Siirry sisältöön

Tarvitseeko kulkuvälinettä omistaa itse?

Puhekupla 27
Keskustelu | Tampereen kaupunki, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä
Keskustelu on päättynyt

Viime vuosina yhteiskäyttöautot ovat lisääntyneet Tampereen seudulla, ja joissain taloyhtiöissä on jo yhteiskäyttöauto saatavilla. Samoin ovat yleistyneet kaupunkipyörät, vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttö sekä kimppakyydit. Mikä voisi vauhdittaa näiden käyttöä?

Mikä voisi vauhdittaa kulkutapojen yhteiskäyttöä?

Perustiedot

Päättynyt: 14.4.2022

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Lisää yhteiskäyttöautoja

Profiilikuvan paikka

Karoliina
28. maaliskuuta 2022 kello 16.04.05

Meidän perheellä ei ole omaa autoa, mutta välillä sellaiselle on tarve. Yhteiskäyttöautot ovat olleet kätevä vaihtoehto kun autoa on tarvinnut satunnaisesti esim. isompien tavaroiden kuljettamiseen. Korona-aikana on myös tullut retkeiltyä enemmän ja autolla on päässyt paremmin erilaisiin retkikohteisiin.

Profiilikuvan paikka

Mielenkiintoista!
30. maaliskuuta 2022 kello 10.25.19

Maria kirjoitti:

Kaikki kaupungin yhteiskäyttöautot pitäisi koota yhteen kalenteriin, jossa voisi nähdä varaustilanteen ja tehdä oman varauksen tarvittaessa jo useita viikkoja etukäteen. Kalenterista voisi nähdä, että vaikka lähinnä omaa kotia oleva yhteiskäyttöauto on varattu haluttuna aikana, on muutamaa korttelia kauempana oleva auto vapaana.

Tätä yhteiskäyttöautojen kokonaisuutta pitäisi myös markkinoida aktiivisesti. Yhteiskäyttöautopalveluja ei käytetä, jos niistä ei tiedetä.

Hetkinen, onko kaupungilla yhteiskättöautoja?? Tästä haluan kuulla lisää!

Näytä lisää vastauksia

Pidetään kaikki kyydissä

Profiilikuvan paikka

Eriarvoisuudesta huolestunut
29. maaliskuuta 2022 kello 11.28.02

Vuokrattavia kaupunkipyöriä ja sähköpotkulautoja tulisi voida käyttää ilman älylaitteita. Nyt osa kaupunkilaisista jää näiden palveluiden ulkopuolelle, jotka vaativat toimiakseen esimerkiksi mobiilisovelluksia. Digitalisaatiokehityksen tulee helpottaa asioita, mutta se ei saa tehdä asioista vaikeampaa tai jopa mahdotonta sille osalle, joka ei voi tai halua käyttää tietynlaista laitetta.

Profiilikuvan paikka

JS
29. maaliskuuta 2022 kello 11.41.37

Nykyään yhteiskunnassa alkaa kyllä olla jo velvollisuus käyttää älylaitteita, sillä vaihtoehtoisten järjestelyjen tuottaminen on helposti kertaluokkia kalliimpaa. Toki jonkinlainen lippuautomaattijärjestely ei olisi huono ainakaan keskusta-alueella joukkoliikenteen lippujen ostamiseksi ja em. välineiden vuokraamiseksi jo ihan turistien ja muiden kaupungissa lyhytaikaisesti käyvien kannalta. Potkulautojen osalta toki voi olla hankala houkutella yksityisiä yrityksiä mukaan


Nyssekortilla skuuttailua

Profiilikuvan paikka

Skuuttari
29. maaliskuuta 2022 kello 17.15.51

Olisi huippua, jos Nyssen ”tuoteperheeseen” saisi sähköpotkulaudat. Niitä saisi käytettyä leimaamalla nyssekorttia, johon on valmiiksi ladannut lipputuotteen.

Ajo-oikeus olisi sidottu hintaan, jolla saat tietyn aikamäärän ajoa. Ei avausmaksuja ja minuuttiperusteista hinnoittelua vaan selkeä könttähinta, jolla saat ajella X-ajan. Kun aika loppuu, skuutti jarruttaa itsensä pysähdyksiin ja voit leimata kortin uudelleen, jos tarvitset lisää ajoaikaa.

Nysse-skuutteja eli Nyyttejä tai Nuutteja (heh) tulisi saataville ratikkapysäkkien tuntumaan ja asuinalueiden ”keskustoihin”. Tämä helpottaisi kulkemista kodin ja esim ratikka- tai bussipysäkin välillä.

Ja koska liian useat ihmiset ei osaa käyttää alkoholia nätisti, voisi Nysse-skuutit lukita klo 00-06 väliselle ajalle. Yöaikaan niillä ei pystyisi liikkumaan, mutta helpottaisi sitten esim aamuvuoroon töihin menoa.

Mielummin kantaisin skuuttikassani rahat paikallisliikenteelle kuin yksityisille toimijoille.

Näytä lisää vastauksia

Oma auto välttämätön

Profiilikuvan paikka

Kimmo S
31. maaliskuuta 2022 kello 7.05.16

Käyn töissä Tampereen lähikunnasta, kun yritykseni ei löytynyt Tampereelta järkevän hintaista toimitilaa. Kaiken totuuden nimissä julkisilla työmatkaan kuluisi useampi tunti, omalla autolla 1/2h. Tarvitsen työtehtävissään autoa ja käyn välillä kaukanakin. Ajan käytön kannalta ja logistisesti julkisten käyttäminen ei olisi järkevää. Parempi ajella omalla autolla:se on aina saatavana tarvittaessa ja tarvittavan ajan.


Auto monelle välttämätön

Profiilikuvan paikka

Tolkun toimija
31. maaliskuuta 2022 kello 8.57.47

Suomessa etäisyydet ovat pitkiä ja tulemme jatkossakin tarvitsemaan autoja. Työntekijöiden saaminen vaikeutuu, jos ei ole parkkipaikkoja (tai pysäköinti maksaa liikaa) ja erityisesti matalan palkkatason töihin ei väkeä löydy.


Ei joukkoliikennettä

Profiilikuvan paikka

Ei joukkoliikennettä
1. huhtikuuta 2022 kello 9.52.40

Tarvii ja useita koska: katso otsikko. Puhutaan kaupunkipyöristä yms. Meitä asuu kaupungin alueella jossa ei ole edes toimivaa joukkoliikennettä.


Ei välttämättä. Auto on tarpeen, mutta sen ei olisi pakko olla oma

Profiilikuvan paikka

Olli
3. huhtikuuta 2022 kello 13.12.25

Meillä on oma auto. Tarvitsemme sitä 2-4x/kk, yleensä viikonloppuisin kun lähdemme käymään isovanhempien luona (asuvat julkisten ulottumattomissa). Ottaisimme riemusta kiljuen vastaan mahdollisuuden esim. taloyhtiön yhteisautoon, tai yhteisautoon jonkun lähellä asuvan tutun kanssa, että saisi kuluja pienennettyä. Vaikka asumme Viialassa ja täältä on 5km keskustaan, mielestäni lähes kaiken Tampereella tapahtuvan asioinnin pystyy hoitamaan ilman autoa. Ehkä jotain kodinkoneita käydään autolla ostamassa, mutta niistäkin isoimmat otetaan yleensä mieluummin kuljetus- ja asennuspalvelun kanssa.


Ehdottomasti lisää yhteiskäyttöautoja

Profiilikuvan paikka

Liikkuvainen
4. huhtikuuta 2022 kello 8.50.01

Toimiva, helppo järjestelmä yhteiskäyttöautoille! Oman auton osto taas harkinnassa, mutta niin paljon mieluummin ei sellaista hankkisi.


Oma auto on hyvin tärkeä

Profiilikuvan paikka

MK
5. huhtikuuta 2022 kello 11.52.54

Joukkoliikenne ja yhteiskäyttökulkuneuvot kuten sähköpotkulaudat ovat tarpeellisia ja usein paras vaihtoehto esim. keskustassa kulkemiseen ja silloin, kun esim. työpäivä päättyy eri paikassa kuin alkaa. Muuten haluan ja tarvitsen oman auton, polkupyörän ja moottoripyörän. Ne ovat juuri sellaiset kuin haluan, varustettu kuten haluan ja käytettävissä juuri silloin kun haluan. Ja hygieeniset, näin korona-aikaan. Kyllä auton pitää olla oma, muu on kommunismia, joka ei toimi ja kurjistaa elämän.

Profiilikuvan paikka

Merja
14. huhtikuuta 2022 kello 16.07.08

Käytä sinä omaa autoasi mutta älä väitä kommunisteiksi meitä, joilla ei ole jokapäiväistä tarvetta autolle ja joiden satunnaiskäyttöön on yhteiskäyttöauto paras ja edullisin ratkaisu.


Työsuhdepyörät ja kaupunkipyörät

Profiilikuvan paikka

Vilho
5. huhtikuuta 2022 kello 18.44.03

Teknisesti ottaen työsuhdepyörä ei ole oma, ja keskusta-alueella on tänä vuonna kattava kaupunkipyöräverkosto. Jos asuu kaupunkialueella sijainnissa jossa autoa ei tarvitse, yhtäkään kulkupeliä ei tarvitse omistaa.


Tarvitsee kun asuu keskustan ulkopuolella

Profiilikuvan paikka

Piki
5. huhtikuuta 2022 kello 18.56.36

Oma auto on välttämätön kun taloudessa useampia henkilöitä eikä julkisia kulkuyhteyksiä ole. Ei kulje bussit, eikä ole kevyenliikenteen väyliä (Lempäälä/Mattila) , joten lapsetkin on kuskattava autoilla harrastuksiin ja haettava takaisin. Tarve jatkuva, joten mitkään yhteiskäyttöautot ei todellisuudessa mahdollisuus.


Kyllä tarvitsee

Profiilikuvan paikka

Jokke
7. huhtikuuta 2022 kello 10.48.11

Tämä kysymys toki riippuu henkilöstä ja omista tarpeista, mutta omasta tilanteestani vaikka asuisin keskellä keskustaa haluaisin omistaa oman auton. Tämä jo pelkästään harrastukisen takia.

On äärettömän typerää edes yrittää mainostaa että vaihdetaan autot yhteiskäyttöisiksi tai johonkin yleisiinkulkuvälineisiin. Tällä luodaan pahimmassa tapauksessa vain vihaa ja vielä suurempaa vastustusta ympäristöasioihin.

Oikea lähestymistapa olisi luoda uusia mahdollisuuksia liikkua eikä puhua että niillä korvattaisiin vaikkapa henkilöautoja. Eikä myöskään vaikeuteta tai tehdä oman auton omistamisesta ja käytöstä kallimpaa. Näin ei luoda vastakkain asettelua.

Vaihtoehdot esim henkilöautoille tulevat laajempaan käyttöön jos ne todetaan oikeasti toimiviksi ja että niiden käyttö on helpompaa halvempaa ja kätevämpää kun oman auton omistaminen. Ja jokaisella on henkilökohtaiset mieltymykset mitä näistä osa-aluesta painottaa. Itsekkin voisin vaihtaa oman auton johonkin muuhun jos se joku muu olisi vähintään yhtä kätevää kun oman auton omistaminen mutta halvempaa. Mutta nykyisellään yhteiskäyttö jutut ym ovat harvinaisen hankalia virityksiä ja sen lisäksi kalliita.Vammaisen ajoneuvo

Profiilikuvan paikka

Ei niin yksinkertaista
8. huhtikuuta 2022 kello 18.53.05

Vaikeavammaisen ajoneuvot on muokattu kunkin omien toimintarajoitteiden mukaan. Se mikä sopii jollekin ei toimi toisella. Täysin muokkaamaton terveen auto ei sovi ollenkaan. Yhteiskäyttöauto on siis käytännössä mahdoton vaihtoehto. Tä.ä pitäisi huomioida autoilun tuissa.


Oman auton lyhytaikainen vuokraus

Profiilikuvan paikka

JS
9. huhtikuuta 2022 kello 15.31.04

Monella on autolle paljon tarvetta, jolloin yhteiskäyttöautojen hinnoittelu ei ole kilpailykykyinen auton omistamiseen/leasingiin tms. verrattuna. Harvalla kuitenkaan on autolle koko ajan käyttöä, joten osan aikaa auton voisi tarjota vuokralle muille käyttäjille. Tampereella voitaisiin kokeilla jossain pysäköintilaitoksessa järjestelyä, jossa pysäköintimaksusta saisi alennusta siltä ajalta kun auto on tarjolla yhteiskäyttöön. Yksityishenkilöiden väliseen vuokraukseen on olemassa jo palveluita, mutta jokin kampanja voisi tuoda konseptia ihmisten tietoon paremmin


Yhteiskäyttöauto kiinnostaa

Profiilikuvan paikka

Pirjo
9. huhtikuuta 2022 kello 18.55.00

Yhden hengen taloudessani ei ole autoa, ja julkisilla pääsen liikkumaan mainiosti, kun asun hyvien yhteyksien varrella. Kesäaikaan voin liikkua sujuvasti pyörällä. Mutta joskus tarvitsisin autoa isompien tavaroiden kuljetukseen, tai matkustamiseen kauemmas seuduille, joihin julkisilla pääsee huonosti, varsinkin viikonloppuisin. Yhteiskäyttöauto olisi mainio ratkaisu, kun ajokortti on kuitenkin tullut aikoinaan hankittua.


Mikä voisi vauhdittaa kulkutapojen yhteiskäyttöä?

Profiilikuvan paikka

Tepa
11. huhtikuuta 2022 kello 13.46.39

Auton yheiskäyttö voisi olla mahdollista taloyhtiöissä, joissa esimerkiksi samoihin aikoihin lähteviä nuoria voitaisiin yhdessä kuljettaa harrastuksiin.


Tarvitseeko kulkuvälinettä liikkumiseem

Profiilikuvan paikka

Aila
12. huhtikuuta 2022 kello 8.01.26

Asun keskustassa ja työskentelen koko Pirkanmaalla. Käytän julkisia liikkeennevälineitä. Ratikka on paras ja mukavin, mutta myös bussit ja juna käytössä. Nysse lippu myös juniin on hyvä palvelu. En kaipaa omaa autoa. Voin vain astua kyytiin ja keskittyä muuhun kuin ajamiseen. Tampereella hyvä julkinen liikkenne. Olen myös asunut pienemmillä paikkakunnilla, jossa oma auto on välttämätön arjen sujumiseksi. Tampereella ei ole minulla tätä tarvetta.


Lähimmälle pysäkille kaksi km

Profiilikuvan paikka

Ikää jo on
13. huhtikuuta 2022 kello 10.30.46

Auto on pakko olla,muuten ei pysty asumaan maalla,vaikka ei asukkaan metsässä.Lähin ruokakauppakin kahden kilometrin takana.Juna menee lujaa ohi.On siinä ennen pysähtynyt,Asemakylässä,Lempäälässä.


Jos olisi saatavilla ilman aikaista varaamista

Profiilikuvan paikka

Aktiivi
13. huhtikuuta 2022 kello 14.54.15

Äkkinäinen tarve mennä jonnekin ja mukavuudenhalu ovat varmaankin suurimpia syitä, miksi juuri oma kulkuneuvo tönöttää pihassa tai tallissa. Jos olisi kohtuullisella odotusajalla saatavilla lainalaite, se voisi toimia hyvin. Mutta jos täytyy kovin paljon suunnitella etukäteen, niin se tuntuisi vaikealta.