Siirry sisältöön

Kommentoi Lapin hyvinvointialueen omaishoidon tuen kriteereitä 29.11.2022 mennessä

Puhekupla 5
Keskustelu 14 minuuttia jäljellä | Lapin hyvinvointialue

Perustiedot

Avoin: 15.11.2022 - 29.11.2022

Päättymispäivä: 29.11.2022

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Puhekupla Uusi kommentti

Kevyen tuen luokka!

Profiilikuvan paikka

Äiti
16. marraskuuta 2022 kello 14.00.05

Lappi on näköjään unohtanut kevyen tuen luokan kokonaan! Tai mainitaanhan tuolla että vaatii lisäselvitystä, pelkäämpä että siihen jää. Näin kurjistetaan esim. kehitysvammaisten lasten/nuorten huoltajia/hoitajia!
Thl:n esityksessä kevyen tuen luokka on mainittu. Nykyiset laphan kriteerit näyttävät olevan Rovaniemen entiset kriteerit.

Itse olen pian 18v täyttävän nuoren äiti, jolla keskivaikea kehitysvamma. Poika tarvitsee paljon ohjausta, valvontaa ja neuvontaa mutta ei varsinaisia hoitotoimia. Sitoo huoltajan täysin kun ei kykene omista asioista huolehtimaan. Vaihtoehto kotona asumiselle on tuettu asuminen, tarvitsee asioinnissa, ruoanlaitossa, kodinhoidossa yms. sellaisessa jatkuvaa ohjausta ja opastusta. Ajan kanssa pärjää ehkä itsenäisesti runsaan tuen turvin mutta tarvitsee viikoittain useampana päivänä tukea ja apua. Kommunikaatio on hankalaa. Asiointiin tarvitsee jatkuvan avu.
Ilmeisesti laitoshoito on kaupungille edullisempaa kuin maksaa kevyen luokan omaishoidon tuki!? Toivon todella, että nämä asiakkaat huomioidaan valmistelussa!


Palkkioluokat

Profiilikuvan paikka

Erityisen äiti
16. marraskuuta 2022 kello 16.15.57

Vähän jäi kriteereistä sellainen olo, että palkkioluokka ei tule vastaamaan hoidon vaativuutta ja sitovuutta, jos omaishoitaja käy töissä. 3 tason kriteereissä maininta, että palkkioluokkaan vaikuttaa omaishoitajan työssäkäynti.

Itsellä on vaikeasti kehitysvammainen nuori, joka on täysin toisen ihmisen autettava ja tarvitsee valvontaa ja huolenpitoa 24/7, ei voi jättää hetkeksikään kotiin yksin. Hän käy tilapäishoidossa ( 3 omaishoidon vp + max 7 tilapäishoidon vp/ kk), jotta huoltajan vuorotyö onnistuisi. Työn olen pyrkinyt järjestämään niin, että tilapäishoitoa tarvitaisi mahdollisimman vähän.
Hoidon päävastuu on työssäkäynnistä huolimatta omaishoitajalla. Omaishoitajan täytyy olla valmis hakemaan nuori kotiin tilapäishoidosta, jos hän esim sairastuu. Onko oikein, että palkkioluokka laskee sen takia, että omaishoitaja käy palkkatyössä ja kuitenkin kantaa vastuun vaikeasti vammaisen lapsen hoidosta, avustamisesta, kuljettamisesta terapioihin/lääkäriin yms, ja jää työstä kotiin hoitamaan lasta kun hän on sairas?

Olisiko Lapha valmis hankkimaan ennemmin laitoshoitopaikan vai haluaako tukea kunnolla omaishoitajaa joka työn ohella hoitaa kotona vammaista lastaan? Kumpikohan se tulee halvemmaksi.


Omaishoidon tuki

Profiilikuvan paikka

Karpalo
17. marraskuuta 2022 kello 7.57.53

Lisäksi hyvinvointialue voi sosiaalihuoltolain (1301/2014) 27 b §:n perusteella järjestää
vapaata ilman omaishoitosopimusta omaistaan tai läheistään hoitavalle henkilölle, jonka
antama hoito ja huolenpito on päivittäin sitovaa. Hoidettavan hoidon järjestämisestä on
huolehdittava myös tämän vapaan aikana. Vapaiden järjestäminen koskee niitä henkilöitä,
jotka täyttävät myöntämisperusteet, mutta eivät ole tehneet sopimusta omaishoidosta.

Pitäisikö tätä kohtaa kriteereissä avata enemmän? Onko vapaiden määrät samat kuin sopimuksen tehneellä ja myös vaihtoehdot samanlaiset?


Omaishoidon tuki

Profiilikuvan paikka

Hoitaja
17. marraskuuta 2022 kello 9.33.17

Mielestäni omaishoitajan työssäkäynnin ei tule vaikuttaa palkkioluokkaan. Omaishoidon tuki ei tule missään nimessä korvaamaan työssäkäynnistä saatavaa ansiota, joten olisi kohtuutonta käyttää työssäkäyntiä perusteena pienentää palkkioluokkaa. Tulevaisuudessa vanhuksia joudutaan hoitamaan yhä enemmän omaisten avulla kotona, koska kotihoidon ja laitoshoidon hoitajaresurssit (sekä asiakaspaikkojen lukumäärä) ovat liian pienet jo tässä vaiheessa. Vanhempiaan omaishoitajina huoltavat työikäiset "lapset" saisivat siis minimikorvauksen omaishoitajana toimimisesta, vaikka tulevat todennäköisesti olemaan tähän osittain pakotettuja vallitsevan resurssipulan vuoksi.


Kehitysvammainen lapsi

Profiilikuvan paikka

Äiti
18. marraskuuta 2022 kello 9.43.07

Kyllä ei hyvältä näytä tulevaisuus, nyt mennään niiinku ojasta allikkoon. Kyllä vammaisia perheitä pitäisi pystyä tukemaan jotta hekin voisivat elää ns normaalimpaa elämää. Heillä on jo muutenkin rankkaa. Ja jos ei töissä enään pystytä käymään kuin osittain tai ei kokonaan niin hyvin äkkiä tässä yhteiskunnassa sosiaalihuollon piiriin joudutaan väkisinkin. Se on ikävää tämä ajattelumalli meitä kohtaan ko emme tuo tuloa vaan kulutamme ja sehän tunnuttaa välillä että on meidän vanhempien vika jos sattuu perheeseen syntymää vammainenlapsi. Eikö tässä pitäisi ajatella lapsen/nuoren sekä vanhempien hyvinvointia jaksamista jne… eikä sitä mistä voidaan säästää.. koska minusta nämä eivät ole sitä jos vertaa normaaliin perheeseen. Siellä eletään ihan normaalia arkea, ei sitä kuormittavaa, kokoaikaista järjestelyä, hoivaa ym. Eli siis kumpi tulee edullisemmaksi tukea näitä vai sijoittaa lapset palveluasumiseen ja vanhemmat ovat loppuun palaneita!!!! Näillä kriteereillä jos luetaan jää tosi moni perhe omaishoitajan tuen ulkopuolelle!! Tai sitten ne laskee rutkasti alaspäin. Ei ainakaan kohenna tilannetta!!


Lisää uusi Kommentti

Paljonko on 8 - 6?