Testamentti ja hoitotestamentti -alapalveluluokka olisi hyvä olla erikseen.
Koulutettuja kokemusosaajia on sekä hyvinvointialueen kokemusasiantuntija että järjestölähtöiset kokemustoimijat. Yhteistä heille on se että heidät koulutetaan tehtävään. Palkkiot ja reunaehdot vaihtelevat isosti, siksi on hyvä eritellä nämä asiat. Lisäksi on käytössä myös kehittäjäasiakkaita (erityisesti sosiaalihuollon palveluissa käytössä).
Onko tarpeen myös lanseerata kulttuurihyvinvointi käsitteenä? Kulttuuri ja taide on toimintaa jota toteuttavat monet eri organisaatiot sekä yksin että laajassa kumppanuudessa.
Nuorten harrastukset ja omaehtoinen toiminta-luokka: Minkä ikäisille toiminnan tulisi olla tarkoitettu, jotta tämä nuorten toimintaan tarkoitettu luokka tulee valita? Minkä ikäisille (esim. lapselle tai nuorelle aikuiselle) tarkoitettu toiminta ei kuulu tähän luokkaan?
Miksi PTV-luokituksesta ei löydy seuraavia luokkia: Lasten harrastukset? Työikäisten harrastukset? Tai eläkeläisten/ikäihmisten harrastukset? Mikä logiikka tässä on?
Toivottavasti palveluluokka ei ole pakollinen tieto, sillä menee tosi vaikeaksi ja työlääksi valita palveluluokkaa, kun palveluluokkia on listalla paljon ja osassa niissä on aika paljon tulkinnan varaa.
Listalta puuttuu monen järjestön toimintaan yksiselitteisesti sopivia luokkia. Esimerkiksi mikä luokka pitää valita, kun järjestää...
- Kanoottiretkiä tai hiihtotapahtuman?
- Harrastusryhmiä koirien, historiantutkimuksen tai kotimaan matkailun parissa?
- Hyötykasvien viljelyryhmää?
- Luku- tai kirjapiiriä?
- Erilaisia pelikerhoja (lautapelit, shakki, digi,…)
- Keräilyharrastusryhmiä (vanhat rahat, pienoismallit,…)?
- Akvarellikurssin?
- Tanssin alkeiskurssin?
Millainen järjestötoiminta loppujen lopuksi kuuluu Vapaa-ajanpalvelut-kaatoluokkaan?
Onko siis niin, että järjestöjen työntekijöiden tai vapaaehtoisten, jotka toimintaa pienillä resursseilla järjestävät, tulee tutustua, osata ja ymmärtää tämä luokitus, ennen kuin palvelun tai järjestämänsä toiminnan voi julkaista palvelutietovarannossa?
Potilasjärjestöjen vertaistukitoiminta löytyy helposti uutta palvelua organisaatiolle luodessa PTV:ssä.
Onko hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen terminä liian laaja, vai pitäisikö jotenkin olla mukana palveluluokissa?
Vapaa-ajan palvelut, saisiko tämän alle esimerkiksi järjestöjen järjestämät lukupiirit, retket ja virkistäytymisen? Vertaistuki näkyy nyt hyvin!
Vammaisjärjestöjen vapaaehtoistoiminta, vertaistuki ja kokemustoiminta
Verkostomme järjestöillä on kokemusasiantuntijatoimintaa (esim. https://www.surevankohtaaminen.fi/pyyda-kokemusasiantuntijan-vierailua/) ja myös sote- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnattua koulutustoimintaa, joille emme koe löytävämme luontevaa paikkaa nyt esitetystä palveluluokituksesta. Näille kahdelle toivoisimme vielä löytyvän sijaa palveluluokituksesta.