Siirry sisältöön

Oletko valmis maksamaan liikenteestä, jos laskutus tapahtuu käytön mukaan?

Puhekupla 320
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä maksun, jolla rahoitettaisiin yhtiön hallinnoiman valtion liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen.

Yhtiö tarjoaisi kuluttajille valtakunnallisesti kiinteitä aikaan perustuvia maksuja (esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksu), jotka eivät vaatisi paikannusta.

Tarkoitus on, että jatkossa palveluoperaattorit tarjoaisivat omia liikenteen palvelujaan. Kiinteiden maksujen rinnalla operaattorit voisivat tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, siinä tapauksessa että kilpailua on riittävästi. Kilometripohjaiset maksut olisivat kuluttajalle valinnaisia ja vaatisivat ajoneuvon paikantamisen, jotta tiedettäisiin liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön tiellä vai kunnallisella tai yksityisellä tiellä. Asiakasmaksut peritään yksityisyydensuojan vaarantumatta.

Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan: suuripäästöisen ajoneuvon maksut olisivat suuremmat kuin vähäpäästöisen ajoneuvon.

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017
Ilmianna

Katso muut kommentit

Auton veroista ja autoilun maksuista

Profiilikuvan paikka

Esa Sairio
23. tammikuuta 2017 kello 10.52.37

Kannatan autoveron poistoa kerralla heti vuoden 2018 alusta. Uusiutuvasta autokannasta hyötyy liikenneturvallisuus merkittävästi ja päästöt pienenevät yhtä merkittävästi. Asia pitää kompensoida sopivalla tavoin niille, jota ostavat uuden auton vuonna 2017 tai ovat ostaneet vuonan 2016.

Erillistä yhtiötä tiestön hallitsemiseen ei tarvita. Ellei valtio pysty säästämään autoveron poistosta aiheutuneita menetettyjä tuottoja, voidaan asia kompensoida yksinkertaisesti nostamalla vuosittaista käyttömaksua ja maltillisesti polttoaineveroa.

Mitään seuranta- tai kyttäyssysteemiä en hyväksy.