Siirry sisältöön

Vaikuta! Lähetä (kehittämis)ideasi koskien maakuntauudistusta esivalmistelutiimille.

Puhekupla 5
Keskustelu | Lapin liitto
Keskustelu on päättynyt

Lapin maakunnan esivalmistelu kerää tietoa valtakunnallisesti määritellyistä asiakokonaisuuksista. Tietoja kerätään väliaikaishallinnolle, joka jatkaa valmistelua kesällä 2018 alkaen, kunnes maakuntavaltuustot on valittu ja uudet maakunnat perustetaan.

Aluehallinnon uudistuksen tavoitteena on sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto sekä yksinkertaistaa julkisen aluehallinnon järjestämistä (valtio, alueet ja kunnat). Hallitusohjelman mukaan ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille, maakunnille.

Lisätietoja: www.alueuudistus.fi

Perustiedot

Päättynyt: 31.5.2017

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Avoin kirje kuntapäättäjille: Kokonaisvaltaiset hyvinvointipalvelut jokaisen kuntalaisen ulottuville oman kunnan alueella

Profiilikuvan paikka

Eläkeliiton Lapin piiri
6. joulukuuta 2016 kello 22.44.36

Avoin kirje kuntapäättäjille

Ikääntyvän väestön edustajina vetoamme vakavasti kuntien päättäjiä huolehtimaan ajoissa siitä, että sote-palvelujärjestelmää rakennettaessa kokonaisvaltaiset hyvinvointipalvelut tulevat jokaisen kuntalaisen ulottuville oman kunnan alueella.

Sote-toimintojen siirtyessä maakuntatasolle tulee peruspalvelut kuitenkin tarjota kaikissa kunnissa riippumatta siitä löytyykö niissä avoimen sektorin terveyspalveluja. Etenkin pitkien välimatkojen Lapissa tulevien maakuntavaltuutettujen tulee huolehtia solidaarisesti syrjäisimpienkin kylien tarpeista. Kuntapäättäjien puolestaan tulee huolehtia kuntalaistensa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja yhteisyyden tunteesta, joka ennalta ehkäisevänä toimintona pitkällä aikavälillä tulee pienentämään sosiaali- ja terveyspuolen menoja.

Ikääntyvä väestö on enemmän resurssi, voimavara, kuin kuluerä. Se on myös hyvä veronmaksaja. On hyvin tärkeää, että etenkin pienemmissä kunnissa, joissa ei ole kaupallisia vapaa-ajan palveluja, kunnat pitävät huolen liikunta- ja kouluttautumismahdollisuuksista, kirjastoista ja muusta kulttuuritarjonnasta. On myös taattava riittävän hyvät tilat kokoontumisiin periaatteella, että yhdessäolo on yksi parhaista lääkkeistä yksinäisyyteen ja masennukseen. Asumiseen liittyvät näkökohdat, niiden rakentaminen ja sijoittaminen, on otettava huomioon tavoitteena itsenäinen kotona asuminen.
Jotta kuntien velvollisuus hyvinvointipalveluiden luomiseksi täyttyy sata prosenttisesti, pitää kuntien lakisääteiset vanhusneuvostot säilyttää sote-uudistuksessakin. Ne ovat erittäin hyvä ja tärkeä apuväline suunnitteluissa, kunhan päättäjät hyödyntävät niiden tietotaidon.
Rovaniemellä 30.11.2016
Eläkeliiton Lapin piiri ry:n syyskokousMarja-Liisa Oinas Heikki Raappana
Piirin puheenjohtaja Piirin toiminnanjohtaja