Kommentoi luonnosta! Mitä hyvää tai mitä parannettavaa? Onko erityisiä näkökulmia, jotka tulisi mielestäsi huomioida? Kerro mielipiteesi.

Puhekupla 22
Keskustelu | Espoon kaupunki
Keskustelu on päättynyt

Uskomme, että avoin näkemysten vaihto lisää ymmärrystä siitä, miten muut asian näkevät. Rakentava kritiikki ja hyvät argumentit johtavat kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen. Keskustelu vie kaupunkiamme eteenpäin.

Keskusteluihin voit osallistua joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Oman nimen käyttäminen antaa kommenteille usein nimimerkkiä enemmän painoarvoa keskustelussa. Jos et halua käyttää omaa nimeäsi, valitse nimimerkki, joka ei loukkaa muita keskustelijoita ja on helposti tunnistettavissa nimimerkiksi. Eli se ei siis ole tavanomaisen nimen kaltainen.

Kirjoittaja on aina vastuussa tekstistään. Valvomme keskustelua arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Poistamme sopimattomat kommentit. Edellytämme, että verkkokeskustelu käydään hyvässä hengessä ja muiden keskustelijoiden näkemyksiä kunnioittaen.

Keskustelupalstoilla noudatamme seuraavaa etikettiä:

  • Tutustu aineistoon ja pysy aiheessa. Harkitse mitä kirjoitat.
  • Näkemyksesi on meille tärkeä. Kuuntele muita, kysy ja perustele näkemyksesi.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Tiivis ja napakka teksti on pitkää selostusta parempi.
  • Ole kohtelias ja rakentava. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.
  • Vältä kiroilua ja isoilla kirjaimilla kirjoittamista eli huutamista!
  • Julkisen palvelun media on mainoksista vapaa. Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista mainontaa.

Perustiedot

Päättynyt: 16.10.2023
Ilmianna

Katupysäköinti sallittava

Profiilikuvan paikka

Gubbe
2. lokakuuta 2023 kello 9.25.07

Puu- ja pensasistutukset ovat oikein hyviä kadun varsille, mutta silti osan paikoista voisi osoittaa pysäköinnille. Samalla Gräsäntorille ei tarvittaisi koottua parkkipaikkaa vaan siitä saataisiin aidosti rakennettua puisto. Kirkon puolellahan on jo valmiiksi pysäköintialue.

Ilmianna |

Pyöräilyturvallisuus huomioitava

Profiilikuvan paikka

Gubbe
2. lokakuuta 2023 kello 9.25.37

Ihmettelen, miksei Merituulentieltä jatketa erotettua pyöräkaistaa Olarinluomaan, mikä varmasti parantaisi liikenneturvallisuutta. Halvimmillaan toteuttaa vaikka maalaamalla erotuksen, jos erotetuille kaistoille ei ole varaa.

Ilmianna |
Profiilikuvan paikka

TuomoS
3. lokakuuta 2023 kello 22.27.58

Samaa mieltä. Nyt Olarinluomaan on suunniteltu reilun sadan metrin pätkä eroteltua kelviä, joka muuttuu yhdistetyksi molemmissa päissä. Tiet pitäisi rakentaa yhtenäisiksi, ettei tulisi tällaisia katkoskohtia. Koko matkalle vaan eroteltu väylä! Rälssitilankadun länsireunaan mahtuu hyvin puoli metriä tätä suunnitelmaa leveämpi eroteltu pyörätie + jalkakäytävä.

Ilmianna |

"Puisto"

Profiilikuvan paikka

Asukas
2. lokakuuta 2023 kello 18.07.40

Kiertoliittymä on hyvä ajatus.

Torille tuleva parkkipaikka ihmetyttää. Alueelle kaivataan vihreyttä, ei lisää tilaa autoille.

Puiston sijainti lähellä Olarinluoman asuntolaa voi aiheuttaa sen, että päihdeongelmaiset käyttävät puistoa aktiivisesti häiriten muita käyttäjiä. Tämä on toki asia, johon ei voi kaavoituksella vaikuttaa.

Ilmianna |
Profiilikuvan paikka

Pyöreä
9. lokakuuta 2023 kello 22.01.38

Liikenneympyrä on hyvä juttu, mutta nyt se on ympyrä vain autoliikenteelle. Oikein toteutetussa ympyrässä myös pyörät ja skuutit kiertävät ympyränmuotoista rataa, nyt kaarteet ovat miten sattuu.

Ilmianna |

Puisto

Profiilikuvan paikka

Lähialueen asukas
3. lokakuuta 2023 kello 19.00.53

Puisto on erinomainen suunnitelma ja sopii hyvin kirkon eteen. Hienoa, jos puistoon saadaan myös kahvila tms., kunhan se on laadukas (ei grillikioski).

Lähellä suunniteltua puistoaluetta sijaitsee päihdekuntoutuskeskus, jonka asukkaiden reitti Niittykumpuun kulkee kirkon ja suunnitellun puiston ohi. On hyvin todennäköistä, että puisto muuttuu päihdekuntoutuskeskuksen asukkaiden oleskelupaikaksi, josta alkaa löytyä neuloja, eikä kukaan muu siellä enää viihdy.

Ilmianna |

Reunakiviä ei pidä rakentaa pyörätielle

Profiilikuvan paikka

TuomoS
3. lokakuuta 2023 kello 22.34.20

Rälssitilankadun länsireunan pyörätielle Rälssitilankujan ylitykseen on piirretty "madalletut" reunakivet etelään päin pyöräilevien kaistalle. Espoon pitäisi jo lopettaa pyöräilijöiden kiusaaminen tällaisilla kynnyksillä. Rakentakaa sen sijaan upotettuja reunakiviä, sen ovat näkövammaisetkin hyväksyneet.

Ilmianna |
Profiilikuvan paikka

Pekka
9. lokakuuta 2023 kello 22.04.34

Upotettujakaan kiviä ei tarvita, mikäli pyöräily ja jalankulku erotellaan kunnolla, niin kuin se tulee kaupunkialueella tehdä. Niin ei ole tässä suunnitelmassa.

Ilmianna |

Wrong place for a parking

Profiilikuvan paikka

Resident
4. lokakuuta 2023 kello 13.45.52

I think the parking spaces shouldn't be there. It would be nicer to have a bigger park with a nice cafe instead.

Also, the blue area with the artistic thing looks a bit ugly and the area lacks purpose. It would be nicer to add for example some pull up bars or some other more functional structure.

Ilmianna |
Profiilikuvan paikka

-
13. lokakuuta 2023 kello 22.16.06

Samaa mieltä että taideteos alue ei ehkä ainkaan kuvissa ole mitenkään erityinen. Nuo siniset ”muovimatot” voisi jättä kokonaan pois suunnittelusta. Ei ole yhtään alueeseen sopiva. Mielummin ehkä sitten ihan kiveä soraa tms.

Ilmianna |

Luonnollinen käyntialue

Profiilikuvan paikka

Liisa
4. lokakuuta 2023 kello 18.17.36

Tämän torin paikka on ainoastaan päihdekuntoutujien luontaisen reitin varrella, eikö vastaavaa toria voisi siirtää Merituulentien ja Kotitontuntien risteykseen? Sijainti monikaistaisen tien vieressä ei ole hyvä. Voisiko Merituulentien varteen laittaa asiointiparkkeersusta? Voisiko ehdotetun torin paikalle rakentaa kirjaston, nuorisotiloja ja lasten leikkipaikan tai ulkoliikuntapaikan? Paikka tarvitsee vehreyttä massiivisen rakentamisen ja kaiken tuhotun lähiluonnon tilalle. Voisiko kahvilarakennuksesta tai koko konseptista järjestää arkkitehtuurikilpailun tai jonkun yhteisöllisen tempauksen?

Ilmianna |

Amazing

Profiilikuvan paikka

Guest
5. lokakuuta 2023 kello 11.17.12

Everything looks amazing!

Ilmianna |

Ei muutoksia verrattuna nykytilaan

Profiilikuvan paikka

Ei muutoksia verrattuna nykytilaan
10. lokakuuta 2023 kello 9.13.33

Suunnitelman tavoitteena on parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita mutta tämä ei näy suunnitelmassa ollenkaan. Nyt kun Niittykummusta/Olarinluomasta tulee paljon tiiviimpi ja pyöräily ja jalankulku lisääntyy alueen reiteillä yhdistetyt kevyeen liikenteen väylät eivät vaan riitä.

Jalankulkijat pelkäävät pyöräilijöitä jotka suhaavat ohi, pyöräilijät ärsyyntyy koiranulkoilijoihin, lapsiin ja muihin jotka kulkevat koko väylän leveydellä. Nämä liikennemuodot pitäisi erotells omille 3m (kävely)+ 2m (pyöräily) kaistoilleen.

Liikenneympyrä on sinänsä hyvä muutos mutta tämä versio ei lisää pyöräilijöitten tai jalankulkijoitten turvallisuutta. Nyt molemmat laitetaan kiertämään ei luontaiselle reitille kauemmas keskipisteestä kun on tarve. Tämä tuo myös mukanaan jyrkät käännökset jotka tulee varmasti yllättämään autoilijat kun varsinkin pyöräilijät yhtäkkiä kääntyvät eteen vaikka oikeasti jatkavatkin suoraan 90 asteen mutkan kautta.
Liikenneympyrässä pyöräily pitäisi olla omalla kehällään ja sen muoto pitäisi olla yhtä pyöreä kuten autoilijoittenkin kehä. Ylitykset jalankulkijoille ja pyöräilijöille voisi tehdä korotettuna jotta autoilijoiden väistämisvelvollisuus kääntyvänä/kolmion takaa tulevana korostuisi.

Risteyksissä on edelleen kanttikivet, näistä tulisi luopua. Nämä kanttikivet tekevät pyöräilystä ja pyörätuolin kanssa kulkemisesta vaikeampaa kun mitä sen pitäisi olla.

Ajoratojen kaarteet varsinkin Merituulentien risteyksessä ovat hyvinkin laakeat, jopa niin laakeat että olette joutuneet pyöristämään jalankulkualuetta ja ajorata erottavat kanttikivet. Ajoratojen kaarteet pitäisi olla paljon jyrkemmät jotta autolla risteykseen ei voi paahtaa tuhatta ja sataa ja sen sijaan hidastaa hieman ja mahdollisesti huomata suojatietä ylittävä jalankulkija. Samalla saataisiin suoristettua jalankulkijoitten odotusalue siten että jalankulkijoitten reunakivi olisi 90 asteen kulmassa ajorataan nähden.

Muuten olen samaa mieltä monen muunkin kanssa että pysäköintiä voisi sijoittaa enemmän puitten väliin erotuskaistalle jolloin pysäköintialuetta voisi hieman pienentää.

Ilmianna |
Profiilikuvan paikka

2 metriä yksisuuntaisena
10. lokakuuta 2023 kello 15.27.45

Muuten olen pitkälti samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, mutta tuo ehdotus "2 metriä pyöräilylle ja 3 metriä kävelijöille", ei toimi pyöräilijöille, paitsi jos pyörätie on yksisuuntainen. Vähimmäisleveys turvalliselle ja muutenkin toimivalle kaksisuuntaiselle on 2,5 metriä, mieluimmin kolme.

Ilmianna |

Kommentti

Profiilikuvan paikka

Niittari
13. lokakuuta 2023 kello 22.02.15

Kiva kun tori/aukio tuohon saadaan. Ihanaa jos oikeasti alueelle saadaan puita ja muuta kasvillisuutta.

Hieman kyllä edelleen kummastutta kun alue ”myytiin” viheralueena niin miten siitä on 3 osa parkkipaikkoja, tiedän että alueelle paikkoja tarvitaan mutta miksi taas tila otetaan viheralueesta. Eli parkkipaikkojen vähennystä edelleen toivottava.

Ja jo mainittu ongelma on asuntolan väki joka todenäköisesti valtaa puiston ja sitten jää ehkä muilta käyttämättä :( ehkä alkuun kannattaa rajoittaa esim penkkien määrää tms jos se auttaisi.toivonettä jotenkin suunnittelulla voitaisiin tähän vaikuttaa vaikka vaikeaa se on.

Katu osuus vaikuttaa hyvältä ja mahtavaa jos näihinkin völii saadaan puita

Ilmianna |

Kuuset

Profiilikuvan paikka

Puisto
13. lokakuuta 2023 kello 22.08.15

Pakko kommnetoida tähän asiaa joka ei ehkä ihan liity tähän mutta joka olisi milestäni hyvä huomioida myös tässä.

Edelleenkään en oikein ymmärrä miksi valtavan kauniit kuuset jotka olisivat nyt puiston reunassa kirkon puolella täyty kaataa. Ne olisivat tuoneet puistoon jo erinomaista puustoa ja oltaisiin saatu kivasti jo isoja puita puistoon.

Edelleenkään ei ole ollut järkeä näiden kuusien kaatoon.
Suunnittelun pitäisi olla pidempi katseista ja hyödyntää ympärillä olevaa luontoa.

Kommenttina muuten että parkki alue on yllättävän iso.

Ilmianna |

Taideteosalue

Profiilikuvan paikka

P
13. lokakuuta 2023 kello 22.19.14

Tuo taideteoksen sinen alue ei toivottvasti ole sama kuin Niityn viereisessä leikkipaikassa. Siitä irtoaa pintaa joka leviää muualle ympäristöön. Tuo väri ei ole myöskään mitenkään luonollinen eikä näin ollen puistoon sopiva
Luonnonmukaisempi parempi.

Ilmianna |

Taattua Espoota

Profiilikuvan paikka

Pyöräilijä
15. lokakuuta 2023 kello 23.22.35

Pyöräilyjärjestelyt edustavat jälleen kerran taattua espoolaista suunnittelua. Ottakaa valtakunnallinen pyöräilyn suunnitteluohje nyt hyvät ihmiset vihdoin kauniiseen käteen ja lopettakaa näiden yhdistettyjen klv-ratkaisujen tunkeminen paikkoihin, joihin ne eivät auttamatta kuulu.

Niittykumpu on tiivis kaupunkimainen alue, jossa kaikki uudet pyöräliikenteen ratkaisut tulisi toteuttaa moderneja standardeja seuraavina eroteltuina väylinä.

Liikenneympyrä on hyvä ratkaisu, mutta pyöräliikenteelle tulisi suunnitella selkeä liityntä siihen eri suunnista. Riihitontunkujan ja Merituulentien väliset yhdistetyt klv:t tulee suunnitella kokonaan uudelleen eroteltuna ratkaisuna.

Ilmianna |

Huumeiden käyttö puistossa

Profiilikuvan paikka

Huolestunut
16. lokakuuta 2023 kello 20.16.07

Olen huolestunut, että puistosta tulee huumeiden käyttäjien oleskelupaikka. Viereisen päihdeasuntolan (jossa huumeiden käyttö on sallittua) asukkaat aiheuttavat jo nyt todella paljon ongelmia alueella, erityisesti kirkon ja kauppakeskuksen välisellä akselilla. Puisto sijoittuisi juuri tähän. Vieressä on myös ala-aste, ja puisto tulisi olemaan joidenkin lasten koulumatkan varrella. Alueen huumeiden käyttäjät ovat agressiivista porukkaa. Mikäli huumeiden käyttäjät alkavat viettää puistossa aikaa, ei puistoa uskalla kukaan muu käyttää. Tämä ei lisää alueen viihtyvyyttä, päinvastoin. Toivon todella, että tähän asiaan kiinnitetään vakavasti huomiota ja pohditaan toimivia ratkaisuja, ettei puistosta tulee Espoon piritori.

Ilmianna |

Taideteos

Profiilikuvan paikka

Asukas
16. lokakuuta 2023 kello 23.00.57

Toivoisin, että taideteos olisi luonnollisesti maisemaan sopiva, ehkä jotain kiveä tms luonnonmateriaaleja. Suunnitelman teos ei herätä positiivisia tuntemuksia. Puisto tulisi olla vehreä ja rauhoittava alue. Toivottavasti taideteos toteutetaan hieman paremmalla maulla ja arvokkuudella ilman kirkkaita värejä. Parkkipaikka ei ole luonnollinen sijanti puistolle. Lasten leikkipaikka tai urheilu paikka voisi tuoda puistoon freshiä meininkiä ja palvelee alueen asukkaita. Samalla voisi pitää alueen huumeidenkäyttäjät poissa. Alueelle sopii hienosti kahvila tai ravintola piristämään tulevaa puistoa.

Ilmianna |

Materiaalit

Profiilikuvan paikka

Asukas
16. lokakuuta 2023 kello 23.13.32

Rakennettaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota puiston materiaaleihin, ja tällä tarkoitan materiaaleja joita ei saa rikottua/revittyä tai muuten vandalisoitua. Niin kuin muutkin ovat maininneet, puisto sijoittuu ikävästi nistien asuntolan ja kauppakeskuksen väliin ja he todennäköisesti ottavat puiston itselleen kokoontumispaikaksi. Hyvä idea, mutta sijainti huono. Ainakin nistit viettävät jatkossa aikaansa kyseisessä puistossa eikä riehu kauppakeskuksessa tai metrokäytävissä. Autopaikat kuitenkin kiva lisä, parkkipaikkoja Niittykummussa kun on aika vähän verrattuna ihmismäärään.

Ilmianna |

Vastauksia palautteisiin

Profiilikuvan paikka

@KatiTolvanen
26. lokakuuta 2023 kello 12.38.31

Kiitämme saaduista palautteista. Huomioimme kommentit mahdollisuuksien mukaan jatkosuunnittelussa.

Iso osa palautteista koski yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Suunnitelmaa tarkennetaan siten, että Olarinluoman ja Rälssitilankadun länsipuolen jalkakäytävä ja pyörätie toteutetaan koko matkan eroteltuna. Pyörätien leveys on mitoitettu Espoon kaupungin suunnitteluohjeiden mukaisesti, jalkakäytävä 2 metriä ja pyörätie 2,5 metriä. Leveämmän erotellun väylän sovittaminen käytössä olevalle katualueelle on haasteellista.

Suunnitelmaluonnoksessa esitetyt suojateiden reunakiviratkaisut ovat viitteellisiä. Suojateiden kohdat toteutetaan Espoon tyyppikuvien mukaisesti siten, että pyörätien jatkeen kohdalla reunakivi on luiskattu ja jalankulun kohdalla reunakiven korkeus on 4 cm. Lisäksi suojateiden kohdalle asennetaan varoitusalue näkövammaisia varten.

Liikenneympyrän kohdalla katualue on ahdas, eikä liikenneympyrään ole mahdollista tehdä erillistä pyöräliikenteen kiertotilaa.

Ajoratojen kaarteet tarkistetaan mitoitusajoneuvoilla jatkosuunnittelussa.

Yleinen pysäköintiratkaisu ei voi tukeutua yksityisen pysäköintialueen (kuten kirkon) varaan. Pysäköintipaikkoja ei ole mahdollista sijoittaa kadun varrelle mm. kaista- ja pysäkkijärjestelyistä johtuen. Torin yhteydessä oleva pysäköintialue on voimassa olevan asemakaavan mukainen. Pysäköintipaikat palvelevat viereisen rakennuksen liiketilojen asiointia ja yleistä pysäköintiä. Pysäköintialueen kautta kulkee myös viereisen rakennuksen huoltoliikenne.

Torialue on tarkoitus toteuttaa korkealaatuisena ja vehreänä. Torilla oleva taideteos on havainnekuvassa mallintajan näkemys. Taideteos lähialueineen suunnitellaan yhteistyössä taiteilijan ja Espoon taidemuseon kanssa. Taideteoksen alle tuleva sininen värimaailma toteutetaan kivimateriaalien ja valojen avulla. Tarkemmassa suunnitteluvaiheessa materiaali- ja kalustevalintojen kestävyyteen sekä laatuun kiinnitetään huomiota.

Häiritsevään käyttäytymiseen ei katusuunnitelmalla voida suoranaisesti vaikuttaa. Kestävillä materiaalivalinnoilla, kalusteiden sijoittelulla ja valaistuksella voidaan mahdollisuuksien mukaan yrittää hillitä epätoivottua käyttäytymistä.

Nykyistä puustoa pyritään säilyttämään niin paljon kuin mahdollista. Kadun alla oleva tekniikan ja rakenteiden takia osa puista joudutaan poistamaan. Korvaavia istutuksia pyritään tekemään.

Seuraavaksi katusuunnitelmaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville 14 päivän ajaksi. Tästä ilmoitetaan kirjeitse kiinteistöjen omistajille.

Ystävällisin terveisin
Kati Tolvanen, Welado Oy

Ilmianna |