiheittainen vaihtoehto saattaa muutenkin olla edessä, se on tuotu esille suunnitelmaluonnoksen tekstissäkin mukaan. Tämä vaihtoehto voi olla edessä, jos esimerkiksi yhdellä kertaa ei saada hankittua riittävän isoja taimia ja/tai kaupugin budjetissa ei saada riittävästi määrärahoja.

Vaiheistuksen lisäksi johtokunta keskusteli puulajikkeista, ja piti tärkeänä valita mahdollisimman kestäviä kotimaisia lajikkeita, jotka kukkivat mahdollisimman kauan. Huolissaan oltiin myös riittääkö puiden juurelle istutettavien perennojen hoitoon riittävästi resursseja.

Johtokunta intoutui myös keskustelemaan kirsikkapuiston merkityksestä leppävaaralaisille. Aiempaa kauniimmin ja värikkäämin kukkiva kirsikkapuisto varmasti houkuttelee entistä enemmän ihmisiä ihailemaan kukintoja. Seura on valmis olemaan mukana ideoimassa tilaisuuksia, jotka voisivat levittäytyä myös puiston naapurissa olevaan Kartanopuistoon. Mielessä on tällöin tietysti Roihuvuoren kirsikkapuiston Hanamijuhla, joka toteutetaan laajemmalla yhteistyöllä.


Olisiko varauduttava molempiin ratkaisuihin?

Profiilikuvan paikka

Arja Salmi
10. huhtikuuta 2022 kello 23.00.32

Kerralla valmiiksi ja riittävän suuret taimet olisi ihanneratkaisu ajatellen sitäkin, että keskeinen puisto on jo ollut pitkään työmaana. Realismia voi kuitenkin olla , että kaupungin vuotuiset määrärahat eivät riitä. Olisiko suunnitelmissa varauduttava molempiin mahdollisuuksiin?

Viime syksyn puistokävelyllä tuli esiin että asukkaat toivoivat myös pääsevänsä mukaan istuttamaan puita samaan tapaan kuin 2000-luvun alussa, kun ensimmäiset puut istutettiin. Olisiko tämä mahdollista nytkin?