Hankalasti muotoiltuja kysymyksiä, vaikea tietää mihin on vastaamassa.
Läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta varmasti lisää esimerkiksi käytännön esimerkit lisätietoina (vrt. Verohallinnon esimerkit UKK-sivuilla), myönnetyt avustukset ja seuranta julkiseksi. Selkeästi esiin, mitä yhteistyötahoja milläkin avustuksella on (esim. Rakennusperintö - kysy Museovirastolta)
- Kulttuurialoilla (aivan kuten tieteissäkin) vertaisarviointi on kaiken a ja o. Suomalainen kulttuurin rahoitusjärjestelmä, jossa valtion ja kuntien sekä säätiöiden myöntämällä rahoituksella on erittäin tärkeä rooli, toimii hyvin juuri sen vuoksi, että merkittävä osa rahoituspäätöksistä perustuu todelliseen vertaisarviointiin, eli siihen, että alan (toivottavasti) parhaat ammattilaiset arvioivat toistensa hakemuksia. Ilman vertaisarviointia koko järjestelmä voisi helposti korruptoitua ja päätöksiä tehtäisiin ilman riittävää ja todellista asiantuntemusta.
- Järjestelmää olisi syytä vielä kehittää niin, että esim. valtio sitoutuisi nimeämään yli puolet vertaisarvioijista niiden henkilöiden joukosta, joita hakijoita edustavat järjestöt (taiteilijajärjestöt) ovat tehtäviin ehdottaneet. Suunnilleen näinhän järjestelmä nytkin toimii, mutta kun vertaisarvioijia nykyään nimetään, valtio kuulee niin laajaa joukkoa eri toimijoita, ettei ole mitenkään varmaa, että alan ammattijärjestöt saavat ehdokkaitaan läpi, vaikka ne selvästi edustavat alansa ammattilaisia kaikkein laajimmin ja asiantuntevimmin. Toinen ongelma, ja periaattellisempi sellainen, on se, että kun nykyään valtio on sitoutunut vain kuulemaan alan järjestöjä vertaisarvioijia nmettäessä, on periaatteessa aivan mahdollista, että jossain poliittisessa tilanteessa valtio ei kuulemastaan piittaa, eli nimeää vertaisarvioijiksi ketä huvittaa — ehkä omia lakeijojaan— vaikka alan ammattijärjestöt kuinka muuta huutaisivat. Vertaisarviointijärjestelmää olisi sen sijaan järkevää ajatella hyvin samantyyppisenä kuin edustuksellista demokratiaa: alan ammattilaisia edustavien keskeisimpien järjestöjen pitää saada äänensä kuuluviin.
- Vertaisarviointia olisi hyvä laajentaa nykyisestä niin, että sitä käytettäisin enemmän muuallakin kuin taitelija/tieteilijä-apurahoista päätettäessä, eli alan järjestöjen olisi hyvä päästä suoraan nimeämään henkilöitä tai ainakin ehdokkaita muihinkin avustuspäätöksiä tekeviin instansseihin kuin esim. taidetoimikuntiin.
- Erittäin tärkeä ja tarpeellinen uudistus, joka pitäisi tehdä heti, on se, että vertaisarvioinnista pitäis ruveta maksamaan kunnollista korvausta. Jo nykyisellään esim. Koneen säätiö maksaa vertaisarviointia tekeville asiantuntijoilla aivan käypää korvausta, suunnilleen 20 € per käsitelty hakemus, ja tämän vuoksi Koneen säätiön on helppo saada erittäin päteviä ihmisiä tekemään sitä työtä, varsinkin kun arvioitsijat vaihtuvat joka vuosi, eli kovin pitkään työpanokseen ei tarvitse sitoutua. Valtion taidetoimikuntiin on sen sijaan vaikea saada ehdolle pätefviä henkilöitä, sillä se työ koetaan — aivan aiheellisesti — vain uhraukseksi. Syytä erikseen huomata, että monilla taidealoilla vertaisarviointia tekevät freelancerit, jotka eivät voi tehdä arviointityötä minkään palkallisen työajan puitteissa, vaan ihan puhtaana talkootyönä. Asiantuntijuutta pitää alkaa arvostaa myös tässä kontekstissa.
Helpotetaan hakemuslomakkeita, lisätään palvelumuotoilua sekä hakemus- että selvitysvaiheessa. Pyritään helppoon selvityslomakkeeseen. Yhteistyössä pitää ottaa huomioon puolueettomuus ja jääviyskysymykset. Moni ala on Suomessa pieni. Kuitenkin vertaisarviointi on hyvi tärkeää, siitä en luopuisi, sillä vertaisarvioinnissa tunnetaan se ala, jolle avustusta ollaan myöntämässä. Ollaan suurissa vaikeuksissa, jos apurahapäätöksiä tekevät tahot, jotka eivät tunne alaa. Asiantuntijuus on todella tärkeää hakemuksia arvioitaessa.
Avoimuus on kaiken a ja o. Päätöksen pitää perustella selkeästi. Prosessi pitää kuvata avoimesti.