Siirry sisältöön

Ajatuksia liikenneverkon rahoituksen ratkaisemiseksi?

Puhekupla 287
Keskustelu | Liikenne- ja viestintäministeriö
Keskustelu on päättynyt

Tällä hetkellä liikenneverkon ylläpito rahoitetaan valtion budjetista. Liikenteestä kerätään valtiolle veroja noin 7 - 8 mrd. euroa. Tästä summasta vain murto-osa käytetään tieverkkoon. Miten sinä ratkaisisit Suomen liikenneverkon rahoitusongelman?

Perustiedot

Päättynyt: 23.1.2017

Liitteet

  • Ei liitteitä
Ilmianna

Katso muut kommentit

Tiemaksut vain uusille autoille

Profiilikuvan paikka

Redman
23. tammikuuta 2017 kello 10.18.13

Berner-Sipilä malli kehittää ja esittelee menokiikun erityisesti vanhojen autojen omistajille ja luo ongelman autokaupallekin. Sitten autoilijoiden ja muidenkin pitäisi rauhoittaa sekä kompensoida autokauppaa aiheutetuista markkinahäiriöistä
Jos tämä autoveron nollaus on kerran persuillekin ykkösasia, miksei sieltä tehdä rakentavampia ehdotuksia? Voisihan tuon autoveron uusista autoista poistaa esim. luomalla valtion rahanmenetyksen korvaava tiemaksujärjestelmä portaittain. Sen piiriin tulisivat ne verottomat uudet autot. Vuosikymmenten kuluessa pikkuhiljaa tietysti lähes kaikki autokannan uudistumisen myötä. Maksun pitäisi tietysti olla suurin piirtein kustannusneutraali ja erityisesti painottaa saasteetonta liikennöintiä.

Profiilikuvan paikka

Hannu Saarenmaa
24. tammikuuta 2017 kello 0.18.19

Tämä on juuri se pointti. Kun autovero on jo maksettu, sellaisia autoja ei ole oikein rasittaa käyttömaksuilla, kunnes autovero on kuitattu käyttömaksujen alennuksilla. Helppo järjestää teknisesti.

Ongelma on VM:ssa. Siellä on saatu förskottia autoveron kertasuorituksista ja tulee tilapäinen kuoppa rahoitukseen.