Valtionavustukset tulisi sitoa selkeämmin hallinnonalojen strategisiin tavoitteisiin ja ohjelmiin (päämääriin). Ilmiölähtöisyys auttaa hahmottamaan asetettavia tavoitteita ja mittareita. Yksityishenkilöiden osalta raportointi ja yhteiskehittäminen on haastavaa.
Hallinnonalakohtainen ohjeistus on riittävä. Valtionavustukset tunnetaan hyvin ja niitä on totuttu hakemaan. Toisaalta olisi tärkeää varmistaa, että hakijat edustaisivat mahdollisimman laajasti kaikkia väestöryhmiä ja että valtionavustuksen saajat vastaavasti olisivat edustava ja inklusiivinen ryhmä. Hakijakunnan monipuolisuutta voi lisätä yhä laajemmalla tiedottamisella.
Normaaleissa yhteiskunnallisissa oloissa avustusten haku, hakemusten arviointi ja avustuspäätösten teko saa mielestäni olla konservatiivinen, vaiheistettu ja vakaa prosessi. Äkillisissä muutoksissa tai kriisioloissa hakuprosessi voi olla toisenlainen.
Yhteiskunnallisia tarpeita ja valtionavustusten vaikuttavuutta tulee katsoa myös pitkäkestoisesti yli hallituskausien.
Avustusten myöntökriteereitä suunniteltaessa on hyvä pohtia vaikutuksia, joita avustusten myöntämisellä halutaan saada aikaan. Tavoitteiden tulee olla konkreettisia ja määrällisesti mitattavissa. Tavoitteisiin sidottujen myöntökriteerien suunnittelulla ja tehokkaalla viestinnällä pystytään ohjaamaan hakijoita suunnittelemaan hankkeita, joiden toteuttaminen saa aikaan oikeita ja haluttuja muutoksia.
* Valtionapuviranomaisten kuuleminen suunnitteluvaiheessa ja kokemuksien huomioon ottaminen avustuksen jaon näkökulmasta (käytännön toteutus vs. monimutkaiset avustusehdot + viestintä kansalaisille + päällekkäiset avustusmuodot)
* Monimutkainen avustus on hankala viestiä hakijoille sekä työläs käsitellä valtionapuviranomaisen näkökulmasta (resurssit ja tehokkuus)
* päällekkäisten ja jo olemassa olevien avustusmuotojen huomiointi avustusta suunnitellessa -> mitä useampi samaan tarkoitukseen oleva avustuslaji on olemassa, sitä sekavampaa erityisesti yksityishenkilöille
* (vaikuttavuuden arviointi) Kerättävän tiedon suunnittelu ja pohtiminen etukäteen: mitä halutaan avustuksella saada aikaan ja millaista tietoa halutaan kerätä, sekä mahdollisten toimenpideluokista päättäminen näiden perusteella (jotta saadaan sitä tietoa mitä halutaan) -> valmistelevan ministeriön vastuu!
* Aikajanan suunnittelu ja suunnittelemisen aloittaminen heti, kun mahdollista. Valmis malli, jonka pohjalta lähdetään ja otetaan heti aktiivisesti myös valtionapuviranomainen kuultavaksi
* Valtionapuviranomainen voisi myös aloittaa tietojärjestelmien, ohjeiden ja lomakkeiden pohjatyön heti kun tieto valtionavustuksesta saadaan, ja täydentää sitä mukaan kun avustusten piirteet varmistuvat. Valtionapuviranomaisella olisi myös oma etenemisohje asian valmistelussa
* Jatkuvuus määrärahoissa yli hallituskausien
Tulosohjauksessa tulisi keskittyä yleisemmällä tasolla valtionavustusten vaikuttavuustavoitteisiin ja jäättää suoraan määrärahoihin liittyvä ohjaus vähemmälle. Valtionapuviranomaisella tulisi olla suurempi mahdollisuus tehdä strategisia valintoja valtionavustusten kohdentamiseen eri hakumuotojen suhteen. Tällä varmistettaisiin myös parempi vastaavuus yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Valtionavustuksia tulisi kohdentaa tarkemmin suhteessa valtionapuviranomaisen arvioihin alan tarpeista ja toimijoiden kehittämiseen.