Siirry sisältöön

Oletko valmis maksamaan liikenteestä, jos laskutus tapahtuu käytön mukaan?

Puhekupla 320
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Liikenneverkkoyhtiö keräisi tien käytöstä maksun, jolla rahoitettaisiin yhtiön hallinnoiman valtion liikenneverkon ylläpito ja kehittäminen.

Yhtiö tarjoaisi kuluttajille valtakunnallisesti kiinteitä aikaan perustuvia maksuja (esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksu), jotka eivät vaatisi paikannusta.

Tarkoitus on, että jatkossa palveluoperaattorit tarjoaisivat omia liikenteen palvelujaan. Kiinteiden maksujen rinnalla operaattorit voisivat tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja, siinä tapauksessa että kilpailua on riittävästi. Kilometripohjaiset maksut olisivat kuluttajalle valinnaisia ja vaatisivat ajoneuvon paikantamisen, jotta tiedettäisiin liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön tiellä vai kunnallisella tai yksityisellä tiellä. Asiakasmaksut peritään yksityisyydensuojan vaarantumatta.

Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan: suuripäästöisen ajoneuvon maksut olisivat suuremmat kuin vähäpäästöisen ajoneuvon.

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017
Ilmianna

Katso muut kommentit

Päästöjen alentaminen

Profiilikuvan paikka

Päästöt
23. tammikuuta 2017 kello 11.03.49

Vanha toimii, korvamerkitkää raha tiestöön älkääkä jahkailko kuinka paljon rahaa saadaan yksityiselle puolelle siirrettyä lähes 8miljardin vero potista. Ja mistäs tuo valtion budjetista katoava, merkittävä tulonlähde korvataan kuten se jo ylempänä on myönnetty oikein virkailijan vastauksessa? Auton kaikki käyttömaksut todellisuudessa kasvaa, niin myös kaikki muukin valtion verotus tulee tuon puuttuvan summan verran kasvamaan.
Ja tämä päästöt pienenee hokema. Nykyään voi auton muuttaa toimimaan etanolilla taikka molemmilla bensa ja etanoli. Siihen pitäisi keskittyä enemmän. Jos nykyään auton muutat toimimaan etanolilla, asuntosi päästöt putoaa merkittävästi. Mutta tätä ei oteta huomioon millään lailla ajoneuvo verotuksessa MISSÄÄN mallissa, vaikka vanhankin auton päästöt leikkaantuvat rajusti. Sehän niitä päästöjä pienentäisi jos kerran niistä niin suuri huoli mukamas kannetaan tässä bernerin edityksessä.