Siirry sisältöön

Kommentit strategialuonnokseen

Kysymysmerkki 2
Kysely | Nouseva Rannikkoseutu ry
Kysely on päättynyt

Strategialuonnos on pitkä, koska se toimii samalla pisteytettävänä rahoitushakemuksena ministeriölle. Toivomme kuitenkin, että luette sen läpi kokonaisuudessaan ja annatte kommentteja kaikista huomioista, joita teette. Erityisesti toivomme kommentteja painopisteiden ja läpileikkaavien teemojen toimenpiteisiin. Onko siellä kaikki tarpeellinen? Lisäisitkö tai poistaisitko jotain? Löytyykö sieltä ne asiat, joita sinä pidät tärkeinä alueen kehittämisessä?

Perustiedot

Päättynyt: 22.4.2022

Liitteet

Ilmianna

Kyselyn pakolliset kysymykset on merkitty (*) tähtimerkillä.

Strategian painopisteet
Vastaukset
 • Kaipaisin 3.1.1. Uudistuva kotiseutu

  - kaipaisin jotain lausetta, jossa mainittaisiin että elinvoimainen maaseutu (tai joku muu adjektiivi) tarjoaa vaihtoehdon kaupunkimaiselle asumiselle. Tai toisaalta lähimaaseudulla asuminen, yrittäminen eläminen voi yhdistää kaupunki- ja maaseutuasumisen parhaat palat?

  -Mitä tarkoittaa "kotiseutu- ja yhdistystoimijoiden paikallinen verkkotiimi."?

  3.1.2. Kehittyvä matkailu

  - Koulutusmatkailua ei mainittu tekstissä ollenkaan. Voisiko sen nostaa jotenkin mukaan? Koulutusmatkailuun osallistuu toimijoita monipuolisesti ja voi olla tulevaisuudessa alueellamme suuri matkailusegmentti. Eli voidaan viedä myös paikallista osaamista, elämyksiä, koulutus- ja opetusosaamista yms maailmalle. Sopisi myös kansainvälisyyden läpileikkaavaan teemaan.

Strategian läpileikkaavat teemat
Vastaukset
 • Vihreä kehitys
  - Jää hieman ohueksi se näkökulma, että yritysten vihreän siirtymän innovaatioita tai tuotteita tuettaisiin. Eli voisiko jotenkin mainita, että yritysten vähähiilisten/energiatehokkaiden palveluiden kehittämistä, investointeja yms tuetaan?

  Kumppanuus
  - Voisiko norsu tukea uusien kumppanuuksien syntymistä myös ihan konkreettisesti esim. apuna yritysryhmähankkeissa vaikkapa kumppanien haussa? Voisiko tästä olla siellä norsun omissakin tavoitteissa strategian alussa, missä oli siitä että norsu on asiakaslähtöinen ja helposti lähestyttävä. Te tunnette paljon alueelta erilaisia toimijoita, joita voisitte esim. tiettyjen hankeaihioiden sattuessa kohdalla yhyttää yhteen?

Muu palaute
Vastaukset
 • Strategiassa näkyy aivan liian vähän kylien ja kylätoiminnan merkitys,mahdollisuudet sekä leaderin oman valtakunnallisen kattojärjestön (Suomen Kylät ry) toiminta ja yhteistyö sen kanssa.

 • Kattava ja hyvä strategia. Koulutusmatkailua/vientiä toivoisin sisältöön vielä lisättävän matkailun ja miksei kansainvälisyydenkin kohtiin. Sopisi hyvin meidän alueen profiiliin ja voisi erottua myös muista alueista. Sopii nuoreen ikärakenteeseenkin kehittämiskohteeksi hyvin. Samalla myös lasten ja nuorten osallisuutta, kotikansainvälisyyttä yms voidaan kehittää.

  Tekstissä on yleisesti ottaen aika paljon viivavirheitä, eli kirjoitusasu voi olla Nuoriso Leader rahoitus vs. Nuoriso Leader -rahoitus. Tai ESR+ ja Erasmus+ ohjelma vs. ERS+ ja Erasmus+ -ohjelma. Nämä häiritsevä jonkin verran lukijaa. Kannattaa lukea nämä vielä kertaalleen ja korjata. Melkein jokaisesta alaotsikosta löytyi virheitä.