Siirry sisältöön

Oletko valmis maksamaan liikenteestä, jos laskutus tapahtuu käytön mukaan?

Puhekupla 320
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä maksun, jolla rahoitettaisiin yhtiön hallinnoiman valtion liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen.

Yhtiö tarjoaisi kuluttajille valtakunnallisesti kiinteitä aikaan perustuvia maksuja (esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksu), jotka eivät vaatisi paikannusta.

Tarkoitus on, että jatkossa palveluoperaattorit tarjoaisivat omia liikenteen palvelujaan. Kiinteiden maksujen rinnalla operaattorit voisivat tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, siinä tapauksessa että kilpailua on riittävästi. Kilometripohjaiset maksut olisivat kuluttajalle valinnaisia ja vaatisivat ajoneuvon paikantamisen, jotta tiedettäisiin liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön tiellä vai kunnallisella tai yksityisellä tiellä. Asiakasmaksut peritään yksityisyydensuojan vaarantumatta.

Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan: suuripäästöisen ajoneuvon maksut olisivat suuremmat kuin vähäpäästöisen ajoneuvon.

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017
Ilmianna

Katso muut kommentit

Kyllä - jos maksu perustuu aidosti käyttöön - ehdotus

Profiilikuvan paikka

Pipsa
23. tammikuuta 2017 kello 9.49.22

Parkman / Easypark mahdollistaa auton pysäköinnin maksamisen ilman, että autoa tarkalleen paikannetaan. Riittää, että auton maksu on maksettu. Maksu on mahdollista suorittaa minuutin tarkkuudella. Jos "valtiontiet" katsottaisiin yhdeksi "pysäköintialueeksi", ratkaisu vastaa rakenteellisesti pysäköintimaksua.

Maksun suorittaa auton käyttäjä. Periaatteessa maksun voi suorittaa kuka vaan, kunhan maksu kohdistuu ajoneuvoon. Auton omistaja ei saa maksusta erittelyä. Näin käyttäjän tietosuoja on varmistettu.

Meillä on jo siis olemassa toimiva malli, joka ei vaadi paikannusta, ei paljasta maksajan liikkeitä ulkopuoliselle ja maksu kohdistuu tarkalleen saatuun palveluun. Voisiko vastaavan järjestelyn ulottaa tieliikennemaksuun?

1. Ei vaadi paikannusta
2. Ei aiheuta merkittävää tietosuojaongelmaa
3. Maksu kohdistuu saatuun palveluun, kuten oli tavoitetila
4. On koeteltu ratkaisu
5. Voidaan ottaa käyttöön lähes heti
6. Ei vaadi merkittäviä investointeja
7. Ei vaadi autoon lisälaitteita

Kysymys: Oliko tällainen tai vastaava malli / vaihtoehto valmistelussa esillä?

Ehdotus on jo hankeen tiedossa, mutta laitan tänne muillekin pohdittavaksi. Varmaan parempiakin ja yksinkertaisempiakin vaihtoehtoja keksitään, jos porukalla pohditaan.

Profiilikuvan paikka

Vähän ajava eläkeläinen
23. tammikuuta 2017 kello 17.42.09

Jos käyttöperusteiset maksut tulisivat voimaan, niin ehdottomasti olisi oltava myös vaihtoehto esim. eläkeläisille, jotka saattavat ajaa vain hyvin vähän kuukaudessa ja käyttävät vähän näitä maksullisia teitä. Kuukausimaksu kohtelee epätasapuolisesti vähän ja paljon ajavia.

Tuollainen pysäköintisovellus saattaa olla monelle liian vaikea käyttää. Voisiko maksun saada toimimaan jotenkin siten, että tavallisella matkapuhelimella tai pankkitunnuksilla maksamaminen esim. tunnin matkaa varten olisi mahdollista?