Siirry sisältöön

Ajatuksia liikenneverkon rahoituksen ratkaisemiseksi?

Puhekupla 287
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Tällä hetkellä liikenneverkon ylläpito rahoitetaan valtion budjetista. Liikenteestä kerätään valtiolle veroja noin 7 - 8 mrd. euroa. Tästä summasta vain murto-osa käytetään tieverkkoon. Miten sinä ratkaisisit Suomen liikenneverkon rahoitusongelman?

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Tiemaksu + polttoainevero

Profiilikuvan paikka

1x
23. tammikuuta 2017 kello 8.59.44

Kuulin ehdotuksen, jota voisin kannattaa mikäli uudistuksia tehdään. Eli Yle-veron tapainen nimetty Tiemaksu KAIKILTA KANSALAISILTA vuosittaisen verotuksen yhteydessä, ja lisäksi polttoaineverotuksella hoidetaan siirtymäaika fossiilisista polttoaineista muihin.

Tiemaksu-niminen korvamerkitty valtion meno takaisi tasaisen tulopohjan tieinfran kehittämiselle Yle-veron tapaan. Jokainen kansalainen hyötyy tieinfrasta, myös paatunein city-ihminen koska kauppojen hyllyt täyttävät teiden kautta käytti hlö itse autoa tai ei eli maksun kohdistaminen kaikille on oikeudenmukaista ja perusteltua. Tiemaksulla myös pyöräilijät osallistuisivat infran kehitykseen, toisin kuin muissa malleissa eli Tiemaksu toisi tasapuolisuutta. Tiemaksu-verolla vältyttäisiin päällekkäisten hallintohimmelien pystytys, valtion omaisuuden siirtyminen pois parlamentaarisesta valvonnasta ja kustannusten karkaaminen hallitsemattomasti Carunan/Digitan tapaan.

Palvelujen tarjoaminen on loistava idea Bernerin selvityksessä ja tärkeä osa tulevaisuuden teiden käyttöä. Kuitenkaan poliitikkojen ei ole syytä muodostaa suljettua monopoliaseman tapaista tilannetta, vaan pelkästään huolehtia lainsäädännön ajantasaisuudella että yritykset voivat kehittää omia palvelukonseptejaan. Kyllä palveluja tarjotaan, jos lainsäätäjät antavat mahdollisuuden, mutta se mahdollisuus ei saa olla monopolimainen tilanne.

Polttoaineveron taso on itsessään loistava tapa ohjata pienikulutuksisiin ja ei-fossiilisiin polttoaineisiin, ja lisäksi sen tasoa voi poliitikot säädellä helposti nopeastikin muutostarpeen yllättäessä.

Profiilikuvan paikka

nuori69
23. tammikuuta 2017 kello 9.17.18

mutta kun tässä on yksi ongelma, autoilijat maksaa nykyään muutakin valtion rahan hassaamisia niin mistä sitten rahaa siihen saadaan, haluaisitko maksaa esim tuloveroa muutaman prosentin lisää?