Ketkä kansalaiset kokevat turvallisuuden huonontuneen maahanmuuton takia ja millä tavalla? Mitä tutkimustietoa on turvallisuuden kokemisesta ja mitkä tekijät turvallisuuden kokemiseen vaikuttavat?
Tavallisen kohteliaan netiketin lisäksi tässä keskustelussa käytetään kahta erityistä sääntöä, joiden mukaan puheenvuoroja moderoidaan.
- Keskustelun tarkoitus on löytää mahdollisimman täsmällinen ja perusteltu vastaus keskustelun lähtökohtana olevaan kysymykseen. Jos puheenvuoro ei auta vastaamaan kysymykseen, se merkitään leimalla "Ei liity asiaan" ja saatetaan poistaa.
- Kun esität väitteitä, perustele ne huolellisesti ja käytä viittauksia luotettaviin tietolähteisiin. Viittaaminen ei ole pakollista, mutta päätelmissä ei juuri anneta arvoa perustelemattomille väitteille.
YHTEENVETO
Matti: turvallisuuden tunne on vähentynyt
Tero: Oma turvallisuuden kokemuksemme on vähentynyt. Turvapaikanhakijat lähettelevät viestejä kummitytölle.
Mai: Katupartiot ovat vähentäneet turvallisuuden tunnetta.
Riitta: Turvapaikanhakijat eivät ole vähentäneet turvallisuuden tunnetta, mutta katupartiot ovat.
JH: Turvallisuusuustilanne ja sen kokeminen omalta osalta ei ole muuttunut.
KH: Turvallisuus ei ole muuttunut mutta turvallisuudentunne on vaarantunut.
AH: Turvallisuus ei ole muuttunut mutta rasismi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.
Jusu: Turvattomuuden tunnetta lisää kohina mediassa.
Vapari: Olen vapaaehtoistyössä vastaanottokeskuksissa ehkä ole kohdannut turvattomuutta lisääviä asioita. Paitsi vastaanottokeskuksiin tehdy hyökkäykset.
Etulinja: Lähistölle tuli vastaanottokeskus, pelkään vaimoni ja tyttäreni puolesta kun lähistöllä liikkuu joukko vieraalla kielellä huutelevia miehiä. Näin korpeen ei saisi perustaa vastaanottokeskuksia.
Riskipeliä: Turvattomuuden tunne on lisääntynyt, ulkona liikkuminen illalla on vähentynyt, eikä enää tule mieleenkään kulkea puistoissa ja metsäisillä alueilla, missä ei ole muita kulkijoita. Työkaveri kertoi 14-vuotiaan lapsenlapsensa joutuneen turvapaikanhakijan ahdistelemaksi.
M.Y.: Asun perheeni kanssa Keski-Euroopassa missä ei ole onneksi lainkaan noin vaarallista ja turvatonta kuin Suomessa kuulemma on. Suomessa lietsotaan pelon ilmapiiriä.
Salattua: Uhrien kokemuksia vähätellään. Pakolaisena maahan tullut henkilö on vainonnut minua kolmen vuoden ajan, ja kaksi tytärtänikin ovat kokeneet häirintää ulkomaalaisten toimesta. Tästä huolimatta apua tarvitsevia pitää auttaa, mutta koen yhteiskunnan turvattomammaksi kuin omassa nuoruudessani.
HJ: Minua pelottavaa on venäjän kansalaisten suuri määrä Suomessa (70 000). Pelkään Venäjän käyttävän heitä tulevaisuudessa hyväkseen lietsoen eripuraa Suomen ja Venäjän välille, ja tulevan ns. puollustamaan omiaan Ukrainan tapaan.
Opiskelijatyttö: Oma turvattomuuteni ei ole kasvanut lähivuosina maahanmuuttajien vuoksi. Tapaan jatkuvasti opiskellessani uusia ihmisiä eri kulttuureista. Enemmän pelottavat naisten perään huutelevat suomalaismiehet, jotka baarissa luulevat omistavansa paikan jokaisen naisen, sekä miehet, jotka ovat valmiita tekemään mitä hyvänsä saadakseen sitä mitä haluavat.
Sinisilmäinen auttaja: Jos Suomeen olisi tullut parempaa elintasoa etsimään pelkästään 20000 naista, niin monikaan suomalainen ei kokisi oloaan turvattomaksi. Nyt on tulijoista 78 prosenttia on ollut nuoria miehiä, jotka eivät pidä naisia samassa arvossa, kuin suomalaisessa kulttuurissa on totuttu pitämään. Tässä syy, miksi nyt moni kokee olonsa niin turvattomaksi.
sekaan mahtuu: Meidän kylälle tuli turvapaikkaa hakevien nuorten asumisyksikkö. Ei haittaa mitenkään eikä rikollisuus tai häiriöt lisääntyneet.
J.K.: Jotkut tuntemani naiset ovat muuttaneet käyttäytymistään koska kokevat olonsa turvattomaksi.
M.Y.: Suomalaisten kokema pelko on suurimmaksi osaksi pelkoa, "pimeän pelkoa".
Entinen arvoliberaali: Kansalaisten pelko on todellista ja perusteltua eikä sitä tulisi vähätellä. Muslimimaista saapuneet pelottavat.
Naiset kokevat
J.K.
2. maaliskuuta 2016 kello 21.27.56
En voi vedota sellaisiin lähteisiin, jotka ovat virallisia, sillä tuttavapiirissäni on vain yksityisiä ihmisiä. Heistä kuitenkin jo useampi on muuttanut käyttäytymistään turvallisuuteen liittyvien asioiden vuoksi. Yksi heistä asuu Raumalla, eikä enää oman kertomansa mukaan käy lenkillä iltaisin, kuten ennen on käynyt. Toinen ei halua kävellä iltaisin kotiin, kuten ennen. Yksi lähipiiriin kuuluva tyttö miettii, miten ja missä voi liikkua, ja miten voi tarvittaessa puolustautua, vaikka ei ole ennen tällaista pohtinut.
Minua pelottaa se, että Suomessa ei ilmeisesti osata arvostaa sitä mahdollisuutta ja vapautta, mikä meillä tähän saakka on ollut, että jopa nuoret naiset ovat voineet melko tasa-arvoisesti liikkua ja toimia yhteiskunnassa.
Ei pitäisi olla kovin vaikeata selvittää esim. netistä, että tämä ei ole itsestäänselvyys niissä maissa, joista turvapaikanhakijamme tulevat. On selvää, että myös kulttuurin pelottavat puolet liikkuvat ihmisten mukana. Ei voi valita vain rusinoita pullasta, ajatella, että saamme tänne halpatyövoimaa ja uskoa, että kulttuurin negatiiviset, pelottavat puolet eivät tule mukana.
M.Y.
2. maaliskuuta 2016 kello 23.35.28
Asumme perheeni kanssa ulkomailla ja täällä on paljon turvapaikanhakijoita, emmekä me pelkää. Itse olen ollut tyttönä ja naisena ulkomailla jo 30 vuotta. Kysymykseni kuuluukin, että mitä te tarkalleen siellä Suomessa pelkäätte? Mitä esimerkiksi tuo turvattomuus-illan vieras Sari Hassinen pelkää siellä kotipaikkakunnallaan, missä on pienessä vokissa lähinnä vain muutama lapsiperhe? Vai pelottaako teitä samaan tapaan kuin pelkäätte pimeää, eli olette antaneet pelolle vallan. Yritän ymmärtää, mutta en voi käsittää miten suomalaiset voivat noin hysteerisesti pelätä 0,5% vähemmistöä, josta suurimmaksi osaksi ei ole mitään kongreettista uhkaa.