Siirry sisältöön

Kärkölän Keskuspuiston puistosuunnitelmaehdotus

Puhekupla 27
4.10.2022 | Kärkölän kunta
Sijainti Kärkölän , Järvelän taajamassa


Kärkölän keskuspuisto sijaitsee Järvelän taajamassa, Järvelän rakennuskaava -alueella 29.10.1973.
Kärkölän keskuspuisto on vuosien saatossa rakennettu puisto, joka on tullut peruskorjausikään. Nykyisin puistoon on sijoitettu kävelyreittejä, oleskelualueita, minigolf, leikkipuisto sekä skeittiramppi. Puiston puut ovat huonokuntoisia ja niiden uusiminen on tarpeen. Puistosuunnitelmaehdotuksessa puisto on jaettu toiminnalliseen puisto-osaan sekä oleskelupuistoon.


Nykytilanne

Kärkölän keskuspuisto on vuosien saatossa rakennettu, Järvelän taajama-alueen, keskeinen puisto, joka on tullut peruskorjausikään. Tällä hetkellä puistossa on leikkipuisto, petankkikenttiä, minigolf, skeittiramppi ja oleskelupuistoa. Puiston puut ovat heikkokuntoisia ja niitä on uusittava.

Puiston pohjois- ja keskiosassa sijaitsee rakennettuja lampia, puiston keskiosa on rakennettua puisto-osuutta, ja puiston eteläosassa kulkee keskeinen, Järvelän alueen hulevesioja.

Suunnitelmasisältö

Puistosuunnitelmaehdotuksessa puisto on jaettu toiminnalliseen puisto-osaan sekä oleskelupuistoon.

Toiminnallinen puisto sijoittuu nykyiselle toiminnalliselle alueelle, mutta muutoksena on, että leikkipaikka aidataan ja leikkialueelle sijoitetaan hiekkalaatikko. Nykyinen katosrakennelma kunnostetaan, ja siirretään toiminnallisen alueen pohjoisosaan ja samaan yhteyteen rakennetaan grilli.

Muutoksena on myös, että nykyinen skeittiramppialue muutetaan katukorikseksi. Minigolf siirretään alueelta pois sekä petankki- ja bocciakentät rakennetaan lähemmäs leikkipuistoaluetta.

Oleskelualueelle rakennetaan pelailuun ja oleskeluun sopiva nurmikenttä. Nurmikentän ympärille istutetaan hedelmäpuita, kuten omena-, päärynä- ja kirsikkapuita siten, että kuntalaiset voivat vapaasti hedelmiä poimia ja käyttää. Oleskelualueen kasvillisuusistutukset sisältävät myös marjapensaita sekä koristekasveja, joiden tarkoituksena on luoda mahdollisimman viihtyisää ympäristöä. Puistoon istutetaan myös uusia havu- ja lehtipuita.

Nykyisellä sijainnilla oleva, itä–länsi-suuntainen, reitti rakennetaan esteettömäksi. Reitti on talvikunnossapidettävä ja valaistaan. Talvikunnossapidon ulkopuolelle, jää puiston kiertävä reitti, joka myös valaistaan. Reittien varrelle sijoitetaan istuimia ja puistokeinu.

Puistossa olevat vieraslajit poistetaan, ja monimuotoisuutta tukemaan puistoon sijoitetaan linnunpönttöjä ja hyönteishotelli.

Valaistus

Puistoraiteille asennetaan puistovalaisimet.

Esteettömyys

Puisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Osallistuminen hankkeeseen

Puistosuunnitelmaehdotus on nähtävillä kunnan verkkosivuilla että Otakantaa.-fi sivustolla 4.10.2022 alkaen, jossa ehdotusta voi kommentoida 18.10.2022 asti. 

Kommentointiajan jälkeen suunnitelma päivitetään, viimeistellään ja hyväksytään.

Rakennushankkeen sivut:

Lisätietoja antaa tekninen johtaja Emilia Lehikoinen, emilia.lehikoinen@karkola.fi


Perustiedot

Julkaistu: 4.10.2022

Omistajat: Yhteyshenkilöt:
Aiheet:
  • #asuminen ja rakentaminen
  • #ympäristö ja luonto
  • #kulttuuri ja vapaa-aika
Kunnat:

Liitteet

Ilmianna