Siirry sisältöön

Oletko valmis maksamaan liikenteestä, jos laskutus tapahtuu käytön mukaan?

Puhekupla 320
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä maksun, jolla rahoitettaisiin yhtiön hallinnoiman valtion liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen.

Yhtiö tarjoaisi kuluttajille valtakunnallisesti kiinteitä aikaan perustuvia maksuja (esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksu), jotka eivät vaatisi paikannusta.

Tarkoitus on, että jatkossa palveluoperaattorit tarjoaisivat omia liikenteen palvelujaan. Kiinteiden maksujen rinnalla operaattorit voisivat tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, siinä tapauksessa että kilpailua on riittävästi. Kilometripohjaiset maksut olisivat kuluttajalle valinnaisia ja vaatisivat ajoneuvon paikantamisen, jotta tiedettäisiin liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön tiellä vai kunnallisella tai yksityisellä tiellä. Asiakasmaksut peritään yksityisyydensuojan vaarantumatta.

Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan: suuripäästöisen ajoneuvon maksut olisivat suuremmat kuin vähäpäästöisen ajoneuvon.

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017
Ilmianna

Katso muut kommentit

Yhtiöittäminen ja autovero

Profiilikuvan paikka

Tarkoitus oli ostaa uusi auto 2017, mutta ????
23. tammikuuta 2017 kello 9.24.31

En missään nimessä kannata tieverkon yhtiöittämistä, ennustan että autoilijoiden kulut nousevat yhtiömallissa, eikä oikeudenmukaisuus toteudu kokonaisuudessaan. Vanhoilla autoilla ja pitkiä työmatkoja ajavat kärsivät eniten = köyhät kyykkyyn ei ole hyvä asia.
Tieverkon ylläpito; ohjataan autoilijoilta kerättyjä verovaroja tarpeellinen määrä tieverkoston ylläpitoon, ainut oikeudenmukainen keräystapa on polttoainevero.
Autokannan uusimiseen kannustava autoveron poisto on hyvä asia; mutta autovero tulee korvata ehdottomasti täysimääräisesti vuoden 2017 aikana auton ostaneille. Muussa tapauksessa autokauppa saa laittaa ovet kiinni vuodeksi 2017.

Profiilikuvan paikka

Veronmaksaja
24. tammikuuta 2017 kello 1.32.42

Ei todellakaan tule korvata verovaroista sillä juuri on leikattu koulutuksesta, opintotuesta, lääkekorvauksista, työttömyysturvasta, eläkkeistä, lapsilisitä ym. Uusia autoja hankkivilla kun ei rahasta ole niin suurta pulaa muutenkaan. Sitä paitsi tämä ehdotuksen mukaan autoilun kulut nousisivat myös uudemmilla ja vähäpäästöisillä autoilla nykyisestä. Eli vaikka saisit auton halvemmalla verottomana maksaisit siitä ajan myötä enemmän kuin tuo veron osuus olisi ollut. Ehdotuksen mukaan myös teiden kunnossapitoon käytettäisiin nykyistä vähemmän rahaa tulevaisuudessa. Tällöinhän tietkin olisivat nykyistä huonomassa kunnossa.

Itselläni on muuten 2016 hankittu vähäpäästöinen perhefarkku pienellä bensakoneella josta on velkaa (joka ei pienene auton arvon romahtamisen myötä) jäljellä vuoteen 2021 asti.